6. Ernæringspåstander om alkoholholdige drikkevarer

Bruk av visse ernæringspåstander om alkoholholdige drikkevarer er under gitte forhold tillatt selv om det ikke finnes noen tillatte påstander om alkohol i vedlegget til påstandsforordningen.

«Alkohol» er omfattet av definisjonen for «annet stoff» og er dermed en ernæringspåstand, selv om det ikke er egne påstander om alkohol i vedlegget til forordningen. Bruk av ernæringspåstander om alkoholholdige drikkevarer er regulert i artikkel 4, nr. 3 og nr. 4 i påstandsforordningen.

For drikkevarer som har et alkoholinnhold på mer enn 1,2 % vol. kan dere bare bruke følgende ernæringspåstander:

  • redusert energiinnhold
  • redusert alkoholinnhold
  • lavt alkoholinnhold

Kriteriene for bruk av disse påstandene om alkoholholdige drikkevarer er fremdeles nasjonalt regulert. Vilkårene for bruk av påstanden «redusert energiinnhold» i vedlegget til påstandsforordningen kan derfor ikke brukes til å regulere bruken av denne påstanden på drikkevarer som inneholder mer enn 1,2 volumprosent alkohol.

I Norge har vi ingen spesifikke bestemmelser for bruk av påstanden «redusert energiinnhold» på alkoholholdige drikkevarer. For å ikke villede forbrukeren er det imidlertid viktig at reduksjonen i energi er betydelig, og at dere ikke på noen måte også samtidig gir inntrykk av at alkoholinnholdet er redusert.

Regelverk

Forordning (EF) nr. 1924/2006 artikkel 4, nr. 3 og nr. 4

Artikkel 4
Vilkårene for bruk av ernærings- og helsepåstander

1. Senest 19. januar 2009 skal Kommisjonen etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 25 nr. 2, fastsette særlige ernæringsprofiler, herunder unntak, som næringsmidler eller visse næringsmiddelgrupper skal overholde for å være forsynt med ernærings- og helsepåstander, samt vilkårene ved bruk av ernærings- og helsepåstander om næringsmidler eller næringsmiddelgrupper med hensyn til ernæringsprofilene.
Ernæringsprofilene for næringsmidler og/eller visse næringsmiddelgrupper skal fastsettes idet det særlig tas hensyn til:
  1. a.
    mengdene av visse næringsstoffer og andre stoffer i næringsmiddelet som fett, mettede fettsyrer, transfettsyrer, sukkerarter og salt/natrium,
  2. b.
    næringsmiddelets (eller næringsmiddelgruppenes) rolle og betydning for og bidrag til kostholdet for befolkningen generelt, eller dersom det er relevant, for visse risikogrupper, herunder barn,
  3. c.
    den samlede ernæringsmessige sammensetningen av næringsmiddelet og forekomsten av næringsstoffer som er vitenskapelig anerkjent å ha en helsevirkning.
Ernæringsprofilene skal bygge på vitenskapelig kunnskap om kosthold og ernæring, og deres sammenheng med helse.
Ved fastsettelse av ernæringsprofilene skal Kommisjonen anmode myndigheten om innen tolv måneder å gi relevante vitenskapelige råd, særlig med hensyn til:
  1. i.
    om profilene bør fastsettes for næringsmidler generelt og/eller næringsmiddelgrupper,
  2. ii.
    valget av og avveiningen mellom næringsstoffer som skal tas i betraktning,
  3. iii.
    valget av referansemengde/-grunnlag for profilene,
  4. iv.
    framgangsmåten for beregning av profilene, og
  5. v.
    gjennomførbarhet og prøving av et foreslått system.
Ved fastsettelse av ernæringsprofilene skal Kommisjonen rådspørre berørte parter, særlig driftsansvarlige for næringsmiddelforetak og forbrukergrupper.
Ernæringsprofilene og deres vilkår for bruk skal ajourføres for å ta hensyn til den vitenskapelige utviklingen på området, etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 25 nr. 2, og etter samråd med berørte parter, særlig driftsansvarlige for næringsmiddelforetak og forbrukergrupper.
2. Som unntak fra nr. 1 skal ernæringspåstander:
  1. a.
    om reduksjon av fett, mettede fettsyrer, transfettsyrer, sukkerarter og salt/natrium være tillatt uten henvisning til en profil for det eller de bestemte næringsstoffene som påstanden gjelder, forutsatt at de oppfyller vilkårene fastsatt i denne forordning,
  2. b.
    være tillatt selv om et enkelt næringsstoff overskrider ernæringsprofilen, forutsatt at opplysninger er angitt om det bestemte næringsstoffet i nærheten av, på samme side og like iøynefallende som påstanden. Opplysningen skal formuleres slik: «Høyt innhold av [ ...* ] ».
3. For drikkevarer med mer enn 1,2 volumprosent alkohol skal det ikke brukes helsepåstander.
For drikkevarer med mer enn 1,2 volumprosent alkohol skal det bare brukes ernæringspåstander som viser til et lavt alkoholinnhold eller et redusert alkohol- eller energiinnhold.
4. Dersom det ikke finnes særlige fellesskapsbestemmelser om ernæringspåstander som viser til et lavt alkoholinnhold, eller et redusert innhold eller fravær av alkohol eller energi i drikkevarer som vanligvis inneholder alkohol, kan relevante nasjonale regler få anvendelse i samsvar med traktatens bestemmelser.
5. Andre næringsmidler eller næringsmiddelgrupper enn dem som er nevnt i nr. 3, for hvilke ernærings- eller helsepåstander skal begrenses eller forbys, kan fastsettes etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 25 nr. 2, og i lys av vitenskapelige data.
* Navnet på næringsmiddelet som overskrider ernæringsprofilen.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

6.1 6.1 Lett/light med hensyn til alkohol

Bruk av påstandene «lett» eller «light» om alkoholholdige drikkevarer skal følge generelle villedningsbestemmelser.

Påstandene «lett» eller «light» om alkoholholdige drikkevarer er ikke omfattet av vilkårene for bruk av «lett» eller «light» i vedlegget til forordningen, hverken når det gjelder lett eller light som uttrykk for redusert alkoholinnhold, eller lett eller light som uttrykk for et redusert energiinnhold. Dette er fordi alkohol ikke omfattes av definisjon for «næringsstoff», men derimot av definisjonen for «annet stoff» i påstandsforordningens artikkel 2, nr. 2, pkt. 3.

