Laboratorier
Alle analyser som utføres for Mattilsynet, må være utført av et utpekt offisielt laboratorium.
Alle analyser som utføres for Mattilsynet, må være utført av et utpekt offisielt laboratorium.
Nedenfor finner du oversikt over hvilke laboratorier som utfører analyser på mat og fôr.
Tabellen viser hvilke laboratorier som er utpekt som nasjonale referanselaboratorier (NRL) på de ulike kompetanseområdene i Norge, og hvilke laboratorier som er utpekt som offisielle laboratorier (OFL).
Listen er sortert alfabetisk på fagområde på engelsk i samsvar med kommisjonens liste over EUs referanselaboratorier (EURL), og deretter er det inkludert øvrige fagområder.
Slakterilaboratorier (analyser av trikiner): Akronymer og postadresser til NRL og OFL
Fagområde (norsk) | Fagområde (engelsk) | NRL + matriks ved flere NRL | Kontaktperson på NRL | Utpekte offisielle laboratorier |
---|---|---|---|---|
Tilsetningsstoffer til bruk i dyrefôr | Additives for use in animal nutrition | HI | Robin Ørnsrud | HI Eurofins* SGS Analytics Germany GmbH Jena |
Animalske proteiner i dyrefôr | Animal proteins in feeding stuffs | HI | Kai Kristoffer Lie | HI |
Antimikrobiell resistens | Antimicrobial resistance | VI | Jannice Schau Slettemeås | VI |
Antimikrobiell resistens i sjømat | Antimicrobial resistance in seafood | HI | Nachiket Marathe | HI |
Campylobacter | Campylobacter | VI | Bjarne Bergsjø | VI, Eurofins |
Koagulase positive stafylokokker (inkludert S. aureus) | Coagulase positive Staphylococci (including S. aureus) | VI | Taran Skjerdal | VI, Eurofins |
Escherichia coli |
Escherichia coli | VI - mat (land) & fôr |
Gro Johannessen | VI, Eurofins |
HI - sjømat |
Nachiket Marathe | HI, Eurofins | ||
Matallergener | Food allergens | VI | Christiane Fæste | VI |
Matforbedringsmidler | Food improvement agents | HI | Jannike Øyen | HI |
Matbårne virus | Foodborne viruses | NMBU | Mette Myrmel | NMBU |
Genmodifisert organismer | Genetically Modified organisms | VI | Bjørn Spilsberg | VI |
Halogenerte persistente organiske miljøgifter | Halogenated persistent organic pollutants (POPs) | HI | Anne-Katrine Lundebye | HI SGS Analytics Germany GmbH Jena (fôranalyser) |
Listeria monocytogenes |
Listeria monocytogenes | VI - mat (land) & fôr |
Taran Skjerdal | VI, Eurofins |
HI - sjømat | Julia Storesund | HI, Eurofins | ||
Materiale beregnet på å komme i kontakt med matvarer | Material intended to come into contact with foodstuffs | DTU | Tommy Licht Cederberg | DTU, |
Metaller og nitrogenholdige forbindelser | Metals and nitrogenous compounds | HI – sjømat | Veronika Sele | HI Eurofins* |
WFSR – mat (land) | Jeroen van Dijk | WFSR Eurofins* SGS Analytics Germany GmbH Jena (fôranalyser) | ||
Melk og melkeprodukter |
Milk and milk products |
VI | Julie Føske Johnsen |
|
Overvåkning av marine biotoksiner | Monitoring of marine biotoxins |
NMBU | John A. Aasen Bunæs |
NMBU |
Mykotoksiner og plantetoksiner |
Mycotoxins and plant toxins | NIBIO – Plantetoksiner |
Marit Almvik |
NIBIO |
VI - Mykotoksiner |
Gunnar Sundstøl Eriksen | VI, Eurofins* SGS Analytics Germany GmbH Jena (fôranalyser) | ||
Parasitter (trikiner/ Trichinella, Echinococcus, Anisakis) |
Parasites (Trichinella, Echinococcus, Anisakis) |
VI – mat og fôr |
Sokratis Ptochos | VI, VestfoldLAB Mat – Miljø- laboratoriet AS, Måløy Eurofins* SunnLab AS
