8. Ernæringspåstander og det generelle merkeregelverket

8.1 8.1 Om å framheve en egenskap når alle lignende næringsmidler har tilsvarende egenskaper

I fravær av de såkalte ernæringsprofilene kan tillatte ernæringspåstander brukes om alle næringsmidler som oppfyller vilkårene for bruk, i noen tilfeller også selv om alle lignende næringsmidler har tilsvarende egenskaper.

Matinformasjonsforordningen forbyr å angi særlige egenskaper ved et næringsmiddel dersom alle lignende næringsmidler har tilsvarende egenskaper, jf. artikkel 7, nr. 1, bokstav c) om villedning. Dette innebærer at bruk av ernæringspåstanden «fettfri» i markedsføring av en leskedrikk, ut fra bestemmelsene i matinformasjonsforordningen, i noen tilfeller kan være forbudt fordi det ikke er vanlig at slike drikker inneholder fett.

Påstandsforordningen supplerer de generelle bestemmelsene i matinformasjonsforordningen. Det innebærer (så lenge de såkalte ernæringsprofilene ikke er etablert) at de tillatte ernæringspåstandene kan brukes om alle næringsmidler som oppfyller vilkårene for bruk, særlig hvis dere formulerer påstanden på en slik måte at det kommer fram at alle lignende produkter har denne egenskapen, jf. EU-kommisjonens dokument med spørsmål og svar til matinformasjonsforordningen, del II.

Det er også en forutsetning at dere ikke villeder forbrukeren når næringsmiddelet, merkingen og markedsføringen ses under ett, jf. påstandsforordningen artikkel 3.

Eksempel

På en laksefilet kan dere skrive «kilde til omega-3-fettsyrer», men det vil være mer informativt dersom dere skriver «laks er en kilde til omega-3-fettsyrer». Dette kan dere gjøre selv om alle tilsvarende produkter er kilde til omega-3-fettsyrer.

