Reglene for tilsetning av vitaminer og mineraler til næringsmidler, unntatt kosttilskudd

I denne veilederen finner du informasjon om regelverket som gjelder og hvordan du skal gå fram når du vil selge en mat- eller drikkevare som er tilsatt vitaminer og mineraler i Norge.


1. Regelverket

Hvis du vil selge en mat- eller drikkevare som er tilsatt vitaminer og mineraler i Norge, skal du overholde særskilte norske bestemmelser i tillegg til de reglene som er felles i hele EØS-området.

De nasjonale utfyllende bestemmelsene er gitt i forskrift om tilsetning av vitaminer, mineraler og visse andre stoffer til næringsmidler, der også bestemmelsene i EU-forordningen forordning (EF) nr. 1925/2006 om tilsetning av vitaminer, mineraler og visse andre stoffer til næringsmidler er innlemmet. De utfyllende norske bestemmelsene er nummerert som paragrafer (§). Bestemmelsene i EU-forordningen omtales som artikler.

Når vi omtaler de utfyllende norske bestemmelsene, viser vi til "forskriften" eller "forskrift om vitamintilsetning mv. til næringsmidler". Når vi omtaler de bestemmelsene i EU-forordningen som gjelder for hele EØS-området, viser vi til "forordningen" eller "forordning om vitamintilsetning mv. til næringsmidler". Når du søker opp den norske forskriften på Lovdata.no, kommer forordningen i direkte forlengelse av de norske bestemmelsene.  

Tilsetning av vitaminer og mineraler til kosttilskudd er regulert i kosttilskuddforskriften.

Betingelser for bruk av eventuelle vitamin- eller mineralforbindelser som er Ny mat er regulert i ny mat-forskriften.

Regelverk

  1. Forskrift om vitamintilsetning mv. til næringsmidler
  2. Forskrift om kosttilskudd
  3. Forskrift om ny mat

Forskrift om vitamintilsetning mv. til næringsmidler

Forskrift om tilsetning av vitaminer, mineraler og visse andre stoffer til næringsmidler (FOR-2010-02-26-247)
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no


2. Bruk godkjente vitamin – og mineralforbindelser

Det er bare de vitaminene og mineralene som er listet i vedlegg I til forordningen som er tillatt å tilsette til næringsmidler, unntatt kosttilskudd. 

De vitamin- og mineralforbindelsene som er tillatt å bruke, finner du i vedlegg II i forordningen.

Regelverk

Forskrift om vitamintilsetning mv. til næringsmidler

Artikkel 3
Krav i forbindelse med tilsetting av vitaminer og mineraler
1. Bare vitaminer og/eller mineraler som er oppført i vedlegg I, i de formene som er oppført i vedlegg II, kan tilsettes i næringsmidler i henhold til reglene fastsatt i denne forordning.
2. Vitaminer og mineraler i en for menneskekroppen biotilgjengelig form, kan tilsettes i næringsmidler, uansett om de normalt finnes i næringsstoffet eller ikke, for særlig å ta hensyn til følgende:
  1. a.
    en mangel på ett eller flere vitaminer og/eller mineraler i befolkningen eller bestemte befolkningsgrupper som kan påvises gjennom kliniske eller subkliniske beviser på mangler eller gjennom anslag som viser at inntaket av næringsstoffer er lavt, eller
  2. b.
    muligheten for å forbedre befolkningens eller bestemte befolkningsgruppers ernæringsmessige tilstand og/eller avhjelpe mulig mangelfullt inntak av vitaminer eller mineraler på grunn av endrede kostvaner, eller
  3. c.
    utviklingen av allment anerkjent vitenskapelig kunnskap om vitaminers og mineralers rolle i ernæringen og derav følgende helsevirkninger.
3. Endring av listene som er nevnt i nr. 1 i denne artikkel, skal vedtas etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 14 nr. 2, samtidig som det tas hensyn til uttalelsen fra myndigheten.
Før slike endringer iverksettes skal Kommisjonen rådspørre berørte parter, særlig driftsansvarlige for næringsmiddelforetak og forbrukergrupper.

M1 Vedlegg II
Vitamin- og mineralforbindelser som kan tilsettes i næringsmidler

1. Vitaminforbindelser
VITAMIN A
  • retinol
  • retinylacetat
  • retinylpalmitat
  • betakaroten
VITAMIN D
  • kolekalciferol
  • kalciferol
VITAMIN E
  • D-alfa-tokoferol
  • DL-alfa-tokoferol
  • D-alfa-tokoferylacetat
  • DL-alfa-tokoferylacetat
  • D-alfa-tokoferylsyresuksinat
VITAMIN K
  • fyllokinon (fytomenadion)
  • menaquinon*
VITAMIN B1
  • tiaminhydroklorid
  • tiaminmononitrat
VITAMIN B2
  • riboflavin
  • riboflavin-5'-natriumfosfat
NIACIN
  • nikotinsyre
  • nikotinamid
    M13
  • nikotinamidribosidklorid
    M13
PANTOTENSYRE
  • kalsium-D-pantotenat
  • natrium-D-pantotenat
  • dexpantenol
VITAMIN B6
  • pyridoksinhydroklorid
  • pyridoksin-5'-fosfat
  • pyridoksindipalmitat
FOLINSYRE
  • pteroylmonoglutaminsyre
  • kalsium-L-metylfolat
VITAMIN B12
  • cyanokobalamin
  • hydroksokobalamin
BIOTIN
  • D-biotin
VITAMIN C
  • L-askorbinsyre
  • natrium L-askorbat
  • kalsium L-askorbat
  • kalium L-askorbat
  • L-askorbyl 6-palmitat
2. Mineralforbindelser
  • kalsiumkarbonat
  • kalsiumklorid
  • kalsiumsitratmalat
  • kalsiumsalter av sitronsyre
  • kalsiumglukonat
  • kalsiumglyserofosfat
  • kalsiumlaktat
  • kalsiumsalter av ortofosforsyre
  • kalsiumhydroksid
  • kalsiummalat
  • kalsiumoksid
  • kalsiumsulfat
  • M5
    kalsiumfosforyloligosakkarider
    M5
  • magnesiumacetat
  • magnesiumkarbonat
  • magnesiumklorid
  • magnesiumsalter av sitronsyre
  • magnesiumglukonat
  • magnesiumglyserofosfat
  • magnesiumsalter av ortofosforsyre
  • magnesiumlaktat
  • magnesiumhydroksid
  • magnesiumoksid
  • magnesiumkaliumsitrat
  • magnesiumsulfat
  • jernbisglysinat
  • jern(II)karbonat
  • jern(II)sitrat
  • jern(III)ammoniumsitrat
  • jernglukonat
  • jern(II)fumarat
  • jern(III)natriumdifosfat
  • jernlaktat
  • jern(II)sulfat
  • M2
  • jern(II)ammoniumfosfat
  • jern(III)natrium-EDTA
  • M2
  • jern(III)difosfat (jernpyrofosfat)
  • jern(III)sakkarat
  • jern (karbonyl + elektrolytisk + hydrogenredusert)
  • kobberkarbonat
  • kobbersitrat
  • kobberglukonat
  • kobbersulfat
  • kobberlysinkompleks
  • natriumjodid
  • natriumjodat
  • kaliumjodid
  • kaliumjodat
  • sinkacetat
  • sinkbisglysinat
  • sinkklorid
  • sinksitrat
  • sinkglukonat
  • sinklaktat
  • sinkoksid
  • sinkkarbonat
  • sinksulfat
  • mangankarbonat
  • manganklorid
  • mangansitrat
  • manganglukonat
  • manganglyserofosfat
  • mangansulfat
  • natriumhydrogenkarbonat
  • natriumkarbonat
  • natriumsitrat
  • natriumglukonat
  • natriumlaktat
  • natriumhydroksid
  • natriumsalter av ortofosforsyre
  • selenberiket gjær**
  • natriumselenat
  • natriumhydrogenselenitt
  • natriumselenitt
  • natriumfluorid
  • kaliumfluorid
  • kaliumhydrogenkarbonat
  • kaliumkarbonat
  • kaliumklorid
  • kaliumsitrat
  • kaliumglukonat
  • kaliumglyserofosfat
  • kaliumlaktat
  • kaliumhydroksid
  • kaliumsalter av ortofosforsyre
  • krom(III)klorid og heksahydrat av dette
  • krom(III)sulfat og heksahydrat av dette
  • M2
  • krompikolinat
  • M2
  • M3
  • krom(III)laktat trihydrat
  • M3
  • ammoniummolybdat (molybden (VI))
  • natriummolybdat (molybden (VI))
  • borsyre
  • natriumborat
* Menaquinon forekommer primært som menaquinon-7 og i mindre omfang som menaquinon-6.
** Selenberiket gjær som er framstilt ved dyrking med forekomst av natriumselenitt som selenkilde, og som i tørket form som markedsført høyst inneholder 2,5 mg Se/g. Den dominerende organiske formen av selen som forekommer i gjæren er selenometionin (mellom 60 og 85 % av samlet ekstrahert selen i produktet). Innholdet av andre organiske selenforbindelser, herunder selenocystein skal høyst utgjøre 10 % av samlet ekstrahert selen. Innholdet av uorganisk selen skal normalt høyst utgjøre 1 % av samlet ekstrahert selen.
M1
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no