Bruk av lett/light med hensyn til alkohol kan derfor reguleres på nasjonalt nivå. Det er ikke fastsatt spesifikke kriterier for bruk av «lett» eller «light» på alkoholholdige drikkevarer (eller drikkevarer som normalt inneholder alkohol) i Norge. Det vil derfor være de generelle villedningsbestemmelsene i artikkel 3 i påstandsforordningen og artikkel 7 i matinformasjonsforordningen som gjelder.

Påstanden «lett» brukes om øl med et lavere alkoholinnhold, men hvor energiinnholdet ikke nødvendigvis også er redusert i forhold til «vanlig» øl. Dersom dere ønsker å bruke påstanden «lett» i betydningen «redusert energiinnhold», men uten at også alkoholinnholdet er redusert, vil dere kunne villede forbrukeren. Det er derfor særdeles viktig at det går tydelig fram av merkingen hva det er som gjør produktet «lett».

Regelverk

  1. Forordning (EF) nr. 1924/2006 artikkel 2, nr. 2, pkt. 3, artikkel 3, artikkel 4, nr. 3 og nr. 4
  2. Forordning (EU) nr. 1169/2011 artikkel 7

Forordning (EF) nr. 1924/2006 artikkel 2, nr. 2, pkt. 3, artikkel 3, artikkel 4, nr. 3 og nr. 4

Artikkel 2
Definisjoner
  1. 1.
    I denne forordning menes med:
    1. a.
      «næringsmidler», «driftsansvarlig for næringsmiddelforetak», «bringe i omsetning» og «sluttforbruker» definisjonene i artikkel 2 og 3 nr. 3, 8 og 18 i europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 178/2002 av 28. januar 2002 om fastsettelse av allmenne prinsipper og krav i næringsmiddelregelverket, om opprettelse av Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet og om fastsettelse av framgangsmåter i forbindelse med næringsmiddeltrygghet,1
    2. b.
      «kosttilskudd» definisjonen i direktiv 2002/46/EF,
    3. c.
      «deklarasjon av næringsinnhold», «protein», «karbohydrat», «sukkerarter», «fett», «mettede fettsyrer», «en-umettede fettsyrer», «flerumettede fettsyrer» og «kostfiber» definisjonene i direktiv 90/496/EØF,
    4. d.
      «merking» definisjonen i artikkel 1 nr. 3 bokstav a) i direktiv 2000/13/EF.
  2. 2.
    Videre menes i denne forordning med:
    1. 1.
      «påstand» ethvert budskap eller enhver framstilling som ikke er obligatorisk i henhold til Fellesskapets regelverk eller nasjonal lovgivning, herunder bilder, grafikk eller symboler uansett form, som angir, antyder eller gir inntrykk av at næringsmiddelet har særlige egenskaper,
    2. 2.
      «næringsstoff» protein, karbohydrat, fett, kostfiber, natrium, vitaminer og mineraler oppført i vedlegget til direktiv 90/496/EØF, samt stoffer som tilhører eller er bestanddeler i én av disse gruppene,
    3. 3.
      «annet stoff» et stoff som ikke er et næringsstoff, og som har en ernæringsmessig eller fysiologisk effekt,
    4. 4.
      «ernæringspåstand» enhver påstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at et næringsmiddel har særlige gunstige ernæringsmessige egenskaper som skyldes:
      1. a.
        den energi (kaloriinnhold) det
        1. i.
          tilfører,
        2. ii.
          tilfører i redusert eller økt mengde, eller
        3. iii.
          ikke tilfører, og/eller
      2. b.
        de næringsstoffene eller de andre stoffene som det
        1. i.
          inneholder,
        2. ii.
          inneholder i redusert eller økt forhold, eller
        3. iii.
          ikke inneholder,
    5. 5.
      «helsepåstand» enhver påstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at det er en sammenheng mellom en næringsmiddelgruppe, et næringsmiddel eller én av dets bestanddeler og helse,
    6. 6.
      «påstand om redusert sykdomsrisiko» enhver helsepåstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at inntak av en næringsmiddelgruppe, et næringsmiddel eller én av dets bestanddeler, i betydelig grad reduserer en risikofaktor for utvikling av sykdom hos mennesker,
    7. 7.
      «myndighet» Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, opprettet ved forordning (EF) nr. 178/2002.
1 EFT L 31 av 1.2.2002, s. 1. Forordningen sist endret ved kommisjonsforordning (EF) nr. 575/2006 (EUT L 100 av 8.4.2006, s. 3).
Artikkel 4
Vilkårene for bruk av ernærings- og helsepåstander
1. Senest 19. januar 2009 skal Kommisjonen etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 25 nr. 2, fastsette særlige ernæringsprofiler, herunder unntak, som næringsmidler eller visse næringsmiddelgrupper skal overholde for å være forsynt med ernærings- og helsepåstander, samt vilkårene ved bruk av ernærings- og helsepåstander om næringsmidler eller næringsmiddelgrupper med hensyn til ernæringsprofilene.
Ernæringsprofilene for næringsmidler og/eller visse næringsmiddelgrupper skal fastsettes idet det særlig tas hensyn til:
  1. a.
    mengdene av visse næringsstoffer og andre stoffer i næringsmiddelet som fett, mettede fettsyrer, transfettsyrer, sukkerarter og salt/natrium,
  2. b.
    næringsmiddelets (eller næringsmiddelgruppenes) rolle og betydning for og bidrag til kostholdet for befolkningen generelt, eller dersom det er relevant, for visse risikogrupper, herunder barn,
  3. c.
    den samlede ernæringsmessige sammensetningen av næringsmiddelet og forekomsten av næringsstoffer som er vitenskapelig anerkjent å ha en helsevirkning.
Ernæringsprofilene skal bygge på vitenskapelig kunnskap om kosthold og ernæring, og deres sammenheng med helse.
Ved fastsettelse av ernæringsprofilene skal Kommisjonen anmode myndigheten om innen tolv måneder å gi relevante vitenskapelige råd, særlig med hensyn til:
  1. i.
    om profilene bør fastsettes for næringsmidler generelt og/eller næringsmiddelgrupper,
  2. ii.
    valget av og avveiningen mellom næringsstoffer som skal tas i betraktning,
  3. iii.
    valget av referansemengde/-grunnlag for profilene,
  4. iv.
    framgangsmåten for beregning av profilene, og
  5. v.
    gjennomførbarhet og prøving av et foreslått system.
Ved fastsettelse av ernæringsprofilene skal Kommisjonen rådspørre berørte parter, særlig driftsansvarlige for næringsmiddelforetak og forbrukergrupper.
Ernæringsprofilene og deres vilkår for bruk skal ajourføres for å ta hensyn til den vitenskapelige utviklingen på området, etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 25 nr. 2, og etter samråd med berørte parter, særlig driftsansvarlige for næringsmiddelforetak og forbrukergrupper.
2. Som unntak fra nr. 1 skal ernæringspåstander:
  1. a.
    om reduksjon av fett, mettede fettsyrer, transfettsyrer, sukkerarter og salt/natrium være tillatt uten henvisning til en profil for det eller de bestemte næringsstoffene som påstanden gjelder, forutsatt at de oppfyller vilkårene fastsatt i denne forordning,
  2. b.
    være tillatt selv om et enkelt næringsstoff overskrider ernæringsprofilen, forutsatt at opplysninger er angitt om det bestemte næringsstoffet i nærheten av, på samme side og like iøynefallende som påstanden. Opplysningen skal formuleres slik: «Høyt innhold av [ ...* ] ».
3. For drikkevarer med mer enn 1,2 volumprosent alkohol skal det ikke brukes helsepåstander.
For drikkevarer med mer enn 1,2 volumprosent alkohol skal det bare brukes ernæringspåstander som viser til et lavt alkoholinnhold eller et redusert alkohol- eller energiinnhold.
4. Dersom det ikke finnes særlige fellesskapsbestemmelser om ernæringspåstander som viser til et lavt alkoholinnhold, eller et redusert innhold eller fravær av alkohol eller energi i drikkevarer som vanligvis inneholder alkohol, kan relevante nasjonale regler få anvendelse i samsvar med traktatens bestemmelser.
5. Andre næringsmidler eller næringsmiddelgrupper enn dem som er nevnt i nr. 3, for hvilke ernærings- eller helsepåstander skal begrenses eller forbys, kan fastsettes etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 25 nr. 2, og i lys av vitenskapelige data.
* Navnet på næringsmiddelet som overskrider ernæringsprofilen.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Forordning (EU) nr. 1169/2011 artikkel 7

