Krav til merking av ferdigpakket mat

Alle ferdigpakkede matvarer skal være merket med visse obligatoriske opplysninger.

Publisert

Innhold på denne siden

  1. Dette er de obligatoriske opplysningene på ferdigpakket mat
  2. Må man oppgi en postadresse for den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket?
  3. Unntak fra kravene
  4. Språk i merkingen 
  5. Merkingens utførelse og plassering
  6. Nettsalg/fjernsalg
  7. Frivillig merking

Kravene gjelder minste salgsenhet til forbruker. I merkingen skal dere blant annet informere om hva matvaren inneholder og næringsinnholdet. Det gjør det lettere for forbrukerne å sammenligne matvarer og ta velbegrunnede valg. 

Merkingen skal være korrekt, gi tilstrekkelig informasjon og ikke villede forbrukerne. Emballasjen og det som står på den, må sees på som en helhet, særlig ved vurdering av villedning. Selve emballasjen, teksten og bilder eller symboler som er brukt, medvirker til at forbrukerne danner seg et inntrykk av matvaren. Også opplysninger på nettsider, i annonser og reklame, skal være i tråd med regelverket. 


Dette er de obligatoriske opplysningene på ferdigpakket mat

All mat som selges ferdig innpakket, skal være merket. Dette er opplysningene som skal være med.

  • Betegnelsen på matvaren skal fortelle hva slags produkt det er. Alle matvarer skal ha et navn eller en betegnelse, og i visse tilfeller en tilleggsbetegnelse. Mer om betegnelser på matvarer.
  • Ingredienslisten skal angi hva matvaren er laget av. Ingrediensene skal stå i fallende vektrekkefølge. I listen skal den ingrediensen det er mest av stå først, nest mest som nummer to og så videre. Mer om ingredienslisten.
  • Tilsetningsstoffer, enzymer og aromaer i matvarer skal angis i ingredienslisten. Tilsetningsstoffer skal angis med E-nummer og/eller spesifikt navn. Funksjonen til tilsetningsstoffet skal også angis, for eksempel antioksidant. 
  • Stoffer som kan fremkalle allergi eller intoleranse, skal være fremhevet i ingredienslisten, for eksempel med fet eller kursiv skrift, slik at de blir mer synlig. Dette kan være ingredienser som egg eller melk. Mer om allergenmerking. 
  • Mengdeangivelse av ingredienser skal angis hvis en ingrediens er fremhevet i merkingen ved tekst eller illustrasjoner. Det skal stå hvor mange prosent av denne ingrediensen eller kategorien av ingredienser, det er i produktet. For eksempel hvor mye havre det er i et havrebrød. 
  • Nettoinnhold som er hvor mye av varen pakningen inneholder, skal angis i vekt eller volum.
  • Holdbarheten skal angis med «Best før…» eller «Siste forbruksdag...». Ferske bakervarer, frisk frukt og grønt er eksempler på matvarer som er unntatt fra dette kravet. Mer om holdbarhetsmerking.
  • Vilkår for oppbevaring og bruk må angis i merkingen dersom det er nødvendig. 
  • Navn eller forretningsnavn og adressen til den driftsansvarlige som selger matvarer i sitt navn eller firmanavn, skal angis på emballasjen. 
  • Opprinnelsesland skal oppgis i noen tilfeller, for eksempel for honning, frisk frukt, ferskt kjøtt. Mer om opprinnelsemerking.
  • Bruksanvisning dersom det er nødvendig for at matvaren kan brukes på riktig måte. 
  • Alkoholinnhold skal angis når innholdet av alkohol overstiger 1,2 volumprosent. Alkoholstyrken skal angis med symbolet % vol. 
  • Næringsdeklarasjonen gir informasjon om næringsstoffene i maten. Mer om næringsdeklarasjon.

Veileder: Kort om merking av matvarer med sjekkliste (PDF)

Eksempel på merking

Skjermbilde 2022-04-01 kl. 10.39.44.png

Regelverk


Må man oppgi en postadresse for den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket?

Navn eller forretningsnavn og adressen til den driftsansvarlige som selger matvarer i sitt navn eller firmanavn, skal angis på emballasjen.

