Håndtering av Salmonella i kjøtt

På denne siden finner du informasjon om Salmonella, hvilke krav vi i Mattilsynet stiller til virksomheter som håndterer kjøtt og hvordan vi følger opp dette.

Publisert

Innhold på denne siden

  1. Håndtering av kjøtt med påvisning eller mistanke om Salmonella 
  2. Tilbaketrekking etter funn eller mistanke om Salmonella i kjøtt
  3. Tiltak for fjerning av Salmonella
  4. Hva skjer med kjøtt med salmonella? 
  5. Hvem kan bruke kjøttprodukter laget av råvare med Salmonella? 

Se hvilke krav som gjelder for  verifikasjon av forsendelser av samhandlet kjøtt (salmonellagarantien)


Håndtering av kjøtt med påvisning eller mistanke om Salmonella 

Alle virksomheter skal reagere på all mistanke om eller påvist forekomst av salmonella i kjøtt.

Ved påvist salmonella skal dere behandle næringsmidlene på en måte som sikrer at salmonella fjernes, eller behandle næringsmidlene i samsvar med forskrift om animalske biprodukter. 

Får dere mistanke om mulig helsefare i mat eller drikke, skal dere umiddelbart varsle Mattilsynet og trekke eller kalle tilbake varen. 

Regelverk


Tilbaketrekking etter funn eller mistanke om Salmonella i kjøtt

En virksomhet som får mistanke om mulig helsefare i mat eller drikke, skal umiddelbart varsle Mattilsynet og trekke eller kalle varen tilbake.

Dersom et produkt som må trekkes tilbake har nådd forbruker, har dere som virksomhet plikt til å informere forbrukerne.

I tillegg vil Mattilsynet publisere en nettmelding om saken, men det fjerner ikke virksomhetens plikt til selv å publisere informasjon om sin tilbaketrekking. 

Tilbaketrekking av produkt betyr at virksomheten trekker produktet tilbake fra markedet, det vil si fra grossistlager, butikker og liknende.

Tilbakekalling av produkt betyr at virksomheten ber forbrukerne kaste produktet, eller returnere det til butikken det er kjøpt.

Meldeskjema for virksomhetene

Plikten til å trekke tilbake varer fra markedet inntrer allerede ved mistanke om utrygge produkter, og terskelen for mistanke er lav. Den omfatter ikke bare faktisk mistanke, men også situasjoner der forholdene gir grunn til mistanke. Dere må vurdere konkret i hver sak om varene er, eller kan være, utrygge og skal trekkes tilbake.  

Næringsmidler skal kunne spores i alle ledd i verdikjeden. Dere plikter å gjøre disse opplysningene tilgjengelige for Mattilsynet.  

Se også Veileder om sporbarhet for næringsmidler

Dersom det blir gjort funn som knyttes til næringsmidler som er en del av et parti eller forsendelse, skal hele partiet/ forsendelsen regnes som utrygg, med mindre det motsatte er godtgjort.  

Selv om noen typer Salmonella, for eksempel S. Dublin, anses å kunne gi mer alvorlig sykdom, så skal funn av alle typer Salmonella håndteres likt. Det er unntak for S.enterica subsp. Diarizonae (serotype 61:k:1,5,7), fordi Vitenskapskomiteen for mat og miljø har vurdert at den ikke gir sykdom hos mennesker. (vkm.no)


Regelverk: ot.prp.nr.100 (2002-2003), s.139, merknad til § 6 i Matloven.
 

Regelverk


Tiltak for fjerning av Salmonella

Dersom det blir gjort funn av Salmonella i et kjøttparti, må dere som virksomhet kunne vise at de tiltakene dere gjør, fjerner Salmonella. 

Det er ikke et absolutt krav om verken varmebehandling eller «industriell varmebehandling» i et slikt tilfelle. 

Kjøttet kan enten brukes til humant konsum etter behandling som sikrer fjerning av salmonella, eller behandles i samsvar med forskrift 14. september 2016 nr. 1064 om animalske biprodukter som ikke er beregnet på konsum.

 

Regelverk


Hva skjer med kjøtt med salmonella? 

Partier av kjøtt hvor det er påvist Salmonella kan enten brukes til mat etter behandling som sikrer fjerning av Salmonella, eller behandles i samsvar med forskrift om animalske biprodukter som ikke er beregnet på konsum. 

Regelverk


Hvem kan bruke kjøttprodukter laget av råvare med Salmonella? 

Det er forbudt å omsette et produkt som ikke er trygt.  

I praksis har Mattilsynet tillatt å sende råvarer som kan inneholde salmonellabakterier, til virksomheter som har så gode rutiner at de vil kunne ta imot og behandle kjøttet uten fare for kryssforurensning.

Behandlingen skal fjerne all Salmonella, slik at produktet er trygt når det sendes videre ut i matkjeden. 

Virksomheter som skal avviksbehandle slikt kjøtt, må på forhånd ha rutiner i sitt internkontrollsystem som beskriver hvordan dette skal gjøres. De må for eksempel sikre seg mot kryssforurensning. Før virksomheten kan ta imot slik råvare, bør Mattilsynet også være kjent med den aktuelle rutinen.      

Det er ikke tillatt å sende utrygge råvarer eller utrygge produkter videre ut til et detaljistledd, da det anses som svært lite sannsynlig at disse har forutsetninger for å behandle slikt kjøtt på en trygg måte. Et slikt detaljistledd kan for eksempel være en pizzakjede som ønsker å bruke salami eller pepperoni produsert av mulig salmonella-positiv råvare, som topping på pizza. Det anses ikke som trygt å håndtere en slik risikovare i lokalene til en pizzakjede.