Registrering og godkjenning i henhold til forskrift om fôrhygiene

Med få unntak skal alle virksomheter i fôrkjeden, fra primærproduksjon til virksomheter, omsettere, lagerhold og transportører, være registrert eller godkjent.

Publisert

Innhold på denne siden

  1. Registrering og godkjenning av virksomheter i fôrindustrien
  2. Registrering av primærprodusenter
  3. Registrering av hestehold
  4. Registrering av transportører

Kravet til registrering, eventuelt godkjenning, følger av Forskrift om fôrhygiene som gjennomfører forordning nr. 183/2005.

Noen fôraktiviteter krever også registrering eller godkjenning etter TSE-forskriften. Der stilles det også krav om kontroll og styring for å sikre sporbarhet, trygt fôr og helsemessig trygg mat.

Hvorvidt en virksomhet skal registreres eller godkjennes avhenger av virksomhetens aktivitet. Det er den driftsansvarlige for virksomheten som har ansvaret for registrering/godkjenning samt etterlevelse av relevant regelverk. Registrering og søknad om godkjenning gjøres via skjemaet «Ny fôrvarevirksomhet» i Mattilsynets skjematjeneste.

Veiledning om produksjonsformer i skjemaet «Ny fôrvarevirksomhet»

Når du er registrert eller blir godkjent, tildeles du et registrerings-/godkjenningsnummer som består av den internasjonale ISO-koden for Norge (NO) og et flersifret nummer. Godkjente virksomheter vil i tillegg få tegnet α før NO. Du komme på en offentlig liste over registrerte-/godkjente fôrvirksomheter på mattilsynet.no.

Det at alle ledd i fôrkjeden skal være registrert eller godkjent gjør det mulig for Mattilsynet å gjennomføre offentlig kontroll. Det er bare tillatt å anskaffe og benytte fôrvarer fra virksomheter som er registrert/godkjent (forskrift om fôrhygiene jf. forord. 183/2005, art. 5, nr. 6) og listene kan brukes til å sjekke at de du handler med er registrert/godkjent.

Se listen med godkjente produkter og virksomheter