Rapportserie

Aksjon pærebrann

”Aksjon pærebrann” ble startet i 1986 etter påvisning av pærebrann i Rogaland.

Publisert

Formålet var å utrydde sykdommen, noe som så ut til å være oppnådd i 1993. Men i august 2000 ble pærebrann på nytt påvist. Siden det er det gjennomført årlige kartleggings- og bekjempelsesaksjoner. Mattilsynets samarbeidspartnere i prosjektet er NIBIO, fylkesmannens landbruksavdelinger i de respektive fylkene og representanter fra en del kommuner. Det har også vært leid inn ekstrahjelp.

Kartlegging av mulige pærebrannforekomster skjer til fots og fra bil. Det søkes systematisk etter mistenkelige symptomer på aktuelle vertplanter, først og fremst bulke- og pilemispel, men også planter av eple- og pære i frukthager, planteskoler, hagesentra, villahager, leplantinger, friområder og beplantinger for øvrig langs veier og bebyggelse. 

Aksjon pærebrann 2021

Vi gjennomførte 13 934 inspeksjoner og fjernet planter på totalt 3 069 eiendommer. Mattilsynet gjorde også mye forebyggende arbeidet ved å fjerne og kontrollere de mest mottakelige vertplantene i sentrale fruktdyrkingsområder på Vestlandet.

Hva ble undersøkt?

Vi gjennomførte systematiske stikkprøver for pærebrann i 8 fylker og 100 kommuner. Vi la spesielt vekt på å kontrollere frukthager (særlig dem med ny-planting) og planteskoler, samt yttergrenser for spredning.

Tidsrom
Hele 2021
Hva lette vi etter?

I aksjon pærebrann 2021 er de deler av landet der pærebrann er påvist og nærliggende områder blitt delt opp i tre soner:

  1. Pærebrannsonen: Omfatter områder/kommuner av landet hvor det er blitt påvist pærebrann og hvor der ikke er mål å utrydde sjukdommen.
  2. Bekjempelsessonen: Omfatter områder/kommuner som grenser til kommuner i pærebrannsonen. Her gjøres intensivert overvåkning og rydding.
  3. Forebyggende sone: Omfatter kommuner i Møre og Romsdal, Vestland, Rogaland og Agder med spesielt fruktproduksjon.

Pærebrann ble påvist i tre nye kommuner, Osterøy, Sula og Kinn (Måløy) i 2021.

Videre ble det påvist pærebrann i 2 produksjonsbedrifter for vertsplanter for pærebrann, i Rogaland og Vestland fylker.

Pærebrann ble ikke påvist i kommersielle beplantninger med eple i 2021.

Hva fant vi?

Det ble til sammen påvist pærebrann i 30 kommuner, vesentlig der sykdommen tidligere har vært påvist tidligere år.

Fil
NIBIO_RAPPORT_2021 (PDF)

Aksjon pærebrann 2020

Vi gjennomførte 14 310 inspeksjoner og fjernet planter på totalt 1 407 eiendommer. Mattilsynet gjorde også mye forebyggende arbeidet ved å fjerne og kontrollere de mest mottakelige vertplantene i sentrale fruktdyrkingsområder på Vestlandet.

Hva ble undersøkt?

Vi gjennomførte systematiske stikkprøver for pærebrann i 10 fylker og 140 kommuner. Vi la spesielt vekt på å kontrollere frukthager (særlig dem med ny-planting) og planteskoler, samt yttergrenser for spredning.

Tidsrom
Hele 2020
Hva lette vi etter?

Pærebrann.

I aksjon pærebrann 2020, er de deler av landet der pærebrann er påvist og nærliggende områder blitt delt opp i tre soner:

  1. Pærebrannsonen: Omfatter områder/kommuner av landet hvor det er blitt påvist pærebrann og hvor der ikke er mål å utrydde sjukdommen.
  2. Bekjempelsessonen: Omfatter områder/kommuner som grenser til kommuner i pærebrannsonen. Her gjøres intensivert overvåkning og rydding.
  3. Forebyggende sone: Omfatter kommuner i Møre og Romsdal, Vestland, Rogaland og Agder med spesielt fruktproduksjon.
Hva fant vi?

