Om Blåskjellvarsel

Blåskjellvarselet er et tilbud til deg som ønsker å plukke skjell til eget bruk. 

Publisert

Mattilsynet overvåker algegifter i blåskjell, og gir kostholdsråd hver uke fra mars til oktober. I Blåskjellvarsel kan du sjekke om det er trygt å spise blåskjell fra ditt distrikt.

Norske dyrkede blåskjell og andre typer skjell som kjøpes i butikk og omsettes kommersielt skal være kontrollert og trygge.

Prøver fra 32 uttakssteder

I 2024 tar vi prøver fra 32 uttakssteder i Norge.

I tillegg til overvåking av algeforekomster og algegifter i skjell, tas det også ut prøver for å kartlegge forurensning av bakterier, virus og miljøgifter.

Sommerhalvåret er høysesongen for plukking av skjell. Mattilsynet må prioritere resursene strengt mellom mange viktige oppgaver, og må derfor nedprioritere blåskjellanalyser når etterspørselen er lav.

Slik foregår analysene

Mattilsynet startet opp et nasjonalt tilsynsprogram for skjell i 2006. Programmet er en kombinasjon av kostholdsråd til publikum og tilsyn ved kommersielle skjellanlegg. Rådene til publikum koordineres av Mattilsynet i Trondheim.

Vann- og håvtrekksprøvene sendes til marinbiologer som teller ulike typer alger i prøvene. Skjellprøvene sendes til Institutt for mattrygghet og infeksjonsbiologi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Oslo, som foretar en kjemisk analyse.

Dette betyr prøvene i blåskjellvarslet

Blåskjellvarsel for Sverige og Danmark

Det er ikke bare Norge som kontrollerer blåskjell langs kysten. Både Sverige og Danmark har de den samme tjenesten. Disse kan være fine å kjenne til for nordmenn som ønsker å sanke skjell når de ferierer i nabolandene våre.

Sverige

Svenskane opererer med omgrepa «stängd», som betyr «ikkje et» – og «öppet», som betyr «et».

Öppna och stängda områden för musslor-ostron (livsmedelsverket.se) 

Danmark

Danskane gjer det på ein litt annan måte. Dei erklærer alle område lukka for skjelsanking til det er teke prøver der. Da vurderer dei om skjela kan etast eller ikkje.

Muslingeovervågning (foedevarestyrelsen.dk)