Regelverk

Forordning (EF) nr. 1924/2006 artikkel 3, artikkel 4, nr. 1 og nr. 2
Artikkel 3
Allmenne prinsipper for alle påstander
Ernærings- og helsepåstander kan bare benyttes på merkingen, pakningsutformingen eller i reklamen for næringsmidler som bringes i omsetning i Fellesskapet, dersom de er i samsvar med bestemmelsene i denne forordning.
Med forbehold for direktiv 2000/13/EF og 84/450/EØF, skal ernærings- og helsepåstandene ikke:
  1. a.
    være uriktige, tvetydige eller villedende,
  2. b.
    reise tvil om andre næringsmidlers trygghet og/eller ernæringsmessige tilstrekkelighet,
  3. c.
    oppmuntre til eller overse overforbruk av et næringsmiddel,
  4. d.
    angi, antyde eller gi inntrykk av at et balansert og variert kosthold generelt ikke kan gi tilstrekkelige mengder næringsstoffer. Unntak for næringsstoffer som ikke kan fås i tilstrekkelige mengder gjennom et balansert og variert kosthold, herunder vilkårene for bruken av dem, kan vedtas etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 25 nr. 2, idet det tas hensyn til de særlige vilkårene som gjelder i medlemsstatene,
  5. e.
    vise til forandringer i kroppsfunksjoner som kan gi opphav til eller utnytte frykt hos forbrukeren, enten i teksten eller gjennom bilder, grafikk eller symboler.
Artikkel 4
Vilkårene for bruk av ernærings- og helsepåstander
1. Senest 19. januar 2009 skal Kommisjonen etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 25 nr. 2, fastsette særlige ernæringsprofiler, herunder unntak, som næringsmidler eller visse næringsmiddelgrupper skal overholde for å være forsynt med ernærings- og helsepåstander, samt vilkårene ved bruk av ernærings- og helsepåstander om næringsmidler eller næringsmiddelgrupper med hensyn til ernæringsprofilene.
Ernæringsprofilene for næringsmidler og/eller visse næringsmiddelgrupper skal fastsettes idet det særlig tas hensyn til:
  1. a.
    mengdene av visse næringsstoffer og andre stoffer i næringsmiddelet som fett, mettede fettsyrer, transfettsyrer, sukkerarter og salt/natrium,
  2. b.
    næringsmiddelets (eller næringsmiddelgruppenes) rolle og betydning for og bidrag til kostholdet for befolkningen generelt, eller dersom det er relevant, for visse risikogrupper, herunder barn,
  3. c.
    den samlede ernæringsmessige sammensetningen av næringsmiddelet og forekomsten av næringsstoffer som er vitenskapelig anerkjent å ha en helsevirkning.
Ernæringsprofilene skal bygge på vitenskapelig kunnskap om kosthold og ernæring, og deres sammenheng med helse.
Ved fastsettelse av ernæringsprofilene skal Kommisjonen anmode myndigheten om innen tolv måneder å gi relevante vitenskapelige råd, særlig med hensyn til:
  1. i.
    om profilene bør fastsettes for næringsmidler generelt og/eller næringsmiddelgrupper,
  2. ii.
    valget av og avveiningen mellom næringsstoffer som skal tas i betraktning,
  3. iii.
    valget av referansemengde/-grunnlag for profilene,
  4. iv.
    framgangsmåten for beregning av profilene, og
  5. v.
    gjennomførbarhet og prøving av et foreslått system.
Ved fastsettelse av ernæringsprofilene skal Kommisjonen rådspørre berørte parter, særlig driftsansvarlige for næringsmiddelforetak og forbrukergrupper.
Ernæringsprofilene og deres vilkår for bruk skal ajourføres for å ta hensyn til den vitenskapelige utviklingen på området, etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 25 nr. 2, og etter samråd med berørte parter, særlig driftsansvarlige for næringsmiddelforetak og forbrukergrupper.
2. Som unntak fra nr. 1 skal ernæringspåstander:
  1. a.
    om reduksjon av fett, mettede fettsyrer, transfettsyrer, sukkerarter og salt/natrium være tillatt uten henvisning til en profil for det eller de bestemte næringsstoffene som påstanden gjelder, forutsatt at de oppfyller vilkårene fastsatt i denne forordning,
  2. b.
    være tillatt selv om et enkelt næringsstoff overskrider ernæringsprofilen, forutsatt at opplysninger er angitt om det bestemte næringsstoffet i nærheten av, på samme side og like iøynefallende som påstanden. Opplysningen skal formuleres slik: «Høyt innhold av [ ...* ] ».
3. For drikkevarer med mer enn 1,2 volumprosent alkohol skal det ikke brukes helsepåstander.
For drikkevarer med mer enn 1,2 volumprosent alkohol skal det bare brukes ernæringspåstander som viser til et lavt alkoholinnhold eller et redusert alkohol- eller energiinnhold.
4. Dersom det ikke finnes særlige fellesskapsbestemmelser om ernæringspåstander som viser til et lavt alkoholinnhold, eller et redusert innhold eller fravær av alkohol eller energi i drikkevarer som vanligvis inneholder alkohol, kan relevante nasjonale regler få anvendelse i samsvar med traktatens bestemmelser.
5. Andre næringsmidler eller næringsmiddelgrupper enn dem som er nevnt i nr. 3, for hvilke ernærings- eller helsepåstander skal begrenses eller forbys, kan fastsettes etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 25 nr. 2, og i lys av vitenskapelige data.
* Navnet på næringsmiddelet som overskrider ernæringsprofilen.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

8.2 8.2 Om å framheve et element av næringsdeklarasjonen

I noen tilfeller vil et utsagn være en tillatt ernæringspåstand, og ikke en ulovlig forenklet næringsdeklarasjon.

Matinformasjonsforordningen åpner for å gjenta visse deler av næringsdeklarasjonen andre steder på pakningen, jf. artikkel 30 nr. 3. Opplysningene som kan gjentas, er enten energiinnholdet alene, eller innholdet av energi, fett, mettetfett, sukkerarter og salt samlet.

Bruk av enkeltstående utsagn som «20 % protein» eller «19 gram kostfiber» vil ikke være i tråd med bestemmelsene i matinformasjonsforordningen. Spesifikke bestemmelser i påstandsforordningen supplerer imidlertid de generelle bestemmelsene i matinformasjonsforordningen. I denne sammenheng innebærer dette at dere i visse tilfeller likevel kan formulere en ernæringspåstand som «20 % protein», «19 g kostfiber» eller lignende dersom kravene for bruk av den konkrete ernæringspåstanden ellers er oppfylt, og plassering og utforming ikke gjøres på en slik måte at det gir inntrykk av å være en repetisjon av næringsdeklarasjonen, eller et element i den forenklede næringsdeklarasjonen.

Eksempel

Et syrnet meieriprodukt er merket med «16 gram protein» i nærheten av varemerket. Dette kan i noen sammenhenger betraktes som bruk av ernæringspåstanden «høyt proteininnhold».