Slakterilaboratorier:
|
NMBU – vann, frukt og grønnsaker | Lucy Robertson |
NMBU | ||
HI - sjømat |
Lucilla Giulietti |
HI | ||
Prosess- kontaminanter | Processing contaminants |
HI - sjømat | Anne-Katrine Lundeby | HI, Eurofins* |
Plantevernmiddel- rester (cerealer og fôr) |
Residues of pesticides (cereals and feeding stuffs) |
NIBIO - mat & fôr (land) |
Roman Florinski | NIBIO, Eurofins* SGS Analytics Germany GmbH Jena (fôranalyser) |
HI - fiskefôr |
Marc Berntssen | HI, Eurofins* | ||
Plantevernmiddel- rester (mat av animalsk opprinnelse og varer med høyt fettinnhold) |
Residues of pesticides (food of animal origin and commodities with high fat content) |
NIBIO - mat & fôr (land) |
Roman Florinski |
NIBIO, Eurofins* |
HI - sjømat |
Carey Donald |
HI, Eurofins* | ||
Plantevernmiddel- rester (frukt og grønnsaker, inkludert varer med høyt vann og høyt syreinnhold) | Residues of pesticides (fruits and vegetables, including commodities with high water and high acid content) |
NIBIO |
Roman Florinski |
NIBIO, Eurofins* |
Plantevernmiddel- rester (enkelt komponent metode) |
Residues of pesticides (single residues methods) |
NIBIO |
Roman Florinski |
NIBIO, Eurofins* |
Rester av veterinærmedisiner og forurensninger i næringsmidler av animalsk opprinnelse (vedlegg I, gruppe A 1 2 3 4, B2d, B3d direktiv 96/23/EF) | Residues of veterinary medicines and contaminants in food of animal origin (Annex I, Group A 1 2 3 4, B2d, B3d Directive 96/23/EC) |
WFSR |
Jeroen van Dijk |
WFSR |
Rester av veterinærmedisiner og forurensninger i næringsmidler av animalsk opprinnelse (vedlegg I, gruppe B1, B3e-direktiv 96/23/EF og carbadox og olaquindox) |
Residues of veterinary medicines and contaminants in food of animal origin (Annex I, Group B1, B3e Directive 96/23/EC and carbadox and olaquindox) | WFSR – mat (land) |
Jeroen van Dijk |
WFSR |
HI - sjømat |
Rita Hannisdal |
HI | ||
Rester av veterinærmedisiner og forurensninger i næringsmidler av animalsk opprinnelse (vedlegg I, gruppe A5, B2 a b e direktiv 96/23/EF) |
Residues of veterinary medicines and contaminants in food of animal origin (Annex I, Group A5, B2 a b e Directive 96/23/EC) | WFSR - mat (land) |
Jeroen van Dijk |
WFSR |
HI - sjømat |
Rita Hannisdal |
HI | ||
Analyse og testing av zoonoser (Salmonella) | The analysis and testing of Zoonoses (Salmonella) |
VI - mat & fôr |
Bjarne Bergsjø | VI, Eurofins, VestfoldLAB, SGS Analytics AS Norway (fôr) |
|
| HI - toskallede bløtdyr |
Julia Storesund |
HI |
TSE – sjeldne hjernesykdommer | Transmissible spongiform encephalopathies (TSE) |
VI |
Sylvie Benestad |
VI |
Andre mikroorgansimer, som Clostridium perfringens, kimtall, koliforme, areobe mikroorganismer, Enterobacteriaceae, Shigella m.m. |
|
|
|
Eurofins |
Artsbestemmelse |
|
|
| Eurofins* |
Tilsetningsstoffer i mat (konserveringsmidler, etc.) + Natrium |
|
|
|
Eurofins* |
Frie fettsyrer |
|
|
| Eurofins* |
* underleverandør
Nedenfor finner du oversikt over hvilke laboratorier som utfører analyser på dyrehelse.
Tabellen nedenfor viser hvilke laboratorier som er utpekt som nasjonale referanselaboratorier (NRL) på de ulike kompetanseområdene i Norge, og hvilke laboratorier som er utpekt som offisielle laboratorier (OFL).
Listen er sortert alfabetisk på fagområde på engelsk i samsvar på kommisjons liste over EUs referanselaboratorier (EURL).
