4. Dyrs levemiljø
Krav til dyrs levemiljø ble styrket da dyrevelferdsloven erstattet tidligere dyrevernlov.
Krav til dyrs levemiljø ble styrket da dyrevelferdsloven erstattet tidligere dyrevernlov.
Dyreholder skal sikre at dyr holdes i miljø som gir god velferd ut fra artstypiske og individuelle behov, herunder gi mulighet for stimulerende aktiviteter, bevegelse, hvile og annen naturlig atferd. Dyrs levemiljø skal fremme god helse og bidra til trygghet og trivsel.
Dyrs levemiljø er sentralt for velferden. Med miljø menes både fysisk og sosialt miljø, inne og ute. Dette omfatter blant annet lys, klima, lukt, støy, liggeplass, areal, dyretetthet og kontakt med andre dyr/mennesker.
Et godt miljø gir dyret mulighet for utfoldelse og mestring. Levemiljø som begrenser bevegelse- og utfoldelsesmulighetene kan medføre dårlig velferd og gi atferdsmessige uttrykk som beskrevet under "negative velferdsindikatorer". Individer som ikke viser slik atferd, men forholder seg passivt, kan likevel lide.
Levemiljøet skal fremme god helse og bidra til trygghet og trivsel. Dette betinger at dyret opplever levemiljøet som noenlunde forutsigbart (forutsigbar atferd fra eieren, rutiner for fôring og lufting) og kontrollerbart (at det kan påvirke sin egen situasjon ved for eksempel å trekke seg vekk fra andre ved behov). Mangel på trygghet kan skape uro, frykt, angst og stress, som lett medfører nedsatt trivsel og dårlig velferd.
Kilde: Lovdata.no
Området hvor hunden oppholder seg skal være minst så stort at hunden med god klaring kan stå oppreist, snu seg rundt, ligge i naturlig stilling, strekke seg, endre liggestilling og regulere temperaturen ved å legge seg ned på ulike steder.
Det skal også være plass til vannskål. Dette vil for mange raser utelukke bruk av "standard kjøpebur". Bruk av lukkede bur legger store begrensninger på hundens bevegelsesmuligheter og er dermed ikke egnet som primæroppholdssted.
Minimumsstørrelser for innendørs oppholdssted:
Skulderhøyde hund | Gulvflate minimum | Ingen side kortere enn | Høyde minimum |
---|---|---|---|
Skulderhøyde hund<40 cm | Gulvflate minimum2 m2 | Ingen side kortere enn1 m | Høyde minimum0,8 m |
Skulderhøyde hund40-65 cm | Gulvflate minimum3 m2 | Ingen side kortere enn1,2 m | Høyde minimum1,2 m |
Skulderhøyde hund>65 cm | Gulvflate minimum5 m2 | Ingen side kortere enn1,5 m | Høyde minimum1,5 m |
For hver hund ekstra økes gulvarealet med 50 prosent (2 hunder <40 cm skulderhøyde skal ha 3 m2 gulvareal)
Hunden må gjerne ha tilgang til mindre bur i oppholdsrommet, men da må den ha anledning til selv å velge om den vil ligge inni buret eller utenfor. Det betyr at døren ikke skal være stengt.
Under transport benyttes ofte bur av mindre størrelse. Transportbur er trange for at dyret ikke skal skades under reisen. På grunn av begrensningene slike bur gir, skal de kun brukes i redusert omfang. Bur kan med andre ord brukes til å transportere dyret fra A til B, men ikke for oppstalling over tid mens bilen står i ro, for eksempel mens eier er på jobb. Det er også viktig at hunder som holdes i bur under transport, får pauser og blir luftet utenfor buret underveis.
Kjæledyr som skal fraktes i bur må være tilvent dette i forkant. Noen ganger kan det være nødvendig å ha dyret i bur i avgrensede, korte perioder, for eksempel under oppstalling hos veterinær, under sykdom, når man overnatter på hotell eller under konkurranser.
Hunden skal ha tilgang på en bekvem, tørr, ren og trekkfri liggeplass med et mykt liggeunderlag som gir tilstrekkelig beskyttelse og komfort.
Hvert enkelt individ skal ha tilgang til egen liggeplass. Med liggeplass menes plassen der hunden legger seg ned for å hvile (seng, teppe, madrass eller liknende).