Dersom virksomheten ikke er etablert innenfor EØS, er det den som importerer næringsmidlet til EØS som er driftsansvarlig.

Postadresse er hovedregelen

Hovedregelen er at emballasjen skal merkes med postadresse. Virksomhetene kan imidlertid velge om de i merkingen, på frivillig basis, i tillegg ønsker å opplyse om internettadresse og telefonnummer.

Alternativ kontaktinformasjon kan i noen tilfeller godtas

I visse tilfeller og under visse forutsetninger aksepterer Mattilsynet at virksomhetene i stedet for å oppgi en postadresse i merkingen, bare oppgir alternativ kontaktinformasjon. I slike tilfeller krever vi at virksomheten oppgir både telefonnummer og internettadresse – ikke bare en av delene.

En ytterligere forutsetning for at merking med internettadresse og telefonnummer skal kunne aksepteres i stedet for postadresse, er at forbrukene og tilsynsmyndighetene ved å gå inn på internettadressen eller eventuelt ved å ringe, enkelt og tydelig vil få nødvendig, tilstrekkelig og oppdatert informasjon for å kunne komme i kontakt med virksomheten.

Merking av næringsmidler innen EØS

De fleste medlemsstatene i EU har gitt uttrykk for at de alltid vil kreve merking med opplysning om postadresse for virksomheten. Merking med opplysninger om internettadresse og telefonnummer blir i så fall betraktet som frivillige tilleggsopplysninger som ikke kan erstatte merking med postadresse. Dette kan ha konsekvenser for merking av næringsmidler som skal omsettes innen hele EØS.

Regelverk


Unntak fra kravene

Av ulike årsaker er det i en del tilfeller reduserte krav til merkingen.  

  • Noen pakninger er veldig små. Når den største flaten er under 10 cm², holder det å merke med bare betegnelse, allergene ingredienser, nettoinnhold og holdbarhet.  
  • Når den største overflaten er under 25 cm², er det ikke krav om næringsdeklarasjon, forutsatt at det ikke er merket med ernærings- eller helsepåstander. 
  • Dersom produktets innhold er under 5 mg eller 5 ml, er det også visse unntak. 

Regelverk


Språk i merkingen 

De obligatoriske opplysningene på emballasjen skal være på norsk i det varen selges til forbruker eller storhusholdning.

Du kan også gi opplysningene på et språk som i stavemåten ligner norsk. Varen kan merkes på flere språk, så lenge informasjonen også finnes på norsk eller et språk som ligner norsk.

Regelverk


Merkingens utførelse og plassering

Merkingen skal være godt synlig og lett leselig.

Merkingen skal være godt synlig og lett leselig. Krav til minste skriftstørrelse på 1,2 mm (x-høyde) på obligatoriske opplysninger. Dersom største flaten på emballasjen er mindre enn 80 cm² skal skriftstørrelsen være minst 0,9 mm. 

Betegnelse, nettoinnhold og eventuelt alkoholinnhold skal stå i samme synsfelt. Det samme gjelder også obligatoriske tilleggsopplysninger til betegnelsen, som for eksempel "dypfryst". På rund emballasje er det akseptert at forbrukerne må dreie litt på produktet for å se alle opplysningene. 

Regelverk


Nettsalg/fjernsalg

Forbrukerne skal få de obligatoriske opplysningene også ved kjøp på internett, postordre og liknende.

Eksempel på fjernsalg er markedsføring av matvarer på nett via REKO-ringer. Opplysningene om produktet, med unntak av holdbarhetsdato, må gis før salget avsluttes. Se mer om krav til merking ved netthandel.

 

Regelverk


Frivillig merking

Merking ut over de obligatoriske opplysningene nevnt i starten på denne siden, er frivillig.

Det betyr at det er produsenten som velger å sette den på produktet.

Merkingen, også den som angis frivillig, skal være korrekt, tydelig, enkel for forbrukeren å forstå og ikke være villedende. Frivillig merking skal ikke være til fortrengsel for den obligatoriske merkingen.  

Noen eksempler på frivillig merking er