Regelverk og tilsyn med Nøkkelhullet
Nøkkelhullet er et symbol som skal gjøre det enkelt for folk å velge sunnere matvarer. Her følger noen av kravene når du vurderer å bruke ordningen.
Innhold på denne siden
For at et produkt skal få Nøkkelhullet, stilles det krav til innholdet av fett, mettet fett, sukker, salt og fiber.
- Ferdigpakkede matvarer som inneholder mindre fett, mettet fett, salt og sukker og mer kostfiber enn andre matvarer i samme matvaregruppe, kan merkes med Nøkkelhullet.
- Alle friske grønnsaker, poteter og belgvekster, samt fersk fisk er naturlige nøkkelhullsprodukter selv om de ikke er merket.
- Brød, ost og kjøtt som ikke er innpakket kan også markedsføres med Nøkkelhullet i butikken dersom de tilfredsstiller kravene.
Matvarer som brus, godteri, kaker og kjeks, kan ikke få Nøkkelhullet.
Mer om hvilke matvarer som kan få Nøkkelhullet (helsenorge.no)
Bruken av Nøkkelhullet er frivillig. Men når Nøkkelhullet brukes, skal forskriftskravene være oppfylt. Det er virksomheten som skal sørge for at regelverket følges. Dette innebærer en plikt til å sikre og kontrollere at bestemmelsene i ordningen er oppfylt.
Hensikten med ordningen
Nøkkelhullet er et symbol som skal gjøre det enkelt for folk å velge sunnere matvarer. Det skal øke muligheten til å sette sammen et sunt og variert kosthold i tråd med myndighetenes kostråd.
Ordningen skal stimulere matvarebransjen til å utvikle flere produkter med mindre fett, sunnere fettsyresammensetning, mindre salt og sukker samt med mer kostfiber, fullkorn, grønnsaker og frukt.
Nøkkelhullet er en forskriftsfestet frivillig merkeordning som myndighetene i Norge, Danmark, Sverige og Island står sammen om. I Norge er det Helsedirektoratet og Mattilsynet som har ansvar for merkeordningen.
Krav til slagord og typografi
"Enkelt å velge sunnere" er budskapet de nordiske myndighetene har valgt som slagord for Nøkkelhullet. Slagordet skal forsterke varemerket Nøkkelhullets budskap og gjøre det mer kjent for forbrukere, produsenter og handel.
Slagordet skal ikke brukes sammen med produktnavn og varemerker på skilt, hyllekanter eller i reklame for et navngitt produkt eller en produsent. Dette fordi det vil være i strid med regelverket for bruk av ernæringspåstander.
Slagordet "Enkelt å velge sunnere" kan brukes sammen med Nøkkelhullet i disse sammenhengene:
- I informasjon om Nøkkelhullet i sin alminnelighet.
- I tilbudsaviser, annonser, brosjyrer, plakater, reklame med videre der nøkkelhullsmerket og slagordet er relatert til flere produkter fra forskjellige produsenter.
Eksempelet på bildet viser hvordan slagordet skal plasseres sammen med nøkkelhullsymbolet. Størrelsesforholdet mellom symbol og slagord er som vist i eksemplene.
Du kan også laste ned symbolet med slagord.
Typografi
Helsedirektoratet bruker skrifttypen Poppins og Helvetica i sin kommunikasjon om Nøkkelhullet. Poppins brukes kun i overskrifter, mens Helvetica brukes i brødtekst.
Slik gjør du
Merkevaremanual for Nøkkelhullet
I manualen finner du informasjon om Nøkkelhullet, designmanual og kommunikasjonsplattform for Nøkkelhullet.
- Last ned manualen (PDF)
- Logo for nedlasting(ZIP)
Regelverk
Forskrift om frivillig merking av næringsmidler med Nøkkelhullet
Kilde: Lovdata.no
Unngå følgende når du bruker symbolet
Den som bruker Nøkkelhullet på sine produkter eller i markedsføring, er ansvarlig for at merket brukes riktig.
- De enkelte elementene i symbolet må ikke benyttes hver for seg eller kombineres på annen måte enn det som er bestemt for symbolets form og identitet.
- Annen informasjon, tekst eller andre symboler skal ikke plasseres innenfor symbolets frisone.
- Sirkelen i Nøkkelhullet skal aldri gjengis i noen annen farge enn i grønnfargen, PMS 356 eller sort.
- Symbolet skal aldri gjengis negativ versjon.
Det er ikke tillatt å bruke budskapet «Enkelt å velge sunnere» sammen med produktnavn og varemerke på emballasje, hyllekanter, skilt ved varen, i salgsmaterialer, annonser m.v.
Tilsyn
Mattilsynet fører tilsyn for å kontrollere at reglene for bruk av merket blir fulgt. Tilsyn med nøkkelhullordningen skjer ved revisjon, inspeksjon ved enkeltstående tilsyn eller som et ledd i større tilsynskampanjer. Dette vil kunne omfatte både dokumentkontroll og analyse.
Ved dokumentkontroll kan Mattilsynet blant annet be om opplysninger om hvordan virksomheten har bestemt verdiene i næringsdeklarasjonen, og om hvordan de sikrer og kontrollerer at dette stemmer for alle produksjoner. Mattilsynet kan i stedet for, eller i tillegg, også ta ut prøver for analyse.
Se veileder til nøkkelhullforskriften
Regelverk
Forskrift om frivillig merking av næringsmidler med Nøkkelhullet
§ 8.Tilsyn og vedtak
Mattilsynet fører tilsyn og kan fatte nødvendige enkeltvedtak, jf. matloven § 23, for å oppnå etterlevelse av bestemmelser gitt i eller i medhold av denne forskriften. Mattilsynet kan også fatte enkeltvedtak i henhold til matloven § 24 til § 26.