Dere skal sikre at distribusjonssystemet er i tilfredsstillende stand og driftes godt
Dette kravet gjelder uansett om vannforsyningssystemet deres forsyner to abonnenter eller mer enn 100 000. Det må vurderes i hvert enkelt tilfelle hva det vil si at distribusjonssystemet er i tilfredsstillende stand, og hva det vil si at driften er tilfredsstillende.
Et distribusjonssystem i dårlig stand kan lett få innsug av forurensninger gjennom sprekker og hull hvis det skulle oppstå undertrykk. Både tilstanden og driften er viktige for å kunne levere tilstrekkelige mengder helsemessig trygt drikkevann.
For å oppfylle kravet om at distribusjonssystemet skal være i tilfredsstillende stand, må dere ha oversikt over tilstanden. Dere må også gjøre en vurdering av denne tilstanden og på dette grunnlaget sette i verk tiltak for utbedring.
Hvordan skal dere kjenne tilstanden på distribusjonssystemet?
Alle delene av distribusjonssystemet må vurderes. Under har vi laget en liste over noen eksempler på hva som kan ha betydning. Listen er ikke fullstendig.
- Vannledninger: alder, materialtyper og -kvalitet, teknisk tilstand (korrosjon), vurderinger av hvordan vannkvaliteten og forhold i grunnen påvirker de ulike materialene, lekkasje.
- Kummer: alder, utforming, ventiltyper, type brannventiler, drenering, funksjonalitet (er det mulig å åpne og stenge ventilene).
- Drikkevannsbasseng: utforming og teknisk tilstand, overvannsavløp fra tak, overflatemateriale innvendig i bassenget, oppholdstid, sirkulasjon, temperatur, lystetthet, mulighet for rengjøring uten avbrudd i vannforsyningen.
Det er nyttig å ha et system som fanger opp unormalt vannforbruk, for eksempel gjennom vannmålere installert på hensiktsmessige steder på distribusjonssystemet.
Mattilsynet fraråder etablering av tredjepartsinstallasjoner
Installasjoner som drar nytte av drikkevann som energikilde, eller tilfeller der vannledninger blir benyttet for å føre fiberoptiske kabler frem til abonnentene, er eksempler på tredjepartsinstallasjoner. Hvis det legges tredjepartsinstallasjoner i distribusjonssystemet, kan det være utfordrende å drifte distribusjonssystemet på en tilfredsstillende måte for å hindre forurensning. Det kan være en forurensningsrisiko både ved installering, drift og vedlikehold av tredjepartsinstallasjonen. Det foreligger dessuten lite informasjon om hvilken påvirkning slike har på drikkevannskvaliteten. Mattilsynet fraråder derfor etablering av tredjepartsinstallasjoner i distribusjonssystemer.
Takvann fra drikkevannsbasseng utgjør en forurensningsrisiko
Mattilsynet anbefaler at takvann ledes gjennom utvendige nedløpsrør, slik at risikoen for forurensning av drikkevannet minimeres. Hvis dere likevel velger å lede takvannet gjennom innvendige rør er det viktig at dere følger med på at takvannet ikke kan forurense drikkevannet.
Dere skal bidra til bærekraftig bruk av grunnvann og råvann
Vannforskriftens formål er blant annet å bidra til bærekraftig bruk av grunnvann og overflatevann. Det samme er slått fast i FNs bærekraftmål for 2030. Gjennom nasjonale mål for vann og helse 2014 er det satt et mål at lekkasje fra det enkelte distribusjonssystemet må reduseres.
Det er ikke tilstrekkelig at dere har god kontroll på driften av distribusjonssystemet, hvis dette er i dårlig stand. Dere skal