Trening og opplæring

Godkjenningsdato
Godkjent fra
Godkjent til
Forsøksdyrteknikerne blir ofte bedt om å bistå forskerne i gjennomføringen av de ulike forskningsprosjektene som foregår på avdelingen. For å kunne gi god hjelp samt sørge for best mulig dyrevelferd er det viktig at de holder den praktiske kompetansen ved like. Avdelingen kan også få behov for å etablere nye protokoller for anestesi og sedasjon, noe som innebærer testing og evaluering på levende dyr før protokollene kan tas i bruk i forskningsprosjektene.

Avdelingen har ansvar for innledende praktisk opplæring av nye forskere. Denne opplæringen involverer grunnleggende teknikker som håndtering, fiksering, enkle injeksjoner og blodprøvetaking, samt avlivning. Enkelte forskere har dessuten behov for å lære nye prosedyrer som ikke er en del av den innledende opplæringen, som intravenøse injeksjoner. Forskerne som skal delta i den praktiske opplæringen har alle gjennomført teorikurs i forsøksdyrlære tilsvarende FELASA C og vil arbeide under tilsyn av en forsøksdyrtekniker med lang erfaring med de aktuelle prosedyrene, fram til de har oppnådd tilfredsstillende kompetanse til å kunne jobbe videre i forskningsgruppen. Der skal de følges opp av en mentor fram til de vurderes som kompentente nok til å jobbe helt selvstendig i avdelingen.

Der det er mulig vil treningen bli gjennomført ex vivo, men for at treningen og opplæringen skal forberede forskerne på senere forsøk må vi også inkludere trening på levende dyr. I mange tilfeller vil treningen bli gjennomført som akuttforsøk. I andre tilfeller kan det være aktuelt å trene på våkne dyr eller dyr som våkner opp etter gjennomført trening i anestesi. Dyrene vil bli grundig overvåket i etterkant av inngrepene, og belastningen forventes å være liten.

Vi søker om 6 griser, 500 mus og 50 rotter til bruk i trening og opplæring. Alle dyr vil bli oppstallet i grupper så langt det er mulig, gnagere med tilgang til redemateriale, gnagepinner, hus og strø, gris med tilgang til rotemateriale og høy. Vi vil i alle hovedsak benytte overskuddsdyr fra avl, for å redusere antall dyr i avdelingen så mye som mulig.