Kjøttkontrollrapporter etter slakting av fjørfe

Kjøttkontroll er Mattilsynets kontroll av dyr før og etter slakting med tanke på dyrenes helse, velferd og egnethet til mat. Undersøkelse av bakgrunnsinformasjon om fjørfeflokken er også en del av kjøttkontrollen.

Publisert

Hensikten med kjøttkontrollen er å fange opp mulige risikoer for dyrehelse, dyrevelferd, samt å hindre at kjøtt som ikke er egnet til mat kommer på markedet. 

Kjøttkontrollrapporten inneholder informasjon om hva vi har:

  • registrert ved kontroll av levende dyr
  • kassert (erklært uegnet til konsum)
  • mottatt av relevant informasjon fra slakteriet og som vi vil videreformidle

Kjøttkontrollrapport er ikke en oppfølging av fjørfeholdet eller slakteriet

Dyreeier har rett på informasjon om hva vi har registrert. Disse registreringene gjelder forhold som kan ha betydning for dyrehelse eller dyrevelferd. Registreringen er ikke å anse som et vedtak fra oss, og det er ikke uttalerett eller klagerett på registreringen.

Vår kjøttkontrollrapport er knyttet til funn og vedtak i henhold til vår lovpålagte kontroll av kjøtt, og ikke rettet mot fjørfeholdet som ved et ordinært tilsyn.  Dyreeier har innsynsrett og anledning til å be om å få slettet åpenbart feilaktige registreringer. Som hovedregel vil ikke registreringer som angår dyrehelse og dyrevelferd medføre kassasjon av det levende dyret, men observasjoner kan inngå i helhetsvurderingen av flokken.

Hvordan bruker vi registreringer gjort i forbindelse med kjøttkontroll av fjørfe?

Registreringene som blir gjort i kjøttkontrollen er viktige for at vi kan oppdage forhold som kan ha hatt betydning for dyrehelse og dyrevelferd. Vi registrerer ikke alt. Det er kun de observasjonene som er ansett som særlig relevante, som blir registrert.

Dataene vil gi et grunnlag for vårt øvrige arbeid med å risikobasere offentlig kontroll med dyrehold. 

Dataene brukes også i kjøttkontrollen. Kontroll av slaktedyr fra fjørfehold som har mange registreringer fra tidligere leveranser, er mer tidkrevende.

Registreringer knyttet til kontroll av fjørfe før slakting

Vi kontrollerer et representativt utvalg per transportenehet som ankommer slakteriet. Dersom det gjøres registreringer knyttet til fjørfeholdet eller transportegnethet vi mener skal følges opp, vil du enten bli kontaktet pr telefon, motta en egen rapport med ytterligere observasjoner og vurderinger, eller få besøk. 

Dersom det gjøres registreringer med betydning for vår vurdering av egnethet til mat, vil dette komme frem av kassasjonsvedtaket. 

Registreringer

Beskrivelse

Ingenting å anmerke

Dyrene er hovedsakelig rene, tørre, med normal fjørdrakt og antallet i skuffen er iht. innmeldt antall pr skuff.

Glissen fjørdrakt

Flertall av de kontrollerte har en dårlig fjærdrakt.

Skitne og fuktige dyr

Flertall av de kontrollerte var skitne og fuktige i fjørdrakten

Tendenser til klumping

I mer enn halvparten av de kontrollerte skuffene klumpet fjærkreet seg

Pesende dyr

I en eller flere kontrollerte skuffer ble det observert flere pesende fjærkre

Deler av dyret i klem

I en eller flere kontrollerte skuffer ble det observert fjærkre i klem

Flere dyr på rygg

I en eller flere kontrollerte skuffer ble det observert fjærkre liggende på rygg

Beinproblemer

I en eller flere kontrollerte skuffer ble det observert flere fjærkre med beinproblemer

Plukkefeil

I en eller flere kontrollerte skuffer ble det observert feil antall fjærkre

Kassasjonsårsaker

Årsak

Beskrivelse

Tilsøling, fekal forurensing

Skrottene er fekalt forurenset uten mulighet til å fjerne eller renskjære på akseptabelt nivå. Falt på gulvet.

Sirkulasjonssvikt/ Ascites

Tydelige væskeansamlinger i buk- og eller bryst-hule. Væske i buken.

Maskinskade

Skrotten er ødelagt av maskiner i forbindelse med slakting.

Patologisk misvekst

Patologiske grunner til misvekst. Kyllingene som Mattilsynet kasserte på grunn av misvekst var små, dårlig muskelsatt og slaskete i skrotten.

Avvikende størrelse

Destruert av slakteriet fordi anleggets maskiner ikke kan tilpasses avvikende størrelser på skrotten.

Død før bedøving

Dyr som har dødd under plukking, transport og oppstalling.

Hudlidelser

Avvik i huden, for eksempel svimerker etter møkk.

  • Underhudsbetennelse: Gult osteaktig puss/verk som spredd under huden. Ofte med sår/sprekkdannelser ved gompen.
  • Hudbetennelse/sår: Dype betente sår som går ned til muskulatur.

