2. Registrering

Fra 1. februar 2025 må gjødselvarevirksomheter registreres hos Mattilsynet før oppstart.

Skal du produsere, omsette, importere eller på annen måte motta eller behandle råvarer og gjødselvarer som er omfattet av gjødselvareforskriften skal du registrere virksomhetens aktiviteter hos Mattilsynet før oppstart.

Det er gratis å registrere virksomheten din. 

Gå til brukerveiledning og skjema: Registrering av gjødselvarevirksomhet.

Når du har sendt inn skjemaet i Altinn, er virksomheten registrert og du kan starte dine aktiviteter.

Regelverk

2.1 2.1 Hvilke virksomheter skal registrere seg?

Virksomheter som har plikter etter regelverket skal registrere seg hos Mattilsynet.

 

Kravet om virksomhetsregistrering gjelder virksomheter som driver produksjon, import, eller omsetning av gjødselvarer. Videre skal virksomheter som driver forbehandling, hygienisering, stabilisering eller blanding av råvarer og gjødselvarer registrere seg.

Kun virksomheter som driver omsetning av mineralgjødsel og kalk til jordbruksforetak, eller omsetning av organiske gjødselvarer i bulk er registreringspliktige. Dersom du driver andre typer omsetning av gjødselvarer trenger du ikke registrere deg hos Mattilsynet.

For eksempel trenger ikke virksomheter som driver omsetning av ferdig emballerte og merkede produkter å registrere seg. Andre unntak fra registreringsplikten gjelder virksomheter som produserer, importerer eller omsetter produkter som kun inneholder halm, bark, koksfiber, treflis og torv som ikke er behandler med forbrenning eller pyrolyse. Virksomheter som kun produserer gjødselvarer til eget bruk på egne arealer trenger heller ikke registrere seg.

Dersom din virksomhet har flere underenheter med egne organisasjonsnummer i Enhetsregisteret, må hver av disse som har plikter etter gjødselvareforskriften registrere seg.

Regelverk

2.2 2.2 Innhold i registreringen

Oppgi riktige opplysninger ved registrering – Mattilsynet bruker dem til risikobasert tilsyn.

Når du registrerer din virksomhet, skal du oppgi informasjon om virksomhetens aktiviteter, aktuelle bruksområder for gjødselvarene, hvilke gjødselvarekategorier og råvarer som inngår i virksomhetens aktiviteter, eventuell hygiensieringsmetode som benyttes, forventet årlig mengde vare som produseres/importeres/omsettes/leveres og kontaktinformasjon.

Mattilsynet bruker opplysningene i registreringen til å planlegge og prioritere risikobaserte tilsyn. Det er derfor viktig at du oppgir rett informasjon og oppdaterer de registrerte opplysningene dersom det oppstår endringer.

Regelverk

2.3 2.3 Virksomheter med flere aktiviteter

Dersom din virksomhet driver flere aktiviteter som er registreringspliktige, for eksempel er du både produsent og importør, må du sende inn ett skjema for hver av disse aktivitetene.

Dette er ment å gjøre det lettere for virksomhetene å registrere riktig informasjon for hver av aktivitetene.

Med aktivitet menes i denne sammenhengen «import av gjødselvarer», «produksjon av gjødselvarer», «leverandør av råvarer», og «omsetning av gjødselvarer».

2.4 2.4 Endringer i registrerte opplysninger

Skal du endre opplysninger du har registrert tidligere skal du sende inn skjemaet for virksomhetsregistrering på nytt, og fylle ut virksomhetens nåværende aktiviteter.

2.5 2.5 Overgangsbestemmelser

Virksomheter som har registrert gjødselvarer i samsvar med forskrift om gjødselvarer skal registrere hos Mattilsynet ved å sende inn skjema Registrering av gjødselvarevirksomhet (altinn.no) innen 1. mai 2025.

I tillegg skal virksomheter som produserer gjødselvarer som ikke var omfattet av registreringsplikt registrere seg innen 1. mai 2025.

Regelverk