3. Overhold krav om minimumsinnhold

For å sikre at forbrukerne ikke blir villedet, er det krav om at tilsatte vitaminer og mineraler skal være tilstede i produktet i en viss mengde. 

Kravet er at tilsatte vitaminer og mineraler skal være tilstede i produktet i en mengde på minst

  • 7,5 % av referanseinntaket (RI) pr. 100 ml for drikkevarer
  • 15 % av RI pr. 100 g eller 100 ml for alle andre næringsmidler 
  • 15 % av RI pr. porsjon for enkeltporsjonspakninger

Denne mengden omtales ofte som "minste betydelige mengde". 

Du finner referanseverdien for hvert vitamin og mineral i matinformasjonsforordningens bilag XIII, del A.

Kravet om tilsetning i minste betydelige mengde er gitt i artikkel 6(6) i forordning om vitamintilsetning mv. til næringsmidler.

Regelverk

  1. Forskrift om vitamintilsetning mv. til næringsmidler
  2. Matinformasjonsforskriften

Forskrift om vitamintilsetning mv. til næringsmidler

Artikkel 6
Vilkår for tilsetting av vitaminer og mineraler
1. Når et vitamin eller et mineral tilsettes i næringsmidler, skal den samlede mengden av vitaminet eller mineralet som finnes i næringsmiddelet når det selges, uansett formål, ikke overstige største mengde som er fastsatt etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 14 nr. 2. Kommisjonen kan, for dette formål, framlegge forslag om største mengder innen 29. januar 2009. For konsentrerte og dehydrerte produkter skal de største mengdene som fastsettes, være de som finnes i næringsmidlene når de er spise-/drikkeferdige i henhold til produsentens anvisninger.
2. Eventuelle vilkår som begrenser eller forbyr tilsettingen av et bestemt vitamin eller mineral i et næringsmiddel eller en næringsmiddelkategori, skal vedtas etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 14 nr. 2.
3. De største mengder som omtales i nr. 1, og vilkårene nevnt i nr. 2, skal fastsettes ut fra hensyn til:
  1. a.
    de sikre øvre grensene for inntak av vitaminer og mineraler fastsatt etter en vitenskapelig risikovurdering på grunnlag av allment godtatte vitenskapelige data, om nødvendig tatt i betraktning de ulike forbrukergruppenes varierende grad av følsomhet, og
  2. b.
    inntak av vitaminer og mineraler fra andre kilder i kostholdet.
4. Ved fastsettelse av de største mengdene nevnt i nr. 1, og de vilkårene som er fastsatt i nr. 2, skal det også tas behørig hensyn til referansemengdene for inntak av vitaminer og mineraler for befolkningen.
5. Ved fastsettelse av de største mengdene nevnt i nr. 1, og de vilkårene som er fastsatt i nr. 2 for vitaminer og mineraler hvis referanseinntak for befolkningen ligger nær de sikre øvre grensene, skal det også etter behov tas hensyn til følgende:
  1. a.
    de enkelte produkters bidrag til det samlede kostholdet for befolkningen generelt eller for undergrupper av befolkningen,
  2. b.
    produktets ernæringsprofil som er utarbeidet i henhold til forordning (EF) nr. 1924/2006.
6. Tilsettingen av et vitamin eller et mineral i et næringsmiddel skal føre til at dette vitaminet eller mineralet forekommer i næringsmiddelet i minst en betydelig mengde, dersom denne er definert etter framgangsmåten fastsatt i vedlegget til direktiv 90/496/EØF. Minsteinnholdet, herunder eventuelle lavere mengder som avviker fra de betydelige mengdene angitt over, skal for bestemte næringsmidler eller næringsmiddelkategorier vedtas etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 14 nr. 2.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Matinformasjonsforskriften

Vedlegg XIII
Referanseinntak
Del A – Daglig referanseinntak av vitaminer og mineraler (voksne)
1. Vitaminer og mineraler som kan deklareres, og referanseverdier for næringsstoffer
Vitamin A (μg) 800 Klorid (mg) 800
Vitamin D (μg) 5 Kalsium (mg) 800
Vitamin E (mg) 12 Fosfor (mg) 700
Vitamin K (μg) 75 Magnesium (mg) 375
Vitamin C (mg) 80 Jern (mg) 14
Tiamin (mg) 1,1 Sink (mg) 10
Riboflavin (mg) 1,4 Kobber (mg) 1
Niacin (mg) 16 Mangan (mg) 2
Vitamin B6 (mg) 1,4 Fluorid (mg) 3,5
Folinsyre (μg) 200 Selen (μg) 55
Vitamin B12 (μg) 2,5 Krom (μg) 40
Biotin (μg) 50 Molybden (μg) 50
Pantotensyre (mg) 6 Jod (μg) 150
Kalium (mg) 2000
2. Betydelig mengde av vitaminer og mineraler
Som regel skal følgende verdier legges til grunn for å avgjøre hva som utgjør en betydelig mengde:
  • -
    15 % av referanseverdiene for næringsinnhold angitt i nr. 1, per 100 g eller 100 ml for andre produkter enn drikker,
  • -
    7,5 % av referanseverdiene for næringsinnhold angitt i nr. 1, per 100 ml for drikker, eller
  • -
    15 % av referanseverdiene for næringsinnhold angitt i nr. 1, per porsjon dersom pakningen inneholder bare én porsjonsenhet.
Del B – Referanseinntak av energi og visse andre næringsstoffer enn vitaminer og mineraler (voksne)
Energi eller næringsstoff Referanseinntak
Energi 8 400 kJ/2 000 kcal
Samlet fett 70 g
Mettede fettsyrer 20 g
Karbohydrater 260 g
Sukkerarter 90 g
Protein 50 g
Salt 6 g
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no


4. Bruk en allerede tillatt tilsetning eller send en melding der du ber om tillatelse til ny tilsetning

4.1 Bruk en allerede tillatt tilsetning  – se positivlisten i vedlegg 1 i forskriften

Det er gitt flere tillatelser til tilsetning av mineraler og vitaminer i en rekke næringsmiddelkategorier.

Det varierer mellom de ulike næringsmiddelkategoriene hvilke vitaminer og mineraler som kan tilsettes, og hvilken mengde de kan tilsettes i. Vilkårene for disse tilsetningene finner du i en positivliste i vedlegg 1 i forskrift om vitamintilsetning mv. til næringsmidler. Legg merke til at de tillatte verdiene gjelder samlet maksimalt innhold av de ulike vitaminene og mineralene per 100 g eller 100 ml.

