Import av animalske varer fra tredjestat/land utenfor EU/EØS

Alle animalske varer som importeres fra tredjestater skal grensekontrolleres og godkjennes ved en grensekontrollstasjon før de tas inn. Dette gjelder også for enkelte sammensatte produkter.

Publisert

Innhold på denne siden

  1. Viktige begreper - Grensekontroll
  2. Krav til import av animalske varer
  3. Informasjon til importører av animalske produkter fra Kina
  4. Hvilke varer skal grensekontrolleres?
  5. Meldesystemer
  6. Gjennomføring av grensekontroll
  7. Gebyr
  8. Ulovlig import
  9. Grensekontrollstasjoner
  10. Importørens plikter

Grunnen til at det er krav om grensekontroll er å forhindre at smittsomme dyresykdommer kommer inn i EU/EØS og for å sikre at varene som importeres ikke utgjør fare for mennesker, dyr og miljø. EØS-avtalen forplikter Norge til å ha samme regelverk som EU i forbindelse med importkontroll. Varer som godkjennes for import og fri omsetning i Norge blir også godkjent for fri omsetning i hele EØS-området.   

Selv om varer godkjennes på en grensekontroll er det alltid importørens ansvar å sikre at varene som tas inn er i henhold til regelverket.  

Grensekontroll er en gebyrpliktig tjeneste.


Viktige begreper - Grensekontroll

EØS: EU-landene og Norge, Island og Liechtenstein 

Tredjestat: land utenfor EU/EØS (etter Brexit gjelder det også Storbritannia med unntak av Nord-Irland) 

Samhandel: handel innenfor EU/EØS-området 

Animalske varer: kjøtt, melk, egg, honning m.m. 

Ikke-animalske varer: vegetabiler som nøtter, grønnsaker, frø, krydder m.m. 

Sammensatte produkter: varer som inneholder både vegetabilske ingredienser og bearbeidede animalske produkter

HS-kode: produktspesifikk kode i det harmoniserte systemet (HS), også kjent som tolltariffnummer og KN-kode

TRACES (TRAde Control and Expert System): felles EU-database hvor hver import av animalske varer fra tredjestat skal meldes 

CHED-P (Common Health Entry Document- Product): opprettes i TRACES av den ansvarlige for lasten for hvert vareparti med animalske varer 

Den ansvarlige for lasten: vedkommende som skriver under på CHED i TRACES og som har ansvaret for at varene importeres i henhold til regelverket. Gebyr for grensekontroll og eventuelle vedtak vil bli fattet mot den ansvarlige for lasten. Den ansvarlige for lasten kan være importøren selv, speditør eller annen som representerer importøren.

Positivlisten: Liste i regelverket over alle animalske varer som er grensekontrollpliktige.


Krav til import av animalske varer

Hvilke regler og krav som gjelder avhenger av hva slags animalsk vare som skal importeres, men grunnprinsippene er de samme. 

Informasjon til importører av animalske produkter fra Kina: 

Mattilsynet gjør oppmerksom på at særskilte beskyttelsestiltak for animalske produkter fra Kina også gjelder for sammensatte produkter. Kravet gjelder selv der det er små mengder animalske produkter i det sammensatte produktet (for eksempel nudler med egg). Det betyr at krav om analysesertifikat for kloramfenikol og nitrofuraner fra offentlig myndighet også gjelder for sammensatte produkter dersom det inneholder en animalsk bestanddel som er listeført i forskriften.

For akvakulturprodukter er det et tilleggskrav om analyse for malakittgrønt og krystallfiolett. Dette kravet gjelder både grensekontrollpliktige og ikke grensekontrollpliktige produkter. Vær oppmerksom på at dette kravet kommer i tillegg til kravet om ordinært helsesertifikat eller privat erklæring. Se nærmere beskrivelse av kravene i Forskrift om særskilte beskyttelsestiltak ved import av produkter av animalsk opprinnelse fra Folkerepublikken Kina - Lovdata

Regelverket for import baserer seg på kontrollforordningen (2017/625) og dyrehelseforodningen (2016/429). Disse er tatt inn i norske forskrifter. Videre er regelverket for hygiene og næringsmiddeltrygget implementert i matlovsforskriften (178/2022).  

Importregelverket er stadig i endring. Landlister og virksomhetslister kan for eksempel endre seg dersom det blir forandring i et lands dyrehelsestatus, eller en virksomhet mister godkjenningen for eksport til EU/EØS. Det er derfor viktig å alltid holde seg oppdatert. 

Regelverk


Informasjon til importører av animalske produkter fra Kina

Særskilte beskyttelsestiltak for animalske produkter fra Kina gjelder også for sammensatte produkter, selv der det er små mengder animalske produkter i det sammensatte produktet (for eksempel nudler med egg). 

Det betyr at krav om analysesertifikat for kloramfenikol og nitrofuraner fra offentlig myndighet også gjelder for sammensatte produkter dersom det inneholder en animalsk bestanddel som er listeført i forskriften.

For akvakulturprodukter er det et tilleggskrav om analyse for malakittgrønt og krystallfiolett. Dette kravet gjelder både grensekontrollpliktige og ikke grensekontrollpliktige produkter.

Vær oppmerksom på at dette kravet kommer i tillegg til kravet om ordinært helsesertifikat eller privat erklæring.

Regelverk


Hvilke varer skal grensekontrolleres?

Alle animalske varer fra tredjestat er grensekontrollpliktige.

Unntaket er noen få sammensatte produkter.

I positivlisten fremkommer det hvilke varer som er grensekontrollpliktige. Listen er basert på tolltariffnummer, så det er viktig at du har riktig kode på varen som skal importeres. Er du usikker på om koden er riktig kan toll eventuelt kontaktes.

Hvis positivlisten ikke gir klarhet i om varen skal grensekontrolleres eller ikke, anbefales det å ta kontakt med en av Mattilsynets grensekontrollstasjoner.

Regelverk


Meldesystemer

All import av animalske varer fra tredjestat skal grensekontrolleres.

Før ankomst til EU/EØS skal varepartiet forhåndsmeldes via TRACES NT (webgate.ec.europa.eu) til grensekontrollen hvor varepartiet skal tas inn gjennom.

Det er viktig at grensekontrollen er godkjent for varekategorien som skal importeres. Ved hver import skal det opprettes en CHED-P (Common Health Entry Docucument- Product). Sammensatte produkter som unntatt grensekontroll skal meldes i Mattilsynets skjematjenester.

Import av sammensatte produkter fra tredjestat.

Regelverk


Gjennomføring av grensekontroll

Animalske varer skal alltid grensekontrolleres. Varepartiet skal forhåndsmeldes med CHED-P før ankomst til EU/ EØS gjennom TRACES. Helsesertifikater, erklæringer og andre relevante følgedokumenter skal fremlegges for grensekontrollen.

Grensekontrollen består alltid av en dokumentkontroll og identitetskontroll, og eventuelt en fysisk kontroll av varepartiet. Etter gjennomført dokumentkontroll skal varepartiet alltid fremvises grensekontrollen for identitetskontroll. Basert på ulike kontrollfrekvenser i regelverket gjennomføres det fysisk kontroll av utvalgte varepartier.

En fysisk kontroll kan innebære uttak av laboratorieprøver. Hvis alt er i orden godkjennes CHED-P i TRACES. Avdekkes feil i dokument-, identitets- eller den fysiske kontrollen kan det medføre at varene avvises for import. 

Ved behov skal importvirksomheten bistå med gjennomføring av kontrollen vederlagsfritt.

Artikkel 49: Offentlig kontroll på grensekontrollstasjoner 1. For å verifisere overholdelsen av de relevante kravene i reglene nevnt i artikkel 1 nr. 2 skal de vedkommende myndighetene gjennomføre offentlig kontroll av forsendelsene av de kategoriene av dyr og varer som er nevnt i artikkel 47 nr. 1, når forsendelsen ankommer grensekontrollstasjonen. Den offentlige kontrollen skal omfatte dokumentkontroll, identitetskontroll og fysisk kontroll.

Artikkel 54: Hyppighet av dokumentkontroll, identitetskontroll og fysisk kontroll 1. Alle forsendelser av de kategoriene av dyr og varer som er nevnt i artikkel 47 nr. 1, skal omfattes av dokumentkontroll. 2. Identitetskontroll og fysisk kontroll av forsendelser av de kategoriene av dyr og varer som er nevnt i artikkel 47 nr. 1, skal gjennomføres med en hyppighet som er basert på den risikoen hvert dyr, hver vare eller hver kategori av dyr eller varer utgjør for menneskers eller dyrs helse, for plantehelsen eller dyrevelferden eller, når det gjelder genmodifiserte organismer og plantevernmidler, for miljøet. 

Regelverk


Gebyr

Grensekontrollen er gebyrbelagt.

Importgebyret dekker Mattilsynets lønns- og personalkostnader, herunder utgifter til lokaler og utstyr samt kostnader for prøvetaking, enkelte laboratorieanalyser mv. Gebyrets størrelse reguleres årlig og alle satsene er å finne i gebyrforskriften.

I henhold til ordlyden i forskriftens § 3 om svært små varepartier eller forsendelser er dette definert som forsendelser med nettovekt under 100 kilo. For slike forsendelser betales et lavere gebyr.

Regelverk


Ulovlig import

Hvis grensekontrollpliktige animalske og ikke-animalske varer ikke fremviser til grensekontroll slik regelverket krever, vil varepartiet anses som ulovlig importert.

Ulovlig importerte varer vil avvises, og dette kan føre til blant annet destruksjon eller retur av varepartiet til avsenderland. Alle kostnader i forbindelse med dette vil falle på importøren.

Regelverk


Grensekontrollstasjoner

Grensekontrollpliktige varer må importeres gjennom en grensekontroll.

Som importør kan du selv velge hvilken grensekontroll som skal benyttes så lenge grensekontrollstasjonen er godkjent for den aktuelle varekategorien du skal importere. Hvilken type varer en grensekontroll er godkjent for framkommer av listen over godkjente grensekontrollstasjoner.

EU-kommisjonen har på sine offisielle nettsider (food.ec.europa.eu) lagt ut generell informasjon om veterinær grensekontroll, med blant annet lister over alle grensekontrollstasjoner i EØS-området, veiledningsdokumenter, rettsakter, «frequently asked questions» (FAQ) med mer. 

Ved spørsmål om import av animalske varer fra tredjestat, ta kontakt med Mattilsynet lokalt eller en av grensekontrollstasjonene. 


Importørens plikter

Selv om en vare godkjennes på grensekontrollen er det fortsatt du som importør som har ansvaret for at varen oppfyller kravene i regelverket når de omsettes i Norge.