Eksportguide for nye bedrifter

Her er en sjekkliste for deg som skal starter opp med eksport eller produksjon for eksport.

Publisert
  1. Eksportøren må være et norskregistrert firma.
  2. Skal du jobbe med produksjon, må du ha et eget internkontrollsystem. I mange tilfeller må du også være godkjent hos Mattilsynet: Registrering og godkjenning av næringsmiddelverksemder
  3. Du må sjekke hva importlandet krever.
  4. For å få tilgang til å søke om helsesertifikater på vegne av din bedrift, må du være registrert i Altinn og ha rollen "Primærnæring og næringsmidler" i Altinn i god tid før det skal søkes: Hvordan gi en enkelttjeneste og rolle til andre (altinn.no).
  5. Du søker om de fleste helsesertifikater via Mattilsynets skjematjeneste eller Eksportløsningen. Sjekk hvilken løsning du skal velge for å søke om ulike typer helsesertifikat: Her søker du om helsesertifikat.
  6. Noen helsesertifikater krever forhåndsmelding.
  7. Se mer om ditt ansvar som eksportør: Krav til eksportører.