Sammenlignende ernæringspåstander – påstander som viser til økt eller redusert innhold av et gitt næringsstoff

Utdypende om ernæringspåstander som viser til økt eller redusert innhold av et gitt næringsstoff (sammenlignende påstander).

Publisert

Oversikt: Tillatte ernæringspåstander som viser til økt eller redusert innhold av et gitt næringsstoff

Påstand

Eksempler på alternativ formulering

Vilkår for bruk

Redusert energiinnhold

  • energiredusert
  • mindre kalorier
  • minst 30 % lavere energiinnhold
  • må oppgi hvilket stoff (fett/ karbohydrater) som gir denne reduksjonen

Økt innhold av [næringsstoffets navn]

  • mer omega-3
  • økt proteininnhold
  • høyere kostfiberinnhold

Må oppfylle vilkårene for «kilde til», og innholdet må være minst 30 % høyere

Redusert innhold av [næringsstoffets navn]

  • fettredusert
  • lavere saltinnhold

Minst 30 % lavere

For mikronæringsstoffer:
– minst 10 % lavere enn referanseverdiene i matinformasjonsforordningen

For natrium/salt:
– minst 25 % lavere

Utdypende krav til «redusert innhold av mettet fett» og «redusert innhold av sukker»

Lett/light

  • lett, mindre sukker
  • lett, mindre fett
  • bruk må oppfylle de vilkårene som gjelder for påstanden «redusert innhold av [næringsstoffets navn]»
  • må oppgi hvilke egenskaper som gjør matvaren «lett» eller «light»

Dette kalles sammenlignende påstander fordi de sammenligner et næringsmiddel med andre næringsmidler av samme type og angir hvordan de er forskjellige. Regelverket gir også detaljerte bestemmelser om når og under hvilke vilkår slike sammenlignende påstander kan brukes. Det er artikkel 9 i påstandsforordningen som gir disse bestemmelsene.

Les mer om sammenligningsgrunnlag og tilhørende betingelser i «Mer om sammenlignende ernæringspåstander».

Siden er en del av denne veiledningen: