Meldepliktig hendelse i næringsmiddelvirksomheter
Næringsmiddelvirksomheter skal varsle Mattilsynet dersom noe de har omsatt kan være helsefarlig. Innen produksjon av melk og melkeprodukter skal du melde hvis du overskrider grenseverdier.
Næringsmiddelvirksomheter har en generell plikt til å varsle Mattilsynet dersom de anser, eller har grunn til å tro, at et næringsmiddel som er omsatt, kan være helseskadelig.
Salmonella
Virksomheter skal melde hvis de mistenker Salmonella eller andre sykdomsfremkallende bakterier.
Grenseverdier for melk og melkeprodukt
For virksomheter som produserer melk og melkeprodukt er det også meldeplikt for følgende:
-
når geometrisk gjennomsnitt viser overskridelse av grenseverdiene for kimtall i rå melk,
- når geometrisk gjennomsnitt viser overskridelse av grenseverdiene for somatisk celletall i rå melk,
- overskridelse av antibiotika,
- overskridelse av kimtall rå melk/behandlet melk før bearbeiding av produktene.
Animaliehygieneforordningen art. 3.1, jf. vedlegg III, avsnitt IX
Slik gjør du
Tilbaketrekking av produkt
Ved avvik som medfører at produkter som utgjør en helsefare eller mulig helsefare er gjort tilgjengelig for forbruker, skal du
- melde fra til Mattilsynet på skjema for tilbaketrekking
- håndtere selve faren for eksempel ved å fjerne et produkt fra butikkhyllene.
Varsle om meldepliktig hendelse
En meldepliktig hendelse varsler du på Mattilsynets skjematjeneste. Denne krever innlogging med ID-porten.
Når du melder på denne måten, sikrer du korrekt mottak og du får en kvittering på at meldingen er mottatt.
Registrering av virksomhet
Du har en plikt å være registrert eller godkjent hos Mattilsynet om du håndterer, lagrer eller omsetter næringsmidler.
Du registrerer deg ved å bruke skjemaet "Ny næringsmiddelvirksomhet inkl. matkontaktmaterialer" i Mattilsynets skjematjeneste.
Skjemaet skal også brukes dersom du vil utvide aktiviteten i en allerede eksisterende virksomhet og starte med en ny aktivitet som ikke er registrert.