Krav til miljø og nødvendig utstyr
Bur til rotter
Rotter trenger god plass for å trives. Det anbefales derfor at du investerer i et stort bur. Gitteravstanden bør ikke være større enn 1-1,5 cm, spesielt ikke hvis det skal bo rotteunger i buret.
Rotter kan gnage hull i burbunner av plast. Hvis gulvet i buret er av plast, er det derfor en fordel om gitteret går helt ned til gulvet. Akvarium er ikke å anbefale som rottebur fordi luftingen ofte blir for dårlig og luftfuktigheten for høy.
Buret bør gi rotta klatremuligheter. Kanin- og marsvinbur er gjerne for lave til dette. Store fuglebur med horisontale sprinkler kan derimot egne seg for rotter.
Buret bør inneholde skjulesteder hvor rottene kan trekke seg unna og slappe av, for eksempel sovehus. Matskål og drikkeflaske er nødvendig. I tillegg bør rottene ha tilgang til ting å aktivisere seg med, for eksempel vippehusker, rør, stiger, klatretau og greiner. Unngå maling, lakk og spiker i innredningen av buret.
Bunnen i buret bør dekkes med et tykt lag støvfritt smådyrstrø. Noen rotter kan få luftveisirritasjoner eller reagere allergisk på enkelte typer burstrø, for eksempel dersom strøet er svært støvete. Det finnes flere egnede strøtyper å få kjøpt, for eksempel strø av osp, makulert papir eller resirkulert og pelletert avispapir. I tillegg til strø kan man innrede buret med halm, tøy, opprevet papir, dopapir, avispapir eller lignende.
Rotter trenger et rolig sted uten kulde, hete, trekk eller direkte sollys. Temperaturen bør være jevn, rundt 20-22 °C, og lysnivået moderat.
Buret må plasseres langt unna elektronisk utstyr som TV, stereo og datamaskiner, da disse produserer høyfrekvente lyder som kan gjøre at rottene mistrives.
Bunnmaterialet bør byttes og buret vaskes minst en gang i uka, eller så ofte som nødvendig for å hindre lukt. Redemateriale som høy, halm og papir bør du skifte oftere, gjerne annenhver dag, for å unngå lukt.
Mat til rotter
Rotter er altetende, noe som betyr at de skal ha både plantekost og animalsk kost. Bruk gjerne en pellets beregnet på rotter som basisfor og spe på med frisk frukt og grønnsaker, kokt ris og pasta. For med hele og like biter, som pellets, sørger for at rottene får i seg alle næringstoffer samtidig som de får tilfredsstilt behovet for å gnage og slipe ned tennene sine.
Friske spirer, kokt eggeplomme, kokt fisk og kjøtt, yoghurt, tørkede brødbiter, knekkebrød og biter av gulost er fint som snacks en gang iblant. Du bør fjerne fersk mat som ikke er spist og vaske matskålen daglig. Rotter skal alltid ha friskt vann tilgjengelig, helst i drikkeflaske. Vannet i drikkeflasken må skiftes hver dag.
Aktivitet
Rottene bør få komme ut av buret minst en time hver dag for å aktivisere seg og tilbringe tid sammen med deg. Du kan gjemme mat som rottene kan lete etter, la dem grave i en beholder med sand eller jord, eller la dem utforske nye miljøer. Du bør alltid holde øye med rottene når de er på oppdagelsesferd og særlig passe på at de ikke gnager
på elektriske ledninger, forsvinner inn i smutthull, blir klemt i dører eller lignende. Rotter er mest aktive morgen og kveld, og det kan lønne seg å legge aktiviseringen til denne tiden for å følge rottenes naturlige døgnrytme. Rotter er svært intelligente, og ved hjelp
av belønning kan de lære mange triks. De kan for eksempel lære seg å komme når
du roper på dem, eller klatre opp et sted
på kommando, dersom de får en godbit for jobben. Dette er en morsom måte å bli bedre kjent med dyra dine på.
Håndtering og bæring av rotte
Rotter er i utgangspunktet rolige og vennlige og vil sjelden bite mennesker. Likevel kan skremte rotter som ikke er vant til menneskekontakt bite ganske kraftig, så du bør ta det pent og rolig første gang du hilser på. Den første dagen rotta bor i sitt nye hjem, bør den få ro. Dersom rotta ikke er temmet fra før, må du være tålmodig og bruke mye tid på å gjøre den trygg på deg de første ukene. Du kan la rotta venne seg til hånden din, som du tar forsiktig ned i buret med en godbit. Hold hånden rolig og la rotta få utforske den og gjøre seg kjent med luktene dine. Her gjelder det å være tålmodig. Etter en stund vil rotta bli fortrolig med deg og vil uten innvendinger la seg løfte opp i hendene dine.
Ei rotte må aldri løftes etter halen, det gjør vondt for dyret og halen kan skades. Bruk begge hender og hold rotta under bryst/mage med støtte under bakføttene. Det kan godt hende at rotta heller vil sitte på skulderen din eller krype inn i ermet på genseren din. Rotter ser ut til å sette pris på kontakt med mennesker, men det er sjelden de sitter stille lenge nok til å bli kost med. Noen rotter kan likevel bli ganske kjælne.
Daglig stell
Rotter er hardføre små dyr og klarer det meste av stell på egen hånd. Iblant kan det være nødvendig å klippe klørne deres. Da er det best å være to om jobben. Den ene holder rotta, mens den andre klipper klørne med en negleklipper. Pass på å ha godt lys. Ikke klipp i den rosa delen av neglen, dette er det samme som det rosa feltet på dine egne negler. Det er fint å ha en stor stein i buret som rotta kan klatre på. Dette sliter på rotteklørne så du slipper å klippe dem så ofte.
Noen få rotter har tenner som vokser skjevt. Siden rottetenner vokser kontinuerlig,
vil tennene etter hvert stikke ut og hindre rotta i å spise. Da må du få en veterinær til å klippe dem ned. Harde ting å gnage på er fint for å holde tennene i form, for eksempel kylling- eller kotelettbein, gnagestein, hundekjeks eller greiner av frukttrær.
Det er sjelden eller aldri nødvendig å vaske rotter, men siden de er nysgjerrige dyr som gjerne vil utforske ting hender det iblant at de får søl på seg. Da kan du tørke av dyret med en fuktig klut. Ved behov kan du bruke lunkent vann og en mild sjampo for dyr. Skyll da grundig etterpå og tørk rotta godt med et rent håndkle.