Artikkel 7
God opplysningspraksis
1. Næringsmiddelopplysninger skal ikke være villedende, særlig
  1. a.
    med hensyn til hva som kjennetegner næringsmiddelet, særlig art, identitet, egenskaper, sammensetning, mengde, holdbarhet, opprinnelsesstat eller opphavssted og framstillings- eller produksjonsmåte,
  2. b.
    ved at næringsmiddelet tillegges virkninger eller egenskaper det ikke har,
  3. c.
    ved at det gis inntrykk av at næringsmiddelet har særlige egenskaper, når alle lignende næringsmidler har de samme egenskapene, særlig ved at forekomsten eller fraværet av visse ingredienser og/eller næringsstoffer framheves,
  4. d.
    ved at det gjennom utseende, beskrivelse eller bildeframstillinger gis inntrykk av at produktet inneholder et visst næringsmiddel eller en viss ingrediens, når en naturlig forekommende bestanddel eller en ingrediens som normalt anvendes i næringsmiddelet, i virkeligheten har blitt erstattet med en annen bestanddel eller ingrediens.
2. Næringsmiddelopplysninger skal være korrekte, tydelige og enkle for forbrukeren å forstå.
3. Med forbehold for unntak i unionslovgivningen som får anvendelse på naturlig mineralvann og på næringsmidler til bruk ved spesielle ernæringsmessige behov, skal næringsmiddelopplysninger ikke tillegge et næringsmiddel egenskaper som forebygging, behandling eller helbredelse av sykdom hos mennesker eller skape inntrykk av slike egenskaper.
4. Nr. 1, 2 og 3 får også anvendelse på
  1. a.
    reklame,
  2. b.
    presentasjon av næringsmidler, særlig næringsmidlenes form, utseende eller emballasje, emballasjematerialet som er brukt, måten næringsmidlene er arrangert på, samt forholdene de frambys under.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

6.2 6.2 Ernæringspåstanden «alkoholfri»

«Alkoholfri» finnes ikke i listen over tillatte ernæringspåstander, men «alkohol» er omfattet av definisjonen for «annet stoff», og «alkoholfri» er dermed en ernæringspåstand.

Bruk av påstanden «alkoholfri» er fremdeles nasjonalt regulert, jf. artikkel 4, nr. 3 og nr. 4 i påstandsforordningen. Alkoholloven og alkoholforskriften under den gir følgende definisjon av alkoholfri: «drikk som inneholder under 0,7 volumprosent alkohol».

Mattilsynet aksepterer at påstanden «alkoholfri» brukes om drikkevarer med mindre enn 0,7 volumprosent alkohol. Påstanden kan brukes på drikkevarer som normalt inneholder alkohol, men hvor alkoholen enten er fjernet, eller hvor produksjonsmetoden er tilpasset slik at det bare dannes minimale mengder alkohol. Forutsetningen for bruk er at alle de generelle prinsippene og betingelsene for bruk av ernæringspåstander også er innfridd.