Liggeplassen skal være stor nok til at hunden kan ligge i naturlig stilling, og underlaget skal tilpasses hundens behov. Underlag skal være tilstrekkelig tykt og godt nok polstret til at hunden ligger komfortabelt. Det er ikke nødvendig med en spesiell hundeseng, men for en tung hunderase vil for eksempel et tynt teppe ikke være tilstrekkelig.
I tilfeller der hunden tilbringer flere timer daglig utendørs, må den ha mulighet for å søke ly for vær og vind i tett hundehus eller lignende. Dersom huset også brukes om vinteren, skal det være hevet opp fra bakken og konstruert slik at det gir hunden tilstrekkelig beskyttelse, slik at den ikke fryser. Huset skal også være konstruert slik at det er lett å holde rent.
Om sommeren er det viktig at huset ikke er for varmt. Det må enten være mulig å lufte/ventilere huset, eller unngå at huset plasseres slik at det får direkte sol.
Antall dyr (dyretettheten) skal være tilpasset rommets/stedes størrelse, slik at godt renhold, god luftkvalitet og hundens mulighet for å utøve naturlig atferd blir ivaretatt.
For høy dyretetthet kan føre til stress, aggresjon og økt fare for sykdomsutvikling.
Hunden skal ikke holdes bundet inne. Akseptabelt unntak er kortvarig binding, som under innlæring, mating og liknende. Utendørs oppbinding/løpestreng er akseptabelt, men oppbinding erstatter ikke daglig mosjon, aktivisering og stimulering.
Oppbinding over flere timer legger store begrensninger på hundens atferd og isolerer den fra sosialt liv. Hvor lenge hunden kan stå slik, avhenger av mange forhold; som mosjon, stimuli, vær- og temperaturforhold, tilrettelegging og dyrets egnethet. Dersom hunden har selskap av andre individer, tåler den lengre fravær av menneskelig kontakt.
Hunden skal ikke isoleres sosialt eller stues bort "ute av syne" på eiendommen.
Line og løpestreng må være egnet. Dette betyr at den må være slik konstruert at hunden ikke kommer seg løs eller skader seg, går seg fast eller på annen måte korter inn båndet og får begrenset bevegelsesmulighet. Linen skal være lang nok til å gi bevegelsesfrihet, men ikke så lang at hunden får kraftig bråstopp når den tar løpefart. Strupe - eller kjettinghalsbånd skal ikke benyttes når hund bindes ute. Flere hunder skal ikke bindes på samme line.
Tilvenning til oppbinding skal skje gradvis, og unghunder skal følges godt opp for å forhindre skade.
Luftegård vurderes som et tryggere alternativ enn oppbinding eller løpestreng, da det er mindre risiko for at hunden går seg fast, skader seg på linen eller plages av andre dyr eller mennesker.
Med "luftegård" menes en lukket utendørs innhegning av gjerde, netting eller lignende.
En luftegård gir hunder mulighet for mer utetid, men er ment som et supplement til annen uteaktivitet og erstatter ikke mosjon og aktivisering.
Innredningen skal ikke utgjøre noen fare for dyret. Underlaget må være slik at det er drenert, enkelt å holde rent og godt å gå på for hunden. I luftegården skal hunden kunne skjerme seg mot sol, vind og nedbør.
Dersom luftegård brukes over mange timer daglig, for eksempel mens dyreholder er på arbeid, kreves det det ytterligere tilrettelegging. Dette betyr at hver hund skal ha egen liggeplass og mulighet for å søke ly for vær og vind. Om sommeren må hunden ha tilgang til skygge. Krav til hundehus/liggeplass er beskrevet under Liggeplass og hundehus.
En luftegård som brukes mange timer i sammenheng bør være slik plassert at hunden både har utsikt (visuell stimuli) og nærhet til mennesker og andre dyr.
Hunden skal mosjoneres og aktiviseres daglig, slik at den får dekket sitt behov for sosialt samvær og fysisk og mental aktivitet.
Hunden skal luftes minimum tre ganger daglig for å gjøre fra seg. Unge, eldre og syke hunder kan ha problemer med å holde seg lenge og må derfor luftes oftere slik at de slipper å gjøre fra seg på oppholdsstedet.
I tillegg har hunden behov for daglig mosjon og aktivisering. Utover daglig tur, må hunden også få såkalt rasemessig tilpasset aktivitet jevnlig. Mosjons- og stimuleringsbehov avhenger av rase og hva hunden opprinnelig er avlet for. Jakt-, gjeter-, selskaps-, trekk- og vakthunder har ulike behov, og raser som er avlet for spesielle bruksområder kan vantrives når de ikke får utløp for naturlig atferd.
