Veterinær grensekontroll sjømat 2019
I 2019 ble 129 stikkprøver av sjømat fra land utenfor EU/EØS undersøkt for fremmedstoff, bakterier, antibiotikaresistens og matsminke i overvåkingsprogrammet Veterinær grensekontroll sjømat.
- Hva ble undersøkt?
Importert sjømat fra land utenfor EU/EØS-området (129 prøver totalt)
- Tidsrom
- 2019
- Hva lette vi etter?
Fremmedstoff, bakterier, antibiotikaresistens og matsminke.
- Hva fant vi?
Resultatene viser at sjømat som ble importert til Norge i 2019 var trygg og av god kvalitet.
- Totalt ble 116 prøver analysert for tungmetallene kadmium, kvikksølv, bly og arsen. Av disse var det kun én prøve om var over grenseverdien. Det var i en type barrakuda, hvor det ble funnet for høyt nivå av kvikksølv.
- Det ble ikke påvist noen sykdomsfremkallende bakterier som Salmonella eller Vibrio. Det ble påvist listeriabakterier i én prøve, men konsentrasjonen var langt under grenseverdi. Det ble ikke funnet antibiotikaresistente bakterier i de to prøvene av oppdrettsarter som ble undersøkt for dette.
- To prøver av tunfisk ble analysert for karbonmonoksid, men ingen av disse hadde forhøyet innhold. Karbonmonoksid, som er ulovlig å tilsette i mat, brukes for å gi tunfisk en fin rødfarge selv etter lang lagringstid, såkalt matsminke.
- Hvem utførte oppdraget?
Havforskningsinstituttet (HI)
- Fil
- Rapport_ Veterinær grensekontroll sjømat 2019 (PDF)