Dette omtales nærmere i kapittelet "Ernæringspåstander som viser til et konkret innhold av et stoff".

Regelverk

  1. Forordning (EF) nr. 1924/2006 artikkel 2, nr. 2, pkt. 2, artikkel 8 og vedlegget
  2. Forordning (EU) nr. 1169/2011 artikkel 30, nr. 3
Forordning (EF) nr. 1924/2006 artikkel 2, nr. 2, pkt. 2, artikkel 8 og vedlegget
Artikkel 2
Definisjoner
  1. 1.
    I denne forordning menes med:
    1. a.
      «næringsmidler», «driftsansvarlig for næringsmiddelforetak», «bringe i omsetning» og «sluttforbruker» definisjonene i artikkel 2 og 3 nr. 3, 8 og 18 i europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 178/2002 av 28. januar 2002 om fastsettelse av allmenne prinsipper og krav i næringsmiddelregelverket, om opprettelse av Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet og om fastsettelse av framgangsmåter i forbindelse med næringsmiddeltrygghet,1
    2. b.
      «kosttilskudd» definisjonen i direktiv 2002/46/EF,
    3. c.
      «deklarasjon av næringsinnhold», «protein», «karbohydrat», «sukkerarter», «fett», «mettede fettsyrer», «en-umettede fettsyrer», «flerumettede fettsyrer» og «kostfiber» definisjonene i direktiv 90/496/EØF,
    4. d.
      «merking» definisjonen i artikkel 1 nr. 3 bokstav a) i direktiv 2000/13/EF.
  2. 2.
    Videre menes i denne forordning med:
    1. 1.
      «påstand» ethvert budskap eller enhver framstilling som ikke er obligatorisk i henhold til Fellesskapets regelverk eller nasjonal lovgivning, herunder bilder, grafikk eller symboler uansett form, som angir, antyder eller gir inntrykk av at næringsmiddelet har særlige egenskaper,
    2. 2.
      «næringsstoff» protein, karbohydrat, fett, kostfiber, natrium, vitaminer og mineraler oppført i vedlegget til direktiv 90/496/EØF, samt stoffer som tilhører eller er bestanddeler i én av disse gruppene,
    3. 3.
      «annet stoff» et stoff som ikke er et næringsstoff, og som har en ernæringsmessig eller fysiologisk effekt,
    4. 4.
      «ernæringspåstand» enhver påstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at et næringsmiddel har særlige gunstige ernæringsmessige egenskaper som skyldes:
      1. a.
        den energi (kaloriinnhold) det
        1. i.
          tilfører,
        2. ii.
          tilfører i redusert eller økt mengde, eller
        3. iii.
          ikke tilfører, og/eller
      2. b.
        de næringsstoffene eller de andre stoffene som det
        1. i.
          inneholder,
        2. ii.
          inneholder i redusert eller økt forhold, eller
        3. iii.
          ikke inneholder,
    5. 5.
      «helsepåstand» enhver påstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at det er en sammenheng mellom en næringsmiddelgruppe, et næringsmiddel eller én av dets bestanddeler og helse,
    6. 6.
      «påstand om redusert sykdomsrisiko» enhver helsepåstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at inntak av en næringsmiddelgruppe, et næringsmiddel eller én av dets bestanddeler, i betydelig grad reduserer en risikofaktor for utvikling av sykdom hos mennesker,
    7. 7.
      «myndighet» Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, opprettet ved forordning (EF) nr. 178/2002.
1 EFT L 31 av 1.2.2002, s. 1. Forordningen sist endret ved kommisjonsforordning (EF) nr. 575/2006 (EUT L 100 av 8.4.2006, s. 3).
Artikkel 8
Særlige vilkår
1. Det er bare tillatt å framsette ernæringspåstander dersom de er oppført i vedlegget og er i samsvar med vilkårene i denne forordning.
2. Endringer av vedlegget skal vedtas etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 25 nr. 2, og når det er relevant, etter samråd med myndigheten. Kommisjonen skal når det er relevant, trekke inn berørte parter, særlig driftsansvarlige for næringsmiddelforetak og forbrukergrupper, for å vurdere hvordan de aktuelle påstandene oppfattes og forstås.
