Glukoserespons i blod etter administrasjon av glukagon intraperitonealt, subcutant og intravenøst.

Godkjenningsdato
Godkjent fra
Godkjent til
Vår forskningsgruppe vil undersøke den glukosehevende effekten av glukagon når hormonet administres intravenøst, subcutant og intraperitonealt, og sammenligne hvor rask og sterk denne effekten er mellom de ulike administrasjonrutene. Vi vil også undersøke denne effekten med ulike doseringer av glukagon. Forsøket utføres på rotter.

På tross av rutinemessig bruk av glukagon intravenøst, subcutant og intramuskulært hos diabetikere i forbindelse med alvorlig hypoglykemi er det sparsomt med publikasjoner på hvor fort glukagon kommer over i sirkulasjonen og hvor rask den glukosehevende effekten av hormonet er. Det er relevant for oss å undersøke dette fordi det er av betydning for hvordan glukagon eventuelt skal settes hos diabetespasienter som benytter en framtidig kunstig dobbelt intraperitoneal pankreas.

Det skal brukes Sprague Dawley rotter med vekt på omtrent 400 g. Dersom vårt oppsett av forsøket er optimalt vil vi behøve omtrent 28 rotter til forsøket, men det søkes om et større antall dyr enn hva som er planlagt brukt, for å sikre at vi oppnår tilstrekkelige mange og gode nok data.

Under forsøket vil rottene holdes i egnede plastrør, laget for formålet, i omtrent 90 minutter for å lette blodprøvetakningen. Dette kan muligens stresse dyrene noe, men god trening på bruk av disse beholderne før selve forsøkene vil minimeres stresset i stor grad. For å måle endringer i blodsukkeret vil det tas hyppige blodprøver fra dyrene. Blodprøvene hentes fra et lite snitt i halen, noe som innebærer kortvarig smerte for dyret.

Krav om erstatning, reduksjon og evaluering skal vurderes fortløpende for mulig reduksjon av antall dyr og forbedring av metodene. Antall forsøksdyr er satt til ikke høyere enn nødvendig.