Laboratorier
Alle analyser som utføres for Mattilsynet, må være utført av et utpekt offisielt laboratorium.
Alle analyser som utføres for Mattilsynet, må være utført av et utpekt offisielt laboratorium.
Nedenfor finner du oversikt over hvilke laboratorier som utfører analyser på mat og fôr.
Tabellen viser hvilke laboratorier som er utpekt som nasjonale referanselaboratorier (NRL) på de ulike kompetanseområdene i Norge, og hvilke laboratorier som er utpekt som offisielle laboratorier (OFL).
Listen er sortert alfabetisk på fagområde på engelsk i samsvar med kommisjonens liste over EUs referanselaboratorier (EURL), og deretter er det inkludert øvrige fagområder.
Slakterilaboratorier (analyser av trikiner): Akronymer og postadresser til NRL og OFL
Fagområde (norsk) | Fagområde (engelsk) | NRL + matriks ved flere NRL | Kontaktperson på NRL | Utpekte offisielle laboratorier |
---|---|---|---|---|
Tilsetningsstoffer til bruk i dyrefôr | Additives for use in animal nutrition | HI | Robin Ørnsrud | HI Eurofins* SGS Analytics Germany GmbH Jena |
Animalske proteiner i dyrefôr | Animal proteins in feeding stuffs | HI | Kai Kristoffer Lie | HI |
Antimikrobiell resistens | Antimicrobial resistance | VI | Jannice Schau Slettemeås | VI |
Antimikrobiell resistens i sjømat | Antimicrobial resistance in seafood | HI | Nachiket Marathe | HI |
Campylobacter | Campylobacter | VI | Bjarne Bergsjø | VI, Eurofins |
Koagulase positive stafylokokker (inkludert S. aureus) | Coagulase positive Staphylococci (including S. aureus) | VI | Taran Skjerdal | VI, Eurofins |
Escherichia coli |
Escherichia coli | VI - mat (land) & fôr |
Gro Johannessen | VI, Eurofins |
HI - sjømat |
Nachiket Marathe | HI, Eurofins | ||
Matallergener | Food allergens | VI | Christiane Fæste | VI |
Matforbedringsmidler | Food improvement agents | HI | Jannike Øyen | HI |
Matbårne virus | Foodborne viruses | NMBU | Mette Myrmel | NMBU |
Genmodifisert organismer | Genetically Modified organisms | VI | Bjørn Spilsberg | VI |
Halogenerte persistente organiske miljøgifter | Halogenated persistent organic pollutants (POPs) | HI | Anne-Katrine Lundebye | HI SGS Analytics Germany GmbH Jena (fôranalyser) |
Listeria monocytogenes |
Listeria monocytogenes | VI - mat (land) & fôr |
Taran Skjerdal | VI, Eurofins |
HI - sjømat | Julia Storesund | HI, Eurofins | ||
Materiale beregnet på å komme i kontakt med matvarer | Material intended to come into contact with foodstuffs | DTU | Tommy Licht Cederberg | DTU, |
Metaller og nitrogenholdige forbindelser | Metals and nitrogenous compounds | HI – sjømat | Veronika Sele | HI Eurofins* |
WFSR – mat (land) | Jeroen van Dijk | WFSR Eurofins* SGS Analytics Germany GmbH Jena (fôranalyser) | ||
Melk og melkeprodukter |
Milk and milk products |
VI | Julie Føske Johnsen |
|
Overvåkning av marine biotoksiner | Monitoring of marine biotoxins |
NMBU | John A. Aasen Bunæs |
NMBU |
Mykotoksiner og plantetoksiner |
Mycotoxins and plant toxins | NIBIO – Plantetoksiner |
Marit Almvik |
NIBIO |
VI - Mykotoksiner |
Gunnar Sundstøl Eriksen | VI, Eurofins* SGS Analytics Germany GmbH Jena (fôranalyser) | ||
Parasitter (trikiner/ Trichinella, Echinococcus, Anisakis) |
Parasites (Trichinella, Echinococcus, Anisakis) |
VI – mat og fôr |
Sokratis Ptochos | VI, VestfoldLAB Mat – Miljø- laboratoriet AS, Måløy Eurofins* SunnLab AS
Slakterilaboratorier:
|
NMBU – vann, frukt og grønnsaker | Lucy Robertson |
NMBU | ||
HI - sjømat |
Lucilla Giulietti |
HI | ||
Prosess- kontaminanter | Processing contaminants |
HI - sjømat | Anne-Katrine Lundeby | HI, Eurofins* |
Plantevernmiddel- rester (cerealer og fôr) |
Residues of pesticides (cereals and feeding stuffs) |
NIBIO - mat & fôr (land) |
Roman Florinski | NIBIO, Eurofins* SGS Analytics Germany GmbH Jena (fôranalyser) |
HI - fiskefôr |
Marc Berntssen | HI, Eurofins* | ||
Plantevernmiddel- rester (mat av animalsk opprinnelse og varer med høyt fettinnhold) |
Residues of pesticides (food of animal origin and commodities with high fat content) |
NIBIO - mat & fôr (land) |
Roman Florinski |
NIBIO, Eurofins* |
HI - sjømat |
