Eksport av kosttilskudd
Her finner du informasjon om krav som stilles ved eksport av kosttilskudd, både fiskeoljebaserte og plantebaserte.
Innhold på denne siden
Kosttilskudd omsettes i ferdigpakket og dosert form, og er beregnet til å inntas i små oppmålte mengder, som for eksempel kapsler, pastiller, tabletter, piller, pulverposer, ampuller, dråpeflasker og lignende former for væsker og pulver.
Fiskeoljekapsler i "storholdningspakninger" (for eksempel på 10 kg) regnes som kosttilskudd, siden oljen omsettes i dosert form.
Fiskeolje, fiskemel og fiskeproteiner i bulk til humant konsum defineres ikke som kosttilskudd. Under kan du lese mer om eksport av fiskemel, fiskeolje og fiskeproteiner i bulk til humant konsum.
Slik søker du om helsesertifikater for fiskebiprodukter og kosttilskudd, som ikke ligger i Mattilsynets skjematjeneste
Helsesertifikatene for fiskevarer til dyrefôr, andre fiskebiprodukter i kategori 3 og kosttilskudd ligger ikke i Mattilsynet skjematjenester. Du kan dermed ikke bruke skjematjenestene for å søke om rekvisisjon eller sertifikat for disse varene.
Rekvisisjonene for disse produktene ligger tilgjengelig på mattilsynet.no som utfyllbar PDF:
Rekvisisjon for fiskevarer til dyrefôr og andre fiskebiprodukter:
Rekvisisjon for kosttilskudd:
Fyll ut rekvisisjonen med korrekte opplysninger om partiet. Ferdig utfylt PDF-fil sendes til tilsynskontoret. Tilsynskontoret vil vurdere om rekvisisjonen kan godkjennes, og sender godkjent rekvisisjon til sertifikatkontoret. Rekvisisjonen må være godkjent før sertifikatet kan utstedes.
Sertifikat fås ved henvendelse til det sertifikatkontoret hvor du ønsker at sertifikatet skal utstedes og hentes.
Liste over avdelingskontor som utsteder sertifikater (PDF)
Du mottar en utfyllbar PDF som du skal fylle ut med korrekte opplysninger om partiet. Ferdig utfylt PDF sendes til sertifikatkontoret. Sertifikatkontoret vil vurdere om sertifikatet kan utstedes.
Veileder om utstedelse av eksportdokumenter for fiskebiprodukter (PDF)
Gebyr
Sertifikatet utstedes på hvitt spesialpapir. Utstedelse av sertifikatet medfører et gebyr.
Good Manufacturing Practice
Myndigheter i enkelte importland krever en bekreftelse fra Mattilsynet på at produsenten har implementert GMP (Good Manufacturing Pratice) for å gi importtillatelse.
Dette gjelder spesielt for produsenter av kosttilskudd og spesielt ved eksport til Asia.
Mattilsynet fører ikke tilsyn med GMP, og vi kan derfor ikke utstede et GMP-sertifikat som bekrefter at produsenten har implementert GMP.
Dersom du får en slik forespørsel må du først be importør forhøre seg om myndighetene i importlandet vil godta godkjenningsbeviset i stedet for GMP-sertifikatet. Godkjenningsbeviset kan også utstedes på engelsk:
Dersom myndighetene krever ytterligere dokumentasjon, kan du søke om:
Denne erklæringen bekrefter at produsenten er godkjent, driver etter HACCP-prinsippene og at HACCP tilsvarer prinsippene i GMP. Erklæringen er gyldig 1 år fra utstedelsesdato.
Den utstedes på vanlig, hvitt papir.
Utstedelse av erklæringen medfører et gebyr.
Helsesertifikater ved eksport av kosttilskudd
Her får du oversikt over sertifikatene du må forholde deg til.
Kosttilskudd
- 9.3.119 Rekvisisjon av attest for eksport av næringsmidler
- 4.1.121 Helsesertifikat kosttilskudd, engelsk
Sertifikatet har rekvisisjon. Rekvisisjonen må godkjennes før sertifikatet kan utstedes. Rekvisisjonen finner du som redigerbar PDF-fil i linken over.
Du får sertifikatet som redigerbar PDF-fil ved å kontakte sertifikatkontoret.
Kosttilskudd til USA
USA stiller spesielle krav til eksport av kosttilskudd som inneholder fiskeolje og/eller gelatin (fra storfe). Se våre sider om eksport av fisk og sjømat til USA.
Kosttilskudd til Tyrkia
Tyrkia stiller spesielle krav til eksport av kosttilskudd. Se våre sider om eksport av fisk og sjømat til Tyrkia.
Gelatin og gelatinderivater (humant konsum) til Taiwan
Taiwan innførte nye krav for import av gelatin og gelatinderivater til humant konsum 1. august 2019. Vi har ikke sertifikat som tilfredsstiller kravene og vi kan derfor ikke eksportere disse produktene til Taiwan.
Dette gjelder produkter med HS kodene:
- 3503.00.10.00-4 (Gelatin)
- 3503.00.20.00-2 (Gelatin derivatives)
- 3503.00.90.90-8 (Other glues of animal origin, excluding casein glues of heading No. 35.01)
Kosttilskudd til andre tredjeland med særkrav
I prinsippet skal dette sertifikatet brukes ved eksport av kosttilskudd.
Dersom myndighetskrav tilsier at andre sertifikater skal benyttes, kan Mattilsynet vurdere å utstede andre formularer. For eksempel:
Sertifikat 4.1.121 har vært benyttet til Kina og Russland uten at eksportører har meldt om problemer knyttet til sertifikatet, men Mattilsynet har ikke garantier for at sertifikatet vil godtas. Det er viktig at eksportør har tett kontakt med sin importør for å forsikre seg om at myndighetene vil godta sertifikatet.
Eksport av fiskemel, fiskeolje og fiskeproteiner i bulk til humant konsum
Her finner du informasjon om krav som stilles ved eksport av fiskemel, fiskeolje og fiskeproteiner i bulk til humant konsum.
Sertifikater
Eksport av fiskeolje til humant konsum
Eksport av fiskemel, fiskeprotein med videre til humant konsum
Hvis produsenten har et godkjenningsnummer fra Fiskebruksregisteret, utstedes sertifikatene på vanlig måte gjennom Mattilsynets skjematjeneste.
Dersom det er et annet godkjenningsnummer, utstedes sertifikatene utenfor Mattilsynets skjematjeneste. Eksportør må kontakte et av Mattilsynets avdelingskontor for å få tilsendt rekvisisjonen og sertifikatet som redigerbar pdf. Behandling av rekvisisjonen gjøres ved henvendelse til produsentens avdelingskontor. Utstedelse av sertifikatet gjøres ved henvendelse til et av Mattilsynets sertifikatkontorer.
Avdelinger i Mattilsynet som utsteder helsesertifikater for sjømat (PDF)
Attestene utstedes på rødt spesialpapir. Utstedelse av sertifikatet medfører et gebyr.
Gebyrer ved utstedelse av eksportdokumenter
Vær oppmerksom på
Eksportør oppfordres til å be sin kunde undersøke om dokumentene aksepteres av mottakerlandet.
Råstoffet til disse produktene må være produsert etter regelverk for humant konsum og på et anlegg som har tillatelse til å produsere næringsmidler.
Legg merke til at fiskemelet kun skal bestå av fisk. Dersom fiskemelet inneholder proteiner fra pattedyr (for eksempel hval), kan ikke attesten benyttes.
Fiskeoljekapsler i storhusholdningspakninger (for eksempel på 10 kg) regnes også som kosttilskudd i og med at oljen selges i dosert form.