Regelverk

  1. Forordning (EF) nr. 1924/2006 artikkel 2, nr. 2, pkt. 3, artikkel 3, artikkel 4, nr. 3 og nr. 4
  2. Alkoholloven
  3. Alkoholforskriften

Forordning (EF) nr. 1924/2006 artikkel 2, nr. 2, pkt. 3, artikkel 3, artikkel 4, nr. 3 og nr. 4

Artikkel 2
Definisjoner
  1. 1.
    I denne forordning menes med:
    1. a.
      «næringsmidler», «driftsansvarlig for næringsmiddelforetak», «bringe i omsetning» og «sluttforbruker» definisjonene i artikkel 2 og 3 nr. 3, 8 og 18 i europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 178/2002 av 28. januar 2002 om fastsettelse av allmenne prinsipper og krav i næringsmiddelregelverket, om opprettelse av Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet og om fastsettelse av framgangsmåter i forbindelse med næringsmiddeltrygghet,1
    2. b.
      «kosttilskudd» definisjonen i direktiv 2002/46/EF,
    3. c.
      «deklarasjon av næringsinnhold», «protein», «karbohydrat», «sukkerarter», «fett», «mettede fettsyrer», «en-umettede fettsyrer», «flerumettede fettsyrer» og «kostfiber» definisjonene i direktiv 90/496/EØF,
    4. d.
      «merking» definisjonen i artikkel 1 nr. 3 bokstav a) i direktiv 2000/13/EF.
  2. 2.
    Videre menes i denne forordning med:
    1. 1.
      «påstand» ethvert budskap eller enhver framstilling som ikke er obligatorisk i henhold til Fellesskapets regelverk eller nasjonal lovgivning, herunder bilder, grafikk eller symboler uansett form, som angir, antyder eller gir inntrykk av at næringsmiddelet har særlige egenskaper,
    2. 2.
      «næringsstoff» protein, karbohydrat, fett, kostfiber, natrium, vitaminer og mineraler oppført i vedlegget til direktiv 90/496/EØF, samt stoffer som tilhører eller er bestanddeler i én av disse gruppene,
    3. 3.
      «annet stoff» et stoff som ikke er et næringsstoff, og som har en ernæringsmessig eller fysiologisk effekt,
    4. 4.
      «ernæringspåstand» enhver påstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at et næringsmiddel har særlige gunstige ernæringsmessige egenskaper som skyldes:
      1. a.
        den energi (kaloriinnhold) det
        1. i.
          tilfører,
        2. ii.
          tilfører i redusert eller økt mengde, eller
        3. iii.
          ikke tilfører, og/eller
      2. b.
        de næringsstoffene eller de andre stoffene som det
        1. i.
          inneholder,
        2. ii.
          inneholder i redusert eller økt forhold, eller
        3. iii.
          ikke inneholder,
    5. 5.
      «helsepåstand» enhver påstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at det er en sammenheng mellom en næringsmiddelgruppe, et næringsmiddel eller én av dets bestanddeler og helse,
    6. 6.
      «påstand om redusert sykdomsrisiko» enhver helsepåstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at inntak av en næringsmiddelgruppe, et næringsmiddel eller én av dets bestanddeler, i betydelig grad reduserer en risikofaktor for utvikling av sykdom hos mennesker,
    7. 7.
      «myndighet» Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, opprettet ved forordning (EF) nr. 178/2002.
1 EFT L 31 av 1.2.2002, s. 1. Forordningen sist endret ved kommisjonsforordning (EF) nr. 575/2006 (EUT L 100 av 8.4.2006, s. 3).
Artikkel 3
Allmenne prinsipper for alle påstander
Ernærings- og helsepåstander kan bare benyttes på merkingen, pakningsutformingen eller i reklamen for næringsmidler som bringes i omsetning i Fellesskapet, dersom de er i samsvar med bestemmelsene i denne forordning.
Med forbehold for direktiv 2000/13/EF og 84/450/EØF, skal ernærings- og helsepåstandene ikke:
  1. a.
    være uriktige, tvetydige eller villedende,
  2. b.
    reise tvil om andre næringsmidlers trygghet og/eller ernæringsmessige tilstrekkelighet,
  3. c.
    oppmuntre til eller overse overforbruk av et næringsmiddel,
  4. d.
    angi, antyde eller gi inntrykk av at et balansert og variert kosthold generelt ikke kan gi tilstrekkelige mengder næringsstoffer. Unntak for næringsstoffer som ikke kan fås i tilstrekkelige mengder gjennom et balansert og variert kosthold, herunder vilkårene for bruken av dem, kan vedtas etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 25 nr. 2, idet det tas hensyn til de særlige vilkårene som gjelder i medlemsstatene,
  5. e.
    vise til forandringer i kroppsfunksjoner som kan gi opphav til eller utnytte frykt hos forbrukeren, enten i teksten eller gjennom bilder, grafikk eller symboler.
Artikkel 4
Vilkårene for bruk av ernærings- og helsepåstander
1. Senest 19. januar 2009 skal Kommisjonen etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 25 nr. 2, fastsette særlige ernæringsprofiler, herunder unntak, som næringsmidler eller visse næringsmiddelgrupper skal overholde for å være forsynt med ernærings- og helsepåstander, samt vilkårene ved bruk av ernærings- og helsepåstander om næringsmidler eller næringsmiddelgrupper med hensyn til ernæringsprofilene.
Ernæringsprofilene for næringsmidler og/eller visse næringsmiddelgrupper skal fastsettes idet det særlig tas hensyn til:
  1. a.
    mengdene av visse næringsstoffer og andre stoffer i næringsmiddelet som fett, mettede fettsyrer, transfettsyrer, sukkerarter og salt/natrium,
  2. b.
    næringsmiddelets (eller næringsmiddelgruppenes) rolle og betydning for og bidrag til kostholdet for befolkningen generelt, eller dersom det er relevant, for visse risikogrupper, herunder barn,
  3. c.
    den samlede ernæringsmessige sammensetningen av næringsmiddelet og forekomsten av næringsstoffer som er vitenskapelig anerkjent å ha en helsevirkning.
Ernæringsprofilene skal bygge på vitenskapelig kunnskap om kosthold og ernæring, og deres sammenheng med helse.
Ved fastsettelse av ernæringsprofilene skal Kommisjonen anmode myndigheten om innen tolv måneder å gi relevante vitenskapelige råd, særlig med hensyn til:
  1. i.
    om profilene bør fastsettes for næringsmidler generelt og/eller næringsmiddelgrupper,
  2. ii.
    valget av og avveiningen mellom næringsstoffer som skal tas i betraktning,
  3. iii.
    valget av referansemengde/-grunnlag for profilene,
  4. iv.
    framgangsmåten for beregning av profilene, og
  5. v.
    gjennomførbarhet og prøving av et foreslått system.
Ved fastsettelse av ernæringsprofilene skal Kommisjonen rådspørre berørte parter, særlig driftsansvarlige for næringsmiddelforetak og forbrukergrupper.
Ernæringsprofilene og deres vilkår for bruk skal ajourføres for å ta hensyn til den vitenskapelige utviklingen på området, etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 25 nr. 2, og etter samråd med berørte parter, særlig driftsansvarlige for næringsmiddelforetak og forbrukergrupper.
2. Som unntak fra nr. 1 skal ernæringspåstander:
  1. a.
    om reduksjon av fett, mettede fettsyrer, transfettsyrer, sukkerarter og salt/natrium være tillatt uten henvisning til en profil for det eller de bestemte næringsstoffene som påstanden gjelder, forutsatt at de oppfyller vilkårene fastsatt i denne forordning,
  2. b.
    være tillatt selv om et enkelt næringsstoff overskrider ernæringsprofilen, forutsatt at opplysninger er angitt om det bestemte næringsstoffet i nærheten av, på samme side og like iøynefallende som påstanden. Opplysningen skal formuleres slik: «Høyt innhold av [ ...* ] ».
3. For drikkevarer med mer enn 1,2 volumprosent alkohol skal det ikke brukes helsepåstander.
For drikkevarer med mer enn 1,2 volumprosent alkohol skal det bare brukes ernæringspåstander som viser til et lavt alkoholinnhold eller et redusert alkohol- eller energiinnhold.
4. Dersom det ikke finnes særlige fellesskapsbestemmelser om ernæringspåstander som viser til et lavt alkoholinnhold, eller et redusert innhold eller fravær av alkohol eller energi i drikkevarer som vanligvis inneholder alkohol, kan relevante nasjonale regler få anvendelse i samsvar med traktatens bestemmelser.
5. Andre næringsmidler eller næringsmiddelgrupper enn dem som er nevnt i nr. 3, for hvilke ernærings- eller helsepåstander skal begrenses eller forbys, kan fastsettes etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 25 nr. 2, og i lys av vitenskapelige data.
* Navnet på næringsmiddelet som overskrider ernæringsprofilen.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

