Når og hvordan skal du melde om resistente bakterier?

Laboratorier og veterinærer skal melde Mattilsynet umiddelbart hvis de mistenker eller påviser LA-MRSA (dyreassosiert MRSA) hos storfe, småfe og svin. Andre resistente bakterier, uansett dyreart, er det syv dagers frist på å melde.

Faglig oppdatert

Meldeplikten er innført for at vi skal kunne overvåke utviklingen og identifisere trender av antimikrobiellresistens (AMR) i dyrepopulasjonen. De bakteriene som omfattes av meldeplikten samsvarer i stor grad med de som også er meldepliktige hos mennesker.

Meldeplikten for funn av resistente bakterier til Mattilsynet er fremhevet i den nye nasjonale strategien mot antimikrobiell resistens (AMR).


Liste 2 sykdom – disse bakteriene skal meldes umiddelbart 

LA-MRSA (dyreassosiert MRSA) er kategorisert som en nasjonal liste 2-sykdom hos storfe, småfe og svin. Nasjonal liste 2-sykdommer regnes som alvorlige, og systematisk bekjempelse er påkrevd for å kontrollere sykdommen. Les mer om LA-MRSA.

Dersom det påvises MRSA hos svin, storfe eller småfe, vet vi ikke om det er LA-MRSA før den er undersøkt nærmere. Derfor er det viktig at veterinærer og laboratorium varsler Mattilsynet umiddelbart.

Slik gjør du

Ring lokalt Mattilsyn. I tillegg må du også varsle om sykdomstilfeller i Mattilsynets skjematjeneste. Bruk skjemaet for smittsomme dyresykdommer

Regelverk


Liste 3-sykdom – disse bakteriene skal meldes innen 7 dager

Du varsler om alle resistente bakterier som er klassifisert som nasjonal liste 3 i FORMs-skjemaet nederst i artikkelen.

Fristen for å melde fra er syv dager etter påvisning.

Resistente bakterier meldes i et eget skjema.

Du skal melde fra om følgende resistensformer, uansett dyreart:

  • Kolistinresistente Enterobacterales, Acinetobacter spp. og Pseudomonas spp.
  • ESBL/AmpC beta-laktamase produserendeEnterobacterales og Pseudomonas spp.
  • Karbapenemaseproduserende/Karbapenemresistente Enterobacterales, Acinetobacter spp. og Pseudomonas spp.
  • Linezolidresistente enterokokker (LRE)
  • Meticillinresistente Staphylococcus aureus (MRSA)
  • Meticillinresistente Staphylococcus pseudintermedius (MRSP)
  • Linezolidresistente stafylokokkker (LRS)
  • Vancomycinresistente enterokokker (VRE)
  • Fluorokinolonresistente termofile Campylobacter spp.

Bruk skjemaet nedenfor.

Oversikten er hentet fra nasjonal liste 3, tabell 8 Antibiotikaresistente bakterier. Se hele tabellen i liste 3 i vedlegget til dyrehelseforskriften. (lovdata.no)

Innsending av bakterieisolater

For å overvåke utviklingen og omfanget av antibiotikaresistens i Norge, er det blant annet anbefalt at bakterieisolater sendes til Veterinærinstituttet, som er et nasjonalt referanselaboratorium for antibiotikaresistens (NRL-AMR). Dette er viktig for å kunne vurdere om en eventuell økning av resistens er forårsaket av spesielle mobile genetiske elementer, eller for å identifisere et utbrudd. Skal du sende isolater, må du kontakte Veterinærinstituttet på forhånd for nærmere avtale. Ta kontakt med NRL-AMR via e-post: NRL-AMR@vetinst.no.

Regelverk