Merking av matpoteter

Her får du oversikt over krav som stilles til merking av matpoteter.

Rå, uskrellet potet i vasket eller uvasket tilstand, som omsettes til forbruker kalles matpotet.

 


1. Generelt om merking av matpotet


2. Varebetegnelse og sort

Betegnelsen på poteter som er ferdigpakket, skal være «matpotet» eller «potet». Det skal i tillegg også stå hva slags sort potet det er, eksempelvis Arielle, Asterix, Beate, Celine, Folva, Juno.

Det er ikke et konkret krav i regelverket til plassering av betegnelsen, men den må stå på et iøynefallende sted, slik at den er godt synlig og lett leselig for forbruker.

Eksempel:
Matpotet – Folva
Mandelpotet


3. Størrelse

For sorterte poteter skal størrelse i millimeter og betegnelse angis i henhold til tabellen:

Sorteringsområde

Maksimum variasjon

Betegnelse

Mindre eller lik 42 mm

10 mm

Små poteter

40 – 52 mm

12 mm

Middelspoteter

50 – 70 mm

15 mm

Store poteter

Større eller lik 65 mm

20 mm

Ekstra store poteter

Eksempel:
Morene småpoteter, størrelse mindre eller lik 42 mm
Poteter Morene, størrelse 50-70 mm (store)

For ikke størrelsessorterte poteter skal det stå "Ikke størrelsessortert" e.l.

Mandelpoteter har spesielle regler for betegnelse
De skal merkes om de er små mandelpoteter, middels mandelpoteter, store mandelpoteter eller ekstra store mandelpoteter. Størrelsen til mandelpoteter skal angis i gram.

Sorteringsområde

Betegnelse

Mindre eller lik 50 g

Små mandelpoteter

30-100 g

Middels mandelpoteter

70-150 g

Store mandelpoteter

Større eller lik 130 g

Ekstra store mandelpoteter


4. Pakkedato

Poteter skal være merket med "pakkedato", fulgt av dag og måned.

Eksempel:
Pakkedato:13.06.


5. Holdbarhetsdato

For norske og importerte poteter som er pakket i Norge, skal holdbarhetsdato angis med; "best før …" fulgt av dag, måned.

Eksempel:
Best før: 25.06.

For importerte poteter som ikke er pakket i Norge, er det ikke krav til holdbarhetsmerking.


6. Pakkerinavn, opprinnelsesland og produsent i utlandet

For importerte matpoteter som pakkes i et pakkeri i Norge, skal det merkes med det norske pakkeriet, produsent i utlandet og opprinnelsesland. Produsent kan være primærprodusent eller annen ansvarlig virksomhet i utlandet.

For importerte poteter pakket i utlandet, er det ikke krav til merking av pakkeri, men de skal være merket med produsent og opprinnelsesland.

Eksempel for importerte poteter pakket i Norge:
Potetkongen AS, Opprinnelsesland: Kypros, Produsent: Loukaris and Sons

Eksempel ferdigpakkede importerte poteter:
Opprinnelsesland: Frankrike, Produsent: Pommes de Terre

Eksempel norske poteter:
Kalbakkmoen potetpakkeri AS, Produsent: Kåre Kalbakkmoen, Opprinnelsesland: Norge


7. Oppbevaring

Matpoteter skal lagres mørkt og kjølig for å hindre utvikling av glykoalkaloider, som er giftig. Matpoteter skal derfor merkes med riktig oppbevaringsmåte.

Eksempel:
Oppbevares mørkt, mellom 4-8 grader C.


8. Poteter som selges i løs vekt

Poteter som selges i løs vekt, skal ledsages av opplysninger om varebetegnelse, størrelse og opprinnelsesland. Opplysningene skal angis av salgsstedet ved oppslag eller lignende. Et oppslag kan for eksempel være en plakat eller et skilt.


9. Økologiske poteter

Betegnelsen "økologisk" er juridisk beskyttet, og for å markedsføre mat og fôr som økologisk må varen være godkjent av Debio. Markedsføring av produkter som økologiske kan kun skje når hele produksjonen og håndteringsprosessen er godkjent av Debio.Les mer om regler for merker og merkebruk hos Debio (PDF)

Det er frivillig å merke poteter som "økologisk". Dersom det merkes med frivillige opplysninger, så skal det være korrekt og ikke egnet til å villede forbruker. Frivillig informasjon må ikke ta plass fra den obligatoriske merkingen.


10. Krav til merking ved netthandel