6.3 6.3 Ernæringspåstander om drikkevarer med 1,2 volumprosent alkohol eller mindre

For alkoholholdige drikkevarer med et alkoholinnhold på 1,2 % Vol. eller mindre gjelder vilkårene for bruk av ernæringspåstanden «inneholder navn på [næringsstoff] eller [annet stoff]».

Artikkel 4, nr. 3 i påstandsforordningen regulerer ikke bruk av ernæringspåstander på drikkevarer med 1,2 volumprosent alkohol eller mindre. Dette innebærer at dere i prinsippet kan bruke ernæringspåstander om slike drikkevarer. Bruk av en ernæringspåstand må imidlertid være relevant for det spesifikke produktet, og alle øvrige krav i forordningen må være oppfylt. Dette gjelder spesielt bestemmelsene om villedning i artikkel 3 og kravet om gunstig ernæringsmessig eller fysiologisk effekt i artikkel 5, nr. 1, bokstav a).

Det er ikke tillatt å bruke påstander om «redusert alkoholinnhold» og «lavt alkoholinnhold»

Det ligger en viktig begrensning for bruk av ernæringspåstander om alkoholinnhold på drikkevarer med 1,2 volumprosent alkohol eller mindre. Begrepet alkohol er ikke omfattet av definisjonen av «næringsstoff». Alkohol er et «annet stoff».

Den eneste tillatte ernæringspåstanden som omfatter «annet stoff», er påstanden «inneholder navn på [næringsstoff] eller [annet stoff]». Dere kan derfor ikke bruke påstandene «redusert alkoholinnhold» eller «lavt alkoholinnhold» på drikkevarer med 1,2 volumprosent alkohol eller mindre.