Når tilsetningen av vitaminer og mineraler til et bestemt næringsmiddel er i samsvar med de vilkårene som er gitt for den aktuelle næringsmiddelgruppen i positivlisten i vedlegg 1, kan du selge næringsmiddelet uten at du trenger en egen tillatelse fra Mattilsynet først.

Du trenger altså ikke å sende en melding der du ber om tillatelse til tilsetningen på forhånd, og du skal heller ikke betale gebyr.

Det du må gjøre, hvis du er den første som skal omsette det aktuelle produktet i Norge, er å sende inn visse opplysninger om virksomheten og produktet. Les om dette i kapittelet "Opplysningsplikt ved tilsetning av vitaminer og mineraler i samsvar med positivlisten".

Hva er forskjellen på melding, søknad og innsending av opplysninger?

Om regelverket

  • Se § 3 om vilkårene for tilsetning
  • Se vilkårene for tilsetning av vitaminer og mineraler til ulike næringsmiddelkategorier i vedlegg 1
  • Se § 5 om innsending av visse opplysninger

Regelverk

Forskrift om vitamintilsetning mv. til næringsmidler
§ 3. Vilkår for tilsetning av vitaminer og mineraler til næringsmidler, unntatt kosttilskudd
Det er bare tillatt å tilsette de vitaminene og mineralene som er oppført i vedlegg 1 til næringsmidler, unntatt kosttilskudd. Tilsetningen må være i samsvar med de vilkårene som framgår av vedlegg 1.
De mengdene for tilsetning av vitaminer og mineraler som er fastsatt i vedlegg 1, gjelder for produktets samlede innhold av de aktuelle vitaminene og mineralene, uansett hva som er kilden til vitaminene og mineralene eller formålet med tilsetningen av dem.
Vedlegg 1. Vitaminer og mineraler som kan tilsettes næringsmidler, unntatt kosttilskudd, jf. kapittel II
Næringsmiddelkategori Vitamin/mineral1,2 Samlet maksimalt innhold per 100 g eller 100 ml
Brødvarer og frokostblandinger
Brød Vitamin D 5 µg
Frokostblanding Niacin 11 mg
Vitamin B6 1,4 mg
Folsyre 133 µg
Kalsium 459 mg
Glutenfrie produkter
Glutenfri müsli/frokostblanding Niacin 16 mg
Vitamin B6 1,4 mg
Folsyre 183 µg
Magnesium 121 mg
Jern 5 mg
Glutenfri- og lavprotein brød/melblandinger Niacin 6,4 mg
Vitamin B6 0,6 mg
Folsyre 40 µg
Jern 8 mg
Glutenfritt brød, knekkebrød og skorper Niacin 4 mg
Vitamin B6 2,5 mg
Folsyre 40 µg
Jern 9 mg
Melk, syrnede melkeprodukter og vegetabilske alternativer
Melk (alle typer melk som omsettes direkte til forbruker)3 Vitamin D 1,0 µg
Folsyre 15 µg
Melkebaserte drikkevarer (inklusive fermenterte og/eller aromatiserte) 3,9 Vitamin D 1,9 µg
Vitamin C 11,3 mg
Niacin 3 mg
Vitamin B6 0,29 mg
Kalsium 120 mg
Krom 5 µg
Kondensert melk Vitamin D 1,1 µg
Vegetabilske alternativer til melkebaserte drikkevarer. Kan være aromatiserte. Vitamin D 1,5 µg
Vitamin E 1,8 mg
Folsyre 23 µg
Kalsium 120 mg
Jod 22,5 µg
Fermenterte melkeprodukter for eksempel yoghurt (omfatter ikke drikkevarer)3. Kan være aromatiserte. Vitamin D 2,9 µg
Vitamin C 26 mg
Niacin 2,4 mg
Vitamin B6 0,21 mg
Kalsium 120 mg
Vegetabilske alternativer til fermenterte melkeprodukter (omfatter ikke drikkevarer). Kan være aromatiserte. Vitamin D 1,5 µg
Vitamin E 1,8 mg
Vitamin C 13,3 mg
Kalsium 146 mg
Jod 22,5 µg
Ost og vegetabilske alternativer
Hvitost Vitamin D 4,1 µg
Vitamin E 38 mg
Prim Vitamin D 2,7 µg
Brunost og primprodukter til barn Vitamin D 2,7 µg
Jern 10 mg
Vegetabilsk alternativ til ost Vitamin D 5 µg
Kalsium 664 mg
Jod 31 µg
Matfett og oljer
Margarin, andre typer spisefett og bakefett industri (flytende og fast) Vitamin A 900 µg
Vitamin D 20 µg
Smør Vitamin D 10 µg
Matolje Vitamin D 10 µg
Vitamin E 13 mg
Produkter av fiskerivarer og vegetabilske alternativer
Kaviar på tube Vitamin D 9,5 µg
Vitamin E 4,7 mg
Produkter brukt som alternativ til fisk Jern 2,1 mg
Produkter av kjøtt og vegetabilske alternativer
Leverpostei Vitamin D 2,5 µg
Vitamin E 2,5 mg
Produkter brukt som alternativ til kjøtt Jern 8,5 mg
Vegetabilsk alternativ til postei Jern 5,9 mg
Drikkevarer
Fruktjuice, grønnsaksjuice, nektar, smoothies og lignende Beta-karoten 120 µg
Vitamin D 2,5 µg
Vitamin E 4 mg
Vitamin C 96 mg
Niacin 3,2 mg
Vitamin B6 0,3 mg
Folsyre 30 µg
Magnesium 45 mg
Vannbaserte alkoholfrie drikkevarer med og uten kullsyre4 Vitamin D 0,89 µg
Vitamin E 3,7 mg
Vitamin C 40 mg
Niacin 8 mg
Vitamin B6 1,4 mg
Folsyre 40 µg
Kalsium 60 mg
Magnesium 29 mg
Selen 0,15 µg
Vannbaserte alkoholfrie drikkevarer med og uten kullsyre tilsatt koffein i en mengde over 15 mg / 100 ml4 Vitamin D 1,2 µg
Vitamin E 4 mg
Vitamin C 48 mg
Niacin 10 mg
Vitamin B6 1,4 mg
Folsyre 24,4 µg
Kalsium 60 mg
Magnesium 30 mg
Sink 2 mg
Vannbaserte alkoholfrie drikkevarer med og uten kullsyre porsjonert i mindre drikkeampuller, shots eller lignende4,5 Niacin 1,5 mg
Vitamin B6 2,3 mg
Folsyre 15 µg
Elektrolyttdrikker4,5,6 Vitamin A 290 µg
Vitamin D 2,5 µg
Vitamin E 4,5 mg
Vitamin C 35 mg
Niacin 7,5 mg
Vitamin B6 0,9 mg
Folsyre 82 µg
Kalsium 180 mg
Fosfor 150 mg
Magnesium 60 mg
Jern 3 mg
Sink 1,5 mg
Kobber 0,2 mg
Mangan 0,4 mg
Selen 8,5 µg
Krom 20 µg
Molybden 17 µg
Jod 23 µg
Karbohydrat-elektrolyttdrikker som også inneholder protein/fett4,5,7 hvorav innholdet av protein utgjør minst 20 % av energiinnholdet i produktet og energiinnholdet er minst 420 kJ / 100 ml (100 kcal / 100 ml). Vitamin A 125 µg
Vitamin D 2 µg
Vitamin E 2,2 mg
Vitamin C 32 mg
Niacin 2,5 mg
Vitamin B6 0,6 mg
Folsyre 35 µg
Kalsium 210 mg
Fosfor 175 mg
Magnesium 60 mg
Jern 2,6 mg
Sink 1,5 mg
Kobber 0,3 mg
Mangan 0,3 mg
Selen 8,5 µg
Molybden 17 µg
Jod 23 µg
Næringsmiddelkategori Vitamin/mineral1,2 Samlet maksimalt innhold per spiseklar porsjon/måltidsbar
Måltidserstattere for vektkontroll (Produkter som er merket og markedsført som en erstatning for 1–2 hovedmåltider) Vitamin A 491 µg
Vitamin D 4,7 µg
Vitamin E 8,7 mg
Vitamin K 36 µg
Vitamin C 53 mg
Niacin 11 mg
Vitamin B6 1,6 mg
Folsyre 147 µg
Kalsium 458 mg
Fosfor 552 mg
Magnesium 157 mg
Jern 11 mg
Sink 5 mg
Kobber 0,85 mg
Mangan 1,5 mg
Selen 40 µg
Krom 35 µg
Molybden 31 µg
Jod 100 µg
Næringsmiddelkategori Vitamin/mineral1,2 Samlet maksimalt innhold per 100 g pulver før utblanding
Melkebaserte drikker (1–3 år) Vitamin A 500 µg
Vitamin D 9,0 µg
Vitamin E 11 mg
Vitamin K 45 µg
Vitamin C 110 mg
Niacin 5,0 mg
Vitamin B6 0,53 mg
Folsyre 145 µg
Kalsium 910 mg
Fosfor 366 mg
Magnesium 57 mg
Jern 9,5 mg
Sink 6 mg
Kobber 0,38 mg
Mangan 77 µg
Fluor 54 µg
Selen 12 µg
Jod 120 µg
Næringsmiddelkategori Vitamin/mineral1,2 Samlet maksimalt innhold per 100 g eller 100 ml
Diverse
Majones Vitamin D 8 µg
Vitamin E 4 mg
Krom 10 µg
Husholdningssalt Jod 2000 µg
Salt (brukt som ingrediens i ulikt bakverk) Jod 2000 µg
Salt (brukt som ingrediens i buljonger, supper, sauser, andre ferdigretter o.l.) Jod 2000 µg
Geler markedsført i enkeltporsjonspakninger5 Niacin 9,6 mg
Vitamin B6 2,3 mg
Barer o.l. Vitamin A 433 µg
Vitamin D 3,6 µg
Vitamin E 14 mg
Vitamin C 85 mg
Niacin 21 mg
Vitamin B6 2,8 mg
Folsyre 429 µg
Kalsium 428 mg
Fosfor 604 mg
Magnesium 200 mg
Jern 11 mg
Sink 6,2 mg
Kobber 0,83 mg
Mangan 1,1 mg
Selen 38 µg
Krom 40 µg
Molybden 50 µg
Jod 82,5 µg
Vegetabilske alternativer til melkebaserte desserter Vitamin D 1,5 µg
Kalsium 120 mg
Jod 22,5 µg
Kaffepulver o.l. (frysetørket) Krom 60 µg
Te (trekkes i vann)8 Vitamin C 10 mg
Niacin 1,2 mg
Vitamin B6 0,18 mg
Sink 0,75 mg
Selen 6,9 µg
Alkoholfrie drikkevarer basert på melk og kaffe Niacin 6,4 mg
Vitamin B6 0,56 mg
Vegetabilske alternativer til «is-kaffelatte» Vitamin D 0,75 µg
Vitamin E 1,8 mg
Kalsium 120 mg
Fluortabletter Fluor 2,3 mg
Halspastiller Vitamin C 215 mg
Sink 12,3 mg
Tyggegummi o.l. Vitamin C 450 mg
Kalsium 1300 mg
Sink 24,3 mg
Fluor 10 mg
Vingummi Niacin 4,0 mg
1 Tilsetning av tiamin, riboflavin, vitamin B12, biotin, pantotensyre, kalium, klorid og natrium, er unntatt fra kravet om melding i § 4, forutsatt at tilsetningen ikke innebærer risiko for menneskers helse.
2 Indirekte tilsetning av vitaminer eller mineraler til et produkt, ved at en av ingrediensene i produktet er tilsatt vitaminer eller mineraler som følge av obligatoriske krav om slik tilsetning produksjonslandet, er unntatt fra kravet om melding i § 4.
3 Inkluderer laktosereduserte og laktosefrie produkter.
4 Kan være pulver eller tabletter som skal løses i vann. Maksimalt innhold angir innholdet pr. 100 ml i det drikkeklare produktet (uansett om næringsdeklarasjonen på produktet gjelder for produktet som det selges, eller for produktet som det drikkes (ferdig utblandet)).
5 Gjelder bare for produkter som er beregnet for personer fra og med 18 år.
6 Gjelder for maksimalt anbefalt inntak på 500 ml per døgn.
7 Gjelder for maksimalt anbefalt inntak på 200 ml per døgn.
8 Maksimalt innhold angir innholdet pr. 100 ml i det drikkeklare produktet (uansett om næringsdeklarasjonen på produktet gjelder for produktet som det selges, eller for produktet som det drikkes).
9 Kan være pulver som skal oppløses i melk. Maksimalt innhold angir innholdet pr. 100 ml i det drikkeklare produktet (uansett om næringsdeklarasjonen på produktet gjelder for produktet som det selges, eller for produktet som det drikkes (ferdig utblandet)).
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

