Ta med mat fra Færøyene, Grønland og Svalbard

Se hva kan du ta med deg av matvarer fra Færøyene, Grønland og Svalbard.

Publisert

Innhold på denne siden

  1. Kjøtt, fisk, egg og melkeprodukter
  2. Frukt, bær, grønnsaker, poteter og planter
  3. Andre matvarer
  4. Matvarer kan være midlertidig forbudt
  5. Du må ha med maten selv eller motta den som pakke

Kjøtt, fisk, egg og melkeprodukter

Færøyene

Du ta med opptil fem kilo kjøtt- og melkeprodukter.

Det er ingen restriksjoner for fisk og fiskevarer.

Grønland

Du kan du ta med opptil fem kilo kjøtt- og melkeprodukter.

Svalbard

Du kan ta med opptil fem kilo viltkjøtt. 

Dette er tillatt fra både Færøyene, Grønland og Svalbard

I tillegg til varene over, kan du ta med disse varene som kan inneholde kjøtt, fisk eller melk:

  • brød, kaker, kjeks, sjokolade og konfektprodukter (inkludert godteri)
  • kjøttekstrakter og kjøttkonsentrater
  • kosttilskudd i forbrukerpakninger
  • pasta og nudler som ikke er blandet eller fylt med kjøttprodukter
  • oliven med fiskefyll
  • suppekraft og aromaer i forbrukerpakninger med innhold av kjøttekstrakt, kjøttkonsentrat, animalsk fett eller fiskeolje, pulver eller ekstrakt

Kravet for at du kan ta med disse varene, er at produktet er holdbart i romtemperatur, eller at det er gjennomkokt eller fullstendig varmebehandlet. I tillegg må det være merket som bestemt til konsum og forsvarlig emballert.

Du kan ta med disse varene innenfor verdigrensen. Tolletaten har mer informasjon om verdigrensen.

Verdigrensa (toll.no)


Frukt, bær, grønnsaker, poteter og planter

Du kan ta med inntil 10 kilo frisk frukt, bær eller grønnsaker, unntatt poteter. 

Matvarene må ikke ha tegn på plantesykdom eller skadedyr. For poteter gjelder det egne regler.

Rå poteter krever plantesunnhetssertifikat

Hvis du vil ha med deg rå poteter (poteter du skal spise), trenger du plantesunnhetssertifikat. Kontakt Mattilsynet på forhånd.

Settepoteter (poteter du bruker når du dyrker poteter) er forbudt å innføre til Norge fra alle land.

Veileder om import av potet

Du kan ta med deg produkter hvor poteten er frosset eller varmebehandlet uten sunnhetssertifikat. Noen eksempler er frosne potetbåter, pommes frites, potetchips, ferdig kokte poteter på glass og andre bearbeidede produkter av potet.  

Tilsvarende kan du ta med grønnsaker som er frosne, kokte, bearbeidet eller sammensatte produkter uten et sunnhetssertifikat. 

Hvis du vil ta med mer, eller ta med andre varer

Hvis du vil ta med mer enn 10 kilo frisk frukt, bær, eller grønnsaker, eller hvis du vil ta med planter, gjelder det egne regler.

Privat import av frukt, bær, grønnsaker, poteter og planter

Regelverk


Andre matvarer

Innenfor hva verdigrensa tillater, kan du ta med deg ikke-animalske matvarer, altså matvarer som ikke inneholder egg, kjøtt, melk eller fisk.

Dette gjelder matvarer som for eksempel krydder, te, kaffe, nøtter og chips, eller vegetabilske oljer som olivenolje.

Du kan ta med disse varene innenfor verdigrensen. Tolletaten har mer informasjon om verdigrensen.

Verdigrensa (toll.no)

For frisk frukt, grønnsaker og bær gjelder egne regler.


Matvarer kan være midlertidig forbudt

Det kan være midlertidig forbudt å ta med seg enkelte matvarer (særskilte beskyttelsesitltak). Disse beskyttelsestiltakene blir vedtatt dersom det har brutt ut en alvorlig dyresykdom i landet.

Eksempler på dette er utbruddene av munn- og klovsyke i Storbritannia i 2001 og i Bulgaria i 2011, som begge førte til importrestriksjoner.

Se særskilte beskyttelsestiltak


Du må ha med maten selv eller motta den som pakke

Du må ha med matvarene med deg i din egen bagasje når du reiser inn i Norge, eller du kan motta varene som pakke.

Matvarene skal være bestemt til eget bruk, og ikke selges til andre. Selger du til andre, må du følge reglene for kommersiell import av mat.

Kommersiell import av mat