Regelverk

Forordning (EF) nr. 1924/2006 artikkel 2, nr. 2, pkt. 3, artikkel 3, artikkel 4, nr. 3, artikkel 5, nr.1, bokstav a) og vedlegget
Artikkel 2
Definisjoner
  1. 1.
    I denne forordning menes med:
    1. a.
      «næringsmidler», «driftsansvarlig for næringsmiddelforetak», «bringe i omsetning» og «sluttforbruker» definisjonene i artikkel 2 og 3 nr. 3, 8 og 18 i europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 178/2002 av 28. januar 2002 om fastsettelse av allmenne prinsipper og krav i næringsmiddelregelverket, om opprettelse av Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet og om fastsettelse av framgangsmåter i forbindelse med næringsmiddeltrygghet,1
    2. b.
      «kosttilskudd» definisjonen i direktiv 2002/46/EF,
    3. c.
      «deklarasjon av næringsinnhold», «protein», «karbohydrat», «sukkerarter», «fett», «mettede fettsyrer», «en-umettede fettsyrer», «flerumettede fettsyrer» og «kostfiber» definisjonene i direktiv 90/496/EØF,
    4. d.
      «merking» definisjonen i artikkel 1 nr. 3 bokstav a) i direktiv 2000/13/EF.
  2. 2.
    Videre menes i denne forordning med:
    1. 1.
      «påstand» ethvert budskap eller enhver framstilling som ikke er obligatorisk i henhold til Fellesskapets regelverk eller nasjonal lovgivning, herunder bilder, grafikk eller symboler uansett form, som angir, antyder eller gir inntrykk av at næringsmiddelet har særlige egenskaper,
    2. 2.
      «næringsstoff» protein, karbohydrat, fett, kostfiber, natrium, vitaminer og mineraler oppført i vedlegget til direktiv 90/496/EØF, samt stoffer som tilhører eller er bestanddeler i én av disse gruppene,
    3. 3.
      «annet stoff» et stoff som ikke er et næringsstoff, og som har en ernæringsmessig eller fysiologisk effekt,
    4. 4.
      «ernæringspåstand» enhver påstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at et næringsmiddel har særlige gunstige ernæringsmessige egenskaper som skyldes:
      1. a.
        den energi (kaloriinnhold) det
        1. i.
          tilfører,
        2. ii.
          tilfører i redusert eller økt mengde, eller
        3. iii.
          ikke tilfører, og/eller
      2. b.
        de næringsstoffene eller de andre stoffene som det
        1. i.
          inneholder,
        2. ii.
          inneholder i redusert eller økt forhold, eller
        3. iii.
          ikke inneholder,
    5. 5.
      «helsepåstand» enhver påstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at det er en sammenheng mellom en næringsmiddelgruppe, et næringsmiddel eller én av dets bestanddeler og helse,
    6. 6.
      «påstand om redusert sykdomsrisiko» enhver helsepåstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at inntak av en næringsmiddelgruppe, et næringsmiddel eller én av dets bestanddeler, i betydelig grad reduserer en risikofaktor for utvikling av sykdom hos mennesker,
    7. 7.
      «myndighet» Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, opprettet ved forordning (EF) nr. 178/2002.
1 EFT L 31 av 1.2.2002, s. 1. Forordningen sist endret ved kommisjonsforordning (EF) nr. 575/2006 (EUT L 100 av 8.4.2006, s. 3).
Artikkel 3
Allmenne prinsipper for alle påstander
Ernærings- og helsepåstander kan bare benyttes på merkingen, pakningsutformingen eller i reklamen for næringsmidler som bringes i omsetning i Fellesskapet, dersom de er i samsvar med bestemmelsene i denne forordning.
Med forbehold for direktiv 2000/13/EF og 84/450/EØF, skal ernærings- og helsepåstandene ikke:
  1. a.
    være uriktige, tvetydige eller villedende,
  2. b.
    reise tvil om andre næringsmidlers trygghet og/eller ernæringsmessige tilstrekkelighet,
  3. c.
    oppmuntre til eller overse overforbruk av et næringsmiddel,
  4. d.
    angi, antyde eller gi inntrykk av at et balansert og variert kosthold generelt ikke kan gi tilstrekkelige mengder næringsstoffer. Unntak for næringsstoffer som ikke kan fås i tilstrekkelige mengder gjennom et balansert og variert kosthold, herunder vilkårene for bruken av dem, kan vedtas etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 25 nr. 2, idet det tas hensyn til de særlige vilkårene som gjelder i medlemsstatene,
  5. e.
    vise til forandringer i kroppsfunksjoner som kan gi opphav til eller utnytte frykt hos forbrukeren, enten i teksten eller gjennom bilder, grafikk eller symboler.
Artikkel 4
Vilkårene for bruk av ernærings- og helsepåstander
1. Senest 19. januar 2009 skal Kommisjonen etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 25 nr. 2, fastsette særlige ernæringsprofiler, herunder unntak, som næringsmidler eller visse næringsmiddelgrupper skal overholde for å være forsynt med ernærings- og helsepåstander, samt vilkårene ved bruk av ernærings- og helsepåstander om næringsmidler eller næringsmiddelgrupper med hensyn til ernæringsprofilene.
Ernæringsprofilene for næringsmidler og/eller visse næringsmiddelgrupper skal fastsettes idet det særlig tas hensyn til:
  1. a.
    mengdene av visse næringsstoffer og andre stoffer i næringsmiddelet som fett, mettede fettsyrer, transfettsyrer, sukkerarter og salt/natrium,
  2. b.
    næringsmiddelets (eller næringsmiddelgruppenes) rolle og betydning for og bidrag til kostholdet for befolkningen generelt, eller dersom det er relevant, for visse risikogrupper, herunder barn,
  3. c.
    den samlede ernæringsmessige sammensetningen av næringsmiddelet og forekomsten av næringsstoffer som er vitenskapelig anerkjent å ha en helsevirkning.
Ernæringsprofilene skal bygge på vitenskapelig kunnskap om kosthold og ernæring, og deres sammenheng med helse.
Ved fastsettelse av ernæringsprofilene skal Kommisjonen anmode myndigheten om innen tolv måneder å gi relevante vitenskapelige råd, særlig med hensyn til:
  1. i.
    om profilene bør fastsettes for næringsmidler generelt og/eller næringsmiddelgrupper,
  2. ii.
    valget av og avveiningen mellom næringsstoffer som skal tas i betraktning,
  3. iii.
    valget av referansemengde/-grunnlag for profilene,
  4. iv.
    framgangsmåten for beregning av profilene, og
  5. v.
    gjennomførbarhet og prøving av et foreslått system.
Ved fastsettelse av ernæringsprofilene skal Kommisjonen rådspørre berørte parter, særlig driftsansvarlige for næringsmiddelforetak og forbrukergrupper.
Ernæringsprofilene og deres vilkår for bruk skal ajourføres for å ta hensyn til den vitenskapelige utviklingen på området, etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 25 nr. 2, og etter samråd med berørte parter, særlig driftsansvarlige for næringsmiddelforetak og forbrukergrupper.
2. Som unntak fra nr. 1 skal ernæringspåstander:
  1. a.
    om reduksjon av fett, mettede fettsyrer, transfettsyrer, sukkerarter og salt/natrium være tillatt uten henvisning til en profil for det eller de bestemte næringsstoffene som påstanden gjelder, forutsatt at de oppfyller vilkårene fastsatt i denne forordning,
  2. b.
