Merking av matpoteter
Her får du oversikt over krav som stilles til merking av matpoteter.
Rå, uskrellet potet i vasket eller uvasket tilstand, som omsettes til forbruker kalles matpotet.
Her får du oversikt over krav som stilles til merking av matpoteter.
Rå, uskrellet potet i vasket eller uvasket tilstand, som omsettes til forbruker kalles matpotet.
Matpoteter skal være merket i tråd med de generelle kravene om merking av mat og med noen tilleggsopplysninger og presiseringer.
Kilde: Lovdata.no
Kilde: Lovdata.no
Betegnelsen på poteter som er ferdigpakket, skal være «matpotet» eller «potet». Det skal i tillegg også stå hva slags sort potet det er, eksempelvis Arielle, Asterix, Beate, Celine, Folva, Juno.
Det er ikke et konkret krav i regelverket til plassering av betegnelsen, men den må stå på et iøynefallende sted, slik at den er godt synlig og lett leselig for forbruker.
Eksempel:
Matpotet – Folva
Mandelpotet
For sorterte poteter skal størrelse i millimeter og betegnelse angis i henhold til tabellen:
Sorteringsområde | Maksimum variasjon | Betegnelse |
---|---|---|
Mindre eller lik 42 mm | 10 mm | Små poteter |
40 – 52 mm | 12 mm | Middelspoteter |
50 – 70 mm | 15 mm | Store poteter |
Større eller lik 65 mm | 20 mm | Ekstra store poteter |
Eksempel:
Morene småpoteter, størrelse mindre eller lik 42 mm
Poteter Morene, størrelse 50-70 mm (store)
For ikke størrelsessorterte poteter skal det stå "Ikke størrelsessortert" e.l.
Mandelpoteter har spesielle regler for betegnelse
De skal merkes om de er små mandelpoteter, middels mandelpoteter, store mandelpoteter eller ekstra store mandelpoteter. Størrelsen til mandelpoteter skal angis i gram.
Sorteringsområde | Betegnelse |
---|---|
Mindre eller lik 50 g | Små mandelpoteter |
30-100 g | Middels mandelpoteter |
70-150 g | Store mandelpoteter |
Større eller lik 130 g | Ekstra store mandelpoteter |
Poteter skal være merket med "pakkedato", fulgt av dag og måned.
Eksempel:
Pakkedato:13.06.
For norske og importerte poteter som er pakket i Norge, skal holdbarhetsdato angis med; "best før …" fulgt av dag, måned.
Eksempel:
Best før: 25.06.
For importerte poteter som ikke er pakket i Norge, er det ikke krav til holdbarhetsmerking.
For importerte matpoteter som pakkes i et pakkeri i Norge, skal det merkes med det norske pakkeriet, produsent i utlandet og opprinnelsesland. Produsent kan være primærprodusent eller annen ansvarlig virksomhet i utlandet.
For importerte poteter pakket i utlandet, er det ikke krav til merking av pakkeri, men de skal være merket med produsent og opprinnelsesland.
Eksempel for importerte poteter pakket i Norge:
Potetkongen AS, Opprinnelsesland: Kypros, Produsent: Loukaris and Sons
Eksempel ferdigpakkede importerte poteter:
Opprinnelsesland: Frankrike, Produsent: Pommes de Terre
Eksempel norske poteter:
Kalbakkmoen potetpakkeri AS, Produsent: Kåre Kalbakkmoen, Opprinnelsesland: Norge
Matpoteter skal lagres mørkt og kjølig for å hindre utvikling av glykoalkaloider, som er giftig. Matpoteter skal derfor merkes med riktig oppbevaringsmåte.
Eksempel:
Oppbevares mørkt, mellom 4-8 grader C.
Poteter som selges i løs vekt, skal ledsages av opplysninger om varebetegnelse, størrelse og opprinnelsesland. Opplysningene skal angis av salgsstedet ved oppslag eller lignende. Et oppslag kan for eksempel være en plakat eller et skilt.
Betegnelsen "økologisk" er juridisk beskyttet, og for å markedsføre mat og fôr som økologisk må varen være godkjent av Debio. Markedsføring av produkter som økologiske kan kun skje når hele produksjonen og håndteringsprosessen er godkjent av Debio.Les mer om regler for merker og merkebruk hos Debio (PDF)
Det er frivillig å merke poteter som "økologisk". Dersom det merkes med frivillige opplysninger, så skal det være korrekt og ikke egnet til å villede forbruker. Frivillig informasjon må ikke ta plass fra den obligatoriske merkingen.
Mat og drikkevarer som selges via nett, postordre og telefonsalg omfattes av de samme kravene til merking som ved kjøp i tradisjonelle butikker.