Akronymer og postadresser til NRL og OFL
Fagområde (norsk) | Fagområde (engelsk) | NRL | Kontaktperson på NRL | Utpekte offisielle laboratorier |
---|---|---|---|---|
Afrikansk hestepest og blåtunge | African Horse Sickness and Bluetongue | VI | Britt Gjerset | VI |
Afrikans svinepest | African swine fever | VI | Ragnhild Tønnessen | VI |
Miltbrann | Anthrax | VI | Ane Mohr Osland | VI |
Fugleinfluensa og Newcastle disease | Avian influenza and Newcastle disease | VI | Britt Gjerset | VI |
Toskallet bløtdyr | Bivalve mollusc | HI | Stein Mortensen | HI |
Bovine tuberkulose | Bovine Tuberculosis | VI | GirumTadesse Tessema | VI |
Brucellose | Brucellosis | VI | Ane Mohr Osland | VI |
Capripox-virus | Capripox viruses | VI | Britt Gjerset | VI |
Klassisk svinepest | Classical Swine Fever | VI | Britt Gjerset | VI |
Hestesykdommer (andre enn afrikansk hestepest) | Equine diseases (other than African Horse Sickness) | VI | Jorunn Mork | VI |
Fisk og krepsdyrsykdommer | Fish and crustacean diseases | VI | Kari Norheim | VI, For ILA, BKD og PD (SAV 2 og SAV 3):
For PD (SAV 2 og SAV 3):
DTU Aqua |
Munn- og klovsyke | Foot and Mouth disease | VI | Siv Klevar | VI |
Honningbier helse | Honey bee Health | NMBU | Henning Sørum | NMBU |
Kverpest (peste des petits drøvtyggere) | Peste de Petits Ruminants | VI | Britt Gjerset | VI |
Rabies | Rabies | VI | Irene Ørpetveit | VI |
Rift Valley Fever | Rift Valley Fever | VI | Siv Klevar | VI |
Planter er ikke inkludert i EØS-avtalen.
NIBIO er utpekt som nasjonalt referanselaboratorium (NRL) innen plantehelse og er det eneste offisielle laboratoriet.
Listen er sortert alfabetisk på fagområde på engelsk i samsvar med kommisjonens liste over EUs referanselaboratorier (EURL), og deretter er det inkludert øvrige fagområder.
Akronymer og postadresser til NRL og OFL
Fagområde (norsk) Skadedyr på planter | Fagområde (engelsk) Pest on Plants | NRL | Kontaktperson på NRL | Utpekte offisielle laboratorier |
---|---|---|---|---|
Bakterier | Bacteria | NIBIO | Hanne Skomedal | NIBIO |
Virus, viroider og fytoplasmaer | Viruses, Viroids and Phytoplasmas | NIBIO | Hanne Skomedal | NIBIO |
Nematoder | Nematodes | NIBIO | Hanne Skomedal | NIBIO |
Insekter og midd | Insects and Mites | NIBIO | Hanne Skomedal | NIBIO |
Sopp og eggsporesopper (Oomycetes) | Fungi and Oomycetes | NIBIO | Hanne Skomedal | NIBIO |
Mattilsynet har utpekt nasjonale referanselaboratorier (NRL) for analyser av næringsmidler og fôr og for undersøkelser innen dyrehelse og plantehelse der EU kommisjonen har utpekt den europeiske unions referanselaboratorier (EURL).
Mattilsynets kunnskapsstøtteinstitusjoner er utpekte laboratorier:
Utpekte laboratorier i Europa:
Oversikt over EURL og NRL utpekt i Europa (europa.eu)
Kravene til laboratorier, kvalitet og analysemetodikk er beskrevet i forskrift om offentlig kontroll på matområdet, som gjennomfører forordning (EU) nr. 2017/625 (Kontrollforordningen).
Kort oppsummert skal NRL
(Kontrollforordningen artikkel 100)
Nasjonale referanselaboratorier har som oppgave å
(Kontrollforordningen, artikkel 101)
Kilde: Lovdata.no
For utføring av analyser i offentlig kontroll eller annen offentlig virksomhet skal et laboratorium være utpekt som offisielt laboratorium.
Man kan også bruke laboratorier (underleverandører) i et annet medlemsland, men da skal det laboratoriet være utpekt som offisielt laboratorium av aktuell myndighet der laboratoriet er lokalisert.
Krav til utpeking av offisielle laboratorier er gitt i artikkel 37 av Kontrollforordningen.
Det er krav til at det utpekte laboratoriet
Offisielle laboratorier har følgende forpliktelser etter Kontrollforordningen, artikkel 38:
Mattilsynet vil organisere revisjon av laboratoriet hvis det er påkrevd ut over revisjonen foretatt av Norsk Akkreditering (NA). Se Kontrollforordningen artikkel 39.
NA har i sitt dokument (D00072) "Vilkår for å være akkreditert" inkludert at NA kan rapportere brudd på akkrediteringskravene, lover og annet regelverk til relevante myndigheter. NA kan gjøre SLP-resultater kjent for relevante norske myndigheter, samt kreve at laboratoriet gjør resultatene kjent for relevante norske myndigheter. Inspeksjonsbesøk fra ESA og utlevering av dokumentasjon i forbindelse med kvalitetssystemer og offisielle analyser til ESA må forventes.
