Import av produkter som kan inneholde floghavre

Krav til virksomheter som importerer, produserer eller omsetter hele korn, erter og frø som fôr. 

Publisert

Forbud mot produkter som inneholder floghavre

I henhold til forskrift om floghavre § 8 er det forbudt å importere floghavre og produkter som inneholder floghavre. Unntak av korn, oljefrø og erter til en virksomhet som i sin videre behandling av produktet ødelegger spireevnen hos floghavre.

Det er også forbudt å omsette floghavre, og avlinger og produkter som inneholder floghavre, med unntak av omsetning til en virksomhet som i sin videre behandling ødelegger spireevnen hos floghavre.

I § 12 stilles spesielle krav til virksomheter som produserer eller importerer fôr. Her går det fram at det er tillatt å omsette helt korn, erter og frø som skal brukes til fôr, under forutsetning av at varen før omsetning er prøvetatt og ved analyse funnet fri for floghavre. Kravet om analyse av varen eller partiet, retter seg mot alle som omsetter fôrvarer av korn, erter og frø (jf § 2 og § 12) uavhengig av dyreslag, noe som betyr at fôr både til husdyr og til villfugler er omfattet av kravet.

Fôr til kjæledyr (selskapsdyr) er unntatt fra kravet om prøvetaking og analyse. Kjæledyr er definert som dyr av arter som mennesker vanligvis fôrer og holder, for andre formål enn konsum og oppdrett, jf. definisjon i  animaliebiproduktforskriften § 2, jf. EU forordning (EF) nr. 1069/2009, art. 3. Hest regnes ikke som kjæle- eller selskapsdyr. Forskrift om floghavre § 12 gjengis her i sin helhet:

Korn, erter og frø som skal brukes til fôr, skal før omsetning enten være:

a) så fint malt eller blitt behandlet på annen måte slik at spireevnen i eventuell floghavre er ødelagt eller

b) prøvetatt og ved analyse funnet å være fri for floghavre. Det skal tas ut en representativ prøve på 1 kg pr. 10 tonn. For partier mindre enn 10 tonn, skal prøven være på 1 kg. I fôr til villfugler skal det tas ut en prøve på 1 kg pr. 25 tonn. For partier mindre enn 25 tonn, skal prøven være på 1 kg.

Bestemmelsen gjelder ikke fôr til selskapsdyr.

Krav til prøvetaking

Kravet om prøvetaking og analyse av varen eller partiet gjelder uavhengig av om varen er produsert i Norge eller et annet land. For å kunne analysere varen, er det krav om at det tas ut en representativ prøve som blir gjenstand for analyse. En måte å sikre at prøven er representativ, er å følge tilsvarende krav til prøvetakingen som i forskrift om fastsettelse av metoder for prøvetaking og analyse i forbindelse med offentlig kontroll av fôrvarer (fôranalyseforskriften). Vedlegg I beskriver krav til prøvetakingen.

Prøvens størrelse skal som hovedregel være på 1 kg pr. 10 tonn. For partier mindre enn 10 tonn, skal prøven være på 1kg. I fôr til villfugler skal det tas ut en prøve på 1 kg pr. 25 tonn. For partier mindre enn 25 tonn, skal prøven være på 1 kg. Virksomheten som importerer og/eller omsetter varen, må kunne dokumentere hvordan prøven er tatt ut.

Krav til analyser

Med analyse menes en systematisk gjennomgang av en representativ prøve utført ved et laboratorium, for å påvise eventuelle frø av floghavre. Dersom det finnes ett eller flere frø av floghavre i den analyserte prøven, skal ikke partiet prøven representerer importeres til eller omsettes i Norge.

Laboratoriet der analysen foretas, må kunne dokumentere at virksomheten drives etter akkrediteringsnormer satt av International Seed Testing Association (ISTA) eller tilsvarende, og/eller etter ISO-standard for laboratorievirksomhet. Den/de som utfører analysen, skal kunne dokumentere kompetanse på at de kan gjenkjenne frø av floghavre (Avena fatua L.), og kunne skille disse fra fatuoider og vanlig havre (Avena sativa L.). Analysebeviset/-sertifikatet skal være på norsk, skandinavisk eller engelsk.

Mattilsynet bruker Kimen Såvarelaboratoriet AS som innehar denne kompetansen, ved diagnostisering av floghavre etter funn av planter på landbrukseiendommer.

Regelverk


Krav til virksomheter som importerer og omsetter snittblomster, julenek m.m.

Virksomheter som for eksempel blomsterbutikker eller andre som importerer og omsetter produkter som snittblomster, gras og pyntegrønt til dekorasjonsformål, er ansvarlige for å overholde forbudet mot import og omsetning av floghavre.

Virksomheten må ved import sørge for at sendingene ikke inneholder floghavre.

På det europeiske markedet omsettes det floghavre til pryd eller dekorasjonsformål. Det latinske navnet for floghavre er Avena fatua L, på engelsk «wild oat». Det er ikke uvanlig at norske importører av snittblomster også importerer avskårne grønne planter, f.eks. strå av ulike kornarter som hvete og havre og forskjellige andre arter i grasfamilien.

Mattilsynet har påvist flere tilfeller av floghavre på det norske markedet, der produktene er merket med andre navn enn Avena fatua L., eller der virksomheten mangler opplysninger om hvilken art det er. Før en sending tas inn i landet, må importørene derfor forsikre seg om at det ikke inngår floghavre i sendingen.

Blomsterbuketter og blomsterdekorasjoner er produkter som skal selges uten noen videre behandling. Spireevnen til eventuell floghavre vil derfor opprettholdes fram til forbruker, og også etter at buketten er kastet i komposten eller hagen. Derfra kan floghavre spre seg til omliggende åkrer og gjøre stor skade.

Import og omsetning av julenek

Virksomheter som importerer og omsetter julenek, er ansvarlige for å overholde forbudet mot import og omsetning av floghavre. Ved import av julenek er det grunn til å være særdeles nøye for å unngå ulovlig import og omsetning av floghavre. Julenek består av vanlig havre (Avena sativa L.), men kan inneholde enkelte floghavrestrå. Dette kan være vanskelig å oppdage. En virksomhet som importerer julenek, kan redusere risikoen for å bryte forbudet mot import av floghavre, ved å kreve dokumentasjon på at julenekene er høstet på arealer som er frie for floghavre.