Krav til rutinemessig telling av lakselus (vedlegg 1 til lakselusforskriften)
- Det skal telles lakselus i følgende tre stadiegrupper:
a) voksen hunnlus,
b) bevegelige stadier, og
c) fastsittende stadier.
- I Nord-Trøndelag og sørover skal det fra og med mandag i uke 14 til og med søndag i uke 21 telles lakselus på minst 20 tilfeldige fisk fra alle merdene i akvakulturanlegget ved hver telling. Fra og med mandag i uke 22 til og med søndag i uke 13 skal det telles lakselus på minst 10 tilfeldige fisk fra alle merdene i akvakulturanlegget ved hver telling. Snitt fra telling i alle merder legges til grunn ved innrapportering av lus.
- I Nordland, Troms og Finnmark skal det fra og med mandag i uke 19 til og med søndag i uke 26 telles lakselus på minst 20 tilfeldige fisk fra alle merdene i akvakulturanlegget ved hver telling. Fra og med mandag i uke 27 til og med søndag i uke 18 skal det telles lakselus på minst 10 tilfeldige fisk fra alle merdene i akvakulturanlegget ved hver telling. Snitt fra telling i alle merder legges til grunn ved innrapportering av lus.
- Fisken skal fanges inn med orkastnot eller annen metode som sikrer et representativt utvalg av fisk. Fisken skal bedøves før telling. En og en fisk tas opp og undersøkes nøye. Lus som detter av i bedøvelseskaret skal også telles med.
- For hver fisk skal antall lakselus i de forskjellige stadiegruppene føres inn i skjema laget til formålet. For hver merd skal følgende opplysninger også noteres på samme skjema: Merdnummer, merdens størrelse (omkrets/side) og dybde (rette vegger), antall fisk og gjennomsnittsvekt av fisk.
- For hver merd skal gjennomsnittet beregnes for hver stadiegruppe ved å legge sammen alle lakselus i gruppen fra all fisk som er undersøkt i merden, delt på antall undersøkte fisk. For akvakulturanlegget skal gjennomsnittet for hver stadiegruppe beregnes ved å legge sammen gjennomsnittene fra hver merd delt på antall merder.
- Forut for behandling mot lakselus som kun omfatter enkelte produksjonsenheter, skal det være gjennomført lakselustelling i alle produksjonsenheter i akvakulturanlegget.
Risikofaktorer som kan ha betydning for om metoden er egnet
Risikofaktorene i listen nedenfor er et minimumskrav for hva dere må vurdere ved den nye tellemetoden for å finne ut om utvalget av fisk er tilfeldig, om tellemetoden er egnet og om resultatet fra tellingen stemmer med den reelle lusesituasjonen i produksjonsenheten.
Hvis noen av risikofaktorene i listen er uaktuelle å vurdere for den metoden søknaden gjelder, må dette begrunnes.
Det er et minimumskrav at disse risikofaktorene vurderes:
- Årstidsvariasjoner
- Ulike arter og størrelser av matfisk
- Varierende fiskemorfologi, også forårsaket av sår, sykdom eller defekter
- Ulike værforhold
- Endringer i fiskens adferd (sykdom etc.)
- Ulike temperaturforhold
- Lakselusens morfologi (eks. pigmentering)
- Ulike lysforhold og tid på døgnet
- Sikt i sjøen, alger mm.
- Geografiske variasjoner
- Artsspesifisitet lus (Teller kun lakselus som lakselus, og ikke f.eks. skottelus)
- Ulike stadier av lakselus (fastsittende, bevegelige, kjønnsmodne)
- Tilstedeværelse av rensefisk
- Dybde i produksjonsenheten
- Ta høyde for lus som kan falle av ved trenging/håndtering ved bruk av metoden