4.2 Opplysningsplikt ved tilsetning av vitaminer og mineraler i samsvar med positivlisten

Tilsetning av vitaminer og mineraler i tråd med vilkårene i positivlisten i vedlegg 1 utløser i noen tilfeller krav om at dere må sende inn opplysninger til Mattilsynet.

I forskrift om vitamintilsetning mv. kalles dette "krav om innsending av opplysninger". I annet regelverk betegnes tilsvarende krav ofte som "meldeplikt".

Opplysningsplikt ved første omsetning i Norge

Hvis dere er ansvarlig for den første omsetningen i Norge av et produkt der tilsetningen av vitaminer og mineraler er i tråd med vilkårene i positivlisten i vedlegg 1, skal dere sende inn visse opplysninger om dere selv og produktet til Mattilsynet på forhånd. Dette er opplysninger om virksomhetens navn og postadresse, produktets navn, ingrediensliste og næringsdeklarasjon.

Det skal bare sendes inn opplysninger en gang for det samme produktet (identisk produktnavn og tilsetning/innhold).

Ettersend eventuelle endringer i opplysninger

Skjer det endringer i de opplysningene dere først sendte inn, må dere ettersende disse. Dette gjelder for eksempel både dersom dere får ny adresse, eller dersom dere gjør endringer ved produktet som påvirker innholdet, men uten at endringen utløser plikt til å melde eller søke om tillatelse (se nedenfor).

Gi beskjed dersom omsetningen av produktet opphører

Ved permanent opphør av omsetningen av produktet i Norge, skal dere også sende inn opplysninger om dette til Mattilsynet.

I disse tilfellene er det ingen opplysningsplikt

Plikten til å sende opplysninger gjelder ikke hvis

  • dere har meldt tilsetningen av vitaminer eller mineraler til et næringsmiddel, unntatt kosttilskudd etter § 4
  • produktet ikke er tilsatt andre vitaminer eller mineraler enn natrium, klorid eller kalium
  • produktet er et kosttilskudd som kun er tilsatt vitaminer og mineraler

    Tilsetning av vitaminer og mineraler er regulert i kosttilskuddforskriften. Der er plikt til å sende inn opplysninger ennå ikke iverksatt. Se § 10 Meldeplikt i forskrift om kosttilskudd.

Skjema for innsending av opplysninger om tilsetning i samsvar med positivlistene

Når dere skal sende inn opplysninger etter § 5, skal dere bruke skjemaet nedenfor. 

Dette skjemaet skal brukes ved innsending av opplysninger om næringsmidler unntatt kosttilskudd i alle de tilfellene plikten til å sende inn opplysninger utløses.

