6. Ernæringspåstander om alkoholholdige drikkevarer
Bruk av visse ernæringspåstander om alkoholholdige drikkevarer er under gitte forhold tillatt selv om det ikke finnes noen tillatte påstander om alkohol i vedlegget til påstandsforordningen.
«Alkohol» er omfattet av definisjonen for «annet stoff» og er dermed en ernæringspåstand, selv om det ikke er egne påstander om alkohol i vedlegget til forordningen. Bruk av ernæringspåstander om alkoholholdige drikkevarer er regulert i artikkel 4, nr. 3 og nr. 4 i påstandsforordningen.
For drikkevarer som har et alkoholinnhold på mer enn 1,2 % vol. kan dere bare bruke følgende ernæringspåstander:
- redusert energiinnhold
- redusert alkoholinnhold
- lavt alkoholinnhold
Kriteriene for bruk av disse påstandene om alkoholholdige drikkevarer er fremdeles nasjonalt regulert. Vilkårene for bruk av påstanden «redusert energiinnhold» i vedlegget til påstandsforordningen kan derfor ikke brukes til å regulere bruken av denne påstanden på drikkevarer som inneholder mer enn 1,2 volumprosent alkohol.
I Norge har vi ingen spesifikke bestemmelser for bruk av påstanden «redusert energiinnhold» på alkoholholdige drikkevarer. For å ikke villede forbrukeren er det imidlertid viktig at reduksjonen i energi er betydelig, og at dere ikke på noen måte også samtidig gir inntrykk av at alkoholinnholdet er redusert.
Regelverk
Forordning (EF) nr. 1924/2006 artikkel 4, nr. 3 og nr. 4
Artikkel 4
Vilkårene for bruk av ernærings- og helsepåstander
-
a. mengdene av visse næringsstoffer og andre stoffer i næringsmiddelet som fett, mettede fettsyrer, transfettsyrer, sukkerarter og salt/natrium, -
b. næringsmiddelets (eller næringsmiddelgruppenes) rolle og betydning for og bidrag til kostholdet for befolkningen generelt, eller dersom det er relevant, for visse risikogrupper, herunder barn, -
c. den samlede ernæringsmessige sammensetningen av næringsmiddelet og forekomsten av næringsstoffer som er vitenskapelig anerkjent å ha en helsevirkning.
-
i. om profilene bør fastsettes for næringsmidler generelt og/eller næringsmiddelgrupper, -
ii. valget av og avveiningen mellom næringsstoffer som skal tas i betraktning, -
iii. valget av referansemengde/-grunnlag for profilene, -
iv. framgangsmåten for beregning av profilene, og -
v. gjennomførbarhet og prøving av et foreslått system.
-
a. om reduksjon av fett, mettede fettsyrer, transfettsyrer, sukkerarter og salt/natrium være tillatt uten henvisning til en profil for det eller de bestemte næringsstoffene som påstanden gjelder, forutsatt at de oppfyller vilkårene fastsatt i denne forordning, -
b. være tillatt selv om et enkelt næringsstoff overskrider ernæringsprofilen, forutsatt at opplysninger er angitt om det bestemte næringsstoffet i nærheten av, på samme side og like iøynefallende som påstanden. Opplysningen skal formuleres slik: «Høyt innhold av [ ...* ] ».
Kilde: Lovdata.no