Slik oppbevarer og tilbereder du blåskjell riktig
Blåskjell er en ferskvare som må håndteres riktig for å være trygt å spise. Her får du råd om hvordan du oppbevarer, renser og tilbereder blåskjell.
Innhold på denne siden
- Blåskjell skal være levende helt frem til damping eller annen behandling
- Blåskjell bør ikke fryses
- Blåskjell blir ikke kvitt giftstoffer i ferskvann
Blåskjell skal være levende helt frem til damping eller annen behandling
Skjell bør serveres så ferske som mulig. Da smaker de best.
Holdbarheten er avhengig av hvordan du oppbevarer skjellene. Levende skjell bør lagres ved temperaturer mellom 0 og 10 ºC. Lengst holdbarhet oppnår vi ved å lagre dem ved laveste temperatur. Lagring i kjøleskap gir kortere holdbarhet enn lagring på is.
Erfaringer fra skjellnæringen viser at skjell kan oppbevares i inntil 10 dager etter at de er tatt opp fra sjøen, hvis de blir oppbevart riktig.
Sjekk om skjellene er levende
Før du tilbereder dem må du, uavhengig av hvor lenge de har vært lagret, alltid kontrollere om skjellene er levende. En slik kontroll kan gjøres ved å gi skjellene en rask dusj med kaldt vann fra springen. Skjell som ikke lukker seg, er døde. Er det mange døde skjell, kan det være at de er for gamle. Døde skjell kan gi skjellene rundt dårlig smak og lukt. Skjell som ikke har åpnet seg under damping, skal heller ikke spises.
Blåskjell bør ikke fryses
Du bør ikke fryse ferske blåskjell fordi det ødelegger kvaliteten på skjellene.
Når skjellene fryses vil iskrystallene sprenge cellene, og mer av selve blåskjellkjøttet vil komme ut i kokevannet når du damper blåskjellene etter frysning.
Hvis du vil fryse blåskjell, bør du først sjekke at alle er levende. Døde skjell vil gi dårlig smak på hele måltidet om alt dampes sammen. Det beste er å fryse ferdig dampede blåskjell – da bevarer du både smaken og kvaliteten.
Blåskjell blir ikke kvitt giftstoffer i ferskvann
Du blir ikke kvitt giftstoffer i blåskjell ved å legge dem i rennende ferskvann.
I ferskvann vil blåskjellene lukke seg og etter hvert dø.
I sjøen får blåskjellene ny næringstilgang med planktonalger, som ikke produserer giftstoffer, og vil etter hvert avgiftes.
Hvis blåskjell er giftige på senhøsten, forblir de giftige gjennom vinteren til våroppblomstring av plankton starter opp igjen på våren. Blåskjell kan renses for mikrobiologisk forurensning (som bakterier), men dette må gjøres i rent sjøvann.