Innsending av opplysninger om et næringsmiddel, unntatt kosttilskudd, som er tilsatt vitaminer, mineraler og/eller visse "andre stoffer"

Last ned skjema (PDF)

Regelverk
Forskrift om vitamintilsetning mv. til næringsmidler
§ 5. Krav om innsending av opplysninger om virksomhetens navn og adresse, produktets navn, ingrediensliste og næringsdeklarasjon til Mattilsynet
EØS-produsenten, EØS-importøren eller andre, som er ansvarlig for den første omsetningen i Norge av et næringsmiddel som er tilsatt vitaminer eller mineraler i samsvar med kravene i vedlegg 1, skal før næringsmidlet omsettes i Norge, sende opplysninger om virksomhetens navn og postadresse, produktets navn, ingrediensliste og næringsdeklarasjon til Mattilsynet. Dette gjelder ikke for virksomheter som etter § 4 har meldt tilsetningen av vitaminer eller mineraler til næringsmidler, unntatt kosttilskudd.
Senere endringer i de opplysningene som er sendt til Mattilsynet etter første ledd, og opplysninger om permanent opphør av omsetning av næringsmidlet i Norge, skal også sendes til Mattilsynet.
Næringsmidler som ikke er tilsatt andre vitaminer eller mineraler enn natrium, klorid eller kalium, er unntatt fra kravene i første og annet ledd.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

4.3 Hvis tilsetningen av vitaminer og mineraler ikke allerede er tillatt, skal du sende en melding

Hvis produktet er tilsatt en høyere mengde av et stoff enn den mengden som er tillatt og oppført i den aktuelle næringsmiddelkategorien i positivlisten i vedlegg 1 i forskriften, må dere ha en tillatelse fra Mattilsynet før dere kan selge produktet i Norge. Det gjelder også hvis det aktuelle stoffet ikke er tillatt i den relevante næringsmiddelkategorien.

Det vil si at du skal sende en melding til Mattilsynet der du ber om tillatelse til tilsetningen. Se § 4 og vedlegg 2 i forskriften.

I § 4 omtales dette kravet som "meldeplikt". I praksis behandler Mattilsynet en slik melding som en søknad, ved at vi vurderer den aktuelle tilsetningen og gir tillatelse til eller forbud mot tilsetningen. 

Slik gjør du

Meldingen skal inneholde de opplysningene og den dokumentasjonen som kreves i vedlegg 2 i forskriften, og du skal fylle inn og sende skjemaet nedenfor (Skjema 1. Melding om og søknad om tillatelse til tilsetning av vitaminer, mineraler og visse andre stoffer til næringsmidler, unntatt kosttilskudd).

For meldinger som kun gjelder vitaminer og mineraler, skal du ikke fylle i DEL B2, DEL 3 og DEL 5 i skjemaet.

Melding om og søknad om tillatelse til tilsetning av vitaminer, mineraler og eller visse "andre stoffer" til næringsmidler, unntatt kosttilskudd

Last ned skjema (PDF)

Regelverk
Forskrift om vitamintilsetning mv. til næringsmidler
§ 4. Meldeplikt ved tilsetning av vitaminer og mineraler som ikke er i samsvar med vilkårene i vedlegg 1
Dersom en virksomhet vil tilsette vitaminer eller mineraler til næringsmidler, og tilsetningen ikke er i samsvar med vilkårene i vedlegg 1, skal virksomheten melde tilsetningen til Mattilsynet. Meldingen skal inneholde alle de opplysningene som kreves i vedlegg 2. Meldingen gjelder utelukkende for tilsetning av de aktuelle vitaminene og mineralene til det konkrete næringsmidlet. Meldingen regnes som innlevert når Mattilsynet har sendt bekreftelse til virksomheten om at alle opplysningene som kreves i vedlegg 2 er mottatt.
Virksomheten kan ta tilsetningen i bruk seks måneder etter at meldingen regnes som innlevert etter første ledd. Hvis meldingen inneholder data som allerede er innsendt, vurdert og godkjent i et annet EØS-land, og denne vurderingen er sendt til Mattilsynet, kan virksomheten ta tilsetningen i bruk tre måneder etter at meldingen regnes som innlevert etter første ledd. Mattilsynet kan ved behov forlenge denne perioden fra tre til seks måneder, og skal i så fall varsle virksomheten om dette. Den meldte tilsetningen kan bare brukes i samsvar med opplysningene i meldingen, og forutsatt at ikke Mattilsynet etter tredje ledd har fattet enkeltvedtak om forbud mot tilsetningen eller om andre restriksjoner for tilsetningen enn de som framgår av meldingen.
Mattilsynet kan innen utløpet av fristene i annet ledd for når en meldt tilsetning kan tas i bruk av virksomheten og på et hvilket som helst senere tidspunkt etter at tilsetningen er tatt i bruk, fatte enkeltvedtak om forbud mot eller om andre restriksjoner for tilsetningen enn de som framgår av meldingen, herunder tidsbegrensning eller begrensning til bruk i enkelte næringsmiddelkategorier. Risiko for menneskers helse skal tillegges avgjørende betydning i helhetsvurderingen av om det er nødvendig med forbud mot eller restriksjoner for tilsetningen.
Dersom Mattilsynet ved behandling av meldinger om tilsetning av vitaminer eller mineraler etter første ledd, til næringsmidler som har opprinnelse i EØS og som er lovlig omsatt i en annen EØS-stat, kommer til at det må fattes enkeltvedtak om forbud mot eller andre restriksjoner for tilsetningen enn de som framgår av meldingen, gjelder bestemmelsene i lov 12. april 2013 nr. 13 om det frie varebytte i EØS (EØS-vareloven) § 1 jf. forordning (EF) nr. 764/2008.
Vedlegg 2. Opplysninger som skal sendes inn til Mattilsynet sammen med meldinger etter § 4, om tilsetning til næringsmidler, unntatt kosttilskudd, av vitaminer eller mineraler, som ikke er i samsvar med vilkårene i vedlegg 1
Følgende opplysninger skal sendes inn til Mattilsynet sammen med meldinger etter § 4, om tilsetning til næringsmidler, unntatt kosttilskudd, av vitaminer eller mineraler, som ikke er i samsvar med vilkårene i vedlegg 1.
Meldinger skal sendes inn på den måten og på det skjemaet som Mattilsynet bestemmer.
Innholdet i meldingen må settes opp i den rekkefølgen og etter det oppsettet som framgår nedenfor.
  1. 1.
    Melderens navn (EØS-produsent, EØS-importør eller andre, som er ansvarlig for første markedsføring i Norge, eller en representant som melder på vegne av førstnevnte), postadresse, organisasjonsnummer (norske virksomheter), telefonnummer og eventuell epostadresse.
  2. 2.
    Produktets navn.
  3. 3.
    Næringsmiddelkategori og en beskrivelse av produktet.
  4. 4.
    Navnet på de vitaminene eller mineralene som meldes, jf. § 1 jf. vedlegg I til forordning (EF) nr. 1925/2006.
  5. 5.
  6. 6.
    Produktets næringsdeklarasjon, opplysning om tilsatt mengde (unntatt naturlig innhold) og opplysning om den samlede mengden (summen av tilsatt mengde og eventuelt naturlig innhold) av de vitaminene eller mineralene som meldes i produktet og i eventuelle smaksvarianter (produkter der tilsetningen av vitaminer og mineraler til produktene, tilsvarer tilsetningene i det opprinnelige produktet og er innenfor samme næringsmiddelkategori, men der tilsetningen av smaksgivende ingredienser varierer).
  7. 7.
    Produktets og eventuelle smaksvarianters (produkter der tilsetningen av vitaminer og mineraler til produktene, tilsvarer tilsetningene i det opprinnelige produktet og er innenfor samme næringsmiddelkategori, men der tilsetningen av smaksgivende ingredienser varierer) ingrediensliste.
  8. 8.
    Hvis melderen er kjent med andre EØS-land hvor det samme produktet (samme produktnavn og innhold) allerede er lovlig markedsført, jf. lov 12. april 2013 nr. 13 om det frie varebytte i EØS (EØS-vareloven) § 1 jf. forordning (EF) nr. 764/2008, skal dokumentasjon av dette sendes inn.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

4.4 Unntak fra plikten til å sende melding

Det finnes noen unntak fra meldeplikten.

