-
- Standard driftsprosedyrer (SOP-er)
Standard driftsprosedyrer beskriver rutinemessige driftsprosesser som må utføres for å sikre effekten av biosikkerhetsplanen. Hver standardprosedyre bør ha tydelige beskrivelser av formål, personalansvar, prosedyren (inkludert journalføring), forsiktighetsregler og en dato for revidering.
-
- Opplæring av personale
Personalet skal læres opp i bruken av standard driftsprosedyrer, inkludert utfylling av skjemaer, sjekklister og annen dokumentasjon knyttet til hver prosedyre, samt rutinemessige kommunikasjonskrav.
Biosikkerhetsplanen bør inkludere et opplæringsprogram for å sikre at alt personale har oppfattet sin rolle i gjennomføringen av biosikkerhet ved akvakulturanlegget.
-
- Dokumentasjon og journalføring
Biosikkerhetsplanen beskriver dokumentasjonen som er nødvendig for å vise at driften samsvarer med planen. Detaljnivået som kreves i dokumentasjonen, avhenger av resultatene i vurderingen av smitteveier.
Eksempler på dokumentasjon som kreves inkluderer utformingen av akvakulturanlegget, forflytninger av akvatiske dyr, opprinnelsen, destinasjonen og helsestatus til de akvatiske dyrene som introduseres inn i akvakulturanlegget, karantenetiltak, registreringer av besøkende til anlegget, rømming, dyretetthet, fôring og veksthastigheter, registreringer av personellopplæring, behandlinger/vaksinering, vannkvalitet, rengjøring og desinfeksjon, antall syke dyr og dødelighet (inkludert fjerning og avhending av døde dyr), overvåking og laboratorieresultater.
-
- Beredskapsplaner
Prosedyrer bør utvikles og, når det er nødvendig, gjennomføres for å minimere påvirkningen av nødsituasjoner, sykdomsutbrudd eller uavklart dødelighet hos akvatiske dyr. Disse prosedyrene bør inkludere klare grenser som hjelper til med å identifisere slike hendelser og aktivere beredskapsplaner, inkludert varsling og rapporteringskrav.
-
- Helseovervåking
Helseovervåking som en del av biosikkerhetsplanen inkluderer overvåking av helsestatusen til akvatiske dyr i akvakulturanlegg. Overvåking bør utføres på avdelings- og anleggsnivå. Aktiviteter kan inkludere sykdomsovervåking, rutineovervåking av bestanden for viktige helse- og produksjonsparametere (f.eks. av personale, fiskehelsebiolog, veterinær), registrering av kliniske tegn på sykdom, andel syke dyr og dødelighet, laboratorietestresultater og analyse av denne informasjonen (f.eks. beregning av andel syke dyr og dødelighet).
-
- Rutinemessig gjennomgang og revisjon
Biosikkerhetsplanen skal beskrive en systematisk revisjonsplan for å verifisere gjennomføringen og samsvar med kravene i biosikkerhetsplanen. Rutinemessig revisjon av biosikkerhetsplanen er nødvendig for å sikre at den fortsetter å adressere biosikkerhetsrisikoer på en effektiv måte.
Biosikkerhetsplanen bør også gjennomgås minst årlig eller som svar på endringer i driften til akvakulturanlegget, endringer i anleggets utforming, endringer i driften av anlegget , identifisering av en ny sykdomsrisiko eller forekomsten av en biosikkerhetshendelse. Biosikkerhetshendelser og handlinger for å løse dem bør dokumenteres for å vurdere endringer av standard driftsprosedyrer.
Veilederen ble opprettet første gang i 2021 / Oversatt til norsk av Mattilsynet mai 2023