Verifikasjon av forsendelser av samhandlet kjøtt – salmonellagarantien

I Norge har vi en svært lav forekomst av salmonella og vi har derfor fått en salmonellagaranti som stiller særskilte krav til virksomheter fra EU/EØS som vil sende kjøtt fra storfe og svin til Norge (samhandel).

Publisert

Innhold på denne siden

  1. Krav om intern rutine
  2. Relevant dokumentasjon
  3. Prøvetaking

Slikt kjøtt skal følges av et handelsdokument som skal dokumentere at vilkårene i regelverket er oppfylt. Sverige og Finland har samme salmonellagaranti. 

Mattilsynet har erfart at avsendervirksomhetene i EU/EØS ikke alltid oppfyller kravene selv om kjøttet følges av utfylt handelsdokument. For å sikre mattryggheten skal derfor virksomheter i Norge kunne verifisere at forsendelser av samhandlet kjøtt oppfyller vilkårene i regelverket.   

Regelverk


Krav om intern rutine

Som norsk virksomhet skal dere kjenne avsendervirksomheten i EU/EØS tilstrekkelig godt.

Dette fordi dere med rimelig sikkerhet skal kunne vurdere om opplysningene i handelsdokumentet (salmonellagarantien) samsvarer med den hygieniske statusen på varen.  

Det betyr at dere skal ha en intern rutine som sikrer at dere  

  • krever relevant dokumentasjon fra avsendervirksomheten i EU/EØS og 

  • utfører verifikasjon av den dokumentasjonen som følger med forsendelsene  


Relevant dokumentasjon

Dere skal innhente og kunne legge frem relevant dokumentasjon som viser at avsendervirksomheten også over tid (historisk dokumentasjon) overholder vilkårene i regelverket. 

Dokumentasjon på riktig avviksbehandling hos avsendervirksomheten er en forutsetning for å oppnå god nok historisk dokumentasjon. 

Riktig avviksbehandling

Riktig avviksbehandling betyr at hvis avsendervirksomheten i EU/EØS har påvist salmonella i ett eller flere slakt i et undersøkt parti, skal ikke noen deler av partiet/forsendelsen sendes til Norge. Dette er selve grunnlaget for erklæringen som avsendervirksomheten i utlandet gir i handelsdokumentet (salmonellagarantien). 

Denne hovedregelen kan fravikes hvis det etter en grundig vurdering ikke finnes bevis for at resten av partiet eller forsendelsen ikke er trygg. En måte dette vil kunne gjøres på, er at avsendervirksomheten tar prøver av samtlige slakteskrotter i alle forsendelser som er tenkt sendt til Norge. Slakteskrottene skal tas prøver av og analyseres enkeltvis i samsvar med kravene i regelverket. Dette kan eventuelt dokumenteres gjennom uavhengige tredjepartsforsikringer etter avtale mellom mottakervirksomhet og avsendervirksomhet.  

Slakteskrotter der det påvises salmonella skal tas ut av den planlagte forsendelsen. Slakteskrotter der det ikke påvises salmonella, kan sendes til Norge med en avsendererklæring som dokumenterer resultatene.  

Eksempler på annen relevant (historisk) dokumentasjon   

Annen relevant dokumentasjon som kan komme i tillegg er for eksempel  

  • kontraktsvilkår knyttet til salmonellagarantien  

  • revisjoner, gjerne også med tanke på prøveuttaket  

  • tidligere prøvetaking for salmonella med tilfredsstillende resultat  

  • hygieneprøver   

  • lovlig dekontaminering av skrotter  

  • bruk av en uhildet tredjepart for prøveuttaket hos avsendervirksomheten i utlandet  

Dersom virksomheten ikke kan vise til god nok (historisk) dokumentasjon, eller det er mistanke om andre forhold som tilsier at kjøttet ikke oppfyller kravene, skal det tas prøver av forsendelsen.  

Regelverk


Prøvetaking

Dere skal kunne dokumentere og verifisere at avsendervirksomheten har utført den mikrobiologiske undersøkelsen i samsvar med kravene i forordningen.

Dersom dere ikke har innhentet eller opparbeidet god nok historisk dokumentasjon på avsendervirksomheten, kan slik verifisering gjøres ved egen prøvetaking av forsendelsen. Prøvetakingen skal utføres i henhold til forordningen. Her vil vi spesielt nevne at det kun er tillatt å slå sammen enkeltprøver fra én og samme skrott. 

Denne prøvetakingen skal pågå til dere kan dokumentere at avsendervirksomheten leverer kjøtt i samsvar med salmonellagarantien. Når dette er dokumentert, er stikkprøvebasert kontroll tilstrekkelig.  

Les mer om salmonella i spekevarer

Regelverk