Dersom eier (driftsansvarlig) av dyr eller varer som er analysert i forbindelse med offentlig kontroll, ber om en dokumentgjennomgang. må laboratoriet kunne utlevere dokumenter til en sakkyndig.
Skulle det oppstå en tvist om analyseresultatet, basert på uttalelsen fra denne sakkyndige, kan eier be om at dokumentasjonen gjennomgås og/eller at det foretas en reanalyse (hvis relevant) ved et annet offisielt laboratorium. Se Kontrollforordningen artikkel 35.
Kilde: Lovdata.no
Det er en prioritert rekkefølge i kontrollforordningen til hvilke metoder som skal benyttes.
Kontrollfordningen artikkel 34 angir følgende prioriterte rekkefølge:
I mikrobiologisk kriterier (konsolidert forordning (EF) nr. 2073/2005) tillater Mattilsynet at aktuelle validerte NMKL metoder, samt alternative metoder sertifisert av NordVal International, Afnor NF Validation og MicroVal, benyttes.
Kilde: Lovdata.no
► M4
◄ M4
► M9
◄ M9
► M9
◄ M9
► M9
◄ M9
Næringsmiddelkategori | Mikroorganismer/toksiner, metabolitter av disse | Prøvetakingsplan1 | Grenseverdier2 | Referansemetode for analyse3 | Ledd der kriteriet anvendes | ||
---|---|---|---|---|---|---|---|
n | c | m | M | ||||
1.1. Spiseferdige næringsmidler beregnet på spedbarn og spiseferdige næringsmidler til spesielle medisinske formål4 | Listeria monocytogenes | 10 | 0 | ►M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g | EN/ISO 11290-1 | Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper | |
1.2. Andre spiseferdige næringsmidler der L. monocytogenes kan vokse, enn spiseferdige næringsmidler beregnet på spedbarn og til spesielle medisinske formål | Listeria monocytogenes | 5 | 0 | 100 kde/g5 | EN/ISO 11290-26 | Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper | |
5 | 0 | ►M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g7 | EN/ISO 11290-1 | Mens næringsmiddelet fortsatt er under umiddelbar kontroll hos den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket som har framstilt det | |||
1.3. Andre spiseferdige næringsmidler der L. monocytogenes ikke kan vokse, enn spiseferdige næringsmidler beregnet på spedbarn og til spesielle medisinske formål48 | Listeria monocytogenes | 5 | 0 | 100 kde/g | EN/ISO 11290-26 | Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper | |
1.4. Kvernet kjøtt og tilberedt kjøtt som er beregnet på å spises rått | Salmonella | 5 | 0 | ►M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g | ► M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Produkt som omsettes innen holdbarhetstiden utløper | |
►M2 1.5. Kvernet kjøtt og tilberedt kjøtt fra fjørfe, som er beregnet på å spises kokt eller stekt | Salmonella | 5 | 0 | ►M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g | ► M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper ◄M2 | |
1.6. Kvernet kjøtt og tilberedt kjøtt fra andre arter enn fjørfe, som er beregnet på å spises kokt eller stekt | Salmonella | 5 | 0 | ►M9 Ikke påvist i ◄M9 10 g | ► M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper | |
1.7. Mekanisk utbeinet kjøtt (MSM)9 | Salmonella | 5 | 0 | ►M9 Ikke påvist i ◄M9 10 g | ► M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper | |
1.8. Kjøttprodukter som er beregnet på å spises rå, unntatt produkter der framstillingsprosessen eller produktets sammensetning fjerner salmonellarisikoen | Salmonella | 5 | 0 | ►M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g | ► M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper | |
► M2 1.9. Kjøttprodukter fra fjørfe som er beregnet på å spises kokt eller stekt | Salmonella | 5 | 0 | ►M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g | ► M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper ◄M2 | |
1.10. Gelatin og kollagen | Salmonella | 5 | 0 | ►M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g | ► M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper | |
1.11. Ost, smør og fløte framstilt av rå melk eller melk som har gjennomgått en varmebehandling ved lavere temperatur enn ved pasteurisering10 | Salmonella | 5 | 0 | ►M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g | ► M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper | |
1.12. Melkepulver og mysepulver | Salmonella | 5 | 0 | ►M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g | ► M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper | |
1.13. Iskrem,11 unntatt produkter der framstillingsprosessen eller produktets sammensetning fjerner salmonellarisikoen | Salmonella | 5 | 0 | ►M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g | ► M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper | |
1.14. Eggprodukter, unntatt produkter der framstillingsprosessen eller produktets sammensetning fjerner salmonellarisikoen | Salmonella | 5 | 0 | ►M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g | ► M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper | |
1.15. Spiseferdige næringsmidler som inneholder rå egg, unntatt produkter der framstillingsprosessen eller produktets sammensetning fjerner salmonellarisikoen | Salmonella | 5 | 0 | ►M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g eller ml | ► M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper | |
1.16. Kokte krepsdyr og bløtdyr | Salmonella | 5 | 0 | ►M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g | ► M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper | |
1.17. Levende muslinger og levende pigghuder, kappedyr og sjøsnegler | Salmonella | 5 | 0 | ►M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g | ► M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper | |
1.18. Spirer (spiseferdige) ►M423 ◄M4 | Salmonella | 5 | 0 | ►M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g | ► M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper | |
1.19. Ferdig skåret frukt og grønnsaker (spiseferdige) | Salmonella | 5 | 0 | ►M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g | ► M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper | |
1.20. ► M9 Upasteurisert24 frukt- og grønnsakjuice (drikkeferdig) ◄ M9 | Salmonella | 5 | 0 | ►M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g | ► M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper | |
1.21. Ost, melkepulver og mysepulver, som nevnt i kriteriene for koagulasepositive stafylokokker i kapittel 2.2 i dette vedlegg | Enterotoksiner framkalt av stafylokokker | 5 | 0 | Ikke påvist i 25 g | ► M9 EN ISO 19020 eller Europeisk screening-metode av melk fra Fellesskapets referanselaboratorium som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper | |
1.22. Morsmelkerstatning i pulverform og næringsmidler til spesielle medisinske formål i pulverform beregnet på spedbarn under seks måneder | Salmonella | 30 | 0 | ►M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g | ► M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper | |
1.23 Tilskuddsblandinger i pulverform | Salmonella | 30 | 0 | ►M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g | ► M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper | |
► M2 1.24. Morsmelkerstatning i pulverform og næringsmidler til spesielle medisinske formål i pulverform beregnet på spedbarn under seks måneder14 | ► M9Cronobacter spp. ◄ M9 | 30 | 0 | ►M9 Ikke påvist i ◄M9 10 g | ► M9 EN ISO 22964 eller ISO/TS 22964 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper ◄M2 | |
►M7 1.25 Levende muslinger og levende pigghuder, sekkedyr og sjøsnegler | E. coli15 | 516 | 1 | 230 MPN/100 g kjøtt og kappevann | 700 MPN/100 g kjøtt og kappevann | EN/ISO 16649-3 | Produkter omsatt i løpet av holdbarhetstiden ◄M7 |
1.26. Fiskerivarer fra fiskearter som forbindes med store mengder histidin17 | Histamin | 918 | 2 | 100 mg/kg | 200 mg/kg | ► M9 EN ISO 19343 eller HPLC som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper |
►M5 1.27. Fiskerivarer, unntatt dem i næringsmiddelkategori 1.27a, som har gjennomgått en behandling med enzymmodning i saltlake, framstilt av fiskearter som forbindes med store mengder histidin17 | Histamin | 918 | 2 | 200 mg/kg | 400 mg/kg | ► M9 EN ISO 19343 eller HPLC som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Produkter omsatt i løpet av holdbarhetstiden |
