Langtidsserie: bestandsvariasjon i sjøoverlevelse hos laks - videreføring 2022-2023

Godkjenningsdato
Godkjent fra
Godkjent til
1 Formål
Formålet med forsøket er å videreføre langtidsserier på vekst og overlevelse av laks i havet. Dataene danner grunnlag for vurdering av tiltak og forvaltning av ville laksebestander. Totalt søkes det om merking av 11 000 laksesmolt over to år: 9 000 Imsalaks som er den stedegne stammen og 2000 av en smålaksstamme med høy overlevelse i havet. På bakgrunn av gjenfangstene av tilbakevandrende laks i fiskefella i Imsa, beregnes vekst og overlevelse. All fisk merkes med PIT-merker i bukhulen, med unntak av 3000 Imsalaks som merkes med Carlin-merker i 2023, slik at vi får flere år med overlapp i tidsseriene basert på de to ulike merkemetodene.

2. Skadevirkninger
Prosedyren med å merke smolt vurderes som moderat belastende, dels basert på stress og fysisk belastning med håndtering og bedøvelse, og dels pga. av kortvarig, moderat smerte forbundet med selve merkingen. Etter merking og recovery vuderes merket å gi liten belastning. Ved PIT-merking settes merket inn i bukhulen ved hjelp av en kanyle. Ved Carlin-merking festes et ytre merke til fiskens rygg foran ryggfinnen. De merkede individene sluses i vannrør tilbake til oppvåkningskar etter merkingen. Eventuelle fisk som skulle være skadet eller viser avvikende atferd avlives.

3 Forventet nytteverdi
Merkingen gir mulighet til å vurdere overlevelse og vekst hos hver årsklasse av laks i forhold til ulike miljøparametre som f.eks. klimatiske forhold og beskatning i havet. Dataene meldes til nasjonale myndigheter, Det internasjonale havforskningsråd (ICES) og brukes ved forvaltningen av atlanterhavslaks nasjonalt og internasjonalt gjennom Den nordatlantiske laksevernorganisasjonen (NASCO). Vi søker om tillatelse til videreføring av arbeidet i 2022 og 2023.

4 Antall dyr og art
I 2022 ønsker vi å merke 3000 laksesmolt av Imsastammen, mens vi i 2023 ønsker å merke 6000 smolt av Imsastammen og 2000 smolt av Lonestammen, dvs. til sammen 9000 Imsasmolt og 2000 Lonesmolt for 2022 og 2023. Smolt fra begge stammene røktes fram på NINA forskningsstasjon Ims.

5 Hvordan etterleve 3R
Forsøket kan ikke erstattes med alternative metoder. Ved å gå over til merking med PIT-merker i bukhulen er det valgt en antatt mer skånsom merkemetode for smolten, sammenliknet med ytre merker. Antall dyr er valgt ut fra statistiske beregninger.