Morsmelkerstatning og tilskuddsblandinger

Her finner du informasjon om morsmelkerstatning og tilskuddsblandinger, og om regelverket som gjelder for disse produktene.

Publisert

Innhold på denne siden

  1. Regelverk
  2. Hva er forskjellen på en morsmelkerstatning og en tilskuddsblanding?
  3. Slik melder du inn et næringsmiddel til særskilte grupper
  4. Merking og aldersangivelse på morsmelkerstatning og tilskuddsblandinger
  5. Helsepersonell kan gi råd om bruk

Regelverk

I regelverksammenheng er morsmelkerstatning og tilskuddsblandinger definert som næringsmidler for særskilte grupper.

Det er laget et eget regelverk som regulerer sammensetning og merking av morsmelkerstatning og tilskuddsblandinger, men det generelle regelverket for næringsmiddelområdet (for eksempel merkeregelverket, hygieneregelverket, og regelverket for internkontroll) gjelder også for disse produktene. 

Det er virksomhetene sitt ansvar å følge regelverket, mens Mattilsynet fører tilsyn med at regelverket overholdes. Både morsmelkerstatninger og tilskuddsblandinger skal meldes til Mattilsynet før de selges i Norge.


Hva er forskjellen på en morsmelkerstatning og en tilskuddsblanding?

Morsmelkerstatning er et produkt som kan gis til spedbarn som ikke ammes, eventuelt som tillegg til morsmelk, fra de er nyfødte og frem til ettårs alder, eventuelt frem til de begynner å spise fast føde. Tilskuddsblanding er et tilsvarende produkt, men skal ikke brukes før spedbarna er seks måneder gamle.

Morsmelk er den beste maten for spedbarnet, men morsmelkerstatning er et alternativ når amming ikke er mulig, eller i tilfeller der det er behov for å gi barnet annen melk i tillegg til morsmelk. Morsmelkerstatning er laget på en måte som gjør at sammensetningen skal være så lik morsmelkens sammensetning som mulig. Det er blant annet derfor det er gitt detaljerte krav til sammensetning av morsmelkerstatning. Kravene til sammensetning av morsmelkerstatning finnes i forordning (EU) 2016/17.

De vanlige morsmelkerstatningene er basert på kumelk, men er spesielt tilpasset og modifisert for å kunne dekke spedbarnets spesielle næringsbehov.

Tilskuddsblandinger er også laget på kumelk. De er imidlertid tenkt brukt sammen med annen mat. Tilskuddsblandinger inneholder ofte litt mer protein og jern enn morsmelkerstatninger.

Regelverk


Slik melder du inn et næringsmiddel til særskilte grupper

Før du kan omsette eller markedsføre næringsmidler til særskilte grupper, må du melde inn produktene via Mattilsynets skjematjeneste på Altinn.

Det forutsettes at produktene er i henhold til gjeldende regelverk, og at virksomheten følger de generelle kravene som stilles til produksjon eller import av næringsmidler.

For å kunne bruke Altinn må virksomheten være registrert som et norsk foretak (norsk produsent, norsk importør eller som en norsk avdeling av et utenlandsk foretak/virksomhet, NUF).

Driftsansvarlig for næringsmiddelforetaket er ansvarlig for at produktene meldes til Mattilsynet. Virksomheten kan imidlertid gi andre, for eksempel speditører eller konsulenter, tilgang til å sende inn skjemaet på vegne av seg. Tilgangen gir du i skjematjenesten under "Min profil, Bedrifter som jobber for meg". Personen som skal melde inn produkter, må ha et norsk personnummer.

Selv om produktene er innmeldt, er det virksomheten som er ansvarlig for at produktene er i henhold til gjeldende regelverk. Mattilsynets inspektører foretar tilsynsbesøk. 

Skjemaet "Registrere næringsmidler til særskilte grupper" finner du i Mattilsynets skjematjeneste.

Regelverk


Merking og aldersangivelse på morsmelkerstatning og tilskuddsblandinger

Morsmelkerstatning og tilskuddsblanding er regulert i forordning (EU) 2016/127. Merking og markedsføring av produktgruppene er også regulert i denne forskriften.

For å sikre en korrekt bruk av morsmelkerstatning og tilskuddsblanding og for å kunne skille dem fra hverandre er merkingen av produktene spesielt viktig. Morsmelkerstatning skal være merket med at produktet er egnet fra fødselen av. Andre aldersangivelser på denne produktgruppen kan ikke angis fordi det i forskriftskravene ligger at den skal kunne brukes fra fødselen av. Samtidig vil det kunne være villedende å angi to bruksområder (aldersangivelser) for ett og samme produkt. Tilskuddsblanding skal merkes med at produktet er egnet fra seks måneders alder.

Regelverk


Helsepersonell kan gi råd om bruk

Det er viktig at foresatte ikke begynner å bruke morsmelkerstatning uten å ha diskutert dette med uavhengig helsepersonell som har kunnskap innenfor medisin, ernæring eller farmasi, eller som har et faglig ansvar for spedbarnsernæring, for eksempel de ansatte på helsestasjonen eller fastlegen.

Det kan være vanskelig å oppta ammingen dersom en begynner å gi barnet morsmelkerstatning. Å introdusere morsmelkerstatning eller tilskuddsblandinger kan også gå ut over produksjonen av morsmelk, i tillegg til at det er et dyrere alternativ enn å amme.

Mer hos andre

For helsepersonell

Kosthold og ernæring (helsedirektoratet.no)

Amming og spedbarnsernæring (helsedirektoratet.no)

For innbyggere

Spedbarnsmat og amming (helsenorge.no)

Morsmelkerstatning (helsenorge.no)