Hvordan unngå å kjøpe ulovlig innført hund
Hunder som smugles inn til Norge, er kynisk utnyttelse av dyr for økonomisk gevinst. Mattilsynet advarer mot å kjøpe hunder som kan være innsmuglet.
Innhold på denne siden
Det er etablert et svart marked i Norge og Sverige for omsetning av hunder fra Øst-Europa. Én av årsakene til dette, er at det i Norge finnes personer som er villig til å kjøpe disse hundene. Dette er personer som fristes av lave priser og korte leveringstider, spesielt på «motehunder».
Hvis du kjøper innsmuglet hund, risikerer du å
- støtte en virksomhet som innebærer store lidelser for tispe og valper, både under oppdrettet og under transporten til Skandinavia.
- medvirke til at det innføres smittsomme sykdommer til Norge, noe som kan true både dyre- og folkehelsen.
- få en hund som er alvorlig syk, som kan trenge lang og kostbar behandling.
Hundevalper blir utsatt for lidelser
Det er viktig å være klar over at hundevalper som smugles, ofte er utsatt for til dels store lidelser.
Disse valpene stammer ofte fra virksomheter som må karakteriseres som «hundefabrikker», hvor det drives ren rovdrift på dyrene. Tisper kan ha opptil 10–12 kull uten mulighet til å hente seg inn mellom hvert kull, og valpene tas fra tispa altfor tidlig. Hundene kan holdes under dårlige leveforhold, før de smugles inn til Sverige og Norge under dyrevelferdsmessig helt uakseptable forhold.
I tidligere saker har det blitt avslørt at hundevalper fra Øst-Europa har blitt dopet ned og fått teipet sammen bena. Deretter har valpene blitt gjemt under bilseter og lignende før de har blitt transportert i 8–10 timer eller mer. En slik håndteringen av valper er naturligvis en stor påkjenning for dyrene. Mange dør underveis eller er så medtatte at de må avlives ved ankomst. Denne behandlingen av dyr er helt klart i strid med den norske dyrevelferdsloven.
Det er mistanke om at hundesmugling fra Øst-Europa er i ferd med å bli en integrert del av annen organisert kriminalitet fra denne regionen, som blant annet omfatter narkotikasmugling. Profitt er drivkraften bak denne type kriminalitet. Ved å kjøpe innsmuglede hunder bidrar man til å opprettholde eksistensgrunnlaget for slik virksomhet.
Slik unngår du å kjøpe innsmuglet hund
test ingress
- Insister på å besøke oppdretteren hjemme. Be om å få se valpens første levemiljø.
- Be om å få se valpenes mor og hele valpekullet. De fleste innsmuglede hunder selges gjennom mellommenn, og vil dermed være tatt fra mor.
- Motta aldri hunder på ulike «møtesteder». Kjøp aldri hund på bensinstasjoner, kjøpesentra eller togstasjoner.
- Sørg for en skikkelig kjøpekontrakt hvor telefonnummer, navn og adresse på oppdretter fremgår tydelig. Ikke godta å få kjøpekontrakten i ettertid.
- Krev at hunden har en nydatert helsesattest/valpeattest, og er grunnvaksinert. Dokumentene skal følge med når du får valpen. Kjøp aldri hund som ikke er helt frisk.
- Hvis hunden er ID-merket, skal bekreftelse på dette følge med på kjøpet. ID-merking er påkrevd for hunder kjøpt i utlandet. Sjekk om valpen er ID-merket med norsk landkode. Denne starter alltid med 578.
- Godta aldri å skulle få dokumentasjon ettersendt.
- Unngå kjøp av hunder kun via internett. Les annonsen med et kritisk blikk. Virker noe galt eller useriøst så er det sannsynligvis det.
- Kontakt kennelklubber og raseklubber på forhånd.
Dersom selgeren ikke går med på disse tingene – ikke kjøp hunden.