Pærebrann ble ikke påvist i noen nye kommuner i 2020.

Pærebrann ble påvist i tre kommersielle beplantninger med eple i 2020. Dette var de første påvisninger av pærebrann i fruktdyrking i Norge.

 Det ble til sammen påvist pærebrann i 26 kommuner, alle der sjukdommen tidligere har vært påvist.

I Aust-Agder ble det påvist smitte i Lillesand seinhøstes 2019, og der ble det utført en storstilt rydding i 2020.

I 2020 gjennomførte vi og kontroller i de sørøstligste fylkene i Norge og i Trøndelag.

Fil
NIBIO RAPPORT 2021 (1) (PDF)

Aksjon pærebrann 2019

Vi gjennomførte 10 355 inspeksjoner og fjernet planter på totalt 1 488 eiendommer. Mattilsynet gjorde også mye forebyggende arbeidet ved å fjerne de mest mottakelige vertplantene i sentrale fruktdyrkingsområder på Vestlandet.

Hva ble undersøkt?

Vi gjennomførte systematiske stikkprøver for pærebrann i 12 fylker og 136 kommuner. Vi la spesielt vekt på å kontrollere frukthager (særlig dem med ny-planting) og planteskoler, samt yttergrenser for spredning.

Tidsrom
Hele 2019
Hva lette vi etter?

Pærebrann

Hva fant vi?

I aksjon pærebrann er landet i 2019 delt opp i tre soner:

1. Bekjempelsessonen: Omfatter områder/kommuner av landet hvor det er blitt påvist pærebrann.

I smittede områder har det vært gjennomført systematisk gjennomgang og fjerning av alle registrerte sjuke planter. Størst aktivitet i Herøy, Stavanger, Sola, og Mandal kommuner. I kommunene Stavanger, Klepp, Gjesdal, Strand, Karmøy, Haugesund, Bømlo, Askøy, Os, Bergen, Kristiansand og Ålesund er pærebrann nå så utbredt at ressursene ikke strekker til for å fjerne planter med smitte. Ellers i smittede områder ble de aller fleste syke planter som var registrert fjernet.

Pærebrann ble påvist i noen 4 nye kommuner i 2019. I Møre og Romsdal ble det funnet ny smitte 9i 2019. Det samme gjelder Suldal i Rogaland og Lillesand i Aust-Agder. Det ble satt i gang storstilt rydding av disse kommunene, bortsett fra Lillesand, der funnet ble gjort seint i sesongen. Vi fant også pærebrann i andre kommuner hvor sjukdommen tidligere har vært etablert.

I Aust-Agder ble det påvist smitte i Lillesand og i Vest-Agder i Kristiansand og Mandal.

Rogaland: Klepp, Sandnes, Stavanger, Sola, Gjesdal, Strand, Karmøy, Haugesund og Suldal.

Hordaland: Bømlo, Kvinnherad, Fjell, Sund, Askøy, Os og Bergen.

I Sogn og Fjordane var det ingen påvisninger i 2018, og her finnes det nå ikke kjent smitte.

I Møre og Romsdal ble det påvist smitte i Ålesund, Herøy, Ulstein, Sande, Volda og Ørsta kommuner.

Vi har også ført videre det forebyggende arbeidet med fjerning av de mest mottakelige vertplantene i sentrale fruktdyrkingsområder. Spesielt gjelder dette Hardanger, hvor vi har gjort et svært grundig arbeid i kommunene Kvam og Kvinnherad. Men det er også utført arbeid i Sogn og Nordfjord.

2. Observasjonssonen: Omfatter områder/kommuner som grenser til kommuner i bekjempelsessonen. Her gjøres intensivert overvåking. Pærebrann er ikke påvist.

3. Vernesonen: Omfatter resten av landet utenfor sone 1 og 2. I dette området skjer overvåkingen på stikkprøvebasis. Pærebrann er ikke påvist.

I 2019 gjennomførte vi og kontroller i de sørøstligste fylkene i Norge.

Fil
Rapport om overvåking, kartlegging og bekjempelse av pærebrann i 2019 (PDF)