Se hvilke krav som stilles for å få tilleggsbevis for gnagermidler, og finn ut blant annet hvem som kan få beviset og hvorfor du trenger bevis for å kjøpe og bruke gnagermidler.
Hvem kan få tilleggsbevis for gnagermidler?
Du kan få tilleggsbevis for gnagermidler hvis du har gjennomgått obligatorisk kurs og bestått eksamen, og har gyldig plantevernmiddelautorisasjon. I tillegg er det et krav at du må eie eller leie en landbrukseiendom.
Hva vil det si å eie eller leie landbrukseiendom?
Du har ikke rett til tilleggsbevis for gnagermidler hvis du bare er ansatt på landbrukseiendommer. Barn, ektefeller, samboer eller kårfolk har heller ikke rett til tilleggsbevis i utgangspunktet. Unntaket er hvis de eier eller leier deler av gården. Reglene er slik at disse personene heller ikke kan fungere som medhjelpere, da det er den som har tilleggsbeviset som må utføre bekjempelsen med gnagermidler selv. Dette er en politisk beslutning.
Hvis du er gift med en som har særeie på gården sin, mens det er som du i praksis driver den, regner vi det som at du eier eller leier landbrukseiendom. Det samme kan gjelde hvis du er samboer med en som eier gård, mens det er du som i praksis driver den, men hvert tilfelle må vurderes for seg.
Tilleggsautorisasjon for gnagermidler gir ikke autorisasjon til å bruke disse preparatene hos andre, for eksempel naboer eller familie, bare godkjente skadedyrbekjempere kan gjøre det.
Kan jeg få dispensasjon?
Mattilsynet kan bare gi dispensasjon (unntak fra reglene) i særskilte tilfeller. Vi kan uansett ikke gi dispensasjon til ansatte i park, grøntanlegg, renovasjon og lignende.
Dersom du er i tvil om du har rett til autorisasjon, anbefaler Mattilsynet at du tar kontakt med landbrukskontoret i din kommune for å avklare dette før du melder deg på et gnagermiddelkurs. I kurset blir det lagt vekt på alternativ bekjempelse, og det vil derfor være nyttig å delta på kurset selv om du ikke oppfyller kravene til å få et tilleggsbevis.
Hvorfor må jeg ta et tilleggskurs for å bruke gnagermidler på min egen gård?
Dersom du benytter preparater som alle og enhver kan kjøpe og bruke, er det ikke nødvendig med tilleggskurs for gnagermidler. Vil du bruke preparatene som krever særskilt autorisasjon, må du ta et tilleggskurs for å tilegne deg nødvendig kompetanse.
Gnagermidler (rodenticider) er kraftige gifter med lang nedbrytningstid, og de utgjør en risiko for både dyr, mennesker og naturen. Det er derfor svært viktig å sørge for at de som skal bruke gnagermidlene på landbrukseiendom har nødvendig kompetanse.
Hvor lenge vil tilleggsautorisasjonen være gyldig?
Tilleggsautorisasjon for gnagermidler varer i ti år, men er ikke gyldig uten at du samtidig har et gyldig plantevernmiddelbevis. Det betyr at dersom plantevernmiddelbeviset utløper før gnagerbeviset, må plantevernmiddelbeviset fornyes før du igjen kan kjøpe og bruke gnagermidler.
Hvor kan eiere og leiere av landbrukseiendom bruke disse gnagermidlene?
Gnagermidlene kan bare brukes i og rundt landbruksbygninger på egen eller leid gård. Formålet med bruken kan være for eksempel å beskytte bygg og tekniske installasjoner. Brukt på denne måten regnes midlene som biocider. Biocider har mye til felles med en del plantevernmidler, men omfattes av en annen godkjenningsordning som forvaltes av Miljødirektoratet.
Når gnagermidler brukes for å beskytte planter eller avlinger, eller for å beskytte planteprodukter lagret midlertidig utendørs, er disse å regne som plantevernmiddel. Det er ikke tillatt å bruke et gnagermiddel som et plantevernmiddel, altså for å beskytte planter og avlinger. Dette innebærer at gnagermidler ikke kan brukes for å bekjempe vånd som ødelegger gressmark, mus som spiser grønnsaker på jordet eller rotter og mus som spiser såfrø på låven. Bare godkjente plantevernmidler kan brukes til dette, men per i dag er ingen preparater mot mus og rotter godkjent som plantevernmiddel.
Når et produkt er brukt i begge situasjoner (både som plantevernmiddel og biocid), vil produktet trenge dobbelt autorisasjon for den aktuelle bruken i samsvar med siste ledd av artikkel 2 (2) i biocidforordningen.
Hvor og når kan jeg ta kurset om gnagerbekjempelse?
Vi anbefaler å ta kontakt med statsforvalteren eller kommunen for å få oversikt over kurs nær deg. Kurset har en minimumsvarighet på fem timer, i tillegg til eksamen. Tilleggskurs for gnagermidler finnes ikke som nettbasert kurs.
Regelverk
Forskrift om plantevernmidler
§ 8a. Gnagermidler
Norsk autorisasjonsbevis for plantevernmidler med tilleggsbevis for gnagermidler gir rett til å kjøpe og bruke gnagermidler som er godkjent i produkttype 14 etter forskrift 18. april 2017 nr. 480 om biocider, men bare til bruk i og rundt bygninger på landbrukseiendom som innehaver av autorisasjonsbeviset eier eller leier, og bare dersom slik bruk er angitt på etiketten. For slik bruk gjelder forskrift 21. desember 2000 nr. 1406 om skadedyrbekjempelse.
Tilleggsbevis for gnagermidler gis etter gjennomført kurs i gnagerbekjempelse med bestått eksamen. Beviset er gyldig i ti år, og fornyelse krever ny gjennomføring av kurset.
Tilføyd ved forskrift 17 sep 2018 nr. 1501 (i kraft 15 okt 2018).
§ 31. Dispensasjon
Mattilsynet kan i særskilte tilfelle dispensere fra bestemmelsene i forskriften, forutsatt at det ikke vil stride mot Norges internasjonale forpliktelser, herunder EØS-avtalen.
Se hele forskriften Kilde: Lovdata.no