1.27a. Fiskesaus fremstilt ved gjæring av fiskerivarer | Histamin | 1 | 400 mg/kg | ► M9 EN ISO 19343 eller HPLC som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Produkter omsatt i løpet av holdbarhetstiden ◄M5 | ||
►M3 1.28 Ferskt fjørfekjøtt20 | ► M9Salmonella Typhimurium21Salmonella Enteritidis ◄ M9 | 5 | 0 | ►M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g | ►M9 EN/ISO 6579-1 (for påvisning) White-Kaufmann-Le Minor skjema (for serotypebestemmelse) eller EN/ISO 6579 (for påvisning) White-Kaufmann-Le Minor skjema (for serotypebestemmelse) som er gyldig til 31.12.2021 ◄M9 | Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper ◄M3 | |
►M4 1.29 Spirer23 | Shigatoksinproduserende E. coli (STEC) O157, O26, O111, O103, O145 og O104:H4 | 5 | 0 | ►M9 Ikke påvist i ◄M9 25 g | CEN/ISO TS 1313622 | Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper ◄M4 | |
►M10 1.30 Krypdyrkjøtt | Salmonella | 5 | 0 | Ikke påvist i 25 g | EN ISO 6579-1 | Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper ◄M10 |
►M7
◄M7
► M5
► M3
► M4
► M9
◄ M9
►M7
◄M7
L. monocytogenes i andre spiseferdige næringsmidler:
◄ M7
Histamin i fiskerivarer:
Næringsmiddelkategori | Mikroorganismer | Prøvetakingsplan1 | Grenseverdier2 | Referansemetode for analyse3 | Ledd der kriteriet anvendes | Tiltak dersom resultatene er utilfredsstillende | ||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
n | c | m | M | |||||
2.1.1. Skrotter av storfe, sauer, geiter og hester4 | Aerobe kimtall | 3,5 log kde/cm2 daglig logaritmisk gjennomsnittsverdi | 5,0 l kde/cm2 daglig logaritmisk gjennomsnittsverdi | ► M9 EN ISO 4833-1 eller ISO 4833 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Skrotter etter slaktebehandling, men før kjøling | Forbedre slaktehygienen og gjennomgå prosesskontrollene | ||
Enterobacteriaceae | 1,5 log kde/cm2 daglig logaritmisk gjennomsnittsverdi | 2,5 log kde/cm2 daglig logaritmisk gjennomsnittsverdi | ► M9 EN ISO 21528-2 eller ISO 21528-2 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Skrotter etter slaktebehandling, men før kjøling | Forbedre slaktehygienen og gjennomgå prosesskontrollene | |||
2.1.2. Skrotter av svin4 | Aerobe kimtall | 4,0 log kde/cm2 daglig logaritmisk gjennomsnittsverdi | 5,0 log kde/cm2 daglig logaritmisk gjennomsnittsverdi | ► M9 EN ISO 4833-1 eller ISO 4833 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Skrotter etter slaktebehandling, men før kjøling | Forbedre slaktehygienen og gjennomgå prosesskontrollene | ||
Enterobacteriaceae | 2,0 log kde/cm2 daglig logaritmisk gjennomsnittsverdi | 3,0 log kde/cm2 daglig logaritmisk gjennomsnittsverdi | ► M9 EN ISO 21528-2 eller ISO 21528-2 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Skrotter etter slaktebehandling, men før kjøling | Forbedre slaktehygienen og gjennomgå prosesskontrollene | |||
2.1.3. Skrotter av storfe, sauer, geiter og hester4 | Salmonella | 505 | 26 | ► M9 Ikke påvist på det området som er undersøkt på hver skrott ◄ M9 | ► M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Skrotter etter slaktebehandling, men før kjøling | Forbedre slaktehygienen og gjennomgå prosesskontrollene og dyrenes opprinnelse | |
►M6 2.1.4. Skrotter av svin |
Salmonella | 505 | 36 | Ingen på det området som er undersøkt på hver skrott | ► M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Skrotter etter slaktebehandling, men før kjøling | Forbedre slaktehygienen og gjennomgå prosesskontrollene, dyrenes opprinnelse og biosikkerhets-tiltakene på opprinnelsesenhetene. ◄M6 | |
►M3 2.1.5 Fjørfeskrotter av broilere og kalkuner |
Salmonella spp.10 | 505 | 76 Fra 1.1.2012: c = 5 for broilere Fra 1.1.2013: c = 5 for kalkuner |
Ikke påvist i 25 g i en samleprøve av halsskinn | ► M9 EN ISO 6579-1 eller EN/ISO 6579 (for påvisning) som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Skrotter etter kjøling | Forbedre slaktehygienen og gjennomgå prosesskontrollene, dyrenes opprinnelse og biosikkerhetstiltakene i opprinnelsesenhetene ◄M3 | |
2.1.6 Kvernet kjøtt | Aerobe kimtall7 | 5 | 2 | 5x105 kde/g | 5x106 kde/g | ► M9 EN ISO 4833-1 eller ISO 4833 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Når framstillingsprosessen avsluttes | Forbedre produksjonshygienen og utvelgingen og/eller råstoffenes opprinnelse |
