5.1 5.1 § 24 Tilsyn og stell
Dyreholder skal sikre at dyr får godt tilsyn og stell, herunder sikre at:
a) fôr, beite og vann er av god kvalitet, dekker dyrets behov for næring og væske og fremmer god helse og velferd. Dyr skal ikke tvangsfôres eller tvangsvannes, med mindre det skjer av dyrehelsemessig grunn,
b) dyr beskyttes mot skade, sykdom, parasitter og andre farer. Syke og skadde dyr skal gis forsvarlig behandling og avlives om nødvendig,
c) spredning av smitte begrenses, og Syke og skadde dyr skal gis forsvarlig behandling og avlives om nødvendig,
d) dyr, der det er relevant, blir tilstrekkelig tamme til å kunne håndteres og stelles på dyrevelferdsmessig forsvarlig måte.
Tilsyn og stell omfatter langt mer enn å sikre basale behov for fôr og vann. Godt tilsyn og stell skal fremme sunnhet og trivsel og generelt motvirke sykdommer og skader. Godt tilsyn og stell skal bidra til å forebygge frykt og stress og legge forholdene til rette for naturlig atferd, noe som er viktig for god dyrevelferd.
Godt stell innebærer for eksempel å:
- gi dyret omsorg
- fôre riktig
- holde dyret rent
- følge opp pels, klør, ører, øyne og tenner
- gi god og tilstrekkelig menneskelig kontakt
- oppdage sykdom/skader og gi nødvendig behandling (vaksiner, ormekurbehandling, flåttbehandling mv.)
Regelverk
Dyrevelferdsloven
§ 24. Tilsyn og stell
-
a. fôr, beite og vann er av god kvalitet, dekker dyrets behov for næring og væske og fremmer god helse og velferd. Dyr skal ikke tvangsfôres eller tvangsvannes, med mindre det skjer av dyrehelsemessig grunn, -
b. dyr beskyttes mot skade, sykdom, parasitter og andre farer. Syke og skadde dyr skal gis forsvarlig behandling og avlives om nødvendig, -
c. spredning av smitte begrenses, og -
d. dyr, der det er relevant, blir tilstrekkelig tamme til å kunne håndteres og stelles på dyrevelferdsmessig forsvarlig måte.
Kilde: Lovdata.no
5.2 5.2 Tilsyn og sosialt samvær med hund
Hunden skal ha daglig tilsyn.
Det betyr at dyreholder daglig skal fysisk sjekke at hunden ikke er syk, har sår eller skader. (Ved behov skal hunden ha veterinærbehandling, i tvilstilfeller skal veterinær kontaktes.)
Hunden skal ha sosialt samvær med mennesker. Det er ikke akseptabelt å la hunden være overlatt til seg selv store deler av døgnet, den bør ikke være alene flere timer enn en normal arbeidsdag. Hvis hunden er alene for eksempel mens dyreholder er på arbeid, har den større behov for kontakt og stimuli i resten av døgnet.
Hunder er flokkdyr og har behov for mest mulig kontakt med mennesker og artsfrender. Hunden skal ikke isoleres sosialt. Selv om hunden holdes sammen med andre hunder og dyr, erstatter dette ikke menneskekontakt.
Hunder må gradvis vennes til å være alene. Ikke alle hunder mestrer å være alene hjemme (de utvikler såkalt "separasjonsangst") og det er ikke god dyrevelferd å tvinge en redd og stresset hund til dette. Det er heller ikke i tråd med dyrevelferdsloven å la hunden være alene hjemme over tid (flere dager) med kun sporadisk tilsyn og oppfølging av noen "som stikker innom". Dersom eier ikke selv kan ivareta dyret, skal ansvaret overlates til en navngitt person eller kennel eller dyrepensjonat.
5.3 5.3 Fôr til hunden
Hunden skal fôres med fullverdig fôr i tilstrekkelig mengde.
Dersom flere hunder holdes sammen, bør dyreholder fôre hundene på en slik måte at alle får nødvendig mengde fôr og anledning til å spise uforstyrret. Hver hund skal ha egen matskål, da andre individer kan hindre dem fra å spise dersom de deler fôringsplass.
Fôret skal gi tilstrekkelig, allsidig og velbalansert næringstilførsel, i en slik mengde at dyret ikke blir magert eller overvektig.
Fôringsrutiner for hunder kan variere fra én gang per dag til fri tilgang (ad libitum), og det er viktig at man tar hensyn til hundens behov basert på livssituasjon, hold, aktivitet, rase, alder og helse.
5.4 5.4 Vann til hunden
Inne: Hunden skal ha fri tilgang til rent vann innendørs.
Ute: Hunder som står på line/løpestreng/luftegård skal ha tilgang til rent vann. I kuldeperioder må hunden tilbys vann etter behov, snø er ikke tilstrekkelig.
