Hygieneregler ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og korn

Forskrift om næringsmiddelhygiene gjelder for hele matkjeden. Alle primærprodusenter av frukt, bær, grønnsaker og korn, for eksempel bønder og veksthusprodusenter, må følge dette regelverket.

Publisert

Innhold på denne siden

  1. Hva er primærproduksjon?
  2. Regelverket om næringsmiddelhygiene
  3. Når råvaren foredles
  4. Råvarene skal beskyttes mot fare
  5. Vær oppmerksom på vanningsvannet
  6. Nasjonale retningslinjer
  7. Veileder for god hygienisk praksis ved primærproduksjon av frukt, bær og grønnsaker

Hva er primærproduksjon?

Med primærproduksjon menes produksjon eller dyrking av råvarer som er beregnet å ende som mat.

Det gjelder også innhøsting av råvarene. Innhøsting av viltvoksende vekster, som for eksempel bær og sopp, omfattes også av begrepet.

Regelverket gjelder ikke bare ved produksjonen alene. Det gjelder også ved andre aktiviteter som

  • transport
  • lagring
  • håndtering av råvaren på produksjonsstedet
  • transport fra produksjonsstedet til en virksomhet for å levere varen

For produksjon av spirer gjelder i tillegg flere hygienekrav.

Regler for produksjon, omsetning og import av spirer og frø


Regelverket om næringsmiddelhygiene

Regelverket om næringsmiddelhygiene er fastsatt i Næringsmiddelhygieneforskriften, som gjennomfører forordning (EF) nr. 852/2004 om næringsmiddelhygiene (næringsmiddelhygieneforordningen).

Primærprodusenten skal følge god hygienepraksis etter artikkel 4 i forordningen. Reglene for primærprodusenter er nedfelt i forordningens vedlegg 1 del A.

Her er det oppgitt

  • hvem som har ansvar for god hygiene
  • hvilke regler som skal overholdes
  • hvilke tiltak som er nødvendige for å kontrollere farer og sikre at en råvare/et næringsmiddel er egnet til konsum med hensyn til dets bruksområde
  • krav til føring av journaler, som skal kunne kontrolleres av Mattilsynet

Regelverk


Når råvaren foredles

Hvis råvarenes karakter endres i vesentlig grad, for eksempel skrelling av potet eller oppskjæring av gulrot, vil kravene i vedlegg 2 i forordningen bli gjeldende, i tillegg til annet generelt næringsmiddelregelverk.

Regelverk


Råvarene skal beskyttes mot fare

Råvarene skal beskyttes mot forekomst eller innføring av en fare.

En fare kan være et biologisk, kjemisk eller fysisk smittestoff i et næringsmiddel, som kan gi en potensiell helseskadelig effekt for forbruker. Eksempler på farer er blant annet mykotoksiner, Salmonella og E. coli, men rotter og fugler kan også utgjøre en fare.


Vær oppmerksom på vanningsvannet

Mikroorganismer og uønskede kjemiske stoffer i vann kan forårsake sykdom, hvis dette brukes til vanning av vegetabiler.

Spesielt ved vanning av vegetabiler som skal spises uten forutgående behandling er vannkvaliteten viktig. 

Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har i oppdrag fra Mattilsynet vurdert risiko ved bruk av vanningsvann fra ulike typer vannkilder. 

Les mer om vurderingen: Kvalitetskrav for vann til jordvanning (VKM)


Nasjonale retningslinjer

Hva som er god hygienepraksis, kan nedfelles i nasjonale retningslinjer.

Retningslinjene beskriver hvordan målene og kravene i regelverket kan oppfylles på en tjenlig og målrettet måte innenfor retningslinjens omfang.

KSL-standarden (Kvalitetssystem i landbruket) er anerkjent av Mattilsynet som nasjonal retningslinje for primærproduksjon.

Les mer om Kvalitetssystem i landbruket (ksl.no)


Veileder for god hygienisk praksis ved primærproduksjon av frukt, bær og grønnsaker

EU-kommisjonen publiserte i 2017 et veiledningsdokument for god hygienisk praksis ved primærproduksjon av vegetabilsk mat.

Dokumentet har som mål å gi primærprodusenter veiledning, slik at hygienebestemmelsene for primærproduksjon oppfylles på en god måte.

Veilederen har hovedsakelig fokus på hygiene knyttet til mikrobiologiske farer og gir anbefalinger om god hygienisk praksis knyttet til

  • miljø
  • bruk av ulike typer gjødsel
  • vannings- og vaskevann
  • høsting
  • pakking
  • transport

Den inneholder også sjekklister som kan benyttes av både primærprodusenter og offentlige myndigheter.

Veilederen er laget i samarbeid med en rekke EU-land som har ulike forutsetninger når deg gjelder miljøforhold og tilgang på rent vanningsvann. Regelverket gir mulighet til forskjellige løsninger for å produsere et trygt produkt.

Les veilederen: Guidance document on addressing microbiological risks in fresh fruits and vegetables at primary production through good hygiene (PDF) (eur-lex-europa.eu)