Salmonella
Salmonella er ein bakterie som er vanleg hos fjørfe og gris, og som kan gi sjukdom hos menneske.
Dei vanlegaste symptoma på sjukdommen er diaré, magesmerter, kvalme og eventuelt også feber. Bakterien smittar stort sett gjennom mat og vatn, men kan også smitte frå person til person, og mellom dyr.
Det er lite Salmonella i norsk mat og blant norske husdyr. Det same gjeld for Sverige, Finland og Island.
Dei fleste nordmenn som blir sjuke av Salmonella, blir smitta på reise i utlandet. Talet på sjukdomstilfelle har gradvis gått nedover dei tre siste åra, noko som kan komme av at det no er mindre Salmonella i fjørfebesetningar og egg i mange europeiske land.
For næringen
Håndtering Salmonella i kjøtt frå EU/EØS
Trygge frukt og grønsaker er ansvaret for verksemda
Rapporter
Smittestoff i sukkererter og vaska salat 2021
Kontroll av salmonella i tørka produkt 2020
Kontroll av Salmonella i tørka frukt, tørka bær og nøtteblandinger 2019
Overvaking og kontroll med Salmonella i levande dyr, ferskt kjøtt og egg