Tiamin, riboflavin, vitamin B12, biotin, pantotensyre, kalium, klorid og natrium

Tiamin, riboflavin, vitamin B12, biotin, pantotensyre, kalium, klorid og natrium er ikke oppført med vilkår for tilsetning i noen av de ulike næringsmiddelkategoriene i positivlisten.

Produkter som kun er tilsatt et eller flere av disse næringsstoffene, kan derfor selges uten forutgående tillatelse, og dere skal derfor ikke sende melding om tilsetning av disse næringsstoffene.  

Dette framgår av fotnote 1 til positivlisten i vedlegg 1.

Dere er imidlertid selv ansvarlige for at inntak av produktet ikke innebærer risiko for menneskers helse, slik dette er nedfelt i matloven.   

Indirekte tilsetning – via ingrediens som er tilsatt vitaminer eller mineraler

I noen land er det obligatorisk å tilsette visse næringsstoffer til visse næringsmiddelkategorier. Dette gjelder for eksempel vitamin D til meieriprodukter i Sverige, jod til husholdningssalt i Danmark og noen andre land og ulike vitaminer og mineraler til mel i for eksempel Nord-Irland.

Indirekte tilsetning av vitaminer eller mineraler til et produkt, ved at en av ingrediensene i produktet er tilsatt vitaminer eller mineraler som følge av obligatoriske krav om slik tilsetning i produksjonslandet er ikke omfattet av meldeplikten.

Dere skal derfor ikke sende melding der dere ber om tillatelse, når tilsetningen av et stoff skjer via en ingrediens i produktet, og denne tilsetningen er obligatorisk i det landet produktet er produsert.

Dette framgår av fotnote 2 til positivlisten i vedlegg 1.

Regelverk
  1. Forskrift om vitamintilsetning mv. til næringsmidler
  2. Matloven - matl
Forskrift om vitamintilsetning mv. til næringsmidler
Vedlegg 2. Opplysninger som skal sendes inn til Mattilsynet sammen med meldinger etter § 4, om tilsetning til næringsmidler, unntatt kosttilskudd, av vitaminer eller mineraler, som ikke er i samsvar med vilkårene i vedlegg 1
Følgende opplysninger skal sendes inn til Mattilsynet sammen med meldinger etter § 4, om tilsetning til næringsmidler, unntatt kosttilskudd, av vitaminer eller mineraler, som ikke er i samsvar med vilkårene i vedlegg 1.
Meldinger skal sendes inn på den måten og på det skjemaet som Mattilsynet bestemmer.
Innholdet i meldingen må settes opp i den rekkefølgen og etter det oppsettet som framgår nedenfor.
  1. 1.
    Melderens navn (EØS-produsent, EØS-importør eller andre, som er ansvarlig for første markedsføring i Norge, eller en representant som melder på vegne av førstnevnte), postadresse, organisasjonsnummer (norske virksomheter), telefonnummer og eventuell epostadresse.
  2. 2.
    Produktets navn.
  3. 3.
    Næringsmiddelkategori og en beskrivelse av produktet.
  4. 4.
    Navnet på de vitaminene eller mineralene som meldes, jf. § 1 jf. vedlegg I til forordning (EF) nr. 1925/2006.
  5. 5.
  6. 6.
    Produktets næringsdeklarasjon, opplysning om tilsatt mengde (unntatt naturlig innhold) og opplysning om den samlede mengden (summen av tilsatt mengde og eventuelt naturlig innhold) av de vitaminene eller mineralene som meldes i produktet og i eventuelle smaksvarianter (produkter der tilsetningen av vitaminer og mineraler til produktene, tilsvarer tilsetningene i det opprinnelige produktet og er innenfor samme næringsmiddelkategori, men der tilsetningen av smaksgivende ingredienser varierer).
  7. 7.
    Produktets og eventuelle smaksvarianters (produkter der tilsetningen av vitaminer og mineraler til produktene, tilsvarer tilsetningene i det opprinnelige produktet og er innenfor samme næringsmiddelkategori, men der tilsetningen av smaksgivende ingredienser varierer) ingrediensliste.
  8. 8.
    Hvis melderen er kjent med andre EØS-land hvor det samme produktet (samme produktnavn og innhold) allerede er lovlig markedsført, jf. lov 12. april 2013 nr. 13 om det frie varebytte i EØS (EØS-vareloven) § 1 jf. forordning (EF) nr. 764/2008, skal dokumentasjon av dette sendes inn.
§ 4. Meldeplikt ved tilsetning av vitaminer og mineraler som ikke er i samsvar med vilkårene i vedlegg 1
Dersom en virksomhet vil tilsette vitaminer eller mineraler til næringsmidler, og tilsetningen ikke er i samsvar med vilkårene i vedlegg 1, skal virksomheten melde tilsetningen til Mattilsynet. Meldingen skal inneholde alle de opplysningene som kreves i vedlegg 2. Meldingen gjelder utelukkende for tilsetning av de aktuelle vitaminene og mineralene til det konkrete næringsmidlet. Meldingen regnes som innlevert når Mattilsynet har sendt bekreftelse til virksomheten om at alle opplysningene som kreves i vedlegg 2 er mottatt.
Virksomheten kan ta tilsetningen i bruk seks måneder etter at meldingen regnes som innlevert etter første ledd. Hvis meldingen inneholder data som allerede er innsendt, vurdert og godkjent i et annet EØS-land, og denne vurderingen er sendt til Mattilsynet, kan virksomheten ta tilsetningen i bruk tre måneder etter at meldingen regnes som innlevert etter første ledd. Mattilsynet kan ved behov forlenge denne perioden fra tre til seks måneder, og skal i så fall varsle virksomheten om dette. Den meldte tilsetningen kan bare brukes i samsvar med opplysningene i meldingen, og forutsatt at ikke Mattilsynet etter tredje ledd har fattet enkeltvedtak om forbud mot tilsetningen eller om andre restriksjoner for tilsetningen enn de som framgår av meldingen.
Mattilsynet kan innen utløpet av fristene i annet ledd for når en meldt tilsetning kan tas i bruk av virksomheten og på et hvilket som helst senere tidspunkt etter at tilsetningen er tatt i bruk, fatte enkeltvedtak om forbud mot eller om andre restriksjoner for tilsetningen enn de som framgår av meldingen, herunder tidsbegrensning eller begrensning til bruk i enkelte næringsmiddelkategorier. Risiko for menneskers helse skal tillegges avgjørende betydning i helhetsvurderingen av om det er nødvendig med forbud mot eller restriksjoner for tilsetningen.
Dersom Mattilsynet ved behandling av meldinger om tilsetning av vitaminer eller mineraler etter første ledd, til næringsmidler som har opprinnelse i EØS og som er lovlig omsatt i en annen EØS-stat, kommer til at det må fattes enkeltvedtak om forbud mot eller andre restriksjoner for tilsetningen enn de som framgår av meldingen, gjelder bestemmelsene i lov 12. april 2013 nr. 13 om det frie varebytte i EØS (EØS-vareloven) § 1 jf. forordning (EF) nr. 764/2008.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Matloven - matl
§ 5. Etterlevelsesplikt og systematiske kontrolltiltak
Virksomheten skal sørge for at relevante bestemmelser gitt i eller i medhold av denne loven etterleves. Kongen kan gi forskrifter om hvem som er ansvarlig i virksomheten, og om plikt til å gi melding om dette til tilsynsmyndigheten.
Kongen kan gi forskrifter om plikt til å etablere og gjennomføre systematiske kontrolltiltak.
§ 16. Næringsmiddeltrygghet
Det er forbudt å omsette næringsmiddel som ikke er trygt. Et næringsmiddel skal anses for ikke å være trygt dersom det betraktes som helseskadelig eller uegnet for konsum.
Kongen kan gi nærmere forskrifter om når et næringsmiddel anses for ikke å være trygt.
Se hele loven (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no


5. Mattilsynets behandling av meldinger om tilsetning av vitaminer og mineraler til næringsmidler

Meldinger om tilsetning av vitaminer og mineraler til næringsmidler i andre mengder enn det som allerede er tillatt i henhold til vilkårene i vedlegg 1, regnes ikke for innlevert før Mattilsynet har bekreftet at alle opplysninger som kreves for å behandle den aktuelle meldingen, er mottatt.

