Ulovlig bruk av ekstrakter som tilsetningsstoffer

Tilsetningsstoffer blir tilsatt til næringsmidler for å fylle et teknologisk behov. Noen produsenter bruker planteekstrakter for å fylle de samme behovene som godkjente tilsetningsstoffer skal oppfylle. Mattilsynet mener at dette ikke er tillatt.

Publisert

Mattilsynet bygger denne tolkningen av regelverket på en tolkningsuttalelse fra den stående EU-komiteen for planter, dyr, mat og fôr.


Godkjente tilsetningsstoffer

I produksjonen av ulike næringsmidler kan det være teknologiske behov, som for eksempel å endre konsistens, øke holdbarheten eller gjenopprette farge. Til dette bruker produsentene tilsetningsstoffer.

For å sikre trygge næringsmidler, og for at forbrukerne skal få riktig informasjon er det regler om hvordan tilsetningsstoffer skal brukes og merkes. Regelverket inneholder blant annet

  • en liste over alle godkjente tilsetningsstoffer
  • en liste over alle de definerte næringsmiddelkategorier
  • en liste som viser hvilke tilsetningsstoffer i hvilke mengder det er tillatt å bruke i hver eneste næringsmiddelkategori.

Listen som viser hvilke tilsetningsstoffer som kan brukes i de forskjellige næringsmidlene, kalles ofte for positivlisten. Denne listen oppgir alle lovlige kombinasjoner av stoff, mengde og næringsmiddelkategori. Hvis en kombinasjon ikke fins på listen, er det ikke lov å bruke stoffet på denne måten.

Du finner positivlisten under "Regelverk".

Regelverk


Planteekstrakter kan være brukt som tilsetningsstoffer

Planteekstrakter som blir brukt for å oppfylle et teknologisk behov, vil være ulovlig bruk, fordi ekstraktene ikke er godkjent som et tilsetningsstoff (har ikke E-nummer).

Noen produsenter ønsker å selge "clean label"-produktene sine som så "rene" som mulig, og helst uten å merke at de har brukt tilsetningsstoffer. Blant annet ser vi at flere produsenter bruker ekstrakter (for eksempel av frukt, krydder og gjær) istedenfor de godkjente tilsetningsstoffene. 

En rekke planteekstrakter kan være både aromagivende og/eller fargegivende ingredienser  som og kan benyttes i produksjon av næringsmidler, men de kan ikke bli benyttet som alternativ til tilsetningsstoffer. Tilsetningsstoffer er stoffer som er godkjente i regelverket, og skal kunne oppfylle spesifikke teknologiske behov i næringsmidlet. Planteekstrakter som kan oppfylle et teknologisk behov, følger ikke de vanlige reglene for godkjenning, bruk og merking av tilsetningsstofferr, og kan derfor ikke bli brukt som tilsetningsstoffer.

Bygger tolkningen på uttalelse fra faglig komité

EUs medlemsland har diskutert problemstillingen med planteekstrakter og tilsetningsmidler, og har kommet med en veiledende tolkningsuttalelse som har til hensikt å oppnå en felles forståelse av regelverket.

Den stående komiteen har tidligere uttalt seg om "spinatekstrakt som inneholder høye nivåer av nitrat brukt i pølser" i 2006, og om "bruk av gjæret vegetabilsk buljong, beriket med nitritt" i 2012. I begge disse tilfellene har stående komité valgt å si at disse to planteekstraktene er bruk av ikke godkjent tilsetningsstoff. Her er det benyttet nitrittkilde som ikke er i samsvar med renhetskriteriene og spesifikasjonene til tilsetningsstoffene E 249 kaliumnitritt og 250 natriumnitritt.

Tolkningsuttalelsen som komiteen nå har kommet med, utvider forståelsen av at alle planteekstrakter som kan inneholde stoffer som oppfyller samme teknologisk behov som tilsetningsstoffet, er bruk av ikke godkjent tilsetningsstoff. Mattilsynet følger denne tolkningen.

Uttalelsen fra den stående komiteen skal hjelpe de nasjonale myndighetene med å tolke regelverket for tilsetningsstoffer. Uttalelsen har ikke vært behandlet i EU-kommisjonen. Det er EU-domstolen som kan ta stilling til om denne tolkningen av reglene er riktig.

Les tolkningsuttalelsen fra den stående EU-komiteen for planter, dyr, mat og fôr

Use of plant extracts rich in constituents performing a technological function (PDF)