9.1 9.1 Krav til forsvarlig avl
Regelverket sier at avl skal fremme god helse hos dyrene og ikke redusere mulighetene deres for å utøve naturlig atferd.
Oppdrettere av kaniner har ansvar for å følge denne bestemmelsen. Den som skal skaffe seg kanin, bør også velge et sunt dyr, uten utseende som påvirker dyrevelferden negativt.
Moderne kaninavl har gitt kaninraser med et utseende som i seg selv kan gi dårlig velferd.
Her er noen eksempler:
- Kaniner med svært store ører som henger ned i bakken, kan få vanskeligheter med å bevege seg. Slike ører er også spesielt utsatt for å bli skitne og skadet.
- Dvergraser og andre kaniner med svært kort snute, har ofte feilstilte tenner. Når fortennene ikke møtes i riktig posisjon, slipes de ikke normalt og vokser ukontrollert. Etterhvert bøyer fortennene seg, kaninen lider og slutter å spise. Slik tannstilling krever regelmessig behandling hos veterinær for å forebygge lidelse hos dyret. Kaniner med korte snuter har også høyere risiko for pustebesvær og oftere luftveislidelser.
- Lang pels hindrer kaninen i å bruke sitt normale synsfelt. Pelsen blir også lett sammenfiltret, og kan gi plager i huden. Sammenfiltring i bakenden er vanlig, og kan gi kaninen sår og skadet hud på grunn av fuktig og skitten pels, såkalt urinskolding. Lang pels kan også være utfordrende i varmen. Kaninen får gjerne også i seg en del pels, som kan føre til fordøyelsesplager. Langhårete kaninen må gres og klippes jevnlig.
- Veldig store og tunge kaniner kan få labbesår (pododermatitt) og gikt. Hjerteproblemer er også vanlig. Sunn vekt og nok aktivitet kan forebygge plager for tunge dyr.
Regelverk
Dyrevelferdsloven
§ 25. Avl
-
a. endrer arveanlegg slik at de påvirker dyrs fysiske eller mentale funksjoner negativt, eller som viderefører slike arveanlegg, -
b. reduserer dyrs mulighet til å utøve naturlig atferd, eller -
c. vekker allmenne etiske reaksjoner.
Kilde: Lovdata.no
9.2 9.2 Krav til aktiviteter som kaninutstilling og hoppekonkurranser
Regelverket sier at den som trener dyr og den som bruker dyr til fremvisning, underholdning og konkurranser, samt arrangør for slike aktiviteter skal påse at dyret ikke blir påført frykt, skade eller unødige påkjenninger og belastninger.
Kaniner kan bli stresset når de deltar på utstillinger eller hoppekonkurranser. Både trening, transport og selve arrangementet kan være belastende for dyrene. Slike aktiviteter må foregå på dyrets premisser, uten tvang og uten å utsette kaninen for frykt, skade, utmattelse eller andre unødige påkjenninger.
Regelverk
Dyrevelferdsloven
§ 26. Trening, fremvisning, underholdning og konkurranser
-
a. er i stand til å gjennomføre aktiviteten uten å bli utmattet eller skadet, -
b. ikke utsettes for eller er påvirket av midler eller behandling som kan gjøre aktiviteten dyrevelferdsmessig uforsvarlig, -
c. ikke med hensikt påføres frykt, skade eller unødige påkjenninger og belastninger, og -
d. ikke trenes til eller brukes i kamper mot andre dyr eller mot mennesker.
Kilde: Lovdata.no
9.3 9.3 Krav til forsvarlig salg og omplassering
Regelverket sier at den som selger eller overlater dyr til andre, skal gi den som overtar dyret nødvendig informasjon om forhold som er av betydning for dyrets velferd. Dyreholder skal ikke overlate dyr til personer som det er grunn til å tro ikke kan eller vil behandle dyr forsvarlig.
Hvis du skal selge eller gi bort en kanin, eller la andre passe den, må du vurdere om den som overtar kaninen har kompetanse i form av både kunnskap, evne og vilje til å ivareta den på en god måte. Du må også gi den som overtar kaninen relevant informasjon for å kunne ivareta kaninen best mulig, for eksempel informasjon om helse og fôrtyper.
Regelverk
Dyrevelferdsloven
§ 6. Kompetanse og ansvar
Kilde: Lovdata.no
9.4 9.4 Det er forbudt å sette kaniner ut i naturen
Regelverket sier at det er forbudt å hensette dyr i hjelpeløs tilstand.
Selv om kaninen kan overleve ute, vil en vill tilværelse medføre store og unødige belastninger for en tamkanin. Å sette en tamkanin ut i naturen er å hensette den i hjelpeløs tilstand og er forbudt etter loven. Naturmangfoldloven forbyr også å sette kaniner ut i naturen på grunn av faren for at de kan overleve og påvirke det biologiske mangfoldet.
Regelverk
Dyrevelferdsloven
§ 14. Særskilte forbud
-
a. utøve vold mot dyr, -
b. hensette dyr i hjelpeløs tilstand, -
c. ha seksuell omgang med eller foreta seksuelle handlinger med dyr, og -
d. bruke levende dyr som fôr eller agn.
Kilde: Lovdata.no