Ulovlig behandling av dyr bestemt til matproduksjon

På denne siden finner du informasjon om noen legemidler som ikke er lov å bruke til matproduserende dyr.

Publisert

Innhold på denne siden

  1. Bruk av legemidler uten grenseverdi til dyr av hestefamilien som skal inn i matkjeden
  2. Virkon S er forbudt å bruke på matproduserende dyr
  3. "Blåspray" uten MRL-verdi eller E-nummer er forbudt til matproduserende dyr
  4. Fipronil skal ikke brukes til hobbyhøns hvis egg eller kjøtt benyttes til humant konsum
  5. Forbudt å bruke legemidler med kloramfenikol til matproduserende dyr
  6. Viktige definisjoner som går på ulovlig behandling av medproduserende dyr

Det er kun farmakologisk virksomme stoffer som er listet opp i tabell 1 i vedlegget til Forskrift om grenseverdier for legemiddelrester i næringsmidler fra dyr som er tillatt å bruke til matproduserende dyr.

Mer informasjon: 


Bruk av legemidler uten grenseverdi til dyr av hestefamilien som skal inn i matkjeden

Enkelte legemidler er tillatt å bruke til dyr i hestefamilien, til tross for at de inneholder stoffer som ikke har grenseverdi.

Dette unntaket er for å unngå unødvendig lidelse hos dyr av hestefamilien og bidra til god dyrehelse, samt oppnå helsemessig trygge næringsmidler

Forskrift om bruk av visse legemidler til dyr av hestefamilien gjennomfører forordning (EU) 2006/1950. Denne forordningen inneholder en liste over legemidler som gir ytterligere kliniske fordeler sammenlignet med andre tilgjengelige behandlinger for dyr av hestefamilien.

Det er tillatt å bruke legemidlene/stoffene i hestelisten til tross for at disse ikke har grenseverdi, MRL (maximum residue limit). 

Egne regler for bruk av visse legemidler til dyr av hestefamilien

Det er på visse vilkår tillatt å behandle matproduserende hest med legemidler som inneholder visse stoffer uten MRL. Vilkårene for å bruke legemidlene/stoffene i hestelisten finner du i § 3 i forskriften.

Antisedan (virkestoffet atipamezol) er et eksempel på et slike legemidler. Dette er ikke tillatt å bruke til andre matproduserende dyr enn hest, fordi det ikke er satt en grenseverdi for virkestoffet atipamezol. Uten en slik grenseverdi har man ikke tilstrekkelig informasjon til å kunne angi når det er trygt å spise næringsmidler av dyr som er behandlet med dette stoffet.

Argumentene for rett til bruk er ifølge § 3 i forskriften blant annet at det ikke finnes gode alternativer til behandling med legemidler med MRL, samt at behandlende veterinær fastsetter en tilbakeholdelsestid på minst 6 måneder før dyret kan slaktes og brukes til mat.

Regelverk


Virkon S er forbudt å bruke på matproduserende dyr

Virkon S er et desinfeksjonsmiddel som ikke skal brukes til behandling av matproduserende dyr.

Virkon S er registrert som et desinfeksjonsmiddel (biocid) med et bruksområde som omfatter overflatedesinfeksjon av utstyr og innredning, til fotbad i smittesluser osv., og ikke som et legemiddel til behandling av sykdom hos dyr.

MRL-verdi er heller ikke fastsatt for de virksomme stoffene i dette produktet. Det kan derfor ikke brukes til behandling eller forebygging av sykdom på matproduserende dyr slik at det kan ende opp i matkjeden.

Farmakologisk virksomme stoffer som ikke er listet opp i Tabell 1 i vedlegget til Forskrift om grenseverdier for legemiddelrester i næringsmidler fra dyr er forbudt å bruke til matproduserende dyr.

Regelverk


"Blåspray" uten MRL-verdi eller E-nummer er forbudt til matproduserende dyr

"Blåspray" har vært brukt til behandling av overfladiske sår og hudinfeksjoner på dyr. Mange av disse sprayene inneholder virkestoffer med blå farge som det ikke er tillatt å bruke på matproduserende dyr.

Dersom du ønsker å benytte "blåspray" til matproduserende dyr, er det viktig at du først undersøker hvilket fargestoff sprayen inneholder. Dette gjelder også "blåspray" til hest, som skal slaktes og går inn i matkjeden.

Flere blå fargestoffer, for eksempel krystallfiolett, basic violet, metylrosanilin eller gentianafiolett, er ikke oppført i tabellen over tillatte stoffer. De skal derfor ikke brukes til matproduserende dyr.

Det finnes også sprayer med blå farge som inneholder tillatte fargestoffer som har E-nummer, for eksempel E131 Patent blå V og E133 Brilliantblå FCF. I Norge finnes det ingen markedsførte legemidler med disse fargestoffene..

Regelverk


Fipronil skal ikke brukes til hobbyhøns hvis egg eller kjøtt benyttes til humant konsum

Noen smådyrveterinærer benytter fipronilholdige preparater (for eksempel Frontline vet) til hobbyfjørfe. Fipronil er imidlertid bare tillatt brukt til pryd- og hobbyfugler som ikke produserer egg eller kjøtt til konsum.

Siden fipronil ikke er tillatt å bruke til matproduserende dyr, kan det heller ikke settes noen tilbakeholdelsestid. Dersom fibronil brukes til matproduserende dyr, må alle behandlede dyr tas ut av matkjeden.