E.coli8 | 5 | 2 | 50 kde/g | 500 kde/g | ISO 16649-1 eller 2 | Når framstillingsprosessen avsluttes | Forbedre produksjonshygienen og utvelgingen og/eller råstoffenes opprinnelse | |
2.1.7. Mekanisk utbeinet kjøtt (MSM)9 | Aerobe kimtall | 5 | 2 | 5x105 kde/g | 5x106 kde/g | ► M9 EN ISO 4833-1 eller ISO 4833 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Når framstillingsprosessen avsluttes | Forbedre produksjonshygienen og utvelgingen og/eller råstoffenes opprinnelse |
E. coli8 | 5 | 2 | 50 kde/g | 500 kde/g | ISO 16649-1 eller 2 | Når framstillingsprosessen avsluttes | Forbedre produksjonshygienen og utvelgingen og/eller råstoffenes opprinnelse | |
2.1.8. Tilberedt kjøtt | E.coli8 | 5 | 2 | 500 kde/g eller cm2 | 5000 kde/g eller cm2 | ISO 16649-1 eller 2 | Når framstillingsprosessen avsluttes | Forbedre produksjonshygienen og utvelgingen og/eller råstoffenes opprinnelse |
►M8 2.1.9 Skrotter av broilere |
Campylobacter spp. | 505 | c = 20 Fra 1.1.2020 c = 15 Fra 1.1.2025 c = 10 |
1000 kde/g |
1000 kde/g |
EN ISO 10272-2 | Skrotter etter kjøling | Forbedre slaktehygienen og gjennomgå prosesskontrollene, dyrenes opprinnelse og biosikkerhetstiltakene på opprinnelsesenhetene |
◄ M8 |
Campylobacter spp. i fjørfeskrotter av broilere:
Næringsmiddelkategori | Mikroorganismer | Prøvetakingsplan1 | Grenseverdier2 | Referansemetode for analyse3 | Ledd der kriteriet anvendes | Tiltak dersom resultatene er utilfredsstillende | ||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
n | c | m | M | |||||
► M2 2.2.1. Pasteurisert melk og andre pasteuriserte flytende melkeprodukter4 | Entero-bacteriaceae | 5 | 2 | 10 kde/ml | ► M9 EN ISO 21528-2 eller ISO 21528-2 som er gyldig til 31.12.2021 | Når framstillingsprosessen avsluttes | Kontrollere hvor virkningsfull varmebehandlingen og forebyggingen av rekontaminering er, samt kontrollere kvaliteten på råstoffene ◄ M2 | |
2.2.2. Ost framstilt av melk eller myse som er varmebehandlet | E.coli5 | 5 | 2 | 100 kde/g | 1000 kde/g | ISO 16649-1 eller 2 | På det tidspunktet i framstillingsprosessen der antall E. coli antas å være høyest6 | Forbedre produksjonshygienen og utvelgingen av råstoffer |
2.2.3. Ost framstilt av rå melk | Koagulasepositive stafylokokker | 5 | 2 | 104 kde/g | 105 kde/g | EN/ISO 6888-2 | På det tidspunktet i framstillingsprosessen der antall stafylokokker antas å være høyest | Forbedre produksjonshygienen og utvelgingen av råstoffer. Dersom det påvises verdier på >105 kde/g, må ostepartiet undersøkes for enterotoksiner framkalt av stafylokokker |
2.2.4. Ost framstilt av melk som har gjennomgått varmebehandling ved temperaturer som er lavere enn ved pasteurisering,7 og modnet ost framstilt av melk eller myse som har gjennomgått pasteurisering eller kraftigere varmebehandling7 | Koagulasepositive stafylokokker | 5 | 2 | 100 kde/g | 1000 kde/g | EN/ISO 6888-1 eller 2 | På det tidspunktet i framstillingsprosessen der antall stafylokokker antas å være høyest | Forbedre produksjonshygienen og utvelgingen av råstoffer. Dersom det påvises verdier på >105 kde/g, må ostepartiet undersøkes for enterotoksiner framkalt av stafylokokker |
2.2.5. Myk ost som ikke er modnet (fersk ost), framstilt av melk eller myse som har gjennomgått pasteurisering eller kraftigere varmebehandling7 | Koagulasepositive stafylokokker | 5 | 2 | 10 kde/g | 100 kde/g | EN/ISO 6888-1 eller 2 | Når framstillingsprosessen avsluttes | Forbedre produksjonshygienen. Dersom det påvises verdier på >105 kde/g, må ostepartiet undersøkes for enterotoksiner framkalt av stafylokokker |
2.2.6. Smør og fløte framstilt av rå melk eller melk som har gjennomgått en varmebehandling ved lavere temperatur enn ved pasteurisering | E.coli5 | 5 | 2 | 10 kde/g | 100 kde/g | ISO 16649-1 eller 2 | Når framstillingsprosessen avsluttes | Forbedre produksjonshygienen og utvelgingen av råstoffer |