Vedlegg
Ernæringspåstander og vilkårene som gjelder for dem
Lavt energiinnhold
En påstand om at et næringsmiddel har lavt energiinnhold, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom produktet ikke inneholder mer enn 40 kcal (170 kJ) per 100 g for næringsmidler i fast form, eller mer enn 20 kcal (80 kJ) per 100 ml for næringsmidler i flytende form. For bordsøtningsmidler gjelder grensen på 4 kcal (17 kJ) per porsjon med søtende egenskaper, som tilsvarer 6 g sukrose (cirka 1 teskje sukrose).
Redusert energiinnhold
En påstand om at et næringsmiddel har redusert energiinnhold, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom energiinnholdet er redusert med minst 30 %, og med en angivelse av de egenskapene som gjør at næringsmiddelets samlede energiinnhold er redusert.
Energifri
En påstand om at et næringsmiddel er energifritt, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom produktet ikke inneholder mer enn 4 kcal (17 kJ) per 100 ml. For bordsøtningsmidler gjelder grensen på 0,4 kcal (1,7 kJ) per porsjon med søtende egenskaper, som tilsvarer 6 g sukrose (cirka 1 teskje sukrose).
Lavt fettinnhold
En påstand om at et næringsmiddel har lavt fettinnhold, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom produktet ikke inneholder mer enn 3 g fett per 100 g for næringsmidler i fast form eller 1,5 g fett per 100 ml for næringsmidler i flytende form (1,8 g fett per 100 ml for delvis skummet melk).
Fettfri
En påstand om at et næringsmiddel er fettfritt, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom produktet ikke inneholder mer enn 0,5 g fett per 100 g eller 100 ml. Påstander med uttrykk som «X % fettfri», er imidlertid forbudt.
Lavt innhold av mettet fett
En påstand om at et næringsmiddel har lavt innhold av mettet fett, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom mengden av mettede fettsyrer og transfettsyrer i produktet ikke overstiger 1,5 g per 100 g for næringsmidler i fast form eller 0,75 g per 100 ml for næringsmidler i flytende form, og i begge tilfellene må mengden av mettede fettsyrer og transfettsyrer samlet ikke utgjøre mer enn 10 % av energiinnholdet.
Fri for mettet fett
En påstand om at et næringsmiddel ikke inneholder mettet fett, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom mengden av mettede fettsyrer og transfettsyrer ikke overstiger 0,1 g mettet fett per 100 g eller 100 ml.
Lavt sukkerinnhold
En påstand om at et næringsmiddel har lavt sukkerinnhold, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom produktet ikke inneholder mer enn 5 g sukkerarter per 100 g for næringsmidler i fast form, eller mer enn 2,5 g sukkerarter per 100 ml for næringsmidler i flytende form.
Sukkerfri
En påstand om at et næringsmiddel ikke inneholder sukker, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom produktet ikke inneholder mer enn 0,5 g sukkerarter per 100 g eller 100 ml.
Uten tilsatt sukker
En påstand om at et næringsmiddel ikke er tilsatt sukker, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom produktet ikke er tilsatt monosakkarider eller disakkarider eller andre næringsmidler på grunn av deres søtende egenskaper. Dersom sukkeret forekommer naturlig i næringsmiddelet, bør også følgende angivelse finnes på etiketten: «MED ET NATURLIG INNHOLD AV SUKKER».
Lavt natriuminnhold/lavt saltinnhold
En påstand om at et næringsmiddel har et lavt natriuminnhold/saltinnhold, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom produktet ikke inneholder mer enn 0,12 g natrium eller tilsvarende verdi for salt, per 100 g eller per 100 ml. For annet vann enn naturlig mineralvann som omfattes av direktiv 80/777/EØF, bør denne verdien ikke overstige 2 mg natrium per 100 ml.
M3