Etter det tidspunktet har Mattilsynet en viss tid på seg for å vurdere den aktuelle tilsetningen og gi tillatelse til, eller forby tilsetningen.

Perioden er i utgangspunktet seks måneder, men hvis meldingen inneholder data som allerede er innsendt, vurdert og godkjent i et annet EØS-land, og denne vurderingen er sendt til Mattilsynet, kan dere som hovedregel ta tilsetningen i bruk allerede tre måneder etter at meldingen regnes som fullstendig innlevert.

Mattilsynet kan imidlertid på et hvilket som helst tidspunkt fatte enkeltvedtak om forbud mot eller gi andre restriksjoner for tilsetningen enn det som framgår av meldingen.

Risiko for menneskers helse skal tillegges avgjørende betydning i helhetsvurderingen av om det er nødvendig med forbud mot, eller restriksjoner for, tilsetningen.

5.1 Dere får tillatelse dersom tilsetningen ikke medfører risiko for menneskers helse

Mattilsynet gir tillatelse til tilsetning av vitaminer og mineraler dersom tilsetningen ikke fører til et inntak av de aktuelle stoffene i en slik mengde at det utgjør en risiko for menneskers helse.

Mattilsynet bruker en modell for tilsetning av vitaminer og mineraler til næringsmidler utarbeidet av Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) som utgangspunkt for vår behandling av meldinger om tilsetning av vitaminer og mineraler til næringsmidler. Modellen omtales som VKM-modellen.

I modellen har VKM beregnet inntak av ulike vitaminer og mineraler og vurdert hvilke mengder som kan tilsettes mat og drikke uten at tolerable øvre inntaksnivåer (UL) for de ulike stoffene overskrides. Det er den mest sårbare aldersgruppen for hvert enkelt stoff som får betydning for hvilken samlet grenseverdi som gis. For retinol, vitamin D, jern, sink, kobber, selen, jod og fosfor blir den samlede grenseverdien null, det vil si det er i utgangspunktet ikke rom for å gi tillatelse til tilsetning av vitaminer og mineraler til det aktuelle produktet vi vurderer.

Vi bruker VKM-modellen som et viktig utgangspunkt, men skal behandle hver enkelt melding selvstendig og utøve skjønn blant annet ut fra målgruppen for produktet, alder og stoffenes toksisitet. Det betyr at vi i noen tilfeller kan gi tillatelse til en aktuell tilsetning, selv om den samlede grenseverdien er null. Det skal likevel generelt mer til før Mattilsynet gir en tillatelse til tilsetning av de stoffene som har grenseverdi null, enn for andre næringsstoff.

Det er data fra store landsrepresentative kostholdsundersøkelser som brukes inn i beregningene som ligger til grunn for grenseverdiene i VKM-modellen. Dette betyr at tillatelsene henger sammen med hvor mye ulike aldersgrupper i den norske befolkningens inntar av vitaminer og mineraler fra kosttilskudd og kostholdet som helhet.  


6. Gebyr

Dere skal betale gebyr for Mattilsynets behandling av meldinger om tillatelse til tilsetning av vitaminer og mineraler til næringsmidler.

Hver melding vi tar til behandling, skal omhandle bare ett produkt og eventuelle smaksvarianter til dette produktet.

  • For et produkt som er tilsatt bare vitaminer eller mineraler skal gebyret betales én gang. Dette gjelder uansett om det er tilsatt ett eller flere vitaminer eller mineraler.
  • For et produkt som er tilsatt både vitaminer og mineraler, og "andre stoffer" skal det betales to gebyr.
  • Hvis en melding omfatter to eller flere smaksvarianter av et produkt (det eneste som skiller produktene fra hverandre er de smaksgivende ingrediensene, men tilsetningen av vitaminer og mineraler er den samme i begge smaksvariantene) skal det bare betales ett gebyr.

Det er altså typen stoff (vitaminer eller mineraler versus andre stoffer), og ikke antall smaksvarianter som er bestemmende for om dere skal betale ett eller to gebyr. 

Størrelsen på gebyret er avhengig av Mattilsynets faktiske ressursbruk, altså hvor lang tid vi bruker på å behandle saken, og er gitt i kapittel 2 i gebyrforskriften.

Gebyret dekker administrasjonskostnader i forbindelse med behandling av meldingen og blir innkrevd i etterkant av saksbehandlingen.

Når meldingene er ferdig behandlet, sender Mattilsynet et vedtaksbrev med konklusjon om tillatelse til eller forbud mot tilsetningen og varsel om vedtak om gebyr. Tre uker etter brevet med varsel om gebyr er sendt, vil Mattilsynet sende et nytt brev med vedtak om innkreving av gebyr. For gebyrvedtak som er hjemlet i forskrift om gebyrer til Mattilsynet, legges det til et administrasjonsgebyr på kr 100,- pr faktura (jf. § 7).

Reglene for gebyr er gitt i forskrift om betaling av gebyrer for særskilte ytelser fra Mattilsynet.