Carey Donald |
HI, Eurofins* | ||
Plantevernmiddel- rester (frukt og grønnsaker, inkludert varer med høyt vann og høyt syreinnhold) | Residues of pesticides (fruits and vegetables, including commodities with high water and high acid content) |
NIBIO |
Roman Florinski |
NIBIO, Eurofins* |
Plantevernmiddel- rester (enkelt komponent metode) |
Residues of pesticides (single residues methods) |
NIBIO |
Roman Florinski |
NIBIO, Eurofins* |
Rester av veterinærmedisiner og forurensninger i næringsmidler av animalsk opprinnelse (vedlegg I, gruppe A 1 2 3 4, B2d, B3d direktiv 96/23/EF) | Residues of veterinary medicines and contaminants in food of animal origin (Annex I, Group A 1 2 3 4, B2d, B3d Directive 96/23/EC) |
WFSR |
Jeroen van Dijk |
WFSR |
Rester av veterinærmedisiner og forurensninger i næringsmidler av animalsk opprinnelse (vedlegg I, gruppe B1, B3e-direktiv 96/23/EF og carbadox og olaquindox) |
Residues of veterinary medicines and contaminants in food of animal origin (Annex I, Group B1, B3e Directive 96/23/EC and carbadox and olaquindox) | WFSR – mat (land) |
Jeroen van Dijk |
WFSR |
HI - sjømat |
Rita Hannisdal |
HI | ||
Rester av veterinærmedisiner og forurensninger i næringsmidler av animalsk opprinnelse (vedlegg I, gruppe A5, B2 a b e direktiv 96/23/EF) |
Residues of veterinary medicines and contaminants in food of animal origin (Annex I, Group A5, B2 a b e Directive 96/23/EC) | WFSR - mat (land) |
Jeroen van Dijk |
WFSR |
HI - sjømat |
Rita Hannisdal |
HI | ||
Analyse og testing av zoonoser (Salmonella) | The analysis and testing of Zoonoses (Salmonella) |
VI - mat & fôr |
Bjarne Bergsjø | VI, Eurofins, VestfoldLAB, SGS Analytics AS Norway (fôr) |
|
| HI - toskallede bløtdyr |
Julia Storesund |
HI |
TSE – sjeldne hjernesykdommer | Transmissible spongiform encephalopathies (TSE) |
VI |
Sylvie Benestad |
VI |
Andre mikroorgansimer, som Clostridium perfringens, kimtall, koliforme, areobe mikroorganismer, Enterobacteriaceae, Shigella m.m. |
|
|
|
Eurofins |
Artsbestemmelse |
|
|
| Eurofins* |
Tilsetningsstoffer i mat (konserveringsmidler, etc.) + Natrium |
|
|
|
Eurofins* |
Frie fettsyrer |
|
|
| Eurofins* |
* underleverandør
Nedenfor finner du oversikt over hvilke laboratorier som utfører analyser på dyrehelse.
Tabellen nedenfor viser hvilke laboratorier som er utpekt som nasjonale referanselaboratorier (NRL) på de ulike kompetanseområdene i Norge, og hvilke laboratorier som er utpekt som offisielle laboratorier (OFL).
Listen er sortert alfabetisk på fagområde på engelsk i samsvar på kommisjons liste over EUs referanselaboratorier (EURL).
Akronymer og postadresser til NRL og OFL
Fagområde (norsk) | Fagområde (engelsk) | NRL | Kontaktperson på NRL | Utpekte offisielle laboratorier |
---|---|---|---|---|
Afrikansk hestepest og blåtunge | African Horse Sickness and Bluetongue | VI | Britt Gjerset | VI |
Afrikans svinepest | African swine fever | VI | Ragnhild Tønnessen | VI |
Miltbrann | Anthrax | VI | Ane Mohr Osland | VI |
Fugleinfluensa og Newcastle disease | Avian influenza and Newcastle disease | VI | Britt Gjerset | VI |
Toskallet bløtdyr | Bivalve mollusc | HI | Stein Mortensen | HI |
Bovine tuberkulose | Bovine Tuberculosis | VI | GirumTadesse Tessema | VI |
Brucellose | Brucellosis | VI | Ane Mohr Osland | VI |
Capripox-virus | Capripox viruses | VI | Britt Gjerset | VI |
Klassisk svinepest | Classical Swine Fever | VI | Britt Gjerset | VI |
Hestesykdommer (andre enn afrikansk hestepest) | Equine diseases (other than African Horse Sickness) | VI | Jorunn Mork | VI |
Fisk og krepsdyrsykdommer | Fish and crustacean diseases | VI | Kari Norheim | VI, For ILA, BKD og PD (SAV 2 og SAV 3):
For PD (SAV 2 og SAV 3):
DTU Aqua |
Munn- og klovsyke | Foot and Mouth disease | VI | Siv Klevar | VI |
Honningbier helse | Honey bee Health | NMBU | Henning Sørum | NMBU |
Kverpest (peste des petits drøvtyggere) | Peste de Petits Ruminants | VI | Britt Gjerset | VI |
Rabies | Rabies | VI | Irene Ørpetveit | VI |
Rift Valley Fever | Rift Valley Fever | VI | Siv Klevar | VI |
Planter er ikke inkludert i EØS-avtalen.