For de fleste hunder vil det ikke være tilstrekkelig mosjon og aktivisering å bare slippes ut i hagen.
Unødig frustrasjon og uønsket atferd forebygges med tilstrekkelig aktivisering og mosjon. Hundens hold og muskelmasse kan indikere om den får nok mosjon. Dersom det hersker tvil om hunden får tilstrekkelig mosjon, kan det være behov for å be dyreholder dokumentere aktivitet. Dette kan gjøres i form av daglig dyreholdjournal for hvert individ (mosjonsdagbok) eller ved å dokumentere aktivitet via bilder.
Muskelmassen vurderes ved å undersøke dyret og beskrive tilstanden ut fra et såkalt "muscle condition scoring (MCS) system". En slik finner du i holdvurderingskartet (body condition score - BCS-plansje) som er vedlagt sist i veilederen.
Inne:
Innendørs oppholdssted skal være ventilert og isolert slik at det holder tilfredsstillende temperatur og luftfuktighet.
Forholdene må tilpasses hvert enket individ, alder, helsetilstand og rase. Yngre og eldre hunder kan ha behov for høyere romtemperatur, det samme gjelder raser uten eller med lite pels. Temperatur mellom 10 og 25 grader vil som regel være akseptabelt for de fleste raser, men dette må tilpasses hvert individ. Varmere eller kaldere oppholdssted kan gjøre temperaturregulering nødvendig. Det må være mulig å lufte (ved dører, vinduer, ventil) for å sikre frisk luft og minimere lukt, fuktighet og trekk.
Ute:
Dersom hunden holdes periodevis ute på line, streng eller luftegård, må det tas hensyn til temperaturen. Lengden på utetiden tilpasses hundens egnethet, både i kaldt og varmt vær.
Oppstallingsrommet eller oppstallingsstedet for hund skal ha akseptabel luftkvalitet.
Maksimumkonsentrasjonen for ammoniakk (NH3) er 10 ppm. For karbondioksid (CO2) er maksimumskonsentrasjonen 3000 ppm.
Øvre grense er satt slik at det ved normalt hundehold ikke skal være noe problem å etterleve anbefalingene. Dersom øyne og luftveier irriteres, bør ammoniakknivået måles.
Hodepine kan indikere at luften inneholder for mye karbondioksid, og at det ikke er tilstrekkelig ventilasjon og renhold. (Til sammenligning er det på kontorarbeidsplasser ikke tillatt med høyere verdier enn 1000 ppm, og da kun i kortvarige perioder). Konsentrasjonen av denne gassen sier noe om hvor god luftkvaliteten er og om det er behov for bedre frisklufttilførsel.
Måling av verdier gjøres i samme høyde som der dyret normalt oppholder seg.
Hunder skal ha tilgang til dagslys hver dag. Hundens oppholdssted eller oppholdsrom bør ha vindu som slipper inn dagslys, i tillegg til kunstig belysning.
Tilgang til dagslys er viktig for hundens fysiologiske funksjoner og velferd. Kunstig belysning kan ikke erstatte dagslys.
Hunden skal ikke utsettes for vedvarende støy over 65 dB.
Hunder er lydsensitive og har langt bedre hørsel enn mennesker.
Dersom lydnivået på oppholdsstedet virker sjenerende, bør lyden måles. Vedvarende lydnivå skal ikke overstige 65 dB, og skadelige lyder skal unngås så langt det lar seg gjøre.
Med "vedvarende støy" menes dur og støy fra faste installasjoner (fyrkjeler, pumper, andre maskiner) eller annet (spilling av høy musikk) som vedvarer i mer enn i 10 prosent av døgnet. Hunden bør også ha anledning til å velge bort rom med støy.
Renhold skal skje i et slikt omfang at god hygiene sikres.
Det er ikke akseptabelt med urin eller avføring på gulv eller møbler i rommet der hunden oppholder seg.
En hund som gjør fra seg inne har enten ikke blitt luftet tilstrekkelig, er syk eller har et atferdsproblem. Hunder er renslige dyr, som normalt ikke ønsker å gjøre fra seg der de oppholder seg.
Avføring skal fjernes fra luftegården daglig.