Uten tilsatt natrium/salt

En påstand om at et næringsmiddel ikke er tilsatt natrium eller salt, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom produktet ikke inneholder tilsatt natrium eller salt eller noen annen bestanddel som inneholder tilsatt natrium eller salt, og dersom produktet ikke inneholder mer enn 0,12 g natrium eller tilsvarende verdi for salt, per 100 g eller per 100 ml.

M3

Svært lavt natriuminnhold/svært lavt saltinnhold
En påstand om at et næringsmiddel har et svært lavt natriuminnhold/saltinnhold, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom produktet ikke inneholder mer enn 0,04 g natrium eller tilsvarende verdi for salt, per 100 g eller 100 ml. Det er ikke tillatt å bruke denne påstanden om naturlig mineralvann eller annet vann.
Natriumfri eller saltfri
En påstand om at et næringsmiddel ikke inneholder natrium eller salt, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom produktet ikke inneholder mer enn 0,005 g natrium eller tilsvarende verdi for salt, per 100 g.
Kostfiberkilde
En påstand om at et næringsmiddel er en kostfiberkilde, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom produktet inneholder minst 3 g kostfiber per 100 g, eller minst 1,5 g kostfiber per 100 kcal.
Høyt kostfiberinnhold
En påstand om at et næringsmiddel har et høyt kostfiberinnhold, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom produktet inneholder minst 6 g kostfiber per 100 g, eller minst 3 g kostfiber per 100 kcal.
Proteinkilde
En påstand om at et næringsmiddel er en proteinkilde, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom minst 12 % av energiinnholdet i næringsmiddelet kommer fra proteiner.
Høyt proteininnhold
En påstand om at et næringsmiddel har et høyt proteininnhold, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom minst 20 % av energiinnholdet i næringsmiddelet kommer fra proteiner.
Kilde til [navn på vitamin] og/eller [navn på mineral]
En påstand om at et næringsmiddel er en kilde til vitaminer og/eller mineraler, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom produktet minst inneholder en betydelig mengde som definert i vedlegget til direktiv 90/496/EØF, eller en mengde som omfattes av unntakene fastsatt i artikkel 6 i europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1925/2006 av 20. desember 2006 om tilsetting av vitaminer, mineraler og visse andre stoffer i næringsmidler.1
1 EUT L 404 av 30.12.2006, s. 26.
Høyt innhold av [navn på vitamin] og/eller [navn på mineral]
En påstand om at et næringsmiddel har et høyt vitamin- og/eller mineralinnhold, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom produktet inneholder minst det dobbelte av mengden vist til under «kilde til [NAVN PÅ VITAMIN] – og/eller [NAVN PÅ MINERAL]».
Inneholder [navn på næringsstoff eller annet stoff]
En påstand om at et næringsmiddel inneholder et næringsstoff eller annet stoff som det ikke er fastsatt særlige vilkår for i denne forordning, eller enhver annen påstand som kan anses å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom produktet overholder alle gjeldende bestemmelser i denne forordning, og særlig artikkel 5. For vitaminer og mineraler skal vilkårene for påstanden «kilde til» gjelde.
Økt innhold av [næringsstoffets navn]
En påstand om at innholdet i ett eller flere næringsstoffer, bortsett fra vitaminer og mineraler, er blitt økt, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom produktet oppfyller vilkårene for påstanden «kilde til» og innholdet av det aktuelle stoffet er minst 30 % høyere enn i et lignende produkt.
Redusert innhold av [næringsstoffets navn]
En påstand om at innholdet i ett eller flere næringsstoffer er blitt redusert, og enhver annen påstand som kan anses å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom innholdet av det aktuelle stoffet er minst 30 % lavere enn i et lignende produkt, unntatt for mikronæringsstoffer, der det skal godtas en forskjell på 10 % i referanseverdiene som er fastsatt i direktiv 90/496/EØF, og for natrium eller tilsvarende verdi for salt, der det skal godtas en forskjell på 25 %.

M3

Påstanden «redusert innhold av mettet fett» og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes
  1. a.
    dersom summen av mettede fettsyrer og transfettsyrer i produktet som påstanden gjelder, er minst 30 % lavere enn summen av mettede fettsyrer og transfettsyrer i et lignende produkt, og
  2. b.
    dersom innholdet av transfettsyrer i produktet som påstanden gjelder, er det samme som eller lavere enn i et lignende produkt.
Påstanden «redusert innhold av sukker» og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom energiinnholdet i produktet som påstanden gjelder, er det samme som eller lavere enn i et lignende produkt.

M3

Lett/light
En påstand om at et produkt er «lett» eller «light», og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, skal oppfylle de samme vilkårene som for uttrykket «redusert», og påstanden skal dessuten ledsages av en angivelse av hvilke egenskaper som gjør næringsmiddelet «lett» eller «light».
Naturlig
Dersom et næringsmiddel naturlig oppfyller vilkårene i dette vedlegg for bruken av en ernæringspåstand, kan uttrykket «naturlig» brukes i tilknytning til påstanden.

M2

Kilde til omega-3-fettsyrer

En påstand om at et næringsmiddel er en kilde til omega-3-fettsyrer, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom produktet inneholder minst 0,3 g alfalinolensyre per 100 g og per 100 kcal, eller minst 40 mg eikosapentaensyre og dokosaheksaensyre til sammen per 100 g og per 100 kcal.