Hunden kan være bærer av sykdomsagens
De alvorligste sykdommene som illegalt innførte hunder kan føre med seg, er potensielt dødelige for mennesker – som rabies og echinokokkose.
Det er forbudt å innføre dyr som ikke er rabiesvaksinerte, og hunder skal være behandlet med parasittmiddel som dreper parasitten som forårsaker echinokokkose. Hvis importkravene til Norge ikke er oppfylt, vil det kunne føre til at dyret settes i karantene, sendes ut av landet, eller avlives. I tillegg til påkjenningen for dyret, belastes eier med kostnadene.
Det er flere andre alvorlige sykdommer som ikke finnes i Norge, eller er sjeldne i Norge, som kan smitte både mennesker og dyr (se under for de mest sentrale).
Ikke alle disse sykdommene gir spesifikke sykdomstegn, og/eller sykdom utvikles over så lang tid at det ikke er sykdomstegn når de ankommer landet. Når sykdom utvikles, kan den kreve kostbar utredning og behandling, der det ikke er sikkert om dyret blir bra.
De alvorligste hundesykdommene
Rabies
Rabies er den mest kjente alvorligste sykdommen som kan smitte fra hund til menneske. Dersom man blir smittet, og behandling ikke iverksettes før symptomer inntreffer, er rabies 100 prosent dødelig for dyr og mennesker.
Rabies finnes i flere Øst-Europeiske land.
Revens dvergbendelorm (Echinococcus multilocularis)
Echinokokkose er en potensielt dødelig sykdom for mennesker. Rev smittes med denne dvergbendelormen ved å spise infiserte gnagere i skog og mark. Hund kan også bli infisert på denne måten. Hund og rev blir ikke selv syke, men skiller ut store mengder egg i avføringen og forurenser sopp, bær og landbruksprodukter.
Denne parasitten finnes i varierende grad i de fleste europeiske land, inkludert i lav forekomst i regioner i Sverige. Parasitten er foreløpig ikke påvist på fastlandet i Norge.
Les mer om revens dvergbendelorm
Leptospirose
Leptospirose forårsakes av bakterier som kan smitte mange dyrearter, men ikke alle blir like syke. Hunder og mennesker smittes oftest av at vannkilder er infisert med urin fra gnagere eller andre husdyr som er smittet uten å nødvendigvis være syke. Hunder og mennesker utvikler ofte akutt nyre og/eller leversykdom. Sykdommen er alvorlig og potensielt dødelig.
Leptospirose finnes verden over – også i Norge – men er vanligere i varme, fuktige områder, med reduserte hygieneforhold. Den anses som et økende problem verden over.
Leishmaniose
Denne sykdommen er forårsaket av parasitter, som gir et svært varierende klinisk bilde hos hunder. Hunder smittes via insektbitt fra infiserte sandfluer. Slike sandfluer lever ikke i Norge under dagens klima, og smitte er i all hovedsak importert. Direkte smitte fra hund til menneske er ikke vanlig da det vil kreve at infisert materiale som blod, sårsekret kommer i direktekontakt med blod hos mennesker, men slik smitte kan ikke utelukkes.
Denne sykdommen er utbredt i land der sandfluen har utbredelse, og finnes mer lenger sør i Europa.
Myndighetenes rolle
Ved hundesmugling er det Mattilsynet som fatter vedtak som gjelder hunden, hundens velferd og eventuelle mangler i forhold til de dyrehelsemessige kravene.
Mattilsynet samarbeider nært med Tolletaten og andre aktuelle organisasjoner, blant annet Norsk Kennel Klub, for å forsøke å komme denne virksomheten til livs.
Hvis du skal kjøpe en hund fra utlandet, er det viktig at du innhenter informasjon fra Mattilsynet på forhånd om vilkårene for innførsel av hunder.
Ved mistanke om forsøk på omsetning eller innførsel av smuglede hunder bør du varsle Mattilsynet på 22 40 00 00.