    være tillatt selv om et enkelt næringsstoff overskrider ernæringsprofilen, forutsatt at opplysninger er angitt om det bestemte næringsstoffet i nærheten av, på samme side og like iøynefallende som påstanden. Opplysningen skal formuleres slik: «Høyt innhold av [ ...* ] ».
3. For drikkevarer med mer enn 1,2 volumprosent alkohol skal det ikke brukes helsepåstander.
For drikkevarer med mer enn 1,2 volumprosent alkohol skal det bare brukes ernæringspåstander som viser til et lavt alkoholinnhold eller et redusert alkohol- eller energiinnhold.
4. Dersom det ikke finnes særlige fellesskapsbestemmelser om ernæringspåstander som viser til et lavt alkoholinnhold, eller et redusert innhold eller fravær av alkohol eller energi i drikkevarer som vanligvis inneholder alkohol, kan relevante nasjonale regler få anvendelse i samsvar med traktatens bestemmelser.
5. Andre næringsmidler eller næringsmiddelgrupper enn dem som er nevnt i nr. 3, for hvilke ernærings- eller helsepåstander skal begrenses eller forbys, kan fastsettes etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 25 nr. 2, og i lys av vitenskapelige data.
* Navnet på næringsmiddelet som overskrider ernæringsprofilen.
Artikkel 5
Allmenne vilkår
1. Bruk av ernærings- og helsepåstander er bare tillatt dersom følgende vilkår er oppfylt:
  1. a.
    Forekomsten, fraværet eller det reduserte innholdet i et næringsmiddel eller en næringsmiddelgruppe av et næringsstoff eller et annet stoff som påstanden gjelder, har vist seg å ha en gunstig ernæringsmessig eller fysiologisk effekt som er dokumentert gjennom allment anerkjente vitenskapelige bevis.
  2. b.
    Det næringsstoffet eller det andre stoffet som påstanden gjelder:
    1. i.
      forekommer i sluttproduktet i en betydelig mengde som definert i Fellesskapets regelverk, eller når slike regler ikke finnes, i en mengde som vil frambringe den påståtte ernæringsmessige eller fysiologiske effekten, dokumentert gjennom allment anerkjente vitenskapelige bevis, eller
    2. ii.
      forekommer ikke eller forekommer i en redusert mengde som vil frambringe den påståtte ernæringsmessige eller fysiologiske effekten, som er dokumentert gjennom allment anerkjente vitenskapelige bevis.
  3. c.
    Når det er relevant, det næringsstoffet eller det andre stoffet som påstanden gjelder, foreligger i en form som kroppen kan utnytte.
  4. d.
    Den mengden av produktet som med rimelighet kan antas å bli inntatt, gir en betydelig mengde av det næringsstoffet eller det andre stoffet som påstanden gjelder, som definert i Fellesskapets regelverk eller når slike regler ikke finnes, en betydelig mengde som vil frambringe den påståtte ernæringsmessige eller fysiologiske effekten, som er dokumentert gjennom allment anerkjente vitenskapelige bevis.
  5. e.
    De særlige vilkårene i kapittel III eller IV, etter hva som er relevant, er oppfylt.
2. Bruk av ernærings- og helsepåstander skal bare være tillatt dersom gjennomsnittsforbrukeren kan forventes å forstå de gunstige virkningene slik de uttrykkes i påstanden.
3. Ernærings- og helsepåstander skal gjelde næringsmidler som er konsumferdige i henhold til produsentens anvisninger.
Vedlegg
Ernæringspåstander og vilkårene som gjelder for dem
Lavt energiinnhold
En påstand om at et næringsmiddel har lavt energiinnhold, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom produktet ikke inneholder mer enn 40 kcal (170 kJ) per 100 g for næringsmidler i fast form, eller mer enn 20 kcal (80 kJ) per 100 ml for næringsmidler i flytende form. For bordsøtningsmidler gjelder grensen på 4 kcal (17 kJ) per porsjon med søtende egenskaper, som tilsvarer 6 g sukrose (cirka 1 teskje sukrose).
Redusert energiinnhold
En påstand om at et næringsmiddel har redusert energiinnhold, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom energiinnholdet er redusert med minst 30 %, og med en angivelse av de egenskapene som gjør at næringsmiddelets samlede energiinnhold er redusert.
Energifri
En påstand om at et næringsmiddel er energifritt, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom produktet ikke inneholder mer enn 4 kcal (17 kJ) per 100 ml. For bordsøtningsmidler gjelder grensen på 0,4 kcal (1,7 kJ) per porsjon med søtende egenskaper, som tilsvarer 6 g sukrose (cirka 1 teskje sukrose).
Lavt fettinnhold
En påstand om at et næringsmiddel har lavt fettinnhold, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom produktet ikke inneholder mer enn 3 g fett per 100 g for næringsmidler i fast form eller 1,5 g fett per 100 ml for næringsmidler i flytende form (1,8 g fett per 100 ml for delvis skummet melk).
Fettfri
En påstand om at et næringsmiddel er fettfritt, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom produktet ikke inneholder mer enn 0,5 g fett per 100 g eller 100 ml. Påstander med uttrykk som «X % fettfri», er imidlertid forbudt.
Lavt innhold av mettet fett
En påstand om at et næringsmiddel har lavt innhold av mettet fett, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom mengden av mettede fettsyrer og transfettsyrer i produktet ikke overstiger 1,5 g per 100 g for næringsmidler i fast form eller 0,75 g per 100 ml for næringsmidler i flytende form, og i begge tilfellene må mengden av mettede fettsyrer og transfettsyrer samlet ikke utgjøre mer enn 10 % av energiinnholdet.
Fri for mettet fett
En påstand om at et næringsmiddel ikke inneholder mettet fett, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom mengden av mettede fettsyrer og transfettsyrer ikke overstiger 0,1 g mettet fett per 100 g eller 100 ml.
Lavt sukkerinnhold
En påstand om at et næringsmiddel har lavt sukkerinnhold, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom produktet ikke inneholder mer enn 5 g sukkerarter per 100 g for næringsmidler i fast form, eller mer enn 2,5 g sukkerarter per 100 ml for næringsmidler i flytende form.
Sukkerfri
En påstand om at et næringsmiddel ikke inneholder sukker, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom produktet ikke inneholder mer enn 0,5 g sukkerarter per 100 g eller 100 ml.
Uten tilsatt sukker
En påstand om at et næringsmiddel ikke er tilsatt sukker, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom produktet ikke er tilsatt monosakkarider eller disakkarider eller andre næringsmidler på grunn av deres søtende egenskaper. Dersom sukkeret forekommer naturlig i næringsmiddelet, bør også følgende angivelse finnes på etiketten: «MED ET NATURLIG INNHOLD AV SUKKER».
Lavt natriuminnhold/lavt saltinnhold
En påstand om at et næringsmiddel har et lavt natriuminnhold/saltinnhold, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom produktet ikke inneholder mer enn 0,12 g natrium eller tilsvarende verdi for salt, per 100 g eller per 100 ml. For annet vann enn naturlig mineralvann som omfattes av direktiv 80/777/EØF, bør denne verdien ikke overstige 2 mg natrium per 100 ml.
M3

