Merking og kvalitetskrav til melk og meieriprodukter
Merking av melk og melkeprodukter skal gi forbrukerne god og tilstrekkelig informasjon, slik at de kan sammenligne produkter og velge vare ut fra ønsker og behov.
Merking av melkeprodukter med rå melk eller av råmelk
Merking og markedsføring skal gi et riktig bilde av produktet som omsettes og må derfor være korrekt og ikke villedende.
Rå melk/upasteurisert melk: Rå melk eller upasteurisert melk er melk som er produsert ved sekresjon fra melkekjertlene til produksjonsdyr, og som ikke har vært oppvarmet til over 40 °C eller gjennomgått en behandling med tilsvarende virkning.
Produkter framstilt med rå melk skal merkes «framstilt av rå melk» eller «framstilt av upasteurisert melk».
Råmelk: Blir også kalt colostrum og er den væsken som skilles ut fra melkekjertlene hos melkeproduserende dyr opptil tre til fem dager etter nedkomst. Råmelk er rik på antistoffer og mineraler og kommer før produksjonen av rå melk.
Produkter framstilt med råmelk skal merkes «framstilt av råmelk».
Se informasjon om risikoen ved bruk av rå melk.
Regelverk
Animaliehygieneforskriften
Artikkel 3
Alminnelige forpliktelser
Kilde: Lovdata.no
Animaliehygieneforskriften
-
1. I tillegg til kravene i direktiv 2000/13/EF, skal merkingen, bortsett fra i tilfellene nevnt i artikkel 13 nr. 4 og 5 i nevnte direktiv, tydelig inneholde: -
a. når det gjelder rå melk beregnet på direkte konsum, ordene «rå melk», -
b. når det gjelder produkter framstilt med rå melk, og der framstillingsprosessen ikke omfatter noen varmebehandling eller annen fysisk eller kjemisk behandling, ordene «framstilt av rå melk», -
c. når det gjelder råmelk, ordet «råmelk», -
d. når det gjelder produkter framstilt med råmelk, ordene «framstilt av råmelk».
-
-
2. Kravene i nr. 1 gjelder produkter bestemt for detaljhandel. Begrepet «merking» omfatter enhver form for emballasje, dokument, oppslag, etikett, hylse eller krage som følger med eller viser til slike produkter.
Kilde: Lovdata.no
Kvalitetskrav til melk og melkeprodukter
For å kunne bruke betegnelser knyttet til melk og melkeprodukt er det krav til råvarer, fremstillingsmetoder og det ferdige produktet.
Melk skal komme fra pattedyr. Melk uten annen angivelse oppfattes som kumelk. Dersom melken kommer fra et annet pattedyr enn ku, angis det hvilket pattedyr melken kommer fra, for eksempel geitemelk, sauemelk og hoppemelk.
I melk og melkeprodukter kan det tilsettes ingredienser dersom disse råvarene ikke har til hensikt å erstatte melkeandelen helt eller delvis. Melkeråvaren kan derfor ikke byttes ut med analoge råvarer av vegetabilsk opphav som for eksempel soya, ris og havre.
Hovedformålet med det kvalitetsregelverket er å bidra til redelig omsetning av melk og melkeprodukter, hindre at forbrukerne blir villedet og sikre like konkurransevilkår i markedet. Det er utarbeidet en veileder for melk og melkeprodukter og en for spiseis:
- Veileder om forskrift om kvalitet på melk og melkeprodukter
- Veiledning om bruk av betegnelser på ulike typer spiseis
Fremstillingsmetoden for melk og melkeprodukt er beskrevet i internasjonale standarder. Disse beskriver krav om hva som ligger til grunn for at du kan benytte for eksempel betegnelsen ost eller yoghurt. Norske matmyndigheter ser hen til slike retningslinjer, fordi de gir en internasjonal felles forståelse av blant annet bruk av råvare, fremstillingsprosess og det ferdige produktet. (Generell forskrift for produksjon og omsetning av næringsmidler § 5). En oversikt over Codex Allimentarius sine retningslinjer for melkeprodukter finner dere under «Related Standards».
Beskyttede betegnelser
Beskyttede betegnelser gir mulighet til å beskytte produktbetegnelser på mat og drikke. Informasjon om dette finner du på beskyttedebetegnelser.no.
Liste over beskyttede betegnelser innenfor melk og melkeprodukter
EU har også en ordning for beskytta betegnelser: eAmbrosia, the EU geographical indications register (ec.europa.eu)
Regelverk
Forskrift om kvalitet på melk
Kilde: Lovdata.no
Animaliehygieneforskriften
Kilde: Lovdata.no
Forskrift om kondensert melk og melkepulver
Kilde: Lovdata.no
Matinformasjonsforskriften
Kilde: Lovdata.no
Matlovsforskriften
Kilde: Lovdata.no