Regelverk

Forskrift om gebyrer til Mattilsynet

Kapittel II. Gebyrer for særskilte ytelser fra Mattilsynet, jf. § 5
Særskilte ytelser: Gebyr Gebyrklasse
Behandling av søknad om autorisasjon / godkjenning av transportenheter, fartøy, anlegg, virksomheter og områder:
Godkjenning av anlegg fôrproduksjon 14 400 e
Anerkjenning av avlsorganisasjoner 7 200 d
Godkjenning av virksomhet som varmebehandler treemballasje eller trevirke for bruk av ISPM 15-merket 7 200 d
Godkjenning av virksomhet som varmebehandler trevirke med ovnstørking for bruk av Mattilsynets KD 56/30-merke 14 400 e
Tillatelse til hestesenter, omsetning av hester, treningsstall og hestepensjonat 7 200 d
Godkjenning av eksportvirksomheter, levende dyr 7 200 d
Godkjenning av avlsstasjoner 7 200 d
Godkjenning av dyreforsøk 7 200 d
Godkjenning av pilotforsøk (dyreforsøk) 4 500 c
Godkjenning av oppdrettere, formidlere, brukere, lokaler i forbindelse med dyreforsøk 7 200 d
Godkjenning av anlegg som behandler animalske biprodukter 14 400 e
Godkjenning av slakteri/tilvirkningsanlegg for akvatiske dyr fra akvakulturanlegg 14 400 e
Godkjenning av akvakulturanlegg i ikke-godkjent sone 72 000 g
Godkjenning av transportenheter, akvakulturdyr og fangstbasert havbruk 4 500 c
Godkjenning av fabrikkskip 7 200 d
Godkjenning av gjenutleggingsområder for skjell 7 200 d
Godkjenning av produksjonsområder 7 200 d
Godkjenning av ekspedisjonssentraler for skjell 36 000 f
Godkjenning av rensesentraler skjell 14 400 e
Godkjenning av fangstfartøy – sjøpattedyr 4 500 c
Godkjenning av virksomhet som mottakssted for kjøtt fra sjøpattedyr 7 200 d
Godkjenning av kontrollsted for selkjøtt 4 500 c
Godkjenning av lokaler på land hvor fiskevarer tilvirkes 14 400 e
Godkjenning, slakting landdyr – moderat 14 400 e
Godkjenning, slakting landdyr – omfattende 36 000 f
Godkjenning, produksjon/pakking/omsetning 14 400 e
Godkjenning av frittstående lager 7 200 d
Godkjenning av vannforsyningssystem – enkel 14 400 e
Godkjenning av vannforsyningssystem – omfattende 72 000 g
Endringsgodkjenning av vannforsyningssystem – enkel 14 400 e
Endringsgodkjenning av vannforsyningssystem – omfattende 36 000 f
Godkjenning av vannkilde /utvinning av vann / tapping av vann på flaske 36 000 f
Behandling av meldinger, søknader om tillatelse og godkjenning av produkter:
Godkjenning av vannbehandlingsprodukter 14 400 e
Behandling av:
a) meldinger om tilsetning av vitaminer og mineraler til næringsmidler, unntatt kosttilskudd og
b) meldinger og søknader om tillatelse til tilsetning av «andre stoffer» til næringsmidler, herunder kosttilskudd
14 400 e
Godkjenning av GM – mat og fôr som ikke er godkjenningspliktig etter genteknologiloven – forenklet søknad 14 400 e
Godkjenning av GM – mat og fôr som ikke er godkjenningspliktig etter genteknologiloven – full risikovurdering 36 000 f
Godkjenning av GM – mat og fôr som ikke er godkjenningspliktig etter genteknologiloven – full risikovurdering med stort omfang 72 000 g
Behandling av søknad om tillatelse til bruk av råvare 14 000 e
Utstedelse av sertifikater/attester/erklæringer:1
Utstedelse av dyrehelsesertifikat for akvakulturdyr – inspeksjon, jf. forordning (EU) 2016/429 art. 208 4 500 c
Andre særskilte ytelser:
Prøving og godkjenning av plantesorter, pr. år2 16 400 g
Kopi av DUS-test bestilt fra utenlandsk prøveinstitusjon3 3 750
DUS-test gjennomført i utlandet 72 000 g
Godkjenning for bruk av varebetegnelser for gjødselvarer 4375 c
Gebyrklasser: Gebyr
a: 1 timeverk opp til 2 timeverk 900
b: 2 timeverk opp til 5 timeverk 1 800
c: 5 timeverk opp til 1 dagsverk 4 500
d: 1 dagsverk opp til 2 dagsverk 7 200
e: 2 dagsverk opp til 1 ukeverk 14 400
f: 1 ukeverk opp til 2 ukeverk 36 000
g: 2 ukeverk opp til 5 ukeverk 72 000
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no


7. Det er ikke tillatt å tilsette vitaminer og mineraler til alkoholholdige drikkevarer

Alkoholholdige drikkevarer med et alkoholinnhold på over 1,2 % vol. kan ikke tilsettes vitaminer og mineraler.

Se artikkel 4 i forordningen.

Regelverk

Forskrift om vitamintilsetning mv. til næringsmidler

Artikkel 4
Begrensninger i forbindelse med tilsetting av vitaminer og mineraler
Vitaminer og mineraler kan ikke tilsettes i:
  1. a.
    ubearbeidede næringsmidler, herunder men ikke begrenset til, frukt, grønnsaker, kjøtt, fjørfe og fisk,
  2. b.
    drikkevarer som inneholder mer enn 1,2 volumprosent alkohol, bortsett fra og som unntak fra artikkel 3 nr. 2, produkter:
    1. i.
      nevnt i artikkel 44 nr. 6) og 13) i rådsforordning (EF) nr. 1493/1999 av 17. mai 1999 om den felles markedsordning for vin,1
    2. ii.
      som ble brakt i omsetning før vedtakelsen av denne forordning, og
    3. iii.
      som en medlemsstat har underrettet Kommisjonen om i samsvar med artikkel 11,
    og forutsatt at ingen ernærings- eller helsemessige påstander framsettes.
Ytterligere næringsmidler eller næringsmiddelkategorier der det ikke må tilsettes bestemte vitaminer og mineraler, kan fastsettes i samsvar med framgangsmåten nevnt i artikkel 14 nr. 2, i lys av vitenskapelige data og med hensyn til deres næringsverdi.
1 EFT L 179 av 14.7.1999, s. 1. Forordningen sist endret ved forordning (EF) nr. 2165/2005 (EFT L 345 av 28.12.2005, s. 1).
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no


8. De ulike trinnene i saksgangen

Her ser du saksgangen for innsending og behandling av meldinger etter § 4, trinn for trinn.

Dette skal dere gjøre før Mattilsynet begynner å behandle saken

Send inn melding eller søknad.

  • Fyll i skjema 1 og send til postmottak@mattilsynet.no
  • Legg ved all dokumentasjon som kreves i vedlegg 2, Opplysninger som skal sendes inn til Mattilsynet, sammen med meldinger etter § 4, om tilsetning til næringsmidler, unntatt kosttilskudd, av vitaminer eller mineraler som ikke er i samsvar med vilkårene i vedlegg 1.

Dette skal dere, ved behov, gjøre underveis i Mattilsynets vurdering og behandling av saken:

Send inn informasjon og dokumentasjon som Mattilsynet eventuelt etterspør innen gitte frister.

Dette skal Mattilsynet gjøre når vi mottar en melding

  1. Mattilsynet registrerer saken i sine systemer.
     
  2. Mattilsynet sender et første informasjonsbrev. Dette er en kvittering for mottatt melding og informasjon om plikten til å betale gebyr.
     
  3. Vi sender eventuelt et nytt brev der vi ber om opplysninger og dokumentasjon som mangler. 
    Noen ganger hopper vi over det første brevet, og sender et samlet brev som både er en kvittering for at vi har mottatt saken, informasjon om plikten til å betale gebyr, og beskjed om hva som mangler i saken og som dere må sende inn før vi kan ta saken til behandling.
     
  4. Når vi er sikre på at vi har mottatt all nødvendig dokumentasjon, sender vi et eget brev der vi bekrefter meldingen som fullstendig innlevert.
    Det er først nå saksbehandlingstiden begynner å løpe.
    Mattilsynet har tre eller seks måneder på seg på å behandle saken.
     
  5. Vi behandler saken – med utgangspunkt i en risikovurderingsmodell utviklet av VKM som gir grenseverdier for tilsetning av de ulike vitaminene og mineralene. Det er de mest sårbare aldersgruppene i befolkningen som gir grenseverdiene. Alle saker skal vurderes individuell, og skjønn utøves der det er relevant.

Når Mattilsynet gir tillatelse:

  1. Mattilsynet fatter vedtak om tillatelse til tilsetningen til den aktuelle tilsetningen til det aktuelle produktet.
    I vedtaket gir vi også endelig varsel om vedtak om gebyr.
     
  2. Mattilsynet fatter vedtak om gebyr og utsteder faktura.
    Saken lukkes.
     
  3. Nye tillatelser, med vilkårene for tilsetningen, foreslås innført i positivlisten i vedlegg 1 i forskrift om vitamintilsetning i høring til neste oppdatering av vedlegg 1.
     
  4. Etter høring, og medfølgende prosesser for dette, føres endringene inn i positivlisten i vedlegg 1.

Når Mattilsynet gir forbud mot tilsetningen:

  1. Mattilsynet sender varsel om vedtak med frist for å uttale seg i saken.
     
  2. Mattilsynet fatter vedtak med forbud mot tilsetningen vedtak – med varsel om vedtak om gebyr.
     
  3. Mattilsynet fatter vedtak om gebyr og utsteder gebyr.
    Saken lukkes.

Dette skal dere gjøre etter at Mattilsynet har ferdigbehandlet saken

Betal gebyr innen fristen.

Ved tillatelse: Påse at dere oppfyller alle krav i næringsmiddelregelverket, inkludert merking og markedsføring.

Ved forbud mot tilsetningen: Det aktuelle produktet kan ikke omsettes i Norge. Dere har generell klageadgang etter forvaltningsloven.