Hva er en ernæringspåstand og hva er en helsepåstand?
Ernærings- og helsepåstander er frivillige opplysninger som kan brukes i markedsføringen av næringsmidler.
En ernæringspåstand gir informasjon om et næringsmiddels innhold av energi, næringsstoffer eller andre stoffer.
En helsepåstand sier noe om hvilken helsemessig gunstig effekt et næringsmiddel eller et stoff har på kroppen.
Obligatoriske opplysninger er ikke påstander
Begrepet påstand er definert som et budskap som ikke er obligatorisk i annet regelverk, og som sier noe om et næringsmiddels særlige egenskaper. Dette betyr at opplysninger som ifølge annet regelverk er obligatoriske å gi i merking og markedsføring av næringsmidler, ikke er omfattet av påstandsforordningen. Det gjelder selv om de i seg selv skulle være omfattet av definisjonene for påstand, ernæringspåstand, helsepåstand eller påstand om redusert sykdomsrisiko.
Dette vil for eksempel blant annet gjelde
- bruk av betegnelsene lettmelk, melk 1,2 % fett og skummetmelk, som er definert i forskrift om kvalitet på melk
- angivelsen av fettinnholdet i kvernet kjøtt som det finnes bestemmelser om i matinformasjonsforordningen vedlegg VI, del B
- bruk av formuleringen «Til kostbehandling av ...» der det åpne feltet skal fylles ut med den eller de sykdommene, funksjonelle forstyrrelsene eller medisinske tilstandene produktet er beregnet for, i forskrift om næringsmidler til spesielle medisinske formål § 14 pkt. 1
Ulike typer ernæringspåstander og helsepåstander
Figuren viser de ulike typene ernæringspåstander og helsepåstander med eksempler.
Inneholder Inneholder i økt eller redusert mengde Inneholder ikke Funksjonspåstand (artikkel 13 (1) a)) Et næringsstoff eller et annet stoffs betydning for kroppens vekst, utvikling og funksjoner Funksjonspåstand (artikkel 13 (1) b)) Psykologiske eller atferdsmessige funksjoner Funksjonspåstand (artikkel 13 (1) c)) Slanking, vektkontroll, nedsatt sultfølelse, økt metthetsfølelse eller reduksjon av kostholdets energiinnhold Reduksjon i risikofaktor for sykdom (artikkel 14 (1) a)) Barns utvikling og helse (artikkel 14 (1) b))Forklaring til figuren
Eksempler på ernæringspåstander
Eksempler på helsepåstander
Bare tillatte ernæringspåstander og godkjente helsepåstander kan brukes i kommersiell kommunikasjon
Hovedprinsippet for påstandsregelverket er at det bare er tillatte ernæringspåstander og godkjente helsepåstander som kan brukes i kommersiell kommunikasjon om næringsmidler.
Sammen med de øvrige bestemmelsene for hvordan slike påstander skal brukes, skal dette sikre et høyt forbrukervern.
Reglene vil bidra til å beskytte forbrukerne mot villedende markedsføring og gjøre det lettere for dem å velge et variert og balansert kosthold.
Regelverk
- Forskrift om ernærings- og helsepåstander om næringsmidler jf. forordning (EF) nr. 1924/2006, artikkel 2 (2) (1)
- Matinformasjonsforskriften jf. forordning (EU) nr. 1169/2011, vedlegg VI, del b
- Forskrift om næringsmidler til særskilte grupper
Forskrift om ernærings- og helsepåstander om næringsmidler jf. forordning (EF) nr. 1924/2006, artikkel 2 (2) (1)
Artikkel 2
Definisjoner
-
1. I denne forordning menes med: -
a. «næringsmidler», «driftsansvarlig for næringsmiddelforetak», «bringe i omsetning» og «sluttforbruker» definisjonene i artikkel 2 og 3 nr. 3, 8 og 18 i europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 178/2002 av 28. januar 2002 om fastsettelse av allmenne prinsipper og krav i næringsmiddelregelverket, om opprettelse av Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet og om fastsettelse av framgangsmåter i forbindelse med næringsmiddeltrygghet,1 -
b. «kosttilskudd» definisjonen i direktiv 2002/46/EF, -
c. «deklarasjon av næringsinnhold», «protein», «karbohydrat», «sukkerarter», «fett», «mettede fettsyrer», «en-umettede fettsyrer», «flerumettede fettsyrer» og «kostfiber» definisjonene i direktiv 90/496/EØF, -
d. «merking» definisjonen i artikkel 1 nr. 3 bokstav a) i direktiv 2000/13/EF.