NIBIO er utpekt som nasjonalt referanselaboratorium (NRL) innen plantehelse og er det eneste offisielle laboratoriet.
Listen er sortert alfabetisk på fagområde på engelsk i samsvar med kommisjonens liste over EUs referanselaboratorier (EURL), og deretter er det inkludert øvrige fagområder.
Akronymer og postadresser til NRL og OFL
Fagområde (norsk) Skadedyr på planter | Fagområde (engelsk) Pest on Plants | NRL | Kontaktperson på NRL | Utpekte offisielle laboratorier |
---|---|---|---|---|
Bakterier | Bacteria | NIBIO | Hanne Skomedal | NIBIO |
Virus, viroider og fytoplasmaer | Viruses, Viroids and Phytoplasmas | NIBIO | Hanne Skomedal | NIBIO |
Nematoder | Nematodes | NIBIO | Hanne Skomedal | NIBIO |
Insekter og midd | Insects and Mites | NIBIO | Hanne Skomedal | NIBIO |
Sopp og eggsporesopper (Oomycetes) | Fungi and Oomycetes | NIBIO | Hanne Skomedal | NIBIO |
Mattilsynet har utpekt nasjonale referanselaboratorier (NRL) for analyser av næringsmidler og fôr og for undersøkelser innen dyrehelse og plantehelse der EU kommisjonen har utpekt den europeiske unions referanselaboratorier (EURL).
Mattilsynets kunnskapsstøtteinstitusjoner er utpekte laboratorier:
Utpekte laboratorier i Europa:
Oversikt over EURL og NRL utpekt i Europa (europa.eu)
Kravene til laboratorier, kvalitet og analysemetodikk er beskrevet i forskrift om offentlig kontroll på matområdet, som gjennomfører forordning (EU) nr. 2017/625 (Kontrollforordningen).
Kort oppsummert skal NRL
(Kontrollforordningen artikkel 100)
Nasjonale referanselaboratorier har som oppgave å
(Kontrollforordningen, artikkel 101)
For utføring av analyser i offentlig kontroll eller annen offentlig virksomhet skal et laboratorium være utpekt som offisielt laboratorium.
Man kan også bruke laboratorier (underleverandører) i et annet medlemsland, men da skal det laboratoriet være utpekt som offisielt laboratorium av aktuell myndighet der laboratoriet er lokalisert.
Krav til utpeking av offisielle laboratorier er gitt i artikkel 37 av Kontrollforordningen.
Det er krav til at det utpekte laboratoriet
Offisielle laboratorier har følgende forpliktelser etter Kontrollforordningen, artikkel 38:
Mattilsynet vil organisere revisjon av laboratoriet hvis det er påkrevd ut over revisjonen foretatt av Norsk Akkreditering (NA). Se Kontrollforordningen artikkel 39.
NA har i sitt dokument (D00072) "Vilkår for å være akkreditert" inkludert at NA kan rapportere brudd på akkrediteringskravene, lover og annet regelverk til relevante myndigheter. NA kan gjøre SLP-resultater kjent for relevante norske myndigheter, samt kreve at laboratoriet gjør resultatene kjent for relevante norske myndigheter. Inspeksjonsbesøk fra ESA og utlevering av dokumentasjon i forbindelse med kvalitetssystemer og offisielle analyser til ESA må forventes.
Dersom eier (driftsansvarlig) av dyr eller varer som er analysert i forbindelse med offentlig kontroll, ber om en dokumentgjennomgang. må laboratoriet kunne utlevere dokumenter til en sakkyndig.
Skulle det oppstå en tvist om analyseresultatet, basert på uttalelsen fra denne sakkyndige, kan eier be om at dokumentasjonen gjennomgås og/eller at det foretas en reanalyse (hvis relevant) ved et annet offisielt laboratorium. Se Kontrollforordningen artikkel 35.
Det er en prioritert rekkefølge i kontrollforordningen til hvilke metoder som skal benyttes.
Kontrollfordningen artikkel 34 angir følgende prioriterte rekkefølge:
I mikrobiologisk kriterier (konsolidert forordning (EF) nr. 2073/2005) tillater Mattilsynet at aktuelle validerte NMKL metoder, samt alternative metoder sertifisert av NordVal International, Afnor NF Validation og MicroVal, benyttes.
Alle laboratorier skal operere i samsvar med akkrediteringsstandarden EN ISO/IEC 17025. Analysemetodene skal være akkreditert. Fleksibel akkreditering gjelder også.
Unntak fra krav om akkreditering for analyser gjelder for
Unntakene er gitt i forskrift om offentlig kontroll – utfyllende bestemmelser om utpeking av offisielle laboratorier (EU) 2021/1353 (lovdata.no) og i forskrift om offentlig kontroll på matområdet (kontrollforordningen) artikkel 40, 42 og 42.