Dette må du vite hvis du skal selge norsk grovfôr

Hvis du vil selge norsk grovfôr, må du følge reglene for registrering, merking og transport og sørge for at foret du omsetter er trygt.

Publisert

Innhold på denne siden

  1. Selgers ansvar
  2. Registrering som fôrvarevirksomhet
  3. Transport av grovfôr
  4. Merking av grovfôr
  5. Ureabehandlet halm
  6. Ansvar ved floghavre på eiendommen

Selgers ansvar

Du har ansvar for at fôret du omsetter er trygt.

Som selger må du føre register over hvem du har solgt til, hva og hvor mye du har solgt og når du gjorde det. Dette for å ha sporing på fôret hvis noe skulle skje og det er nødvendig å tilbakekalle fôret.

Generelle krav til fôr


Registrering som fôrvarevirksomhet

Hvis du selger fôr, skal du være registrert i Mattilsynets skjematjeneste som fôrvarevirksomhet. Når du står på listen over registrerte fôrvarevirksomheter, kan brukerne av fôret (bønder og hestehold) kjøpe fôr fra deg.

Det er unntak for bønder og andre primærprodusenter som årlig omsetter inntil 15 tonn høy, ubehandlet halm, ammoniakk behandlet halm eller ensilert grovfôr innenfor en avstand av 30 km. Disse trenger ikke å registrere virksomheten. Dette følger av forskrift om fôrhygiene § 3. Transport av dette fôret er også unntatt registreringskrav for transportør.

Slik registrerer du deg

Du registrerer deg som ny fôrvarevirksomhet i Mattilsynets skjematjeneste.  Bruk skjemaet "Ny fôrvarevirksomhet" og velg aktiviteten "omsetter av fôr".

Gå til skjema


Transport av grovfôr

Alle som transporterer fôr skal være registrert som fôrvarevirksomhet med aktivitetskoden "transport".

Hvis den som selger fôret også transporterer det og er registrert som omsetter, må man også være registrert som transportør. 

Slik registrerer du deg som transportør

Du registrerer deg som transportør i Mattilsynets skjematjeneste.  Bruk skjemaet "Ny fôrvarevirksomhet" og velg aktiviteten "transport".

Gå til skjema

Kravene til transport av fôr

Fôrhygieneforskriftens vedlegg II gir kravene til transport av fôr.

Du skal blant annet føre register over

  • navn og adresse på leverandør av fôr
  • navn og adresse på kjøper av fôr
  • dato for henting og levering
  • type fôrvare/fôrmiddel med identitet
  • mengde fôr som kjøpes/leveres

Det er viktig å hindre kryssforurensing og at transportmidlet rengjøres mellom transportene. Rengjøringen tilpasses det fôret som transporteres.

Regelverk


Merking av grovfôr

Målet med korrekt merking er å sikre at brukere av fôret får tilstrekkelig informasjon til å treffe informerte valg om hvilke produkter som best oppfyller behovene. 

Korrekt merking er også med på å sikre trygt fôr, trygg bruk av fôret og derved trygg mat. Merking har derfor betydning for både folkehelse, dyrehelse og dyrevelferd.

Disse formålene oppnås gjennom merking fordi det bidrar til å sikre

  • sporing av produktet
  • at brukeren får nødvendig informasjon om bruk av produktet
  • at brukeren får informasjon om sammensetning av produktet og kan gjøre informerte valg tilpasset aktuelle behov

Det er viktig at merking ikke villeder brukeren.

Det er den driftsansvarlige for virksomheten som skal sikre at merkingen er etter regelverket. En forhandler som merker innkjøpte fôrvarer i sin egen virksomhet, blir ansvarlig for merkingen. Det samme gjelder hvis en virksomhet bare oversetter merkingen fra et annet språk til norsk. Driftsansvarlig for andre omsetningsledd skal så langt det er mulig, påse at merkingen er i tråd med regelverket og bidra til at vareopplysningene blir formidlet i hele kjeden fram til kjøper.

Bestemmelsene om merking av grôvfor står i forskrift om merking og omsetning av fôrvarer jf. forordning (EU) nr. 767/2009 om omsetning og bruk av fôrvarer og forordning (EU) nr. 68/2013 fôrmiddelkatalogen. 

Veileder for merking av fôrvarer

I tabellen er det angitt hva grovfôr skal merkes med, sammen med regelverkshenvisning til forskriften.

Opplysningene i tabellen er obligatoriske for merking av ubehandlet grovfôr eller grovfôr som kun er tilsatt konserveringsmidler eller tilsetningsstoffer for ensilasje. Dersom det tilsettes andre tilsetningsstoffer (f.eks. urea), er det ytterligere merkekrav etter artikkel 15 i forskrift om merking og omsetning av fôrvarer.

Merking av grovfôr
Type fôr og navn på fôrmiddel

Skal merkes med «Fôrmiddel» og hvilken type grovfôr det er. Det er anbefalt å bruke benevnelsene som er nevnt i fôrmiddelkatalogen kap. 6 på type grovfôr.

Høy: Dersom det er mer enn 3,5 % av tørrstoffet i høyet som inneholder aske som er uløselig i HCL, skal askeinnholdet merkes.

Halm: Det skal angis fra hvilken planteart halmen kommer fra. Behandlet halm skal merkes med hvilken behandling som er foretatt.

Art. 15 a) b)

Se fôrmiddel-katalogens tabell 6.

Navn og adresseNavn og adresse til fôrvirksomheten som er ansvarlig for merkingen.Art. 15 b)

Regelverk


Ureabehandlet halm

Urea er et tilsetningsstoff som er godkjent som ernæringsmessig tilsetningsstoff. Urea er en meget konsentrert "protein"-kilde, og det skal lite overdosering til før enkeltdyr kan bli forgifta. 

Det er derfor svært viktig å være nøyaktig med doseringen.

På grunn av risikoen for forgiftning ved feil bruk eller fôrsammensetning anbefaler vi at bønder som ønsker å bruke urea på halm eller å fôre med ureabehandlet halm, søker råd hos aktuelle rådgivere.

I følge regelverket skal ureabehandlet halm bare gis til drøvtyggere. Tilvenning til høyeste dose med urea bør skje gradvis. Den høyeste dosen med urea bør bare gis sammen med fôr som har høyt innhold av lettfordøyelige karbohydrat og lavt innhold av løselig nitrogen. Høyst 30 % av det samlede nitrogeninnholdet i dagsrasjonen bør komme fra ureanitrogen. Se mer om bruk og markedsføring av urea i gjennomføringsforordning 839/2012.

Hvis du bruker urea, må du registrere deg som fôrprodusent i skjematjenesten. Dette gjelder selv om du bare bruker fôret til egne dyr. Ved bruk av urea må du gjennomføre og dokumentere en fareanalyse etter fôrhygieneforordningens vedlegg II. Du kan bare kjøpe ureabehandlet fôr fra registrerte virksomheter.

Krav til merking er regulert i forskrift om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, artikkel 16.

Regelverk


Ansvar ved floghavre på eiendommen

Er eiendommen oppført i floghavreregisteret på grunn av funn av floghavre på eiendommen, må du forsikre deg om at halmen du leverer fra deg ammoniakkbehandles før den brukes til fôr.

Ubehandlet halm må være tildekket ved transport, slik at det ikke skjer spredning av floghavre under transporten.