-
-
2. Videre menes i denne forordning med: -
1. «påstand» ethvert budskap eller enhver framstilling som ikke er obligatorisk i henhold til Fellesskapets regelverk eller nasjonal lovgivning, herunder bilder, grafikk eller symboler uansett form, som angir, antyder eller gir inntrykk av at næringsmiddelet har særlige egenskaper, -
2. «næringsstoff» protein, karbohydrat, fett, kostfiber, natrium, vitaminer og mineraler oppført i vedlegget til direktiv 90/496/EØF, samt stoffer som tilhører eller er bestanddeler i én av disse gruppene, -
3. «annet stoff» et stoff som ikke er et næringsstoff, og som har en ernæringsmessig eller fysiologisk effekt, -
4. «ernæringspåstand» enhver påstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at et næringsmiddel har særlige gunstige ernæringsmessige egenskaper som skyldes: -
a. den energi (kaloriinnhold) det -
i. tilfører, -
ii. tilfører i redusert eller økt mengde, eller -
iii. ikke tilfører, og/eller
-
-
b. de næringsstoffene eller de andre stoffene som det -
i. inneholder, -
ii. inneholder i redusert eller økt forhold, eller -
iii. ikke inneholder,
-
-
-
5. «helsepåstand» enhver påstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at det er en sammenheng mellom en næringsmiddelgruppe, et næringsmiddel eller én av dets bestanddeler og helse, -
6. «påstand om redusert sykdomsrisiko» enhver helsepåstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at inntak av en næringsmiddelgruppe, et næringsmiddel eller én av dets bestanddeler, i betydelig grad reduserer en risikofaktor for utvikling av sykdom hos mennesker, -
7. «myndighet» Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, opprettet ved forordning (EF) nr. 178/2002.
-
Kilde: Lovdata.no
Matinformasjonsforskriften jf. forordning (EU) nr. 1169/2011, vedlegg VI, del b
Del B – Særlige krav til betegnelsen «kvernet kjøtt»
-
1. Kriterier for sammensetning, kontrollert på grunnlag av et dagsgjennomsnitt: Fettinnhold Forhold mellom kollagen og kjøttprotein1 – magert kvernet kjøtt ≤ 7 % ≤ 12 % – kvernet rent storfekjøtt ≤ 20 % ≤ 15 % – kvernet kjøtt med svinekjøtt ≤ 30 % ≤ 18 % – kvernet kjøtt fra andre arter ≤ 25 % ≤ 15 %
-
2. I tillegg til kravene fastsatt i avsnitt V kapittel IV i vedlegg III til forordning (EF) nr. 853/2004 skal merkingen også ha med følgende uttrykk: -
- «fettinnhold under ... », -
- «forhold mellom kollagen og kjøttprotein under ... ».
-
-
3. Medlemsstatene kan tillate at kvernet kjøtt som ikke oppfyller kriteriene i nr. 1 i denne del, bringes i omsetning på deres nasjonale markeder når det er påført et nasjonalt merke som ikke kan forveksles med merkene fastsatt i artikkel 5 nr. 1 i forordning (EF) nr. 853/2004.
Kilde: Lovdata.no
Forskrift om næringsmidler til særskilte grupper
Kilde: Lovdata.no