Uten tilsatt natrium/salt

En påstand om at et næringsmiddel ikke er tilsatt natrium eller salt, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom produktet ikke inneholder tilsatt natrium eller salt eller noen annen bestanddel som inneholder tilsatt natrium eller salt, og dersom produktet ikke inneholder mer enn 0,12 g natrium eller tilsvarende verdi for salt, per 100 g eller per 100 ml.

M3

Svært lavt natriuminnhold/svært lavt saltinnhold
En påstand om at et næringsmiddel har et svært lavt natriuminnhold/saltinnhold, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom produktet ikke inneholder mer enn 0,04 g natrium eller tilsvarende verdi for salt, per 100 g eller 100 ml. Det er ikke tillatt å bruke denne påstanden om naturlig mineralvann eller annet vann.
Natriumfri eller saltfri
En påstand om at et næringsmiddel ikke inneholder natrium eller salt, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom produktet ikke inneholder mer enn 0,005 g natrium eller tilsvarende verdi for salt, per 100 g.
Kostfiberkilde
En påstand om at et næringsmiddel er en kostfiberkilde, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom produktet inneholder minst 3 g kostfiber per 100 g, eller minst 1,5 g kostfiber per 100 kcal.
Høyt kostfiberinnhold
En påstand om at et næringsmiddel har et høyt kostfiberinnhold, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom produktet inneholder minst 6 g kostfiber per 100 g, eller minst 3 g kostfiber per 100 kcal.
Proteinkilde
En påstand om at et næringsmiddel er en proteinkilde, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom minst 12 % av energiinnholdet i næringsmiddelet kommer fra proteiner.
Høyt proteininnhold
En påstand om at et næringsmiddel har et høyt proteininnhold, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom minst 20 % av energiinnholdet i næringsmiddelet kommer fra proteiner.
Kilde til [navn på vitamin] og/eller [navn på mineral]
En påstand om at et næringsmiddel er en kilde til vitaminer og/eller mineraler, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom produktet minst inneholder en betydelig mengde som definert i vedlegget til direktiv 90/496/EØF, eller en mengde som omfattes av unntakene fastsatt i artikkel 6 i europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1925/2006 av 20. desember 2006 om tilsetting av vitaminer, mineraler og visse andre stoffer i næringsmidler.1
1 EUT L 404 av 30.12.2006, s. 26.
Høyt innhold av [navn på vitamin] og/eller [navn på mineral]
En påstand om at et næringsmiddel har et høyt vitamin- og/eller mineralinnhold, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom produktet inneholder minst det dobbelte av mengden vist til under «kilde til [NAVN PÅ VITAMIN] – og/eller [NAVN PÅ MINERAL]».
Inneholder [navn på næringsstoff eller annet stoff]
En påstand om at et næringsmiddel inneholder et næringsstoff eller annet stoff som det ikke er fastsatt særlige vilkår for i denne forordning, eller enhver annen påstand som kan anses å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom produktet overholder alle gjeldende bestemmelser i denne forordning, og særlig artikkel 5. For vitaminer og mineraler skal vilkårene for påstanden «kilde til» gjelde.
Økt innhold av [næringsstoffets navn]
En påstand om at innholdet i ett eller flere næringsstoffer, bortsett fra vitaminer og mineraler, er blitt økt, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom produktet oppfyller vilkårene for påstanden «kilde til» og innholdet av det aktuelle stoffet er minst 30 % høyere enn i et lignende produkt.
Redusert innhold av [næringsstoffets navn]
En påstand om at innholdet i ett eller flere næringsstoffer er blitt redusert, og enhver annen påstand som kan anses å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom innholdet av det aktuelle stoffet er minst 30 % lavere enn i et lignende produkt, unntatt for mikronæringsstoffer, der det skal godtas en forskjell på 10 % i referanseverdiene som er fastsatt i direktiv 90/496/EØF, og for natrium eller tilsvarende verdi for salt, der det skal godtas en forskjell på 25 %.

M3

Påstanden «redusert innhold av mettet fett» og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes
  1. a.
    dersom summen av mettede fettsyrer og transfettsyrer i produktet som påstanden gjelder, er minst 30 % lavere enn summen av mettede fettsyrer og transfettsyrer i et lignende produkt, og
  2. b.
    dersom innholdet av transfettsyrer i produktet som påstanden gjelder, er det samme som eller lavere enn i et lignende produkt.
Påstanden «redusert innhold av sukker» og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom energiinnholdet i produktet som påstanden gjelder, er det samme som eller lavere enn i et lignende produkt.

M3

Lett/light
En påstand om at et produkt er «lett» eller «light», og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, skal oppfylle de samme vilkårene som for uttrykket «redusert», og påstanden skal dessuten ledsages av en angivelse av hvilke egenskaper som gjør næringsmiddelet «lett» eller «light».
Naturlig
Dersom et næringsmiddel naturlig oppfyller vilkårene i dette vedlegg for bruken av en ernæringspåstand, kan uttrykket «naturlig» brukes i tilknytning til påstanden.

M2

Kilde til omega-3-fettsyrer

En påstand om at et næringsmiddel er en kilde til omega-3-fettsyrer, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom produktet inneholder minst 0,3 g alfalinolensyre per 100 g og per 100 kcal, eller minst 40 mg eikosapentaensyre og dokosaheksaensyre til sammen per 100 g og per 100 kcal.

Høyt innhold av omega-3-fettsyrer

En påstand om at et næringsmiddel har høyt innhold av omega-3-fettsyrer, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom produktet inneholder minst 0,6 g alfalinolensyre per 100 g og per 100 kcal, eller minst 80 mg eikosapentaensyre og dokosaheksaensyre til sammen per 100 g og per 100 kcal.

Høyt innhold av enumettet fett

En påstand om at et næringsmiddel har høyt innhold av enumettet fett, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom minst 45 % av fettsyrene i produktet stammer fra enumettet fett og dersom enumettet fett representerer mer enn 20 % av produktets energiinnhold.

Høyt innhold av flerumettet fett

En påstand om at et næringsmiddel har høyt innhold av flerumettet fett, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom minst 45 % av fettsyrene i produktet stammer fra flerumettet fett og dersom flerumettet fett representerer mer enn 20 % av produktets energiinnhold.

Høyt innhold av umettet fett

En påstand om at et næringsmiddel har høyt innhold av umettet fett, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom minst 70 % av fettsyrene i produktet stammer fra umettet fett og dersom umettet fett representerer mer enn 20 % av produktets energiinnhold.

M2
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no