Du kan bringe smitte fra utenlandske dyr - husk karenstid (ventetid)
Dyr i utlandet har en annen smittestatus enn norske dyr. Hvis du har hatt kontakt med dyr i utlandet, er det viktig at du ikke tar smitte med tilbake til norske husdyr. Slik bevarer vi den gode dyrehelsen i Norge og unngår smitte fra dyr til mennesker.
Hvis du har vært i kontakt med klovdyr (for eksempel storfe, sau, svin) eller fjørfe i utlandet, skal det gå 48 timer før du har kontakt med klovdyr eller fjørfe i Norge. Dette gjelder selv om dyra du var i kontakt med i utlandet, så ut til å være friske.
Du må også dusje og skifte klær før du går inn i et anlegg med dyr i Norge etter et slikt utenlandsopphold.
Dersom du er i kontakt med klovdyr eller fjørfe i land med alvorlige smittsomme sykdommer, bør du vente minst 72 timer før du har kontakt med klovdyr eller fjørfe i Norge. Denne regelen gjelder for alle som skal inn i anlegget ditt, både deg selv, dine ansatte og andre besøkende.
Beskyttelsesutstyr i svinehold
Du må bruke nødvendig beskyttelsesutstyr (se under) dersom du skal ha kontakt med levende svin og du i løpet av de siste 12 månedene har vært i en eller flere av disse situasjonene:
- Hatt kontakt med et dyr som var positivt for antibiotikaresistente bakterier (i Norge eller utlandet)
- Besøkt eller arbeidet i husdyrbesetning i utlandet
- Vært innlagt på helseinstitusjon, fått tannbehandling eller gjennomgått omfattende helseundersøkelse i utlandet
- Arbeidet som helsearbeider i utlandet
- Oppholdt deg i barnehjem eller flyktningeleir i utlandet
- Oppholdt deg mer enn seks uker sammenhengende i utlandet, eller
- Testet positivt for antibiotikaresistente bakterier
Nødvendig beskyttelsesutstyr
- Overtrekksklær
- Kirurgisk munnbind
- Engangshansker
- Hodeplagg som beskytter mot spredning av antibiotikaresistente bakterier
Matvarer
Husk at også matvarer kan ha med seg smittestoffer. Ikke gi dyra mat som er kjøpt i andre land.
Regelverk
Dyrehelseforskriften § 30
Den driftsansvarlig skal sørge for at varmt og kaldt vann er tilgjengelig i anlegget. Det skal være mulig å rengjøre hender, støvler, overtrekkstøy og utstyr. Kravet om tilgjengelig vann gjelder ikke for utmark eller lignende steder.
Den driftsansvarlig skal sørge for at utstyr, innredning og andre gjenstander som kan spre smitte, er tilstrekkelig rengjort og om nødvendig desinfisert før de blir tatt inn til områder på anlegget der dyrene holdes eller kan komme i kontakt med.
Personer som har besøkt anlegg med klovdyr eller fjørfe i utlandet, kan ikke besøke anlegg med klovdyr eller fjørfe før det har gått 48 timer etter besøket i anlegget i utlandet. Når det gjelder besøk i anlegg med svin, vises det i tillegg til forskrift 14. februar 2018 nr. 247 om smitteforebyggende tiltak mot visse antibiotikaresistente bakterier hos svin.
Driftsansvarlige for honningbier er unntatt fra bestemmelsene i første ledd, men skal likevel sørge for nødvendig rengjøring eller utskifting av brukt bikubemateriell, utbygde vokstavler, klær, fottøy og annet utstyr som brukes i bigården. Bikuber som ikke inneholder levende honningbier og utbygde vokstavler som ikke er i bruk, skal oppbevares slik at ikke honningbier har tilgang til dem.
Kilde: Lovdata.no