Tilsyn med veterinærer
Veterinærer fikk også tilsyn
Som en del av svinekampanjen har Mattilsynet gjennomført tilsyn med 121 veterinærer. En egen gruppe inspektører førte tilsyn med veterinærene som hadde utført kastreringer i de smågrisbesetningene som hadde fått kampanjetilsyn. Vi så på legemiddelbruken ved de tre siste kastrasjonene hos hver smågrisprodusent. Smågrisbesetningene var tilfeldig utvalgt, og dermed ble det også et tilfeldig utvalg av veterinærer. Det ble gjennomført ett tilsyn per veterinær.
Tilsynene ble i hovedsak gjennomført digitalt, ved å kontrollere opplysningene som veterinærene hadde rapportert til Mattilsynet. Ved behov for utfyllende opplysninger ble veterinæren kontaktet per telefon. De kontrollerte veterinærene fikk en tilsynsrapport etter kontrollen.
Forhold som har betydning for dyrevelferden og mattryggheten, ble kontrollert
Kastrering av gris er et inngrep som foretas rutinemessig i svineproduksjonen. Det er viktig at inngrepet foretas med riktig valg av legemidler for å ivareta dyrevelferden. Hensikten med disse tilsynene var å se om veterinærene hadde brukt bedøvelse og langtidsvirkende smertestillende ved kastrering av griser. Vi har også kontrollert doser og valg av legemiddel. I tillegg har vi undersøkt om veterinærene har rapportert legemiddelbruken innen sju dager slik regelverket krever, og at det er oppført riktig tilbakeholdelsestid, slik at det ikke slaktes griser med legemiddelrester i kroppen.
Funn
Alle kontrollerte veterinærer brukte bedøvelse og smertestillende ved kastrering av gris
Det ble ikke varslet noen vedtak rettet mot veterinærer i kampanjen. Alle de 121 kontrollerte veterinærene hadde brukt smertestillende medikamenter og bedøvelse slik regelverket krever, ved kastrering av gris.
Mange veterinærer fikk skriftlig veiledning
109 av 121 veterinærer fikk veiledning på ett eller flere punkter. Tabellen viser prosentvis fordeling av punktene og antall veterinærer som fikk veiledning.
-
83 prosent av veterinærene fikk veiledning om valg av legemidler og bruk av kaskaden.
-
40 prosent av veterinærene fikk veiledning om riktig rapportering av legemidler til Mattilsynet.
-
12 prosent av veterinærene fikk veiledning om riktig tilbakeholdelsestid.
-
1 prosent av veterinærene fikk veiledning om riktig bruk av legemidler, herunder dosering.
Vurdering av funnene
Norske griser får bedøvelse og smertestillende ved kastrering
Det er bra at grisene i alle undersøkte tilfeller hadde fått bedøvelse og smertestillende ved kastrering. Dette er også det vi forventer av veterinærer som driver praksis i Norge.
Hovedårsaker til skriftlige veiledninger fra Mattilsynet
1. Valg av legemidler etter kaskadeprinsippet
Veterinærer skal i størst mulig grad bruke legemidler som er markedsført i Norge for det formålet veterinæren har tenkt å bruke det til. Regelverket åpner imidlertid opp for at veterinæren kan velge et annet preparat, etter gitte kriterier. Dette kalles «kaskadeprinsippet».
Lidokel-Adrenalin vet® er i utgangspunktet ikke et førstevalgspreparat ved kastrering av gris. I 2017 ble preparatet avregistrert for bruk til svin, med forlengelse av tilbakeholdelsestiden som konsekvens. Legemiddelet kan imidlertid brukes i henhold til kaskadeprinsippet dersom veterinæren mener legemiddelet har bedre effekt for formålet enn de preparatene som er registrert for svin. Dette var også årsaken til at veterinærene som fikk kampanjetilsyn, hadde brukt legemiddelet.
Mattilsynet var allerede før kampanjen klar over at mange brukte legemiddelet Lidokel-Adrenalin vet® som lokalbedøvelse ved kastrering av gris. Vi vurderte det derfor slik at det var gunstig å veilede om valg av legemidler og kaskadeprinsippet i tilsynsrapportene til dem som brukte dette legemiddelet. Veterinærene hadde altså ikke brutt regelverket selv om de fikk en skriftlig veiledning. Ved å veilede kunne vi bidra til en økt bevissthet rundt valg av legemidler.
2. Rapportering av legemidler til Mattilsynet innen sju dager
De skriftlige veiledningene som ble gitt om rapportering av legemidler til Mattilsynet, dreide seg i all hovedsak om rapporteringshastighet. Det forekom også at enkelte veterinærer rapporterte antall kull kastrert istedenfor antall grisunger kastrert.
3. Riktig tilbakeholdelsestid
Alle veiledninger som angikk tilbakeholdelsestid, ble gitt fordi det var for kort tilbakeholdelsestid for Lidokel-Adrenalin vet®.
Disse veiledningene angikk ikke forhold som hadde noen konsekvenser for grisenes velferd. Én veterinær fikk veiledning om legemiddeldosering, og vedkommende ville endre praksis umiddelbart.
Oppdaget tekniske problemer med rapportering
Vi har inntrykk av at det er få veterinærer som rapporterer direkte i Mattilsynets skjematjeneste. De fleste som rapporterer manuelt, bruker Dyrehelseportalen. Andre overfører data fra sitt journalsystem.
Vi oppdaget en del tekniske problemer for veterinærer som rapporterte sin legemiddelbruk. Bruk av utgåtte preparatnavn førte til stopp i overføringen fra Dyrehelseportalen til Mattilsynet for alle legemidler som ble rapportert samtidig med det utgåtte preparatet. Opplysningene lå i Dyrehelseportalen, men Mattilsynet fikk dem ikke. Veterinæren fikk ingen feilmelding om dette. Det samme skjedde tidvis ved overføring fra journalprogrammet Sanimalis.
Regelverk
Veterinærloven 2001
Kilde: Lovdata.no
Matloven
Kilde: Lovdata.no
Legemiddelloven
Kilde: Lovdata.no
Forskrift om melding av opplysninger om utleverte og brukte legemidler til dyr
Kilde: Lovdata.no
Forskrift om melding av opplysninger om utleverte og brukte legemidler til dyr
Kilde: Lovdata.no
Forskrift om legemiddelrester i næringsmidler fra dyr
Kilde: Lovdata.no
Forskrift om journal for dyrehelsepersonell
Kilde: Lovdata.no