Ikke vurdert med tanke på mattrygghet

Fipronilholdige legemidler kan ikke brukes til matproduserende dyr fordi virkestoffet ikke har grenseverdier for restmengder (MRL) for matproduserende dyrearter. Matproduserende dyr skal bare behandles med preparater med virkestoffer som er oppført som "tillatt" i tabell (1) i forordning (EU) 37/2010 som er gjennomført i Forskrift om grenseverdier for legemiddelrester. Tillatte stoffer har enten fått fastsatt MRL-verdier eller det er vurdert at det ikke er behov for en MRL-verdi. Fipronil står ikke på tabell (1) i forskrift om grenseverdier for legemiddelrester i næringsmidler fra dyr, og dermed er det ikke lov å bruke på matproduserende dyr. 

Regelverk


Forbudt å bruke legemidler med kloramfenikol til matproduserende dyr

Kloramfenikol er et stoff som ofte finnes i legemidler som brukes til lokalbehandling av øyebetennelser hos mennesker.

Dette stoffet skal aldri brukes til matproduserende dyr, og det er sammen med en rekke andre stoffer forbudt å bruke til matproduserende dyr.

Liste over de forbudte stoffene finnes i Forskrift om grenseverdier for legemiddelrester i næringsmidler fra dyr, tabell 2

Farmakologisk virksomme stoffer 

MRL 

Aristolochia spp. og formuleringer av disse 

MRL kan ikke fastsettes 

Dapson 

MRL kan ikke fastsettes 

Dimetridazol 

MRL kan ikke fastsettes 

Kloramfenikol 

MRL kan ikke fastsettes 

Klorpromazin 

MRL kan ikke fastsettes 

Kolkicin 

MRL kan ikke fastsettes 

Metronidazol 

MRL kan ikke fastsettes 

Nitrofuraner (herunder furazolidon) 

MRL kan ikke fastsettes 

Ronidazol 

MRL kan ikke fastsette 

Grenseverdien for legemiddelrester (MRL-verdi) kan ikke fastsettes for disse stoffene. Alle virkestoffer som brukes til matproduserende dyr må ha en MRL-verdi, eller det må være vurdert at de ikke trenger MRL-verdi. 

Kan ikke levere melk eller dyr til slakt 

Dyr som tradisjonelt brukes til å produsere mat, kan ikke behandles med legemidler som inneholder kloramfenikol. Dette gjelder selv om du ikke har planer om å slakte dyrene dine. 

Hvis du har gitt øyesalve med kloramfenikol, må du være klar over følgende: 

  • Dyr som er behandlet med legemidler med virkestoffet kloramfenikol, kan ikke slaktes eller selges/gis til andre. 

  • Det kan ikke leveres melk fra disse dyrene. 

  • Melka kan heller ikke brukes til dyrefôr. 

Dette gjelder også hester som ikke er tatt ut av matkjeden, noe som må anmerkes i hestepasset. 

Slakt og melk fra dyr som har fått legemidler med kloramfenikol uansett menge eller legemiddelforn, må derfor kasseres.

Tap for dyreeier i forbindelse med kassering av dyr og melk blir en sak mellom dyreeier og veterinæren som har forskrevet legemiddelet. 

Dyrehelsepersonell må være ekstra oppmerksom 

Du som er dyrehelsepersonell, bør være varsom med å behandle hobbydyr av arter som tradisjonelt brukes til å produsere mat.  En del dyreeiere bruker produkter fra sine hobbydyr i egen husholdning, sender dyr til slakt, eller selger eller gir bort dyrene. Det finnes per i dag ingen måte å følge opp og ta disse dyrene ut av matkjeden slik det er mulig å gjøre på hest. På denne måten kan produkter fra hobbydyr komme inn i matkjeden. 

Det er viktig at forskrevne legemidler til dyr kun benyttes for den aktuelle sykdommen og til det dyret det er forskrevet til. 

Dyrehelsepersonell bør veilede dyreeierne om krav til journalføring av helseopplysninger (for dyreeier) i artikkel 108 i legemiddelforordningen som er gjennomført i Lov om legemidler m.v. (legemiddelloven) (se nedenfor) 

Se også kravene om å rapportere til VetReg når du rekvirerer eller utleverer legemidler til dyr (for dyrehelsepersonell). 

Se også hvordan du kan behandle øyebetennelse hos matproduserende dyr uten å bruke kloramfenikol

Regelverk


Viktige definisjoner som går på ulovlig behandling av medproduserende dyr

Artikkel (2) i Forskrift om offentlig kontroll – virkemidler ved funn av farmakologiske virksomme stoffer i dyr og animalske næringsmidler, som gjennomfører forordning (EU) 2019/2090, inneholder definisjoner som går på ulovlig behandling av medproduserende dyr.

Her er noen viktige definisjoner fra artikkel (2): 

a., «farmakologisk virksomt stoff» ethvert stoff eller enhver stoffblanding som er beregnet på bruk i framstillingen av et veterinærpreparat, og som ved å inngå i framstillingen av dette, blir et virksomt stoff i preparatet, 

b., «ikke-tillatte stoffer» farmakologisk virksomme stoffer som ikke er oppført i tabell 1 i vedlegget til forordning (EU) nr. 37/2010, eller stoffer som ikke er godkjent som tilsetningsstoffer i fôrvarer i henhold til forordning (EF) nr. 1831/2003, med unntak av stoffer som er vesentlige for eller medfører ytterligere kliniske fordeler ved behandling av dyr av hestefamilien, i samsvar med forordning (EF) nr. 1950/2006, 

c., «ulovlig behandling» bruk til dyr bestemt til næringsmiddelproduksjon av forbudte eller ikke-tillatte stoffer eller produkter, 

Forbudte stoffer er stoffer som er oppført i tabell (2) i vedlegget til forordning (EU) nr. 37/2010, som er gjennomført i Forskrift om grenseverdier for legemiddelrester i næringsmidler fra dyr. Se lenke nedenfor.

Regelverk