Skålene skal ikke være tilgriset av gamle matrester, urin eller avføring. Ved mye trening og aktivitet har hundene behov for vann hyppigere. Det samme gjelder i varmt vær.
5.5 5.5 Hold
Hunden skal være i normalt hold i forhold til sin alder og helsetilstand. Den skal verken være for tykk eller for tynn.
Overvekt blant dyr er et økende helseproblem. Dette kan gå utover dyrets velferd og hindre naturlige atferd. Fedme øker også risikoen for forskjellige sykdommer og skader, f. eks. diabetes, hjerte- og karsykdommer og belastningsskader på ledd og muskulatur.
Det er dyreholders ansvar å fôre og mosjonere hunden slik at den er i passe hold. Verken over- eller underfôring er god dyrevelferd.
Hundens hold vurderes ved å undersøke dyret fysisk, og tilstanden beskrives ved å ta utgangspunkt i BCS-plansjen. Vedlagt sist i veilederen ligger et holdvurderingskart (body condition score) til hjelp.
5.6 5.6 Stell av hund
Hunden skal daglig sjekkes og få nødvendig stell.
Vær særlig oppmerksom på punktene nedenfor når det gjelder hundestell.
Pels
Hunden skal holdes tilfredsstillende ren og få nødvendig pelsstell. Med "tilfredsstillende ren" menes at pelsen ikke skal være tilgriset med avføring eller så skitten at det går utover dyrets helse og velferd. Dyret skal ikke være synlig skittent over tid.
Langhårede hunder må få jevnlig pelsstell for å forhindre toving. Med toving menes klumping av pelsen. At en hund har tovet pels over tid er ikke forenelig med god dyrevelferd. Sjekk særlig i overgang buk-bein, bak ører og rundt eventuelt halsbånd. Tover kan føre til stram, sår, irritert og betent hud, fordi huden ikke får puste. Dette påfører dyret ubehag.
Klør
Poter og klør skal sjekkes jevnlig og må pleies og klippes ved behov. Fjerning av klør på dyr vurderes som i strid med dyrevelferdsloven (jf. § 9 annet ledd). Lange klør sprekker, brekker og fliser seg lettere opp, og kloskader kan være svært smertefullt.
Tenner
Godt tannstell og oppfølging av tenner er viktig for hundens helse og velvære. Ubehandlet tannsykdom eller skade kan være smertefullt og kan føre til andre sykdomstilstander hos dyret.
Ører/øyne
Vær særlig oppmerksom overfor hunder med hengeører, som lettere får betennelser. Søk råd hos veterinær. Ubehandlet øre/øyeproblemer kan være smertefullt og føre til andre sykdomstilstander hos dyret.
5.7 5.7 Helse og smittespredning
Dyrets helse er viktig for å ivareta god dyrevelferd.
Sykdom og smitte skal begrenses. Dette kan ivaretas med vaksinering, behandling og tilstrekkelig renhold av levemiljø. Store dyrehold må ha gode rutiner for renhold for å ivareta dette.
5.8 5.8 Drektige tisper og valper
Valper, drektige og diende tisper har behov for tettere oppfølging og tilrettelagt levemiljø for å sikre helse og velferd.
Drektige tisper/tisper med valper skal holdes på et separat område eller i eget rom.
Det må tilrettelegges slik at tispen kan trekke seg unna valpene ved behov. Plassen skal også være skjermet, slik at hundene får fred fra andre dyr, barn og forstyrrende elementer.
Tisper med valper skal ha liggeplass eller hus som er stort nok til at alle kan ligge sammen i naturlig stilling uten at tispen legger seg på valpene.
Valpenes oppholdsrom eller oppholdssted skal rengjøres flere ganger daglig, dette er viktig av hensyn til valpenes helse. Tispe med diende valper skal følges opp og ikke overlates til seg selv i mer enn kortere perioder.
Romtemperaturen må tilpasses. Valper kan ha behov for høyere romtemperatur enn voksne individer.
Hvor lenge valpen kan være utendørs, avhenger av vær- og temperaturforhold.
Tisper med ikke-avvente valper skal ikke være bundet med valpene til stede. Tilvenning til oppbinding skal skje gradvis, og hunden skal følges godt opp i tilvenningsperioden. Valper under 12 måneder bør ikke holdes på løpestreng/line over tid uten å bli sett til.
Valper skal ikke avvennes og separeres fra moren før etter tidligst 8 uker. Dette er viktig både for valp og tispe.
Den mest sensitive sosialiseringsperioden for hunden er mellom 3 og 12 uker. Denne perioden er viktig for at hunden skal bli trygg på mennesker, andre dyr og ulike miljøer. For å oppnå god sosialisering er det nødvendig med mye menneskekontakt. Det er også viktig å fortsette sosialiseringen også etter denne perioden.