Dette kan du ta med deg av mat og drikke fra utlandet
Mat og drikke fra andre land kan bringe med seg smitte til norske dyr og mennesker. For å hindre at slik smitte skjer, er det egne regler for import av mat og drikke. Hvilke regler som gjelder avhenger av hvilket land/område du vil ta slike varer fra. Her kan du lese mer om hvilke regler som gjelder.
Innhold på denne siden
Smitte i mat og matavfall, for eksempel ved at ville dyr spiser matrester kastet i søppeldunker, kan få store konsekvenser for dyr og mennesker i Norge. Afrikansk svinepest er et eksempel på en sykdom som kan komme til Norge via innførsel av mat fra andre land. Det finnes flere eksempler på at denne sykdommen har blitt spredt ved at ville eller tamme svin har fått tilgang på matavfall som mennesker har kastet. Dersom denne sykdommen blir påvist i Norge vil tiltakene vi innfører også berøre deg som til vanlig ikke jobber med, eller er i kontakt med svin.
Fra EU/EØS
Animalske matvarer innenfor tollkvoten kan innføres til privat bruk, forutsatt at matvarene innføres i egen bagasje i forbindelse med innreise eller mottas som pakke.
Matvarene skal være bestemt til eget bruk, og ikke selges til andre. Selger du til andre er det andre regler som gjelder.
Les mer om tollkvotene fra EØS-land på toll.no
Innførsel fra områder med utbrudd av smittsomme dyresykdommer
Ved utbrudd av alvorlige smittsomme dyresykdommer er både Norge og alle andre EØS-land forpliktet til å sikre at smittefarlige produkter fra dyr ikke eksporteres til andre land. Det er egne regler som skal stanse denne eksporten. Eksempler på dyresykdommer som medfører slike forbud mot eksport er: høypatogen fugleinfluensa, afrikansk svinepest og klassisk svinepest.
Selv om det er forbudt med eksport, er det en utfordring for myndighetene å hindre at produkter fra dyr, som ikke er kontrollert av myndighetene, blir ført ut av områder med alvorlig smittsom dyresykdom. Eksempler på slike produkter kan være svinekjøtt som ikke er kontrollert av offentlige myndigheter, kjøtt fra egen jakt eller upasteuriserte melkeprodukter. Tar du med deg slike produkter til Norge, vil det gi økt risiko for smitte til norske dyr, både ville og tamme dyr.
Den norske tollen vil på vegne av Mattilsynet, kreve dokumentasjon på produktenes opprinnelse når du innfører animalske produkter fra land med utbrudd av alvorlige smittsomme dyresykdommer. Eksempel på slik dokumentasjon kan være jaktkort eller jaktavtale, som beskriver i hvilket område viltet er felt. Ved manglende dokumentasjon, eller dersom produktene kommer fra et område med restriksjoner grunnet sykdomsutbrudd, vil de kunne beslaglegges og destrueres. Dette er et viktig forebyggende tiltak for å hindre at alvorlige smittsomme dyresykdommer spres til dyr i Norge.
Innførsel av kjøtt fra svin eller villsvin
Afrikansk svinepest er påvist i Sverige og flere andre land i Europa. Det er forbudt å ta ustemplet svinekjøtt (kjøtt som ikke er kontrollert av offentlig myndighet) ut fra områder med restriksjoner for afrikansk- eller klassisk svinepest og inn til Norge. Se mer informasjon i tabellen.
Type matvare | Behov for dokumentasjon |
---|---|
Kjøtt fra svin/villsvin kjøpt i en matkjedebutikk. | stempel som dokumenterer opprinnelse. | Nei, slike produkter er kontrollert av offentlig myndighet og følges av et
Kjøtt fra svin/villsvin kjøpt av en privatperson eller kjøpt på marked el lignende. Dvs ustemplet kjøtt fra svin/villsvin. | Ja, du må kunne fremvise dokumentasjon på produktenes opprinnelse. For eksempel jaktkort eller jaktavtale, som beskriver i hvilket område dyret er felt. |
Kjøtt fra villsvin som du selv har skutt. | råd til deg som skal jakte i utlandet. | Ja, se
Færøyene, Grønland og Svalbard
Fra Færøyene og Grønland kan du ta med deg, eller få sendt som pakke, opp til fem kilo kjøtt- og melkeprodukter til Norge til privat bruk.
Fra Færøyene er det dessuten ingen restriksjoner for fisk og fiskevarer.
Som reisende direkte fra Svalbard kan du ta med deg eller få tilsendt opp til fem kilo kjøtt fra vilt og produkter av slikt kjøtt.
Land utenfor EU/EØS
Det er forbudt å ta med seg kjøtt, kjøttprodukter, melk og meieriprodukter til Norge og EU fra tredjestater (land utenfor EU/EØS).
Forbudet gjelder også mottak av postforsendelser.
Forbudet gjelder ikke dersom du kommer fra Sveits, Liechtenstein, Andorra eller San Marino. Reisende fra disse landene blir betraktet som om de kommer fra EØS-land.
Fra land utenfor EU/EØS kan du ta med til eget konsum inntil totalt 2 kg morsmelkerstatning, barnemat og særlige næringsmidler som er nødvendige av medisinske grunner, forutsatt at
- produktet ikke krever kjøling før det åpnes
- det er et ferdigpakket, navnebeskyttet produkt
- emballasjen er ubrutt, med mindre produktet er i bruk
Du kan ta med inntil 1 kg av andre animalske næringsmidler enn kjøtt, kjøttprodukter, melk og melkeprodukter. Dette gjelder for eksempel honning, fisk og sjømat.
Produktene nedenfor er det, innenfor tollkvoten, tillatt å ta med seg, forutsatt at produktet er holdbart i romtemperatur, eller er gjennomkokt eller fullstendig varmebehandlet, at det er tydelig merket som bestemt til konsum og forsvarlig emballert:
- Brød, kaker, kjeks, sjokolade og konfektprodukter (herunder godteri) som inneholder mindre enn 50 prosent av bearbeidede melke- og eggprodukter
- Kosttilskudd i forbrukerpakninger som inneholder mindre enn 20 prosent bearbeidede animalske produkter annet enn kjøttprodukter
- Pasta og nudler som ikke er blandet eller fylt med kjøttprodukter og som inneholder mindre enn 50 prosent av bearbeidede melke- og eggprodukter
- Oliven med fiskefyll
- Suppekraft og aromaer i forbrukerpakninger som inneholder mindre enn 50 prosent av fiskeolje, fiskepulver eller fiskeekstrakt
- Sammensatte produkter som ikke inneholder kjøtt- eller meieriprodukter, og som inneholder under 50 prosent foredlede eggprodukter eller fiskerivarer