Sertifisert produksjon av hagebruksvekster

Målet med sertifisert produksjon er å sikre tilgang på friskt formeringsmateriale av riktig sort av blant annet jordbær- og bringebærplanter.

Publisert

Produksjonen og produksjonsstedet skal tilfredsstille kravene i forskrift om plantehelse og i tillegg særskilte bestemmelser for sertifisert produksjon. Virksomhetene har selv ansvar for at produksjonen tilfredsstiller kravene. Mattilsynet fører tilsyn med at regelverket blir fulgt.

Mattilsynet er sertifiseringsorgan. Vi gjennomfører også egne kontroller og testing i henhold til de særskilte bestemmelsene for denne produksjonen.

Retningslinjer for sertifisert produksjon av hagebruksvekster (PDF)


Krav til kjerneplanter

For at planter skal kunne omsettes som sertifisert vare, må den aktuelle sortseier eller representant for denne, sørge for at den aktuelle sorten har fått godkjenning som kjerneplante.

En kjerneplante, slik det er definert i regelverket, er en plante som:

  • er testet og funnet fri for bestemte skadegjørere
  • har definerte sortsegenskaper
  • blir oppbevart og vedlikeholdt etter bestemte krav

Den aktuelle sortseier eller representant for denne, som for eksempel Sagaplant AS eller Graminor, må søke Mattilsynet på eget skjema, for godkjenning av kjerneplanter og dokumentere testresultater, definerte sortsegenskaper med mer.

Innmelding av kjerneplanter

Skjemaet skal brukes ved oppgradering av prekjerneplanter til kjerneplanter eller ved fornying av eksisterende kjerneplanter.

Last ned skjema (PDF)


Mer om sertifisert produksjon av hagebruksvekster

Sertifisert produksjon har som formål å sikre tilgang på friske planter av god kvalitet og riktig sort.

All produksjon av planter til videre salg skal skje i samsvar med bestemmelsene gitt i Forskrift om planter og tiltak mot planteskadegjørere (Forskrift om plantehelse).

Retningslinjer 

Sertifisert planteproduksjon skal i tillegg tilfredsstille kravene gitt i Retningslinjer for sertifisert produksjon av hagebruksvekster.

Retningslinjene stiller strengere krav enn forskriften oppgir når det kommer til

  • produksjonssted
  • produksjonsmetoder
  • dyrkingsmedier
  • hygiene 

Dessuten stiller retningslinjene krav om frihet for flere skadegjørere (virus, sopp, insekter og nematoder) enn plantehelseforskriften oppgir.

Retningslinjer for sertifisert produksjon av hagebruksvekster (PDF)

Frivillig sertifiseringsordning

Sertifiseringsordningen er frivillig. Ordningen er åpen for alle som ønsker å produsere plantemateriale av en høyere kvalitet og sunnhet enn plantemateriale som er produsert etter minimumskravene gitt i forskriften.

Tre produksjons- og omsetningsklasser

Sertifisert plantemateriale inndeles i tre produksjons- og omsetningsklasser:

  • Kjernemateriale
  • Elitemateriele
  • Sertifisert materiale

Det er knyttet spesielle krav til produksjon og hygiene til det enkelte ledd i produksjonen. De strengeste kravene gjelder for produksjon av kjerne- og eliteplanter.

Produksjonen starter alltid med en kjerneplante. Denne planten skal sortstestes, og renses og testes for relevante skadegjørere (jf. fastsatte testingskrav) før den godkjennes som morplante (kjerneplante) for produksjon av elite- og sertifiserte planter.

Retningslinjene kan i prinsippet omfatte alle arter og sorter, jfr. § 1.2 .

Regelverket omfatter i dag bestemmelser om produksjon og omsetning av sertifisert plantemateriale av de arter/sorter som har fastsatte testingskrav innen plantegruppene prydplanter i veksthus, frukttrær og grunnstammer til frukttrær og bærvekster.

Testet og kontrollert av Mattilsynet

Sertifiserte plantefelt blir regelmessig testet og kontrollert av Mattilsynet etter fastsatte retningslinjer.

Regelverk