Høyt innhold av omega-3-fettsyrer

En påstand om at et næringsmiddel har høyt innhold av omega-3-fettsyrer, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom produktet inneholder minst 0,6 g alfalinolensyre per 100 g og per 100 kcal, eller minst 80 mg eikosapentaensyre og dokosaheksaensyre til sammen per 100 g og per 100 kcal.

Høyt innhold av enumettet fett

En påstand om at et næringsmiddel har høyt innhold av enumettet fett, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom minst 45 % av fettsyrene i produktet stammer fra enumettet fett og dersom enumettet fett representerer mer enn 20 % av produktets energiinnhold.

Høyt innhold av flerumettet fett

En påstand om at et næringsmiddel har høyt innhold av flerumettet fett, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom minst 45 % av fettsyrene i produktet stammer fra flerumettet fett og dersom flerumettet fett representerer mer enn 20 % av produktets energiinnhold.

Høyt innhold av umettet fett

En påstand om at et næringsmiddel har høyt innhold av umettet fett, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom minst 70 % av fettsyrene i produktet stammer fra umettet fett og dersom umettet fett representerer mer enn 20 % av produktets energiinnhold.

M2
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Forordning (EU) nr. 1169/2011 artikkel 30, nr. 3
Artikkel 30
Innhold
1. Den obligatoriske næringsdeklarasjonen skal inneholde følgende opplysninger:
  1. a.
    energiinnhold, og
  2. b.
    mengden av fett, mettede fettsyrer, karbohydrater, sukkerarter, protein og salt.
En opplysning om at saltinnholdet utelukkende skyldes naturlig forekommende natrium kan eventuelt oppføres i umiddelbar nærhet av næringsdeklarasjonen.
2. Innholdet i den obligatoriske næringsdeklarasjonen nevnt i nr. 1 kan utfylles med angivelse av mengden av ett eller flere av følgende stoffer:
  1. a.
    en-umettede fettsyrer,
  2. b.
    flerumettede fettsyrer,
  3. c.
    polyoler,
  4. d.
    stivelse,
  5. e.
    kostfiber,
  6. f.
    de vitaminer og mineraler som er oppført i del A nr. 1 i vedlegg XIII, og som forekommer i betydelige mengder som definert i nr. 2 i del A i vedlegg XIII.
3. Dersom merkingen av et ferdigpakket næringsmiddel har med den obligatoriske næringsdeklarasjonen nevnt i nr. 1, kan følgende opplysninger gjentas på pakningen:
  1. a.
    energiinnholdet, eller
  2. b.
    energiinnholdet sammen med mengden av fett, mettede fettsyrer, sukkerarter og salt.
4. Som unntak fra artikkel 36 nr. 1 kan innholdet i næringsdeklarasjonen begrenses til å omfatte bare energiinnholdet, dersom merkingen av produktene nevnt i artikkel 16 nr. 4 har med en næringsdeklarasjon.
5. Uten at det berører artikkel 44, og som unntak fra artikkel 36 nr. 1 kan innholdet i næringsdeklarasjonen, dersom merkingen av produktene nevnt i artikkel 44 nr. 1 har med en næringsdeklarasjon, begrenses til å omfatte bare
  1. a.
    energiinnholdet, eller
  2. b.
    energiinnholdet sammen med mengden av fett, mettede fettsyrer, sukkerarter og salt.
6. For å ta hensyn til relevansen av opplysningene nevnt i nr. 2–5 i denne artikkel for forbrukeropplysningen kan Kommisjonen ved hjelp av delegerte rettsakter i samsvar med artikkel 51 endre listene i nr. 2–5 i denne artikkel ved å tilføye eller stryke opplysninger.
7. Kommisjonen skal senest 13. desember 2014, idet det tas hensyn til vitenskapelig dokumentasjon og erfaringer fra medlemsstatene, framlegge en rapport om forekomsten av transfettsyrer i næringsmidler og i det samlede kostholdet til befolkningen i Unionen. Målet med rapporten er å vurdere virkningen av egnede metoder som kan gjøre forbrukerne i stand til å velge sunnere næringsmidler og et generelt sunnere kosthold, eller som kan fremme tilbudet av sunnere næringsmidler til forbrukerne, blant annet ved at det opplyses om transfettsyrer til forbrukerne, eller ved begrensning av bruken av dem. Kommisjonens rapport skal eventuelt ledsages av et forslag til regelverk.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no