5. Ernæringspåstander om gluten og laktose

Påstandene «glutenfri», «svært lavt innhold av gluten», «laktosefri» og «lavt innhold av laktose» er ikke regulert av påstandsforordningen, jf. artikkel 8, som fastslår at det kun er de ernæringspåstandene som finnes i vedlegget til forordningen, som er tillatt å bruke.

Gluten

Påstander om innhold av gluten er ikke listet opp blant de tillatte ernæringspåstandene.

«Glutenpåstandene» er regulert i forordning (EU) 828/2014 som omhandler krav til opplysninger til forbrukeren om fravær av eller redusert forekomst av gluten i næringsmidler. EU- kommisjonen har vedtatt forordning (EU) 828/2014 jf. matinformasjonsforordningen artikkel 36, nr. 3, bokstav d). Reglene er gjennomført i norsk rett.

I dette regelverket gis det maksimumsgrenser for hvor mye gluten et næringsmiddel kan inneholde for å kunne markedsføres med de ulike påstandene:

  • Angivelsen glutenfri kan brukes bare dersom næringsmiddelet som selges til sluttforbrukeren, har et gluteninnhold på høyst 20 mg/kg.
  • Angivelsen svært lavt gluteninnhold kan bare brukes dersom næringsmiddelet, [...] har et gluteninnhold på høyst 100 mg/kg i det næringsmiddelet som selges til sluttforbrukeren.

Dere må huske at merking som følger matinformasjonsforordningen ikke skal villede forbrukeren til å tro at produktet har særlige egenskaper, når alle lignende matvarer har samme egenskaper. Derfor vil utsagnet «glutenfri» på produkter som alltid er uten gluten, for eksempel frukt og grønt, være villedende.

Regelverk

Forordning (EU) 828/2014 artikkel 3 og vedlegget

Artikkel 3
Opplysninger til forbrukerne
1. Når det gis opplysninger til forbrukerne om fravær eller redusert forekomst av gluten i næringsmidler, skal disse opplysningene utelukkende gis i form av de angivelsene og i samsvar med de vilkårene som er fastsatt i vedlegget.
2. Næringsmiddelopplysningene nevnt i nr. 1 kan ledsages av angivelsen «egnet for personer med glutenintoleranse» eller «egnet for personer med cøliaki».
3. Næringsmiddelopplysningene nevnt i nr. 1 kan ledsages av angivelsen «særlig sammensatt for personer med glutenintoleranse» eller «særlig sammensatt for personer med cøliaki» dersom næringsmiddelet er særlig framstilt, bearbeidet og/eller tilberedt for å
  1. a.
    redusere gluteninnholdet i én eller flere av de glutenholdige ingrediensene, eller
  2. b.
    erstatte de glutenholdige ingrediensene med andre ingredienser som er naturlig glutenfrie.
VEDLEGG
Tillatte angivelser av fravær eller redusert forekomst av gluten i næringsmidler og vilkår for bruken av angivelsene
  • A.Allmenne krav
  • GLUTENFRI
    Angivelsen «glutenfri» kan brukes bare dersom næringsmiddelet som selges til sluttforbrukeren, har et gluteninnhold på høyst 20 mg/kg.
  • SVÆRT LAVT GLUTENINNHOLD
    Angivelsen «svært lavt gluteninnhold» kan brukes bare dersom næringsmiddelet, som består av eller inneholder én eller flere ingredienser framstilt av hvete, rug, bygg, havre eller krysninger av disse, og som er særlig bearbeidet for å redusere gluteninnholdet, har et gluteninnhold på høyst 100 mg/kg i det næringsmiddelet som selges til sluttforbrukeren.
  • B.Ytterligere krav til næringsmidler som inneholder havre
    Havre i et næringsmiddel som betegnes som glutenfritt, eller som har et svært lavt gluteninnhold, skal være særlig framstilt, tilberedt og/eller bearbeidet for å unngå forurensning med hvete, rug, bygg eller krysninger av disse, og gluteninnholdet i slik havre skal være på høyst 20 mg/kg.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Laktose

Påstander om innhold av laktose er ikke listet opp blant de tillatte ernæringspåstandene.

Det er ennå ikke felles regler for bruk av påstander om laktose i EU. EU-kommisjonen vurderer å innføre slike bestemmelser innenfor rammen av matinformasjonsforordningen.

For mer informasjon, se temasidene våre om merking av mat og mat til næringsmidler til særskilte grupper.