Leverlidelser

Avvikende form, størrelse, farge og tekstur på leveren.

Typiske leverforandringer:

  • Forstørret lever med glatt overflate og lyse små uregelmessige øyer omgitt av leverfarget nettverk.
  • Grønne flekker på lever og grå galleblære.
  • Gult osteaktig belegg på overflate av lever og galleblære.
  • Gule/hvite prikker spredt rundt i levervev og leveroverflate med pusslignende innhold.
  • Tydelige mørkerøde prikker i levervev.

Lukt, farge

Avvikende lukt og farge på skrotten, uten funn av endringer på organsettet.

Leddlidelser

Akutte eller kroniske leddbetennelser. Hovne ledd. Ved snitting ses puss i ledd og rundt sener.

Bukhinnebetennelse

Akutt eller kronisk betennelse i bukhinne Skrotter med illeluktende puss/verk i buk.

Brudd

Vingebrudd og beinbrudd. Ferske, åpne brudd med omfattende blødninger eller gamle brudd med tilhørende lokal infeksjon og/eller forandringer på organer.

Blodutredelser/lesjoner

Omfattende blodutredelser i muskulatur.

Myopati

Mer enn 50% endringer i muskelfibrene. (Wooden breast og eller spaghetti meat)

  • Wooden breast: Muskulaturen er hard og treaktig. Formen på brystmuskelen blir også mer kantet og overflaten mer ujevn, og det kan være varierende grad av hvite striper og væskeansamling under huden.
  • Spaghetti meat: brystmuskulatur er ofte flerret opp, muskelfibrene er spaghettiaktig, muskeloverflaten kan ha et kokt utseende.

Svulster

Svulstliknende vev og masse. For eksempel: hudkreft, tumor i indre organer.

Hjertelidelser

Avvikende hjerteform, størrelse og farge, inkludert betennelser i, på og rundt hjertet.

Allment syk

Allment påkjent, redusert vitalitet. Endringer i flere organer.

Utilstrekkelig avblødd

Feil farge på skrotten. For rød tilsier at det er mer blod enn tillatt i muskulaturen.

Luftsekkbetennelse

Akutt eller kronisk betennelse i luftsekken. Væske/skum/verk i buken med opprinnelse fra luftsekker.

Egglederbetennelse

Funn som tilsier akutt eller kronisk betennelse i egglederen. Illeluktende verk i kroppshulen eller innkapslet i egglederen (avlang gul lesjon).

Avmagring

Gelatinøst fettvev og/eller mangel på fettdeponier.

Blod- helserisiko

Samlet vurdering av tilgjengelig informasjon som tilsier at det kan være fare for folkehelsa i forbindelse med inntak av blod fra fjærkreet.

Newcastle disease

Påvist Newcastle disease.

Kjøtt - helserisiko

Samlet vurdering av tilgjengelig informasjon som tilsier at det kan være fare for folkehelsa i forbindelse med inntak av kjøtt mm fra skrotten.

Mykoser

Tegn til soppinfeksjon.

Forgiftning

Mistanke om eller påvist forgiftning.

Ikke gjennomgått AM

Det er ikke gjennomført levendedyrkontroll i hht. regelverket.

Fugleinfluensa

Mistanke eller påvisning av fugleinfluensa (Aviær influensa).

 

Parasitter

Forekomst av tegn til parasitter, både i form av tilstedeværelse, men også for eksempel bindevev etter gjennomgått infestasjon.

Inneholder restmengder eller forurensede stoffer

Dokumentert bruk av forbudte midler eller mistanke om forurensende stoffer.

Ulovlig bestrålt

Mistanke om eller påvist bruk av stråling for å sterilisere overflater.

Brudd med tanke på mikrobiologiske kriterier

Påviste verdier utover akseptable nivå for agens i hht. mikrobiologiske kriterier.

Slaktet før utløpt tilbakeholdelsestid

Slaktet før kjent tilbakeholdelsesfrist på tillat legemiddel er utløpt.

Salmonellose

Påvist salmonella.

Vurdering av kassasjon

Vurderingen av resultatene etter kjøttkontroll av fjørfe settes automatisk basert på kassasjonsprosenter og dødelighet. 

Under 0,8%

Vi vurderer at det samlet sett for dette partiet er et lite antall kassasjoner.

Mellom 0,81-1,5%

Vi vurderer at det samlet sett for dette partiet er et normalt antall kassasjoner. 

Over 1,51%

Vi vurdere at det samlet sett for dette partiet er et for høyt antall kassasjoner.

Vurdering av høy dødelighet

Antall døde før slakting 

Over 0,3%

Unormalt høyt antall døde

Destruerte som følge av feil størrelse 

Over 0,5%

Unormalt mange destruerte 

Dødelighet 1. uke 

Over 1,5%

Unormal høy dødelighet første leveuke 

Dødelighet totalt

Over 4%

Unormal høy dødelighet i partiet 

Har du spørsmål til innholdet i kjøttkontrollrapporten du har fått? Ta kontakt med avsenderen. Kontaktinformasjon står nederst i rapporten du mottar fra Mattilsynet.