2.2.7. Melkepulver og mysepulver4 | Entero-bacteriaceae | 5 | 0 | 10 kde/g | ► M9 EN ISO 21528-2 eller ISO 21528-2 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Når framstillingsprosessen avsluttes | Kontrollere hvor virkningsfull varmebehandlingen og forebyggingen av rekontaminering er | |
Koagulasepositive stafylokokker | 5 | 2 | 10 kde/g | 100 kde/g | EN/ISO 6888-1 eller 2 | Når framstillingsprosessen avsluttes | Forbedre produksjonshygienen. Dersom det påvises verdier på >105 kde/g, må ostepartiet undersøkes for enterotoksiner framkalt av stafylokokker | |
2.2.8. Iskrem8 og fryste melkeprodukter (desserter) | Entero-bacteriaceae | 5 | 2 | 10 kde/g | 100 kde/g | ► M9 EN ISO 21528-2 eller ISO 21528-2 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Når framstillingsprosessen avsluttes | Forbedre produksjonshygienen |
2.2.9. Morsmelkerstatning i pulverform og næringsmidler til spesielle medisinske formål i pulverform beregnet på spedbarn under seks måneder | Entero-bacteriaceae | 10 | 0 | ► M9 Ikke påvist i 10 g ◄ M9 | ► M9 EN ISO 21528-1 eller ISO 21528-1 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Når framstillingsprosessen avsluttes | Forbedre produksjonshygienen for å minimere kontaminering9 | |
2.2.10 Tilskuddsblandinger i pulverform | Entero-bacteriaceae | 5 | 0 | ► M9 Ikke påvist i 10 g ◄ M9 | ► M9 EN ISO 21528-1 eller ISO 21528-1 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Når framstillingsprosessen avsluttes | Forbedre produksjonshygienen for å minimere kontaminering | |
2.2.11 Morsmelkerstatning i pulverform og næringsmidler til spesielle medisinske formål i pulverform beregnet på spedbarn under seks måneder | Formodet/antatt Bacillus cereus | 5 | 1 | 50 kde/g | 500 kde/g | ISO 793210 | Når framstillingsprosessen avsluttes | Forbedre produksjonshygienen. Forebygging av rekontaminering. Utvelgelse av råvarer |
Næringsmiddelkategori | Mikroorganismer | Prøvetakingsplan1 | Grenseverdier | Referansemetode for analyse2 | Ledd der kriteriet anvendes | Tiltak dersom resultatene er utilfredsstillende | ||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
n | c | m | M | |||||
2.3.1. Eggprodukter | Enterobacteriaceae | 5 | 2 | 10 kde/g eller ml | 100 kde/g eller ml | ► M9 EN ISO 21528-2 eller ISO 21528-2 som er gyldig til 31.12.2021 ◄ M9 | Når framstillingsprosessen avsluttes | Kontrollere hvor virkningsfull varmebehandlingen og forebyggingen av rekontaminering er |
Næringsmiddelkategori | Mikroorganismer | Prøvetakingsplan1 | Grenseverdier | Referansemetode for analyse2 | Ledd der kriteriet anvendes | Tiltak dersom resultatene er utilfredsstillende | ||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
n | c | m | M | |||||
2.4.1. Produkter uten skall fra kokte krepsdyr og bløtdyr | E.coli | 5 | 2 | 1/g | 10/g | ISO TS 16649-3 | Når framstillingsprosessen avsluttes | Forbedre produksjonshygienen. |
Koagulasepositive stafylokokker | 5 | 2 | 100 kde/g | 1000 kde/g | EN/ISO 6888-1 eller 2 | Når framstillingsprosessen avsluttes | Forbedre produksjonshygienen. |
Næringsmiddelkategori | Mikroorganismer | Prøvetakingsplan1 | Grenseverdier | Referansemetode for analyse2 | Ledd der kriteriet anvendes | Tiltak dersom resultatene er utilfredsstillende | ||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
n | c | m | M | |||||
2.5.1. Ferdig skåret frukt og grønnsaker (spiseferdige) | E.coli | 5 | 2 | 100 kde/g | 1000 kde/g | ISO 16649-1 eller 2 | Framstillingsprosess | Forbedre produksjonshygienen og utvelgingen av råstoffer |
2.5.2. ► M9 Upasteurisert3 frukt- og grønnsaksjuice (drikkeferdig) ◄ M9 | E.coli | 5 | 2 | 100 kde/g | 1000 kde/g | ISO 16649-1 eller 2 | Framstillingsprosess | Forbedre produksjonshygienen og utvelgingen av råstoffer |
◄M4
Kilde: Lovdata.no
Alle laboratorier skal operere i samsvar med akkrediteringsstandarden EN ISO/IEC 17025. Analysemetodene skal være akkreditert. Fleksibel akkreditering gjelder også.
Unntak fra krav om akkreditering for analyser gjelder for
Unntakene er gitt i forskrift om offentlig kontroll – utfyllende bestemmelser om utpeking av offisielle laboratorier (EU) 2021/1353 (lovdata.no) og i forskrift om offentlig kontroll på matområdet (kontrollforordningen) artikkel 40, 42 og 42.
Kilde: Lovdata.no